Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Sukan & Aktiviti >> JORAN MDC edisi 1 : Kongsi ilmu/pengalaman
(Pengendali : betterman )
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej
Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : JORAN MDC edisi 1 : Kongsi ilmu/pengalaman
Azidah

1 . Dihantar pada 01hb Dis 2003 1.07:52 tghari   [Edit]
Tak ku sangka ada ramai kaki pancing kat MDC nih, jadi boleh la kita memperpanjang dan menambah nambahkan ilmu dan pengalaman memancing kat sini.

Kalau ada kengkawan yang sudi berkongsi ilmu dengan aku yang baru setahun jagung ni... kecik tapak tangan, nyiru aku tadahkan.

Apa umpan paling baik untuk pancing keli afrika dan patin?

Minah joran ada ke kat MDC ni..???

IP : 202.188.11.120

GitarTua76

2 . Dihantar pada 01hb Dis 2003 3.28:07 ptg   [Edit]
azi:

Kita tak pro sangat...sikit2 jer..


Untuk ikan patin dan keli afrika;

Keli Afrika:
Jarang menolak umpan..tapi umpan kegemaran dia samada Hati Ayam, atau Perut Ayam

Patin:
Selalu bagi umpan dedak dan pallet. Buat besar-besar, sebesar penumbuk. Guna mata rambai..atau mata bom...

Dia makan perut ayam jugak...

* Mesej ini telah diedit oleh GitarTua76 pada 01hb Dis 2003 3.31:25 ptg

IP : 219.93.239.58

Hasya

3 . Dihantar pada 01hb Dis 2003 4.43:18 ptg   [Edit]
salam..

hemmm power .. hasya lapur diri .. bile nak buat rumah terbuka..

// ikan keli.. makan waktu pagi jam 9.00 am 11.00 am.. makan makanan nyeee cacing..

IP : 202.56.153.220

Ray

4 . Dihantar pada 02hb Dis 2003 11.56:22 pagi   [Edit]
Azidah

kalo kau nak try mancing keli, kau try la mancing d tasek the mines. keli beso˛ peha pun buleh dapat & takot kau aje yg ta' larat nak tarek naik atas.. hehe

& 1 lagi, masa mancing tu kau kena stand-by slalu takot˛ pa' gad situ datang ligan.. hehe

* Mesej ini telah diedit oleh Ray pada 02hb Dis 2003 11.56:36 pagi

IP : 202.188.127.61

GitarTua76

5 . Dihantar pada 02hb Dis 2003 3.34:56 ptg   [Edit]
Ray:
Aku ingat aku jer kaki mancing kat lombong mines tu... ko pernah try kat toll mines tu tak... dulu aku pernah dapat dekat seguni keli.... semua sedekah kat orang...

IP : 219.93.239.58

Hasya

6 . Dihantar pada 02hb Dis 2003 3.38:12 ptg   [Edit]
hemmm kire banyak too youp... ko nak buat ape ... .. kering keee .. jangan laaa ko mancing kat longkang sebelah toll tooo .. cuba gee sebelah jalan longbong .. member aku mancing dapat talapia sebesar talam kecil dlam 3 kg weehhh

IP : 202.188.127.61

GitarTua76

7 . Dihantar pada 02hb Dis 2003 3.40:26 ptg   [Edit]
Hasya:
Ko jangan racun aku weiii...karang petang ni jugak aku pergi..jgn racun aku....

IP : 219.93.239.58

Hasya

8 . Dihantar pada 02hb Dis 2003 3.45:36 ptg   [Edit]
GitarTua76 /// AKU TAK RACUN BUT

7 ekor rohu makan jam 500 pm dalam satu jam
4 ekor liko makan lepas magrib salam 45 minit
3 ekor tongsan baya 4-6 kg ... wehh bakar weehhh

air nyee datang dari bukit .. 3 jam RM 20 .. lokasion nyee belakang zoooo...

jum jum jumm leee ikan rohu panggil .. lepas posa katakan

IP : 202.188.127.61

GitarTua76

9 . Dihantar pada 02hb Dis 2003 3.47:31 ptg   [Edit]


Ahhhhhh... dah tak tahan ....

Bagi aku nombor telefon ko.
Ni aku punya : 012-228 9587

* Mesej ini telah diedit oleh GitarTua76 pada 02hb Dis 2003 3.47:45 ptg

IP : 219.93.239.58

Hasya

10 . Dihantar pada 02hb Dis 2003 3.50:54 ptg   [Edit]
GitarTua76 // hemmm aku rasa malam nii aku nak gee mancing but kat belakang sutra haba..

2-3 hari lagi aku balik leee... member ku dah book aku gee sana .. kemensah heheheh .. toeke dia ok lah... aku dah kenak 2-3 tahun...

nak call aku boleh 0192260013 .. aku alu-alukan member mancing

IP : 202.188.127.61

GitarTua76

11 . Dihantar pada 02hb Dis 2003 4.03:02 ptg   [Edit]
sya:
Kat kemensah ada empangan..kat situ aku dengar banyak sebarau dengan toman..ko pernah pergi tak? haruan pun ada jugak aku dengar.

IP : 219.93.239.58

Hasya

12 . Dihantar pada 02hb Dis 2003 4.09:51 ptg   [Edit]
GitarTua76 //. tak beepp but

selalu nyee ikan jenis nii aku main kat

sebarau kat ampangan seminyeh waktu hunjan tak turun seminggu .. naik boat pergi seberang sungai patin..


toman tak berape minat but jika ko minat boleh lah pergi ampangan seminyaeh belah petang umpang ikan puyu.. .. tali stell sebab saiz nyee ko pasti kagum lah....

IP : 202.188.127.61

tuanSENTANG

13 . Dihantar pada 02hb Dis 2003 4.58:27 ptg   [Edit]
aku...kalau jenih ikan yg makan dedak ni cukup payah nak lekat...tak pernah dapat pon...cukup tak reti aku nak rentap....kalau jenis pagut2 manja tuh....kekekek...nak kena berguru lagik nihh...

IP : 192.55.6.36

Hasya

14 . Dihantar pada 02hb Dis 2003 5.03:46 ptg   [Edit]
tuanSENTANG // kat ampangan ikan sana mana ade class nak makan dedek..

tapi kalu nak main rentap gee laut leee GT MARKIN

IP : 202.188.127.61

tuanSENTANG

15 . Dihantar pada 02hb Dis 2003 5.17:22 ptg   [Edit]
syaa sebab tu aku emang suka layan gi laut....tapi. maintenence tinggi tu...aku punya mesin jenis rm150 fer weee.....kekeke....takat..,pulau sembilan layak laaa

IP : 192.55.6.36

Ray

16 . Dihantar pada 03hb Dis 2003 12.13:01 tghari   [Edit]
Hasya

bila kau nak gi kemensah tu ? nak join la..

IP : 202.188.127.61

Hasya

17 . Dihantar pada 03hb Dis 2003 12.25:12 tghari   [Edit]
hemmm .. salam,...

kalu tak keberatan hujung minggu niii kot .. kenape ko nak ikut keee... best gak....

IP : 202.188.127.61

Azidah

18 . Dihantar pada 03hb Dis 2003 3.02:14 ptg   [Edit]
Hasya:
kat kemensah tu aku penah pegi ikut kawan, ikan dia sedap la langsung tak hanyir sebab air dia sentiasa mengalir. kat kemensah ko pakai umpan apa ek?

Ray:
Sebenarnya aku tinggal kat Melaka la, kat sini ko pernah dengar pot baik tak? Maklum la kan, sungai kat Melaka ni kurang. air pun selalu tak cukup heh heh heh sampai kena impot.

Gitar tua:
kat melaka ni ada satu kolam mancing, masuk free je tapi cukup galak diorang makan sampai tokey pancing kat melaka ni rekomen aku pegi sana. tapi kalau nak bawak balik, kena timbang kilo laa...

Tuan sentang:
Aku ni jenis baru belajar mancing, setakat ni cuma pakai dedak je sebab tak sampai hati nak cucuk bontot cacing tu. macamana nak atasi masalah aku ni yek?

* Mesej ini telah diedit oleh Azidah pada 03hb Dis 2003 3.02:57 ptg

IP : 203.106.197.85

Hasya

19 . Dihantar pada 03hb Dis 2003 3.10:24 ptg   [Edit]
hemmm ..

pakai dedak ikan .. sampur serbuk bau or pau..

dedak ikan nyee bukan dedak ayamm... beza warna nyee gelap and tak yah bancuh dengan tepung.. lembut...

tuanSENTANG // ok gak ko nii nyee berani tak main boar kecil .. 19ft engin 30hp jum ... lah ge mancing kat port klang sekitar pulau... best beeepp ikan power

* Mesej ini telah diedit oleh Hasya pada 03hb Dis 2003 3.12:05 ptg

IP : 202.188.127.61

GitarTua76

20 . Dihantar pada 03hb Dis 2003 4.52:26 ptg   [Edit]
Ray:
Dah dapat pot mancing ruan ker?

hasya:
Nanti kalo nak ke kemensah kita calling ok...kalo jadual tak ketat..aku pasti datang.

sentang:
Ko pernah tarik ikan PACU (BAWAL PIRANA) tak ? Ni ikan air tawar yang suka putuskan tali mancing.

Zidah:
Macam best tu..tapi kena timbang la pulak..kalo 'tangkap dan lepas' boleh tak? sbb saya tak makan ikan air tawar.

IP : 219.93.239.58

Ray

21 . Dihantar pada 03hb Dis 2003 4.57:15 ptg   [Edit]
Hasya

hujung minggu ni kau nak gi kemensah ek ? cam besh gak tu.. nanti la, pape hal aku sms kau ekk..


Azidah

kat melaka ? hehh.. aku tak familiar la kat area sana. nak ronda˛ pekan melaka pun sesat, inikan pulak nak carik kolam mancing.. huHUhu


GitarTua76

pot baru mancing ruan ? ta' jumpa lagi la.. ingatkan nak ajak kau la ni.. tapi nanti˛ la..

* Mesej ini telah diedit oleh Ray pada 03hb Dis 2003 4.59:27 ptg

IP : 202.188.127.61

tuanSENTANG

22 . Dihantar pada 03hb Dis 2003 9.00:35 mlm   [Edit]
laa azidah aku pon ni bukannya hard core sgt....baling umpan selalu ngan umpan2 hilang.....tapi aku takat cacing tak geli sangat....kalau umpun2 tuh...meremang jugak laa tengkok aku...pasai dia gigit skit...kekekeke
tapi aku tengok kat sini hasya ngan gitar tua nii...leh tahan depa punya x-perian

errr mana rupa plka pacu tu gitar?> pacu tu bukan ikan laut kaaa??....

IP : 192.55.6.36

GitarTua76

23 . Dihantar pada 04hb Dis 2003 10.25:28 pagi   [Edit]
Sentang:
Ikan tu ikan kacukan pirana dgn bawal. Ada kaler merah kat bawah dagu dia. Gigi tajam giler... Ikan ni ikan pelahap. oiii...bila lagi trip mancing ko?


Ray:
Kalo ko free, call ajer aku. Pancing aku sentiasa letak dalam bonet keta. Boleh jalan-jalan cari paya.

IP : 219.93.239.58

Ray

24 . Dihantar pada 04hb Dis 2003 11.16:20 pagi   [Edit]
GitarTua

cantekk..

IP : 202.188.127.61

lipan

25 . Dihantar pada 04hb Dis 2003 11.31:26 pagi   [Edit]
ermmm... dah lama aku dok peratikan dlm ni. rancak gak. ingatkan tak dpt sambutan..

GT/hasya..
ko ni kira banyak gak ilmu ek.. teringin lak nak g mancing dgn korang. bila tu?? kemensah dan mines tu menarik gak tu.

ilmu aku ni ada le sikit2 utk simpanan aku. tapi kat dlm ni tak nampak pun g mancing udang. ni saje nak promote le sapa nak g mancing udang dan ikan jom le kita pi Batang Berjuntai, Kuala Selangor (kpg aku). Aku memang dah lama tak g mancing kat situ coz x de member. pakcik aku org situ dia bole handle semua tu termasuk le bot dan guide.

amacam?? berminat??

IP : 161.142.112.8

tuanSENTANG

26 . Dihantar pada 04hb Dis 2003 11.36:51 pagi   [Edit]
gt...ooo cam tuh...kira pacu tu ikan bela laa ekkk???aku rasa utk yg amatur cam aku nihh sesuai aaa pancing ikan pelahap yg macam tuh///....takat makan getus2 susah aaa nak rentap...kekekek...

..kekeke lipan....tahniah...lama aku tunggu ko kat topik nii.....kekekekek/////....
..tapi org cakap mancing udang lagik thrill....tak pernah laa plka try lagik....

....aku dok tunggu...kot2 ada yg nak buat trip....

IP : 192.55.6.36

Ray

27 . Dihantar pada 04hb Dis 2003 12.32:30 tghari   [Edit]
lipan :

GT & hasya mesti minat punya. kalo jadik, sound lar.. aku pun nak turun sama..


Azidah :

camno ? moh le join sekaki..

IP : 202.188.127.61

Hasya

28 . Dihantar pada 04hb Dis 2003 12.39:03 tghari   [Edit]
SALAM..

power ilmu aku tentang mancing .. rasanyee tak cukup lagii.. banyak lagi aku nak belajar.. sikit-sikit too boleh leee....

hemmm tentang bawal pirana..

ok aku cite sikit tentang habitat]nye..

dalam dunia nii ade 4 jenis..
1. pemakan daging . hidup di hutan amazin sahaja . air payau..
2. pemakan daging . hidup di beberape tempat . air masin and tawar
3. pemakan rumput . hidup di sungai2. kecil.. berpuak2
4. pemakan bangkai . hidup di asia.. air tawar

ikan ini senang nak mancing ..

cara-cara..

1. dapatkan hati ayam .. kenakan kekail berangkai bertali steel.. installah dapat lee..

2. jangan pakai batu..

3. boleh pakai pelampung lebih kurang 2-3kaki dari umpang..

4. waktu makan pagi.. or air suam..

tempat.. pergi lee belajar main ikan ini kat taman technologies kajang...

SELAMAT MENCUBA....

IP : 202.188.127.61

tuanSENTANG

29 . Dihantar pada 04hb Dis 2003 12.45:38 tghari   [Edit]
bila baca info ko hasya rasa macam mudah jer nak pancing picu nih.....sedap kaa daging dia???

IP : 192.55.6.36

Azidah

30 . Dihantar pada 04hb Dis 2003 12.47:38 tghari   [Edit]
Aku ni baru belajar mancing, baru merasa dapat ikan keli sekor he he heh.

Ikan apa yang sedap dilayan yek?

LIPAN:
kata orang, kat mana ada udang, kat situ mesti ada buaya... betul ke?

IP : 210.186.172.141

Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara © Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "