Pusat KaryaPusat Karya
  Laman Utama Login
Syarat Penggunaan  
Info : Pusat Karya masih dalam percubaan 8hb Dzulkaedah 1435 @ 03hb September 2014, 05:13:46 pagi
    Salam sejahtera  
Melayu.com   »   Pusat Karya   »   Diari
(Pengendali : PuRe)
Ulas Karya | Undi Karya | Hantar Karya Baru
Terima Kasih...

Hasil karya : citanuryati
Tarikh siar : 14hb Oktober 2005, 10:42:44 mlm
No. IP : 210.186.123.:-)
Macam ucapan plak dairy aku malam ni…sepatutnya time2 gini aku da tertidur depan tivi sebaik aje balik dari surau terawih ngan adik2 surau…penat beb..mana taknya, seawal 8 pagi da bertugas kat sekolah ni sampai 520 petang, 615 plak da masuk berbuka kat sini..mananya kalau rajin aku akan masak tapi selalunya aku akan beli kat luar…..

Pagi tadik aku pi pos opis sebaik lepas jaga koperasi sekolah…ada kiriman barang dari seseorang…dah 3 hari barang tu tersadai kat pos Miri, gara2 tader masa nak amik…dapat aje barang tu, tertanya dalam hati…sapa bagi ek? Dapat aje bungkusan tu..mak ai…besar la plak..wangi plak tu dari jauh…sekali tertulis nama aku…to citanuryati..sah ni mst geng mdc bagik. Manada org guna nick aku kan? Tengok kat belakang…dari nikmaya…..waduh…gumbiranya…buat Nik, terima kasih atas ole2 perkahwinan…ada berbelas ole2 sabun dalam kain net serta gambo nik ngan suami…mak aii..banyaknya..ni boleh enterprem buat ole2 aku nak kawen nanti..hahah..bila ntah....pastu ada satu buahtangan yg special dr nik dibuh dalam bekas, ada coklat gula…..hm..terharunya dgn pemberian tersebut..terima kasihlah nik ya…smoga Nik sekeluarga bahagia berpanjangan…amin….Disebabkan banyak sgt bunga sabun tu, 4 bijik buh dalam keta…yg lain simpan dalam bilik..sekali ngan hadiah dari lobakbiru berupa barangan hello kitty, jam…cutenya…terima kasih utk lobak jugek….

Tentang sambutan Ramadhan ni, macam biasa aku ngan adik2 surau akan berterawih sama…hm..tapi tahun ni terasa ada kekurangan..apa ya….masih rindukan zaman adik Ima kecik n besar yg penuh kemesraan..agaknya zaman dulu dak2 surau sikit, so kemesraan tu lebih mudah tercipta berbanding skang yg ramainya dgn pelbagai ragam peel…

Sehari sebelum Ramadhan dan hari kedua puasa tu, aku diserang demam panas yg agak teruk..aku jarang sakit, tapi sekali sakit, amik ko! Terlantar aku kat rumah seorang diri. Lepas dinner malam tu aku rasa badan aku lain macam..telan panadol, aku ingatkan dah ok..sekali ahad tu aku tak boleh bangkit, berat semacam aje kepala, badan plak panas yg amat..Dahla dok sorang, aku plak jenis tak suka nak bagitau keadaan aku dgn orang…tapi malam tu aku muntah2 sebab tak makan dan panas makin kuat..isnin tu aku nekad pi klinik..siapa yg hantar?

Hm…actually dalam seminggu sebelum aku demam, aku terima salam perkenalan dari senior aku kat UM dulu tapi dia kos ekonomi gunaan….ada kat Miri ni…mulanya aku tak layan, tapi bila tau dia ex Um, akupun reply sms dia sekadar sebagai seorang junior. Tapi sms senior aku tu lain macam aje, dia nak lebih dari itu..mintak alamat rumah dan macam2..dan akhir sekali nak dtg pinang..errr…..aku bitau aku da ada org punya (walau tak tahu sampai bila ‘ikatan’ ini berakhir..dia tak dulik….kata senior aku tu, selagi aku bukan tunangan dan isteri org, dia masih ada peluang….hm…ntahla..teringat2 peristiwa yg sama 2 tahun sebelum ni…macam tu gak, senior aku dulu, tapi aku tolak2. aku tau aku da kecewakan orang..sampai kawan aku yg tau hal ni, suh aku terima senior aku ni dari menunggu sesuatu yg tak pasti….tak pasti ker? Ntahla..yg pasti aku mmg tak boleh terima selain…

Maka isnin tu, aku penin yg amat, kebetulan senior aku tu ada kat Miri, bila tau aku demam, dia offer hantar ke klinik…,so disebabkan terlalu lemah, aku terima pelawaan dia…aku mmg tak penah nengok dia tapi dia kata penah nengok aku..sekali naik Unser dia, hensom gak mamat tu, badan tough, tinggi…jawatan pun ok…dalam keta dia, kami berbual hal masing2.. dalam keadaan aku yg lemah dan berapa kali nak termuntah dalam kereta dia, sempat gak aku tanya knp dia belum berpunya? Mustahil org ‘sebest’ itu blm berpunyakan? Alih2 dia nak kenal rapat aku yg tak best ni..dan utk jujur aku bagitau yg aku mmg dah ada ‘kawan’ dan nak setia dgn dia seorang aje…aku taktahu apa perasaan senior aku bila aku bagitau macam tu..last2 dia plak tanya, kalau da berpunya dan kenal lama ngan ‘kawan’ aku tu knp tak kawen lagi? Aduhai…soalan yg serupa yg penah ditanya oleh dua orang sebelum ni…..jawapan aku satu aje yg buat dia tersenyum…’aku tak best’! Kalau best mesti aku da kawenkan? Pastu dia antar aku balik sekolah….kata2 ‘terakhir dari dia..banyakkan berdoa semoga dicepatkan jodoh…’hm….lepas tu barulah kurang sikit sms dia utk aku..kejamkah aku buat org yg berharap macam tu? Apapun aku mendoakan sesapa tu agar dapat yg lebih best dari aku yg tak best ni…

Selasa tu plak aku pi sekolah, kekonon nak ngajar, sekali aku penin lagi…amik lagi mc 2 hari…dan selama 3 hari aku terlantar kat rumah keseorangan..ingatkan nak suh mak kat Kuching tu temankan aku sini, tapi piker banyak kali jgn susahkan mak, kang kena bebel..tula sapa suh pilih sekolah jauh2 dulu….aku rasa nila antara demam aku yg teruk sekali sepanjang keberadaan aku di Miri..adik2 surau datang jenguk aku hari ke 4..kena ‘leter’ dek mereka krn tak bagitau aku demam, dorang ingatkan aku kursus sebab dah beberapa malam aku tak pi surau macam biasa…begitu jugek opismate dating menjengah….malu eh…

Bila sembuh dari demam, keja banyak plak, yg terbaru aku ganti Us. Hanif pi mesyuarat kat Jab.Pendidikan…ada pemilihan pucuk pimpinan PEKDIS, ampes betul..ust Din calonkan aku jadik setiausaha biro wanita…dgn rasminya dapat pesetujuan ahli mesyuarat..uwa..kijamnya…dengki betul Us Din..selalu terserempak dgn dia masa nak beli juadah berbuka, dia mesti gelihati sbb cadangan dia berjaya, dia plak jadik bendahari..takpe2…jap ja aku kat Miri..tahun depan nak pi jauh..bila ntah?

Juga ucapan terimakasih buat Kejora aka Liza..ahli MDC yg baru berkahwin dgn En. Edi..semoga dipanjangkan jodoh dan bahagia…terima kasih gambo tu wak…comelnya dgn tema merah dan kuning hijau….boleh pinjam baju? so jadik warganegara Bintululah nanti ek? InsyaAllah, kalo masih lagi akak kat sini, blh jalan2 ke bintulu..

Hm..panjang plak dairy ni…sok ari ada majlis anugerah pelajar plak…wartawan media cetak ramai sok oo…utk cempaka…hati2 ya….hanya masa yg boleh mengubat ke’phobiaan’ tu..akak pun kdg2 takut gak keseorangan begini, dan macam2 peristiwa yg menseriaukan kat sini..lagila akak tader sesapa di sini, hanya keberanian yg terpaksa dicipta..tak lama lagi nak balik cutikan? Nampak gayanya seminggu aje aku beraya kat kampong, pastu balik Miri semula jaga SPM…dalam rahmat Ramadhan ni, aku cuba nak bestkan sedikit diri aku yg mmg tak best ni.......terima kasih utk segalanya….

___________

Terima kasih wahai TuhanKu
Yang sentiasa melimpahkan rahmatNya
Membenarkan aku menghadapMu Tuhan
Yang Maha Pengasih dan maha Penyanyang

Untuk bercakap denganMu Tuhan
Mengizinkan kuminta padaMu
Memuja memuji sepenuh hatiku
Memohon munajat padaMu ya Rabbi

Tapi aku khuatir ketika mengadapMu
Tidak pula pandai beradap denganMu
Aku mula bimbang kalau aku derhaka
Dalam ketaatan bukan rahmat dariMu yg ku dapat
Tapi kukan dapat kemarahanMu
Ya rabbal alamin
Maafkanlah aku . . .

--------------
terpenjara di sangkar dosa.....

Ulas Karya | Undi Karya | Hantar Karya Baru

Syarat Penggunaan
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005