Sembang² Sembang²
  20hb September 2014, 09:52:30 pagi
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Keluarga & Rumahtangga
(Pengendali : usoPkuChai)
Dihantar oleh Pregnant : Hospital Mana yg ok?
mom_2kids 1. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 08:25:45 pagi   
Hi netters semua..

Mom ada kemusykilan nie (mcm beso nor masalahnyer).. just nak tanyer kengkawan kat sini... hospital mana yg ok utk bersalin. Utk pengetahuan semua, Mom tinggal kat Ukay Perdana.. so, which hospital yg ok dgn jarak rumah Mom n kemudahan pun memuaskan.. kalau GH pun dekat, tapi kat situ ok ker ek..

Sebelum nie utk anak yg 1st, Mom bersalin kat Perak n my 2nd baby lak kat oversea.. memang takder xperience nak deliver anak kat KL. Any suggestion tak dr kawan2 semua. Lagi satu, hospital rawatan islam tu pulak cam mana? Tolong la ek bagi opinion. Thanks.
waha7475 2. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 10:30:07 pagi   
mom_2kids

Klu hospital private yg dekat ampang putri. Tapi klu klinik bersalin kat tmn melawati pun ada. Klu hospital k'jaan lak kat HKL @ HUKM kat bandar tun razak. Btw.... waha rasa elok mom masuk kat ruangan sembang kesihatan, petua & kecantikan bincang hal org mengandung sbb kat sana ada club mengandung. Dah part 20.
senijuju 3. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 10:44:05 pagi   
mom,

kalu nak bersalin di pvt hospital...mmg ampang putri dan tawakal. leh pilih doktor pompuan sekali. Cuma ampang puteri biasala...price dia mahal sikit. Tawakal agak murah.

Tp kalu nak gomen..JGN PERGI BERSALIN KAT HKL. pengalaman tengok 2 org kawan sendiri, diaorg layan macam sia..........l. HUKM quite ok... dan i suggest Hospital Selayang. Itupun dekat ngan Ukay Perdana.
noghoy 4. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 10:52:12 pagi   
mom

Last time nog deliver kat HUKM (Private floor) so,layanan dia mmg bagus dan nog very comfortable sekali..Service dia mmg bagus..nurse kat sana pun baik2 belaka..Kalau u nak deliver kat HUKM tu,make sure call n then buat appoiment dulu...kalau tak der appoiment,diaorg tak layan..Lg pun Prof kat situ semuanya sibuk.......
Rimbunan3887 5. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 10:54:43 pagi   
kalau kat kuantan..
bersalin or nak uat medical pegi kat _AL FARABI

SAMA JUGA KALAU KAT KUAL ATERENGGANU..
guna al-farabi atau perubatan islam nama dah lupa la plak



kalau al-farabi semua dia buat ..tak macam private yang lain
ok
HeMoi 6. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 11:14:13 pagi   
noghoy ...proffessor Dr Jamil ada sambut bayi you ke kat HUKM?
* Mesej ini telah disunting oleh HeMoi pada 06hb Januari 2005, 11:19:12 pagi
ashra 7. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 11:14:39 pagi   
mom
betul ckp senijuju tu ampang puteri memang dekat sket tapi mahal kalau nk private pergi tawakal..ash pon bakal bersalin kat tawakal..baru je booking doctor mingu lepas..ash amik doc Siti Zaleha..so far dia bagus lembut je layan patient...
maria03 8. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 11:17:20 pagi   
Jelesnya ngan sesapa yg dapat doc pompuan..
kat sini punya susah..aduh...silap2 bersalin kat PPUM kang..
mie8777 9. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 11:27:51 pagi   


Sebelum fikir OK ke tak OK bersalin di mana kena fikir dulu.. poket OK ke tak OK. Kalau Poket OK memang banyak pilihan. Tapi Kalau Poket tak OK, tak ada banyak pilihan.

Kalau POKET OK...
1) Ampang Puteri.... memang class tapi MAHAL. So berpatutanlah. Kalau nak layanan first class kena bayar first class.
2) TAWAKAL ... OK. Hargapun berpatutan. Tak mahal sangat. Layanan? OK
3) Naluri Tmn Melawati ... OK
4) Damai ... OK
5) Glenigals Intan pun OK gaks tapi HARGAnya memang POWER.

Kalau POKET tak OK...
1) GH sebab MURAH/FREE

Apa-apapun, aku rasa kita bersalinlah di tempat di mana kita buat checkup kerana data kita di situ dan doktornya pun dah biasa dengan kita. Kalau atau swasta, bersedialah DUIT TEBAL keraa kita mungkin di OPERATE dan HARGAnya pun RABAK jugalah. Tapi hati2 kerana kebanyakan PRIVATE suka INDUCES dan jarang-2 boleh TUNGGU-TUNGGU. Sebab apa.. kalau tak "TERBUKA" laluan, bolehlah mereka "BUKA TINGKAP". Banyak sikit dapat duit.
nuralisha 10. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 11:30:13 pagi   
rimbunan


ok ker bersalin kat al fa rabi aku dengar kat situ tak ok lah.... ramai orang cakap tak ok.... doktor kat situ bukan pakar cuma yang sorang dr lelaki jer yang pakar.
adique78 11. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 11:32:30 pagi   
,

Maria, kat PUSRAWI tu kan ada doktor perempuan, Dr. Norfidak, cuma dia on call lah, selalunya saper yang memang patient chechkup ngan dia nanti deliver dia sambut.....

Kalau nak potion Doktor perempuan then you pergi DEMC, kat Shah alam, jauh sikit dari K. Damansara, tapi aderlah doktor perempuan kat sana, kalau tak SMC, tak silap saya Doktor Siti, she's quite good dan berpengalaman....
maria03 12. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 11:49:16 pagi   
adique,
ha ah ada sorang doc pompuan..tapi die weekend jek ader..susah sket kami nak gi..
shah alam jauh lak dari rumah..kami prefer yg dekat ngan rumah jek..
tengokla cemana nanti..
mom_2kids 13. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 11:59:13 pagi   
Ada gak yg reply..

senijuju
kalau kat hospital Selayang, nak kene book awal ker.. berapa bulan boleh book, takut diorang tak layan kalau lebih 6 months. Mom balik nanti dah 29 weeks.

ashra
kat tawakal kalau nak booking doctor bila boleh.. kena book awal2 ker?

mie8777
Mom tak boleh bersalin kat tempat check-up sebab dah balik Malaysia time tu.. due date May.. balik Malaysia lak March nie.. so, memang tak boleh la nak bersalin kat sana. Btw, thanks for ur info.

noghoy
best jugak kan kat HUKM.. takut la kalau dpt nurse garang2 nie.

Nampaknyer ramai yg suggest Ampang Puteri.. nak kena discuss ngan hubby cam mana. Thank you kat kengkawan semua.
ashra 14. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 12:16:43 tghari   
mom
kalau budget besor boleh la bersalin kat ampang puteri tuh..pasai mahal giler..setaraf le dgn status yer dan layanan hehehe...dekat pon mmg dekat kalau nk bersalin kat tawakal..kandungan 7 bln dah boleh pergi sane bwk kad yg selalu pergi check up tu..nanti dia boleh refer..sebelum pergi tu awk kena buat appointment....bila awk nk pergi..lepas tu time yer..takut pergi2 je doctor takde pulak..ni saya bagi awk general line hospital

03-4023 3599 call no ni lepas tu mintak operator sambungkan ke klinik Dr Siti Zaleha
whitecabai 15. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 12:30:38 tghari   
ermmm.. bersalin kat mana pon .. mahal camne Pong.. murah ker.. bawah tu koyak jugak...

Lain org lain pengalaman... toksah dok kondem spital itu terok.. spital yg nih Ok... mungkin lain org terima layanan terok... mungkin misi masa tuh period agaknyer... lain org dpt layanan yg ok pula...

Nak layanan yg taraf camne?
nak layan taraf dewa-dewa sediakan duit ajer...
Bersalin kat Gomen layanan sikit kurang tuh adatlah... nama pon bayo sikit dan kalo kojo gomen free tros..

Bersalin anak kedua InsyaAllah nak terai kat gomen .. cuma nak kena poie check-uo bulan2 tuh yg antara boley atau idok jek... ermmm...
buazo 16. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 12:36:42 tghari   
senijuju
tak baik awak ckp HKL cam s....
mungkin awak tgk kawan awak kena camtu..
saya sendiri bersalin kat HKL..ok jer ..
adikcomelx 17. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 12:37:14 tghari   
quote:
ermmm.. bersalin kat mana pon .. mahal camne Pong.. murah ker.. bawah tu koyak jugak...

wakkakkkaaaa.. bagus arr statement nie... apa˛ pon loose jugak

anyway, nak bersalin kat mana besh? mana-mana pon sama ehh..
yang penting nyawa ibu dan baby defect failure adalah zero...

sibuk˛ cari hospital mana yang okey..
tapi penjagaan semasa/lepas berpantang hancusss...
serupa takyah...
mom_2kids 18. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 12:39:49 tghari   
tq ashra.. nasib baik bagitau kena wat appointment.. kalau tak ponek jer pegi nanti. Tq sebab bagi no. phone tu. Nah bunger..
atoncute 19. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 1:01:09 tghari   
aton pun agree ngan pendapat mie 877 & white cabai...semuanyer begantung kpg ongkosnyer...dan lg jgn dok komen itu ini..kekdg kena kat org nie ok..kita 'ko' pulak...ikut luckler kata org...apa2 pun satu jer kena ingat 'mahal mcm mana pun' sakit ttp sama ..hehehehehehehe cuma byk2kanler bertawakal..
ady1661 20. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 2:39:52 ptg   
Betoi kata whitecabai tu
saya bersalin di private... tapi saya rasa takde laa hebat sangat private ni... ada gak benda yg kita rasa geram gak... so bersalin lah di mana yg rasa comfortable... sesuai ngan situasi diri... Anyway, tak salah bertanya dan berusaha mencari hospital yg bagus dan sesuai....

nak kata hospital ni baik hospital tu tidak, tak leh gak... mcm ada org kata Ampg Putri bagus... tapi ada gak kawan yg terkena kecuaian pekerja kat situ akibatkan timbul masalah masa bersalin gak... jadi ini rezeki masing˛... Gi lah mana pun hospital yg rasa terbaik utk korang...pastu berdoa dan bertawakallah mohon Allah selamatkan segalanya.. insyaAllah
ashra 21. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 2:57:40 ptg   
betul ckp kak addy tu..ikut keselesaan dan kewangan masing masing ler org dedulu lagi tingi risiko yer bersalin kat rumah..pakai pon bidan kg jek selamat jugak..cam mak ash 4 org bersalin kat rumah..tawakal jela pada Allah SWT moga di permudahkan segala urusan
aysar_naylah 22. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 2:58:19 ptg   


bagi naylah, bersalin di ampang puteri...mereka ada maternity package...masa naylah bersalin 2003, package dia cost RM1700 inclusive normal delivery, doctor treatment, nursery, disposables (for mother & baby), 4 bedded room (tapi besar & selesa) rasanya itu je...yg naylah ingat...

then yg advantage tempat naylah bekerja cover RM1500 for maternity...kalau lebih dari tu, boleh potong gaji monthly.... jadi tak terasa sgt lah nak membayar.... cuma kalau tak deliver normal, ampang puteri quite expensive jugak...
whitecabai 23. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 3:03:43 ptg   
Yg paling penting jangan dicarutkan spital itu.. spital itu tidak bersalah...
Rimbunan3887 24. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 3:24:00 ptg   
tak tau la plak .. tapi kawan aku baru ajer bersalin kat situ ok jer.. siap siap semua settle tak banyak songeh yang smabut juga adaah doc pompuan pakar la...
adikcomelx 25. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 4:00:25 ptg   
mom_2kids
Minta maaf untuk sesetengah statement yang kurang membina

Ikut pengalaman bersalin 2 kali di spital swasta..
pernah jugak terjadi perkara yang kurang disenangi..
maklumlah ragam manusia nie pelbagai...
sometime rezeki baby untuk ibu juga bulehkan dapat treatment better or worse...

my sister's experience, penah bersalin kat HKL 1998.. lates 2003.. katanya patient servis dan facilities dah banyak berubah.. dan mesra pesakit... tak lah open jer deliver room dia macam tahun 1998.... zaman berubah.. menteri dah tukar.. imej hospital pon dah berubah

lagi sorang penah bersalin di UH... half gomen.. service okey juga.. tak ada masalah..

lagi sorang, kat PPUM... alhamdulillah ..sume okey.. servis ala-ala private hospital.. kos perubatan kurang sket dari private hospital.. bilik dan facilities bertaraf private hospital..

so far sumernya okey lah..

rasanya menda nie terjadi dimana-mana..
maka jika pada waktu kejadian kes pesakit mendadak dari waktu kebiasaan... maka tempias stress tu kenalah pada pesakit...

maklumlah skang nie m'sia kekurangan doktor˛ pakar atau doktor biasa..
malah keperluan untuk jururawat/pembantu jururawat juga ada impactnya.. spital kerajaan/swasta memerlukan lebih daripada 30,000 orang doktor untuk memenuhi keperluan pesakit...

banyaknya doktor kita yang dah grad kat oversea berkhidmat di luar negara kerna peluang yang ada dan pulangan yang lumayan..

p/s: mak adik beri petua untuk mudahkan proses bersalin , amik sebiji telur mentah dibancuh dengan air milo dan minum terus... insya'allah ..meluncur jer kuer..
ashra 26. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 4:06:35 ptg   
masa bila nk mkn tu adik..bila dah maso labour room atau ari terakhir nk bersalin?
adikcomelx 27. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 4:10:56 ptg   
kak, dalam labour room mana leh makan.. ekkkekke
mak cakap, masa rerasa ada false contraction tu.. cecaptlah suh hubby tolong buatkan ...
ady1661 28. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 4:11:27 ptg   
adikcomel
sama laa petua mak awak ngan mak saya.... tapi guna telur ayam kg lerr dan dia suh campor kopi agar tak muak sangat hehe...
tapi saya tak sempat ler nak buat... sebab dah disuruh operate laks hehe
adikcomelx 29. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 4:12:39 ptg   
kak ady,
same lah kita.. tak sempat juga..
vogue2704 30. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 4:21:53 ptg   
kita walaupun government servant...tapi hubby suruh kita bersalin kat private...sebab kompeni dia cover....untuk maternity ni...kita pi kat ampang puteri..memang first class layanannya....boleh pilih˛ menu untuk makan...heheh....

kalau ade yang kedua ni kita taknakla kat ampang puteri ni...mahal la..walaupun kompeni hubby kita cover..dia cuma cover untuk check up 7 bulan ke atas.....

kalau ade yang kedua ni dekat PUSRAWI ke atau mana2 yang murah sket..
mamanabil 31. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 4:26:21 ptg   
mom,

I pun suggest kat Ampang Puteri.. mahal tue memanglah mahal cam my frenz normal delivery... dekat RM3+++.. tak sure exact price.. tapi worth it... dc dia very friendly.. dia dapat dr cina.. lelaki... even masa tue memang susah dia nak deliver normal..tapi dr tue tak force pun suruh operation.. selagi boleh normal.. dia suruh normal.. dia suruh u jalan-2 kat wad tue...

layanan memang class coz most my frenz ramai deliver kat sana and ada yang anak kena admit kat sana coz denggi... ramai puas hati... tapi we all company cover.. itulah go for the high class... kalau tak HUKM jugaklah kot..

cam mamanabil nie dok kat Kajang so deliver yang paling dekat KAJANG PLAZA MEDICAL CENTER...

noghoy.. kat HUKM ada jugak yea bilik khas yea.. coz i ingat semuanya campur tak de 1st class.. 2nd class... ke 3rd class... ingat nanti nak bersalin kat sana jugaklah kalau ada special room.... tapi masalahnya JEM tue yang tak tahan.. takut terberak pulak kat dalam kereta
balqis78 32. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 4:32:03 ptg   
hos. selayang nie half gomen kan..besa bape yer kena caj...pastu hubby boleh masuk sekali tak...
ady1661 33. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 4:32:38 ptg   
Saya nak bg pendapat sket laa...selain memilih hospital yg terbaik utk diri bersalin.... ada baiknya pilih˛ juga doktor yg sesuai, terutama bg kita org Islam... antaranya kalau ada pilihan, carilah doktor perempuan, Islam dan selalu memberi pendekatan Islam dalam proses kehamilan dan bersalin...
whitecabai 34. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 4:42:05 ptg   
Aku pon ingat lenkali nak cari spital yg ader dr. pompuan...

la nih tak POie Pon lagik spital yg aku Poie masa bersalin aritu... sepatutnyer Poie untuk enjet anak... aku carik klinik pakar kanak2 arr lagi senang lagik pon depa lebih pakar nama pon pakar kanak2 ... Gynea pakar hat dia arrr.... lagik pon rasa segan la plak aritu dah kangkang2 depan dokto tuh .. pastu nak POie lagik....

nampak gayanyer kalo 8 anak 8 spital arr aku Poie...
ashra 35. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 4:48:24 ptg   
kak eryn
malu seh lepas kankang2 nak pi jumpe balik lak takpe la gi enjit mane2 pon sama ubatnya sakitnya..nanti no 2 cari doc pompan ar..kureng segan skek..fatut le tgk artis2 ni sume rela di belah upe ye takmo doc tgk dia yer tut
ady1661 36. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 4:50:54 ptg   
eryn
kekekeke ko memang tak tetap pendirian dari dulu kakaka....
tapi akak pun pasni nak g spital lain laks kakaka

ashra
jangan ingat kalau operate tak tengok tut.... operate pun atas sket jer kawasan tuu tau hehe... kalau operate pun, sblom operate doktor seluk gak... nak tgk ketuban tebal ke idak, jauh lagi ke, dah bukak berapa cm.. kalau idak itu ini baru leh operate... checkup sebelum bersalin pun ada doktor tgk gak aurat kite... perut tu kena selak gak ... hehe
* Mesej ini telah disunting oleh ady1661 pada 06hb Januari 2005, 4:54:41 ptg
whitecabai 37. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 4:58:24 ptg   
Ada pendirian yg kena tetap.. yg tak elok memang bagus tukar pendirian... akakakkakakak...

KAwan den kate lepas bersalin leh request kat dokto tuh kalo nak jait kecikkan laie... Dia pon Poie kat dokto yg sama.. dokto tuh yg cakap ... bagi cadangan... akak tuh anak dah 5 ...kire jait balik kasi ketat cam anak dare laaa.. huiyoooo...aku nak cakap kat Dokto soh dia jait kecikkan laie tapi segan la plak !! KAKKAKAKkakkaka...
mom_2kids 38. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 5:10:50 ptg   
hi kengkawan..

macam2 pendapat kat sini.. bagusla sebab dapat tau pro n kontranyer. My sister kata Ampang Puteri ada package dlm RM1800 utk bersalin normal. So far.. Mom memang bersalin normal, tak tau la pulak yg ini cam mana.. dlm bab2 nak bersalin nie.. memang kita kena tawakal n berdoa pada Tuhan.. tapi tak salah kalau kita berusaha yg terbaik utk diri kita.. tak gitu?

vogue2704
Company hubby Mom pun cover maternity, tapi tak sure berapa...

adik
thanks for the petua.. kalau sempat nanti nak buat. Tapi my fren punya mak bagi petua.. lagi 3 - 4 minggu nak bersalin, amalkan setiap pagi minum satu sudu olive oil.. supaya baby tu licin jer keluar.. tapi Mom tak buat pon.. asyik lupa jer.. ekekekkee...

okla, tak sabar nak tunggu hubby balik keje nie.. nak cakap kat dia pasal opinion kengkawan semua. Thanks a lot.
* Mesej ini telah disunting oleh mom_2kids pada 06hb Januari 2005, 5:12:34 ptg
maria03 39. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 5:11:54 ptg   
kak eryn, saya ni selama ni dok bayangkan ajek boleh ke suruh doc jahitkan kecikkan lagi..ingatkan imaginasi rupanya mmg bole

pasal doc pompuan lak..mmgla kalo bole xmo dah dok laki sebab lom darurat lagik..
masa gugur dulu bape kali kena selak2 kangkang2 depan doc dan sume doc lelaki...serik woooo even masa tu tak malu dah..
so ingat kali ni nak try sedaya upaya cari doc pompuanla...

spital yg saya pi skang nih mmg 95% malay muslim..ada ayat2 quran dan saya tertarik satu papan tanda kat situ 'terima kasih kerana anda berpakaian sopan dan menutup aurat'..patutla my chinese fren cancel nak bersalin kat situ die rasa janggal sume malay...
ashra 40. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 5:21:08 ptg   
kak ady
yeker operate pon tgk gak..org tak tau le kak ni baru first time nk beranak nih ekekeke serem jek menghitung hari

kak eryn
hamboi ade hati nk kotat kan balik tu hihihi bkn pas pantang nanti sedia kotat balik ke daging tu

mom
ade petua lain soh minum sesudu myk kelapa buatan sendri...

maria
nape mase tuh tak piih doc pompan..
maria03 41. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 5:24:21 ptg   
ash,
kat wad tu doc pompuan on call jek..kes emergency, first time masuk wad so blur2 sket..
doc yg jaga dari mula dok monitor selalu..
adikcomelx 42. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 5:36:15 ptg   
quote:
doktor pakar on call

dulu kes emergency tu yang branak cepat.. ari minggu.. so call doktor

kalau tak silap doktor pakar kat swasta jika on call duty.. meka charge 30% extra.. dapat tau pon lepas hubby mintak salinan resit perubatan kat HR...

mak aihhh.. kalo bayar sendrik mau tersedak dibuatnya..
* Mesej ini telah disunting oleh adikcomelx pada 06hb Januari 2005, 5:49:48 ptg
shahir 43. Dihantar pada 06hb Januari 2005, 8:10:34 mlm   
quote:
kalau tak SMC, tak silap saya Doktor Siti, she's quite good dan berpengalaman....


Ni Doktor Siti kat Subang Jaya Medical Centre ke (SJMC)??
adique78 44. Dihantar pada 07hb Januari 2005, 08:51:12 pagi   
shahir,

doctor Siti ni kat SMC... Selangor Medical Center....
yang kat SJMC pun Dr. Siti jugakker....?
ady1661 45. Dihantar pada 07hb Januari 2005, 11:07:38 pagi   
yup kat SJMC pun ada Dr Siti gak... tapi kat SMC Dr Siti Esah....
riena_shaq 46. Dihantar pada 07hb Januari 2005, 11:25:54 pagi   
i bersalin 1st baby ngan doktor siti esah ler...
dia mmg baik dan layan kita dengan penuh
lemah lembut...tapi tak tahu ler situasi
sewaktu dia menyambut baby...sbb i operate..
bila operate dah doktor lain..tapi doktor siti
still ada temankan kita sekali...

yg 2nd ni pun still ngan doktor siti esah...
sbb puas hati dengan layanan dia...
ady1661 47. Dihantar pada 07hb Januari 2005, 12:16:22 tghari   
riena
setahu saya kalau kat SMC....kalau dari awal kite ngan doktor tu..contohnya doktor Siti, sampai akhir kite ngan doktor yg sama... camne laks doktor lain yg operate awak?? Betul ke?
Memang masa kite memula masuk operation room atau labor room doktor lain yg jumpa kita sbb doktor lain tu pakar bius...doktor Siti dok sebelah tunggu sementara bius dimasukkan dan dia tunggu sampai bius berkesan... PAstu memang dia lah yg operate dan jahit semua... Tapi bila part baby ada doktor baby & nurse laks yg uruskan....
Sebab saya pun ngan Dr Siti Esah, dan masa masuk OT pun doktor India(pakar bius) yg tanya saya nak bius camne...pastu Dr Siti tgk jer kat sebelah...pas Dr bius kata saya tak leh epidural...dia terus suh Dr Siti ready sbb dia dah masukkan bius GA kat saya laks... dan Dr baby laks Dr Hoe...

Dr Siti memang ok, tapi ramai sangat cam tumpu kat dia...jadi dia ada terlalu ramai pesakit sampai dia dah tak leh consentrate dan lupa apa history kita yg sebelum... Tapi Dr Siti ni selalu gak keluar majalah dlm artikel˛ kesihatan
* Mesej ini telah disunting oleh ady1661 pada 07hb Januari 2005, 12:18:11 tghari
Melayu04 48. Dihantar pada 07hb Januari 2005, 12:20:34 tghari   
ko dtg jer besalain kat langkawi.................lg canggih.............tak sempat nak bersalin anak dah ada tepi ko....................kat GH ni selalunya nurse dia kureng mesra rakyat...........biasa la bila kerap sgt deal dgn golongan bawahan.........mulut dia laser sikit.............tapi kalau kena yg datang tu dato'2..............hormat mcm zaman jepun dulu...........entah la dunia2222
riena_shaq 49. Dihantar pada 07hb Januari 2005, 12:25:56 tghari   
ady..
iyer ker..ntah ler..saya pun tak sure
sapa yg operate saya...yg saya tahu..
mmg saya check-up monthly ngan dok
siti esah..pastu...bila saya nak bersalin..
saya kena operate doktor siti tu ada ler temankan..
pastu...bila depa dah letak gas kat hidung
saya kasi saya pengsan..saya pun tak sedar
sapa yg operate saya... ...sedar2 jer..
doktor siti tampar2 pipi saya suruh saya
sedar dan kata "ok riena..dah selamat smuanya"..
pastu bila saya tgk bil tu ada ler letak nama
sorang doktor laki ni...so saya pun konpiden
ler kata doktor laki yg kena charge tu yg operate
saya...

lupa lak nak tanya dok siti..sapa yg operate
saya mlm tu...nanti ler saya tanya dia...
mom_2kids 50. Dihantar pada 07hb Januari 2005, 12:35:43 tghari   
hi geng mdc semua...

Semalam lepas dinner discuss ngan hubby pasal hospital2 yg kawan2 semua recomendkan tu.. nampaknyer hubby cam berminat ngan Ampang Puteri.. siap nak check company dia cover or tidak hospital tu.. settle dah lah kalau cam tu.. kalau company cover half pun dah kira ok. Kalau company tak cover, gi Hospital selayang kot sebab dia ada class2 tu.

Thanks semua atas opinion n information.

note : geram kat hubby sebab dia gelakkan Mom sebab Mom mintak opinion dr forum nie....
ngah_2 51. Dihantar pada 07hb Januari 2005, 6:38:30 ptg   


mom- Dr yg Ngah biasa kat Ampang Putri, Dr Fauziah...kecik je orgnya tapi baik & selesa sgt dgn dia...tanya la apa pun...dia x kisah...sekrg ngah x tahu la prosedur dia mcmana...tapi dulu hubby ngah call Ampang Putri & minta terus sambung ke klinik Dr Fauziah...nanti staf Dr tu akan set appoinment utk kita...O & G yg lain ada gak tapi ngah x pernah lagi dgn yg lain...lagipun kalo direct call klinik Dr Fauziah, mom akan dpt Dr Fauziah utk bersalin itupun kalo dia x g mana2 le pasal dia salah sorang ahli mercy ....pakej sekrg ngah tgk kat Ampang Putri ..utk bersalin...3 hari 2 mlm, bilik share 4 org...salin normal ...RM 1700...dulu time ngah RM 1300...2-3 thn lps ...selesa ??? mmg sgt2 selesa, sgt2 best ...masuk labour room je...mcm best je..bersih, kemas...ada tv, bilik air lagi...hubby leh masuk sekali...hubby nak solat, nak baca yasin ke apa ke apa pun boleh...nurse2 baik2 belaka....kita mcm x la rasa takut sgt nak bersalin...kat dlm wad pun ok juga...ada bilik rehat utk tamu...hubby leh tido kat situ @ pun tido dgn kita tapi tido kat kerusi yg disediakan la...tapi hubby ngah tido kat lantai je...berlapik le ...

-ngah pun pasal company hubby bayo ...nak murah better g HUKM....GH ???? terus-terang ngah cakap....ngeri...kalo dah x de pilihan sgt...terpaksa la...mmg la x semua kat GH tu x baik tapi kalo kena kat kita yg x baik , yg suka maki2 tu...selesa ke kita nak bersalin....dah byk sgt ceta kita dgr....mmg la koyak kat bawah tu sama je....ada pengalaman sorang kawan ngah...kat GH le...Dr praktikal salah benang masa jahit tut....kena buka balik, jahit lain...x leh bius dah ??? korang bayangkan la ?????

website APSH....http://www.apsh.kpj.com.my/....hubby ngah cakap tawakal tu sama company dgn ampang putri...dia cakap better g ampang puteri pasal tawakal tu mcm kedai, parking susah...a.puteri mmg hospital....harga ? sama la kot pasal sama company...tah le....

mom balik M'sia utk bersalin @ terus balik M'sia...mom kat mana sekrg ?
harsha 52. Dihantar pada 07hb Januari 2005, 8:24:30 mlm   
tuler.. nasihat aku, kalau nak selesa, bayar ler lebih. kesian kat nurse spital kerajaan tu.. kalau mampu apa salahnya bayar, pi spital swasta..

kalau depa tengking, complaint. sebab perkhidmatan berbayar.. takleh suka hati nak tengking. senyum tu mmg sentiasa lerr kat bibir


aysar_naylah 53. Dihantar pada 08hb Januari 2005, 09:05:04 pagi   


naylah pun dgn dr. fauziah....mmg ok..... yup maternity package AP...RM1700...mcm naylah sebut kat thread atas....mcm naylah terus sunatkan baby masa tu...plus RM300...baby boy.... dgn dr amin thai... senang je jaga kalau sunat masih baby...
mom_2kids 54. Dihantar pada 08hb Januari 2005, 11:35:09 pagi   
ngah
thanks for info.. rasa semangat skit bila dah dengar citer dari Ngah tu.. Mom memang nak doctor pompuan kalau ada choice, Ngah dah recommend Dr. Fauziah, rasanyer nak cuba jugak la Dr. Fauziah tu. Thanks a lot. Mom balik Malaysia balik terus n sekarang nie ada kat Jepun. Tak sabar nak balik.. rindu sgt ngan masakan malaysia.
Alg 55. Dihantar pada 09hb Januari 2005, 1:33:39 tghari   
mom,

Masa alg balik bersalin baru ni pun dah 28 weeks, klinik still accept lagi utk check up cuma nak kena ada surat dari last hospital yg check kita, senang nak monitor kan? Kalut jugak nak cari hospital/klinik yg sesuai tapi sbb nakkan dr perempuan, alhamdulillah ada kawan abah yg suggest. So baru ni alg bersalin di Kohilal Medical Centre kat Tmn Melawati. Kat situ mmg dr perempuan dan islamic. Kiranya ok lah service dia. harga pun dlm 1k. Depends berapa hari kita duduk.

Jepun bhg mana? Dah berapa lama kat sana? Alg kat Iwate. Skrg kat m'sia lagi.. insya Allah lepas habis pantang baru balik sana.
* Mesej ini telah disunting oleh Alg pada 09hb Januari 2005, 1:35:10 tghari
azlalchedin 56. Dihantar pada 09hb Januari 2005, 5:53:11 ptg   
hospital swasta .....

ashra 57. Dihantar pada 10hb Januari 2005, 09:19:11 pagi   
ngah
lor siap ckp spital tawakal cam kedai??isk tak baik ngah nih duk kondem camtu ..cam harsha ckp tu kalau ade budget byk boleh le pergi spital yg mahal2..kalau harap company support tu ckp pon beragak lah..semua org kalau ade budget byk memang nak pergi spital yg bagus..mahal2 gitu tui dak?sape yg tak nak..so fikirlah mane yang baik
ngah_2 58. Dihantar pada 10hb Januari 2005, 2:55:47 ptg   


ashra- alamak ! jgn salah faham lak...tawakal dgn ampang putri tu 1 group...tapi nak lbh selesa....nak lbh rupa hospital...ampang putri le...ngah nengok tawakal ni dr luar je...hubby yg pernah g c2 pasal masa mula2 arwah bapak hubby sakit g c2, lps tu dia org rekomen ke amp.putri pasal ada pakar kat c2 pasal penyakit arwah...sbb tu la hubby tahu ....lagipun mom kat u.perdana, amp.putri lbh dekat ....ngah g c2 pun pasal company hubby bayo tapi ada limit la...tapi hubby ngah yg nak...dia cakap biar habis duit, semuanya selamat...puas hati, idok la berputih mata...pasal ngah ada pengalaman baby ninggal ...masa tu 1st baby, x dak experience....g pusat perubatan biasa, so x cukup alat...bila ada emergency terpaksa g GH gak...so sejak tu hubby x nak lagi g klinik/pusat perubatan...hubby cakap biar g hospital...x kisah la gomen/private asalkan lengkap....mmg itu semua takdir Allah swt...tapi kita sbg manusia selagi boleh berusaha, berusaha la kan...so apa2 dah terjadi x le rasa ralat sangat....trauma ooo...ngah dah pernah rasa so ngah cuma nak tlg org lain dr merasakan apa yg ngah rasa ....

mom- best aaa...dah dpt balik M'sia terus...dpt lak bersalin kat M'sia...pandai punya timing ....ngah pun bakal dpt lagi sorang...insyaAllah...mak suruh gak bersalin kat M'sia tapi x dapat la rasanya pasal kena balik at least 3 bulan...hubby mana leh cuti lama2 camtu...sebulan boleh le...hubby ngah tu x leh pisah dgn anak2 ...ngah doakan mom selamat ...selamat sampai ke M'sia, selamat melahirkan....amin...
adikcomelx 59. Dihantar pada 10hb Januari 2005, 3:25:04 ptg   
quote:
pasal ngah ada pengalaman baby ninggal ...masa tu 1st baby, x dak experience....g pusat perubatan biasa, so x cukup alat...bila ada emergency terpaksa g GH gak...so sejak tu hubby x nak lagi g klinik/pusat perubatan...hubby cakap biar g hospital...x kisah la gomen/private asalkan lengkap

dengar˛ jugak citer member yang ada kes macam Ngah nie..
kalu dah kita check up kat klinik/spital swasta dari awal pregnant, time nak bersalin baby ada problem kat spital/klinik swasta .. doktor swasta tadi akan push/request ker hospital gomen.. sebab mungkin faciliti tak lengkap/kepakaran tiada/ kebarangkalian lain depa tak mahu amik risiko kematian pesakit ada rekod dalam perkhidmatan mereka.... jika berlaku..

bila dah sampai kat hospital gomen.. lagi la pulak kes kita nie ibarat dilayan cam derk jerr laa.. nie my friend citer.. tak tau la pulak.. siap kena perli-perli lagi ngan nurse˛ ... 'kalau dah banyak duit pergi swasta buat apa refer balik kat spital kerajaan niee. nyusahkan orang jer la.. '

mungkin skrang dah berubah agaknya..
entahlah.. macam-macam jer perangai manusia yea
ashra 60. Dihantar pada 10hb Januari 2005, 3:41:51 ptg   
adik
camtu punya laser nurse ek ..kalau ash amik nama nurse tu lepas tu wat report..masok surat khabat ker hehehe
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005