Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Sukan & Aktiviti >> nak blaja buat hook. : Teknik Permainan Bowling
(Pengendali : betterman )
 
Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : nak blaja buat hook. : Teknik Permainan Bowling
eastone

1 . Dihantar pada 21hb Jun 2004 2.02:53 ptg   [Edit]
A,kum...
sape leh terangkan camner caranyer nak buat teknik hook??..... helicopter ke??.......
dan korang biasa main style berapa step??
kalau ade link-2 yg best leh la kongsi...
dan korang leh listkan tips-tips yg berguna untuk increase performance dalam permainan bowling nih...

leh kan...leh kan....leh kan...




tenkiu...

IP : 219.93.212.242

mleo

2 . Dihantar pada 21hb Jun 2004 3.57:15 ptg   [Edit]
Assalamualaikum wbt..

Err..
yg biasa dengar.. ada 4-Steps dan 5-Steps..
tapi sy biasa ngan 4-Steps Approach..
jika right-handed.. kaki kanan akan digerakkan dahulu..
kalo left-handed sebaliknye..

err.. camane nak buat teknik hook..
nak ckp tak reti..
tapi nak tlg paste info berkenaan leh le..


* Mesej ini telah diedit oleh mleo pada 21hb Jun 2004 3.57:29 ptg

IP : 202.185.107.195

mleo

3 . Dihantar pada 21hb Jun 2004 3.57:53 ptg   [Edit]
What is a hook ball?
A hook ball instead of going dead straight, produces a curve or an arc after delivery. At the point of release, the bowlers hand comes from behind the ball to round the side which causes the ball to rotate sideways rather than end over end like a straight bowler. This sideways rotation is what makes the ball hook left for a right-hander and right for a left-hander.

Coming in from the side increases the area a bowler can hit to get a strike (the pocket) meaning absolute consistency is less important. In addition, the ball will have started to roll in order to turn which allows it to create plenty of impact.

There are generally two different styles of hook bowler. There are crankers and strokers. In Asia they have a variation to a hook bowler, which is called a spinner or a helicopter bowler. These three types of bowler are detailed below.

IP : 202.185.107.195

mleo

4 . Dihantar pada 21hb Jun 2004 3.58:27 ptg   [Edit]
The Stroker
This is the classic style of hook bowler. The Stroker's sliding foot stops just before the ball gets to the bottom of the swing, creating moderate leverage for a good, controllable ball reaction. The shoulders are very square at the point of release. The Stroker generally plays straighter up the outside of the lane allowing the ball to gently hook up into the pocket.





The Cranker
The Cranker gets maximum revolutions on the ball, producing more power than any other type of bowler. Generally the Cranker will stand with their feet to the left hand side of the approach, and swing their ball out to the edge of the lane. In order to create this, the Cranker uses "late" timing (getting to the foul line before the ball). They plant their foot and pull their arm through, bending the elbow to keep the hand behind and under the ball and leaving the shoulders open for maximum leverage. A Cranker is prone to injury due to the amount of "muscle" they put into each shot.





The Spinner/Helicopter
This style of bowling is not seen very often, but is very popular in Asia. It was developed in Taiwan to combat brutally hard lane conditions. Spinners use lightweight balls (usually 10-12lb). The technique is one that leaves people asking the question "How?". The bowler deliberately brings the fingers all the way round the top of the ball, as opposed to the hook bowler who brings the fingers round the side. The ball travels straight down the lane (regardless of the oiling pattern) but is rotating in a similar way to helicopter blades, hence the name "helicopter bowling". On impact with the pins, this technique mixes the pins like no other style of bowling. Very effective if you can master it.



Sumber : http://www.amfbowling.co.uk/leagues/hookbowling.htm
Others : http://ourworld.compuserve.com/homepages/kennmelvin/kVideo.htm#Release

* Mesej ini telah diedit oleh mleo pada 21hb Jun 2004 4.03:45 ptg

IP : 202.185.107.195

zacks

5 . Dihantar pada 21hb Jun 2004 4.02:28 ptg   [Edit]


misa...bagi buku nota (yg diphotostat ) la senang..hehe

IP : 202.157.192.162

mleo

6 . Dihantar pada 21hb Jun 2004 4.03:17 ptg   [Edit]
waduhh..
ye le.. kite pos kan..
ampun le..

IP : 202.185.107.195

zacks

7 . Dihantar pada 21hb Jun 2004 4.04:10 ptg   [Edit]

IP : 202.157.192.162

zacks

8 . Dihantar pada 21hb Jun 2004 4.04:17 ptg   [Edit]

IP : 202.157.192.162

zacks

9 . Dihantar pada 21hb Jun 2004 4.04:52 ptg   [Edit]


hehehe........dah lupa, nak buat camne

IP : 202.157.192.162

Suria_Shafie

10 . Dihantar pada 21hb Jun 2004 4.51:37 ptg   [Edit]
kekekkee... abg z gikos.. sampai 3 posting sekali gus..

IP : 202.184.41.62

eastone

11 . Dihantar pada 21hb Jun 2004 5.25:06 ptg   [Edit]
hmmm...
thanx mleo for da info...
maner nak carik video cd to learn bowling nih ekk??

tenkiu...

IP : 219.93.212.242

mleo

12 . Dihantar pada 22hb Jun 2004 09.14:02 pagi   [Edit]
assalamualaikum wbt..

waiseh.. sy ada cd..
tapi kawan pinjam..
tak pulang2 lagik..

IP : 202.185.107.195

mr_yusoff

13 . Dihantar pada 22hb Jun 2004 12.21:12 tghari   [Edit]
eastone,

Jenuh le ko nak belajar main hook kalau pakai notes aje..

Permainan hook antara asas nak hook kan bola ialah:-

i) Jenis bola-preferably bola reactive or urethane

ii) Drilling - Drilling bola jugak kenalah utk hook..Driller boleh buat lubang jari utk medium hook or maximum hook

iii) Placement of ball - Cara pegang bola pun penting.Biasanya jari pointing to 10 0clock or eleven oclock..

iv) Lifting

v) Release

vi) Follow through..

KAlau kau nak belajar dgn aku sila PM aku.setakat basic2 hook tu boleh lah aku ajar..Aku pun baru setahun belajar main hook tapi kalau pasala ajar2 ni aku x kisah kalau aku free..

IP : 203.121.10.131

eastone

14 . Dihantar pada 22hb Jun 2004 2.06:04 ptg   [Edit]
wehh...mr_yusoff...
aku memang berminat...
bila leh ajar aku??
aku dah la takde geng nak main bowling...
leh la jadi sifoo aku...bilaa?? kat mana??

mleo carik la cd tuh...nanti leh copy...

p/s : camaner nak pm kat mdc ni ekk??

tenkiu...

* Mesej ini telah diedit oleh eastone pada 22hb Jun 2004 2.08:16 ptg

IP : 219.93.212.242

mr_yusoff

15 . Dihantar pada 22hb Jun 2004 2.14:19 ptg   [Edit]
jadi Sifoo?

he he.Belum sampai taraf Sifoo lagi..tapi kalau nak tunjuk ajar sikit2 tu boleh lah..

Sekarang ni saya main masa weekdays aja kat Endah tu..Weekend balik kg aje sekarang ni tengok anak yg baru sebulan tu..NAnti bila anak dah balik sini boleh le maon masa weekend..

Cuma kalau kat Endah tu masa weekend penuh dengan tournament.

KAu nka main hook ni dah ada ke bola yg mmg sesuai nak main hook..KAlau setakat bola house ball rasanya payah nak ajar..

IP : 203.121.10.131

eastone

16 . Dihantar pada 22hb Jun 2004 3.37:11 ptg   [Edit]
hmmm...blum ade bola lagi bro...
ingat nak blajar teknik dulu...
nanti dah ok baru leh beli bola...

bape harga satu bola bowling nih bro??
bro pakai bola ape / berat bape??

tenkiu...

IP : 219.93.212.242

zacks

17 . Dihantar pada 22hb Jun 2004 4.17:33 ptg   [Edit]


mr yusoof tak nak jadi sifoo...ako pun bleh ajar..

IP : 202.157.192.162

mr_yusoff

18 . Dihantar pada 22hb Jun 2004 7.55:18 ptg   [Edit]
eastone..

Payah nak ajar kalau kaui x ada bola sendiri..camne aku nak tunjukkan cara2 yg betul kalau bola yg kau gunakan tu x boleh nak hook..

Kalau bola plastik boalh dapat dalam RM180 aje..

Kalau nak bola yg sesuai utk hook elok dptkan bola reactive or orethane..

KAlau nak save budget maybe dptkan bola 2nd hand..kat UE3 nya bowling centre ada jual bola 2nd hand..

IP : 203.121.10.131

mr_yusoff

19 . Dihantar pada 25hb Jun 2004 10.22:33 pagi   [Edit]
Ironman,Bugpepel,dan kawan2 yg lain,


Bila korang nak turun training kat Endah ni?Aku malamni pergi traing kat Endah dalam pukul 9 malam dengan gang2 aku..

IP : 203.121.10.131

syauqina

20 . Dihantar pada 25hb Jun 2004 11.10:26 pagi   [Edit]
malam nie nak gi trening gak ... ehhehe ..

IP : 219.93.8.15

Suria_Shafie

21 . Dihantar pada 25hb Jun 2004 3.04:08 ptg   [Edit]
aku nie tak gi treneng kat EP langsung lepas2 abis main intervarsiti.. heheheh..nampak gayanya ada can dpt juara longkang nie...

pakcik usop
anak nama apa?

IP : 202.184.38.16

mr_yusoff

22 . Dihantar pada 25hb Jun 2004 4.31:15 ptg   [Edit]
Suria,

Nama anak pakcik Muhammad Nor Haziq

Ahad ni dah masuk 8 minggu..

Kalau nak tengok pic dia leh tengok kat sini..


http://f2.pg.photos.yahoo.com/ph/abang_sopi/my_photos

IP : 203.121.10.131

Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
 

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "