Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Komputer & Teknologi Maklumat >> Printer Sebelah : Macam Mana Cara Nak Gunakan Printer Sebelah
(Pengendali : fauzihusin, paksi )
 
Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : Printer Sebelah : Macam Mana Cara Nak Gunakan Printer Sebelah
long841

1 . Dihantar pada 24hb Feb 2003 11.25:32 pagi   [Edit]
Asalamualaikum .... Dah lama long tak lawat laman ni .... A/way long ada masalah dengan penggunaan Printer ..... Masalah long bunyinya macam ni ...

Sekarang ni dalam pejabat long ada 2 buah komputer dan 3 buah printer :-
1 Komputer jenis ACER 98/2000.
1 Laptop Twinhead WM 2000
2 Printer HP Deskjet 845c
1 Printer BJC 210s

1 printer HP dan BJC long alami kerosakan akan dihantar untuk dibaiki ....

Ok.... bantuan yang diperlukan long ini ketahui cara-cara dari A - Z bagaimana untuk menggunakan Printer sebelah / bagaimana untuk setting.

Kedua-dua komputer dan laptop long ada On-Line. Long nak gunakan Printer yang sekarang ni di hubungkan dengan laptop .... dengan menggunakan komputer ACER long tanpa mengalihkan printer tersebut dari laptop.... long dapat tahu dari rakan-rakan long kita boleh gunakan 1 printer untuk 2 komputer .... Long mohon bantuan kawan-kawan sekiranya ada yang tahu cara untuk settingnya dan menyelesaikan masalah long ..... Harap bantuan.....

IP : 203.106.248.220

adiosXP

2 . Dihantar pada 24hb Feb 2003 11.33:21 pagi   [Edit]
bismillah.....a'kum
ermmmmm....senang je tuh..insyaALLAH tegk kalu dpt membantu...care die camne...

A: pastikan lu due2 komp nih disambungkan tak?
B: kalu sambung, pastikan sambung pakai printer port ke...LAN( intranet)
C: rasenyer bagus kalu 2 komp tuh ader networt card...senang nak setting
D: kalu dah ader networt card.....terus sharing kan printer tuh...
E: kalu dah sharing tuh...otomatik..printer komp sebelah...ade kat komp satu gik
F: lum tuh kene pastikan kat ctrl panel, enable kan file n printer sharing...

G-Z: ask 4 more....

k...
jumpe giks..selamat mencube...geng2 lain...ader cadangan lain?

IP : 203.106.58.34

Sham_Cy

3 . Dihantar pada 25hb Feb 2003 11.57:45 pagi   [Edit]
tidaklah semudah tu nak buat sharing dengan PC sebelah tu.. kalau LAN la kan.. kena betul protokol.. IP kena sesiri.. Cabling lagi(Pasal takde Hub, kalau ada HUb, bole la guna sambungan biasa)... Kalau kita yang dah biasa, mungkin la takde masalah...

tu pon tak citer lagi ON-Line tu dari segi apa... Kekadang tu, orang cakap ON-Line tu pasal boleh connect to internet.. jadi apa kata en. Long cerita dulu, apa kemudahan yang ada pada ke2-2 pc tersebut... Network Card ada tak? Kalau barang tak cukup, takleh lah nak buat printer sharing...

IP : 192.228.219.13

bela_lang

4 . Dihantar pada 25hb Feb 2003 5.46:00 ptg   [Edit]

ada network tak niee..kalau ada network takde laa masalah sangat nak connect

IP : 161.142.100.86

adhadi

5 . Dihantar pada 27hb Feb 2003 4.14:35 ptg   [Edit]
Kalau takde network, buleh cuba printer sharing cable. Zaman-zaman dulu ramai orang pakai cara ni untuk share 2-3 komputer : 1 printer


IP : 203.121.46.8

Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
 

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "