Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Keluarga & Rumahtangga >> Peti Ais : Jenama apa yang bagus?
(Pengendali : usoPkuChai )
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej
Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : Peti Ais : Jenama apa yang bagus?
zurina77

1 . Dihantar pada 22hb Nov 2004 10.33:28 pagi   [Edit]


Saya nak beli peti ais dalam masa terdekat ni. So, nak tanya brand apa yg bagus.

Sekarang pakai brand i yang satu pintu tapi peti ais tu senang berbau bila kita letak makanan. Kalau kosong takpe la.

Plan nak beli peti ais 2 pintu. Hari tu tengok ada pameran brg2 Toshiba. Ada model baru, dikatakan tak akan berbau, tapi tak tau la boleh pecaya ke tak.

Jadi, nak tau bagus ke tidak, lepas guna. Kalau ada siapa2 yg nak share experience dialu-alukan.

IP : 202.161.129.58

shaliana

2 . Dihantar pada 22hb Nov 2004 11.09:31 pagi   [Edit]
zurina,

sha pun tak brape tahu brand apa yg bagus.... tapi so far pakai national dgn samsung ... ok jeee...
tak de masalah bau.... try laaa ...

IP : 219.95.27.192

mamanabil

3 . Dihantar pada 22hb Nov 2004 11.45:25 pagi   [Edit]
zurina...

kita pun sama kes ngan awak.. tak sure which brand yang lebih elok.. ari tue survey kat kedai samsung 2 pintu dalam 980 okey jugaklah.. besar jugak 210 liter..

and by the way.. nak tumpang sekaki boleh tak... nak tanya pendapat semua.. kita nie nak pindah rumah baru.. so sebuklah survey barangan elektrik especially tv, fridge & mesin basuh..

ada satu tempat nie kat serdang dia tawar tv 29" JVC RM1380
mesin basuh Hitachi 7.5kg RM1,000 then fridge 210 liter samsung RM980.. u all rasa murah ke mahal.. coz compare ngan CM & SengHeng.. rasanya price yagn dia bagi murah lagi...

my hus suka tv panasonic.. so nak tanya pendapat brand mana yang lebih bagus... & kedai mana yang bleh dapat murah... kalau dapat brand sony okey jugak..

IP : 203.115.226.150

euza

4 . Dihantar pada 22hb Nov 2004 12.17:36 tghari   [Edit]
assalamualaikum...

kalau nak beli produk Panasonic dgn harga staff boleh pergi kat kedai eng hin tepi federal highway kat motorola tu. betul2 belakang bus stand tepi highway tu.. cakap aje kita nak staff price terus dibaginya..

saya tak tahu lah kalo compare ngan produk lain. tp panasonic product pun berkualiti.. tahan lama.

paling suka fridgenya sbb sayur boleh tahan sampai seminggu tak layu pun.. fridge tanto dia mmg menjimatkan.. ceh ceh cehhh.. buat iklan pulak..

rumah saya semua produk national/panasonic.. beli kat kedai enghin tu.. kalau yg lain pun mesin jahit jerr brand singer.. sbb panasonic tak buat mesin jahit..

IP : 203.163.64.81

nr75

5 . Dihantar pada 22hb Nov 2004 12.21:59 tghari   [Edit]


Zurina, saya kat umah pakai peti ais samsung, so far ok beli sejak tahun 2000.. alhamdulillah masih elok sampai sekarang...

Tentang TV lak mamanabil, saya pernah beli kat seng heng JVC 29" reganya dalam RM 999, masa tu ofer tapi kena jadi ahli. Tu jelah yang dapat saya berikan pendapat.

IP : 202.185.186.6

tuanSENTANG

6 . Dihantar pada 22hb Nov 2004 12.41:14 tghari   [Edit]
national tanto..perrggggh...masa memula beli dulu...
..sari 4-5 kali aku lap dia....berkilat weeehhhh...hehhehe
..asal pi dapor jer musti bukak peti ais..heheh

IP : 192.55.6.36

mamanabil

7 . Dihantar pada 22hb Nov 2004 2.14:01 ptg   [Edit]
euza,

tq.. nanti kita gi survey... kalau kita nak beli staff price kena bagi ID staf ke??? coz kita bukan staff panasonic..

semalam lalu kat kilang panasonic... kalau kat sana memang tak dapat staff price ke..

betul ke JVC bleh dapat harga RM999... lagi murah kan.. takpa.. nanti petang kita nak survey kat kedai baru bukak tepi pasar borong serdang dulu... compare price..

IP : 203.115.226.150

atoncute

8 . Dihantar pada 22hb Nov 2004 2.29:43 ptg   [Edit]


amboi zu...mentang2ler hang dpt bonus bukan main lagi yer nak tukor peti ais..

mcm aton pulak.. fridge & washing machine kita guna LG...LG brand ok gak harga pun reasonable...zu kalo ko nak beli fridge elokler beli yg 2 pintu..salesman kat kedai yg aton beli pun cakap yg 1 pintu nie biasanyer ada 'fros'..kuar ais yg berketul2 tu...ishh aton tak suka jenis camgitu leceh nak mencuci..

kalo tv & hi-fi pulak semestinyer jvc hehehehehe maklumler laki aku keje kat kilang tu..kalo ada sale dialeh dpt staff price murahler...mamanabil u ckp nak beli tv kan..aton suggest u beli tv jvc yg dual picture skrin leper tu..bagus apa..dlm satu masa boleh nengok 2 chanel..

nak tanya skit...brand water heater apa yg korang suggest bagus?? aton ingat nak pasangler w/heater ujung bulan nie..nie tgh dok survey2 nie...panasonic ok tak??

IP : 210.19.203.115

aj8951

9 . Dihantar pada 22hb Nov 2004 3.24:07 ptg   [Edit]

Mungkin nasib saya tak berapa baik, masa beli Samsung dulu, dua pintu, lepas beli tak boleh nak letak banyak2 air masak kat pintu sebab getah dia tak melekat, akibatnya petisejuk jadi berwap, dan air akan keluar melelih.

Panggil agen Samsung, dia kata, pintu sejuk tu kalau nak tukar getah tak boleh, kena tukar pintu sekali gus, bayangkan, biasanya kalau tukar getah mungkin below rm100, tetapi kalau pintu , kena spend dalam rm450 ++... nasib agen tu pakai dryer (yg u all keringkan rambut), kat getah tu and boleh guna balik, cuma terkilan, kita spend beli peti sejuk rega rm2500, tak sampai 3 tahun dah jadi macam2... moral memang saya tak recommend langsung brand samsung ni... dulu tu ade national, tapi skrg panasonic tu salesman kata kureng sikit..

Satu lagi, hati2 masa beli kat kedai tu, tanya sama ada peti sejuk ni, kalau getah rosak, boleh tukar getah saja atau kena tukar pintu sekaligus macam yg terjadi kat saya..kuang3x.

* Mesej ini telah diedit oleh aj8951 pada 22hb Nov 2004 4.01:53 ptg

IP : 170.38.99.55

tuanSENTANG

10 . Dihantar pada 22hb Nov 2004 3.28:19 ptg   [Edit]
tanto jimat letrik weee....kompare ngan peti eas...yg sama sais ngan dia...

IP : 192.55.6.36

MisSesumpah

11 . Dihantar pada 22hb Nov 2004 3.49:39 ptg   [Edit]
LG pon besh gak..Kire ok la..sejuk tak sejuk sgt...Sumer barang kat umah hampir 80% guna LG..Rege pon bole tahan...

IP : 161.139.100.70

euza

12 . Dihantar pada 22hb Nov 2004 5.08:38 ptg   [Edit]
kesian kat aj8951..

mmg kena hati2 sikit beli produk electric ni.. err.. sebenarnya saya nak bukak rahsia skett. sebenarnya saya kerja kat kilang Panasonic ni.. so saya tahulerr sedikit sbnyk psal product letrik ni. sy x nak compare dgn brand lain tp bg saya lahh.. panasonic punya after sales service paling senang nak dpt. sbb kitorang ada bnayak service centre satu negara.

Panasonic punya main competitor especially bab fridge ni ialah LG. kira paling top LG & National/Panasonic fridge. Sskrg kitorang dah tukar sume brand jadi Panasonic. tak de bezanya dgn National brand, malah kita upgradekan lagi certain features. (promotee.. jgn maree..)

kalau zurina nak beli dgn special staff price, tunggu lah bulan January/februari nanti masa kitorang buat sale Raya Cina nanti.. harga memang betul2 murah punya.. saya akan inform bila tiba masanya..

tuanSENTANG terima kasih kerana menggunakan produk National/Panasonic..

IP : 203.163.64.80

usoPkuChai

13 . Dihantar pada 22hb Nov 2004 5.18:27 ptg   [Edit]

kalo aku laa.. nak beli LG dua pintu (yg mcm lemari baju kata anak aku) yg ada panel display tuh.. tapi sayangnya kabinet dapur aku takleh masuk.. so aku belilaa samsung yg 3 pintu tuh.. walaupun aj851 dok komplen.. apa nak buat.. bini aku dah berkenan..

IP : 222.124.10.195

kudean

14 . Dihantar pada 23hb Nov 2004 01.44:17 pagi   [Edit]


peti ais branded mcm mana bagus pun .. klu peel main sumbat jer barang2 kat dlm tuh berbau jugak .. yang penting mau jaga kebersihan dlm peti ... hari2 (klu rajin mesti check) ... buang mana yang tak sepatut nyer ada kat dlm peti ais ... jgn simpan sampai jadi batu ...

IP : 202.188.246.103

zurina77

15 . Dihantar pada 23hb Nov 2004 09.17:29 pagi   [Edit]

Mekasih atas pendapat semua.. sha, mama, euza, nr75, sentang, aton, aj8951, MisSesumpah, usop dan kudean Lepas buka topic smlm dah tak masuk MDC. Ari ni baru masuk..

Sebenarnya, saya punya plan asal mmg nak beli panasonic tiba2 tergugat sikit bila tengok promosi toshiba ari tu. Semua org takde yg suggest toshiba so saya cancel dulu toshiba. Samsung, LG pun bagus gak ye..emmm

Kalau panasonic tanto tu, kaler dia cantik aa.. tapi, best yg freeze kat atas atau kat bawah? Jadi issue gak kami laki bini..

aton
Mcm tau2 je niat aku..

euza
Saya kat kedah la.. Kedai yg euza suggest tu jauh la pulak..

kudean
betul la, kalau main sumbat je brg2 mmg la berbau tapi peti kat umah most of the time, kosong je. Maklumlah, jarang masak. Tapi bila letak je sayur ke apa ke, then kita letak puding kat dalam, mesti puding tu rasa sayur.

IP : 202.161.129.58

mamanabil

16 . Dihantar pada 23hb Nov 2004 09.24:28 pagi   [Edit]
tq juga kpd semua yang memberi pendapat...

euza... kalau ada sales untuk panasonic.. inform sekali ngan mamanabil yea.. coz bulan januari/februari bukannya lama sangat nak menunggu.. nak jugak tengok apa yang patut...

aton

itulah.. tak tahulah hub sekejap JVC, sekejap Panasonic... org lelaki nie macam-2 taste dia suka..

IP : 203.115.226.150

zurina77

17 . Dihantar pada 23hb Nov 2004 09.48:27 pagi   [Edit]

tertinggal lak nak reply pasal msg no3

mamanabil

Kalau tv saya cuma suka satu brand saja. Sony. Mmg puas hati, kualiti kaler pun cantik. Beli yg flat screen.

Hari tu pegi umah kawan tengok tv dia pun kualiti kaler ok. Brand Philips kalau tak silap.

IP : 202.161.129.58

tuanSENTANG

18 . Dihantar pada 23hb Nov 2004 10.00:41 pagi   [Edit]
euza...ko matshushita mana??Aircond kaa??

IP : 192.55.6.36

muhibbah

19 . Dihantar pada 23hb Nov 2004 10.04:49 pagi   [Edit]
kalau nak beli peti sejuk, belilah yang dua pintu at least supaya tak bercampur bau ikan/udang (makanan basah) dgn yang lain-lain tu.

Kalau mampu tu, beli lah yang tiga pintu punya

IP : 203.82.65.66

zbear

20 . Dihantar pada 23hb Nov 2004 10.06:59 pagi   [Edit]
kalau boleh, belilah yg ada lampu untuk bahagian
atas(bhgn beku) dan bawah... memudahkan hidup.
Ingat, peti ais nih bukan utk pakai sebulan
dua. Bertahun2. So, biarlah yg selesa.

IP : 192.228.129.114

zurina77

21 . Dihantar pada 23hb Nov 2004 10.14:36 pagi   [Edit]

muhibbah
Sbb tu nak beli yg dua pintu. Tiga pintu?.. emm besar sgt le rasanya. Yg satu pintu pun selalu kosong, kalau nak beli 3 pintu mesti kena sound dgn hubby ni..

zbear
Ok.. akan dimasukkan dalam kriteria, yg ada lampu kat bahagian beku.. TQ..

Tapi soklan ni tak terjawab lagi ni.. Best yg bahagian beku kat atas ke kat bawah?

IP : 202.161.129.58

jen

22 . Dihantar pada 23hb Nov 2004 10.17:11 pagi   [Edit]
tak nak b agi bau mkn dlm peti ais atau fridge tu sendiri... 1) letak lah deodorizer, 2) mkn yg masuk dlm fridge wrap dgn cling film. so far reduce kerja mencuci.

IP : 219.93.8.5

euza

23 . Dihantar pada 23hb Nov 2004 11.11:08 pagi   [Edit]
zurina.. alamakk jauhnya. tak dapek nak nolong... best yg freeze kat atas atau kat bawah? kat rumah saya guna freezer yg atas, tp rumah emak guna freezer bawah. yg euza boleh perasanlah.. freezer bawah boleh lagi sejuk beku compare ngan yg atas.

tuanSENTANG.. saya kerje kat matsushita yg buat fridge, washing machine ni lah.. kita satu geng ke?

mamanabil.. no problem. nanti euza ingatkan. hari tu kita buat sales untuk clearkan barang National.. murah gilerrr.. fridge satu pintu yg saiz paling besar RM369 je.. mcm tak caya.. euza belikan utk kawan. nanti saya war2kan ye..

IP : 203.163.64.80

zurina77

24 . Dihantar pada 23hb Nov 2004 11.28:15 pagi   [Edit]
quote:
yg euza boleh perasanlah.. freezer bawah boleh lagi sejuk beku compare ngan yg atas.


Sure hubby kembang semangkuk bila saya citer ttg statement ni..
Dia suka freezer kat bawah sbb up to date. Saya lak suka yg atas sbb anak tak sampai nak buka.

IP : 202.161.129.58

Liz_Dee

25 . Dihantar pada 23hb Nov 2004 3.02:58 ptg   [Edit]
Atuk liz guna Singer dah 29 tahun. Skrg dia punya body dah usang, tapi engine elok lagi.

Liz guna National. Okay gak.

IP : 202.75.160.181

tuanSENTANG

26 . Dihantar pada 23hb Nov 2004 3.22:22 ptg   [Edit]
freezer bawah nihh...leceh skit sebab bilabeli es cream cepat jer abis...anak aku yg 3 thn pon leh capai...tapibukan nak kata...aku leh sumbat 8 ekor ayam sekali kat situ...memang luas...

euza..dulu aku kerja kat matshusitha aicond kat shah alam...tapi taklama 6 bulan jer...dan aku konfiden ngan quality prod dia...


liz dee..singer tak kluar peti ais...dia cuma bubuh cop dia jer...tak silap aku..dia pon beli dari national...

IP : 192.55.6.36

zurina77

27 . Dihantar pada 24hb Nov 2004 09.10:50 pagi   [Edit]

Itu le sbbnya sentang..

Semalam pegi gak survey kejap peti ais tapi kedai yg selalu pegi tu tutup lak. So, pegi kedai lain, panasonic punya yg freezer kat bawah takde kat kedai tu. Jadi tak leh la nak ambik harga kat situ sbg bench mark.

Berapa harga ye panasonic yg freezer kat bawah? Kena survey betul2 sbb nanti kalau dah beli tiba2 tengok kat kedai lain lebih murah mesti nyesal.
Camtu la masa beli tv ari tu. Hubby tension gak, dia kata dah le tu ambik je mana2.. tapi bila dah dapat yg harga paling low, dia kata pulak, bagus la awak ni.. pulak..

IP : 202.161.129.58

iyna

28 . Dihantar pada 24hb Nov 2004 11.46:24 pagi   [Edit]
kita punbaru beli peti ais.. jenama toshiba kaler hijau.. ni jenis yg takde frost, maknannya dekat freezer tu takkan ada ais ketul2 yg menebal tu... tapi barang still beku.... tapi peti bni kurang sesuai utk yg keluarga dah besar atau yg nak simpan banayk barang... kalau org baru kawin anak satu / 2 oklah... price dia dalam 700

IP : 219.93.8.33

jamd

29 . Dihantar pada 24hb Nov 2004 12.23:59 tghari   [Edit]
jamd ada list staff price utk brg panasonic coz husband keje dgn matshushita....nak jamd pastekan kat sini ke

IP : 61.6.163.24

adikcomelx

30 . Dihantar pada 24hb Nov 2004 12.25:12 tghari   [Edit]
jamd,
harus dialu-alukan...hehhehhee
quote:
Price: RM 400.00 ++

Product: Toshiba
Pintu satu..


Features:
-Direct Cooling
-Automatic temperature control system
-Water dispenser
-Semi-Automatic defrosting system
-Automatic draining system
-Capacity: 179L

Product: Toshiba


Features:
-Direct Cooling
-Automatic temperature control system
-Water dispenser
-Semi-Automatic defrosting system
-Automatic draining system
-Capacity: 249L

_______________________________________________________________________


Price: RM 1,300.00 ++

Untuk yg minat peti sejuk pintu berkembar, bersaiz gabak...
Product: Panasonic

FEATURES:
-532L Nett Capacity
-Ion Sheet
-Anti-bacterial Deodorizer
-Tempered Glass Shelves
-Wasababy Cassette
-Titanium Silver
-2 Ticks Energy Efficient Label
-774mm (W) x 834mm (D) x 1,822mm (H)

Untuk yang minat 2 pintu, freezer dibahagian bawah...
Product: Panasonic

FEATURES
-390L Nett Capacity
-Anti-bacteria Deodoriser
-Ion Sheet
-Tempered Glass Shelves
-Wasababy Cassette
-Ice Twister
-Quick-Freezing Drawer
-Matt Titanium
-2 Ticks Energy Efficient Label
-675 (W) x 775 (D) x 1764 (H) (mm)


Untuk 3 pintu ...
Product: Panasonic

FEATURES
-476L Nett Capacity
-Tempered Glass Shelves
-Wasababy Cassette
-Ionized Sheet
-Titanium Silver in color


Product: Toshiba

FEATURES
-Bottom Freezer
-Auto Ice-maker
-3-step shelf
-Low noise design
-345 litres net capacity
-Dimension (WxHxD)mm: (600x1785x613)mm


Untuk 2 pintu freezer dibahagian atas..
Product: Toshiba

FEATURES
-Plasma Beam - Minus-Negative Ion Deodorizer
-Prolonged, Preserved and Protected for 10 Days!
-Extra Large Vegetable Compartment
-Clear blue shelves with stainless decoration
-Easy Ice Twister
-Multi Air-Flow
-Supreme Cool Box -20șC
-Low Noise Operation





Pilihan di tangan anda ...

* Mesej ini telah diedit oleh adikcomelx pada 24hb Nov 2004 6.04:48 ptg

IP : 161.142.112.5

Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara © Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "