Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Keluarga & Rumahtangga >> Hal Bayi Sakit : Pertua nak sembuhkan batuk dan kurangkan lendir
(Pengendali : usoPkuChai )
 
Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : Hal Bayi Sakit : Pertua nak sembuhkan batuk dan kurangkan lendir
Ayong

1 . Dihantar pada 23hb Mac 2004 11.06:39 pagi   [Edit]


Ayong nak mintak bantuan pada para ibu yg pernah mengalami masalah bayi yg di jangkiti batuk² serta banyak lendir di kerongkong ni..Bayi ayong baru aje berusia 2bln lebih aje..Ayong sudah pon bawa pergi ke klinik pakar khas ntuk bayi dan kanak² sampaikan obat dah habis pon masih jugak baby ayong ni terbatuk-batuk dan boley dengar lendir banyak di krongkong. Selain makan obat..ayong ada gak cuba sedut lendir tu dari idung tapi tak kluar pon..ni yg buat ayong risau ni ..so pada para ibu yg ada pertua nak ilang kan batuk dan kurangkan lendir tu sila lah bantu yeaa..mekasih

IP : 166.121.36.9

roskiut02

2 . Dihantar pada 23hb Mac 2004 11.19:58 pagi   [Edit]
-

Ambil sebiji kunyit, patahkan, potong atau tumbuk. Kemudian sapukan pada batang hidung bayi anda. Insyaallah jika selalu diamalkan, hidung bayi anda tidak akan tersumbat dan dia akan tidur nyenyak....cubalah manalah tahu akan berkesan...


* Mesej ini telah diedit oleh roskiut02 pada 23hb Mac 2004 11.22:21 pagi

IP : 219.93.72.38

Sirnatinta

3 . Dihantar pada 23hb Mac 2004 11.20:58 pagi   [Edit]
waalaikumsalam..

ayong.. doktor tu kasi ubat batuk je ke atau ada ubat kahak sekali.. kalau dia takde bagi ubat kahak.. pi mintak ubat kahak.... kalau ayong risau sgt pasal kahak tu satu cara utk keluarkan ialah bawak gi klinik suruh doktor sedut.. selain drp tu sirna tak ssure pulak.. selalunya baby ni dia keluarkan kahak tu kalau dia muntah masa batuk2 tu..

IP : 219.94.52.226

helda

4 . Dihantar pada 23hb Mac 2004 11.24:04 pagi   [Edit]
ermm....baby helda masa dalam pantang aritu pun byk gak lendir...kekadang bernafas berbunyi....idung pun cam tersumbat jer...mkn ubat doktor jugak...ubat utk ilangkan lendir kaler kuning...tapi tak ilang gak...sian tgk...kekadang minum susu muntah kuar lendir sekali...cam seksa jer dia...pastu ada kawan cadangkan guna minyak aromatheraphy Seri Wajah..sapu kat idung, leher(dekat tekak) dgn dada...pastu campur setitik dalam air mandi....

alhamdulillah lama² lendir tu cam ilang sendiri and kering...syukur sgt...skang ni yasmin dh nak masuk 6 bulan tak pernah lagi la kena batuk dgn selsema or demam...aritu helda selsema teruk(weekend-tak keje)...takut gak jangkit...siap minta tolong adik dtg umah tgkkan dia...sekali adik yg kena jangkit...yasmin alhamdulillah tak kena...sbb helda letak siap² aroma tu kat idung dia...tapi tak tau la yer kalau ada cadangan lain...petua ker...minyak yg helda guna tu agak mahal...sebotol kecil jer dah RM65...tapi kesan dia alhamdulillah...anak tido lena ...tak meragam...sesuai utk dari baby ke org tua...

nk gak tau kalau ada petua lain...

IP : 219.94.76.10

Ayong

5 . Dihantar pada 23hb Mac 2004 11.35:22 pagi   [Edit]
Roskiut02,
Mekasih lah beri panduan tu..insyallah ayong akan cuba buat mlm ni..

Sirnatinta,
Waktu pergi yg pertama kali tu memang doktor kasi obat batuk dan obat kurangkan lendir..dah habis di minum tapi tak pon sembuh gak..so ayong bawak lagik jumpa doktor tu dan di tukarkan obat lain plak..ayong ada gak mintak di sedutkan lendir tu tapi doktor tu ckap baby maseh kecil sangat ntuk rawatan tu futher more baby ayong maseh nampak aktif dan minum susu pon masih kuat gak walau tercunggap²..doktor willing ntuk sedut kalau baby terlalu sesak nafas dan susah nak minum susu.

Helda,
Minyak aromatheraphy Seri Wajah tu nak beli kat mana ek? since mujarap buat baby helda mungkin bley ayong mencubanya jugak...

Payah gak ada baby ni..kalau ibu/akak/abg sakit pasti jangkit kat baby..ni pun gegara abg dia lah yg suka sangat rohmos adik dia ni..dah berbuih ayong pesan suroh jauhi adik dia tapi tetap gak duk datang dekat.

IP : 166.121.36.9

Mrs_Red

6 . Dihantar pada 23hb Mac 2004 11.36:14 pagi   [Edit]
betul tu sirna.. the best way kena sedup kahak tu kasi clear.. tapi better kalau ayong bawak gi jumpa doc..or pediatrik. BB red ari tu kena admited sebab dah kena lung infection so dah gi klinik 2..3 kali camtu gak..makin teruk so last bawak gi jumpa her doc kat PMC..kena admited pastu doc sedut lendir tu..after that alhamdulillah clear..takder lagi bunyi masa tidur..dia pun takder meragam..doc bagi ubat kahak so kalau bb batuk dia akan kuarkan lendir/kahak tu..

Beauty is not enough

IP : 202.188.16.40

nur312003

7 . Dihantar pada 23hb Mac 2004 12.52:39 tghari   [Edit]
baby ni alah ngan persekitaran dia cos baby belum ada lemak lagi , bila terlalu panas badan dia pun akan panas ( demam ) kalau sejuk sangat pun baby akan dapat selsema , batuk ... kurangkan kipas / aircond ... jangan bagi terlalu berangin... baby cepat alah... sapukan minyak yu yin kat hidung dia ... insyallah akan kurang... sebaya ngan anak nur..

IP : 161.139.186.2

celina

8 . Dihantar pada 23hb Mac 2004 2.03:19 ptg   [Edit]
Ayong .. anak kene asthma ke? teruk jugak kalau batuk berkahak, sbb baby yg masih kecil tak tahu nak buang kahak sendiri melainkan dia muntah.

anak celina dulu pun pernah kene, doktor suruh tepuk2 belakang baby (spt menepuk baby yg tersedak) supaya kahak cepat keluar, sapukan sedikit vicks di dada & belakang utk melegakan pernafasannya. beli manual pump utk sedut keluar lendir & kahak dr hidung baby yg tersumbat, jgn sesekali sedut kahak gunakan mulut krn mulut kita ada germs nanti baby boleh kene jangkitan.

kalau masih tidak kurang bawa baby jumpa doktor pakar kanak2 krn baby masih kecil bawah satu tahun. celina dulu bila bawa anak jumpa pediatrician je siap doktor tanya susu badan tak?, siap kene lecture lagi dgn doktor krn tak beri susu badan masa first baby dulu, sbb tu anak selalu kene jangkitan selsema, immune system low.

IP : 61.6.38.132

abg_dol

9 . Dihantar pada 23hb Mac 2004 2.49:32 ptg   [Edit]
biasanya kalau berkahak, doctor akan bagi ubat
batuk berkahak yg warna hijau. MUCO namanya.
kalau kahak yg biasa, doktor takkan sewenang2nya
akan benarkan utk menyedut kahak. bila dah kritikal
baru laa kaedah menyedut akan digunakan.
MUCO ini akan menyebabkan bayi kita terbatuk hingga
memuntahkan kahak2nya.......

IP : 202.188.246.103

Ayong

10 . Dihantar pada 23hb Mac 2004 3.13:06 ptg   [Edit]


Mrs Red,
Tulah yg ayong takutkan..kalau makin terok nanti mesti ke push ke ospital dan admitted..tak sampai hati kalau baby kena jalani cara masukkan tiup dan sedut tu..sedangkan ni tengok dia batuk sampai merah muka pun rasa macam sayu aje

Celine,
baby bukan kene asthma..dia pun jangkit batuk dan berlendir di krongkong aje..tau ajelah sejak menjak ni cuaca tak menentukan..dah tu kat rumah abg dia pun kena batuk dan selsema tu yg berjangkit walau tidor berasingan.Ayong pon ada buat gak tiap kali dia batuk cpat² terbalikkan dan tepok² blakang dia tapi baby tak kluarkan kahak tu.

Ayong ni dah start keje semula so breastfeed cuma waktu mlm aje..siang hari kasi milk powder serta air masak

Abg_dol
Doktor tu kasi obat warna kuning dan putih..luper plak nama obat tu..

Ayong akan cuba dulo panduan yg di berikan di sini..kalau baby maseh gak tak sembuh terpaksalah ayong bawak ke ospital gak..takut makin melarat nanti.

IP : 166.121.36.9

Mrs_Red

11 . Dihantar pada 23hb Mac 2004 3.26:34 ptg   [Edit]
memangla tak sampai hati kita nengok..mau tangkap leleh gak
tapi for her sake.. terpaksala lagipun doc dia tak advised kita tengok masa dia sedut tu.. dia tahu kita tak sampai hati tengok baby camtu.. tapi dari jauh dengar bb nangis..aduss..sabar je la.. lepas tu doc ajar kalau dia batuk2 lagi kasi ubat cairkan kahak tu..sambil mengiringkan baby tepuk2 belakang dia dengan posisi kepala kebawah..

IP : 202.188.16.40

Ayong

12 . Dihantar pada 23hb Mac 2004 3.33:27 ptg   [Edit]
waktu tu usia baby Mrs Red berapa bulan ek?

IP : 166.121.36.9

Mrs_Red

13 . Dihantar pada 23hb Mac 2004 3.41:40 ptg   [Edit]
masuk 4 bulan..baru je admited 3 minggu lepas hehehe

* Mesej ini telah diedit oleh Mrs_Red pada 23hb Mac 2004 3.43:14 ptg

IP : 202.188.16.40

abbysuria

14 . Dihantar pada 23hb Mac 2004 4.23:37 ptg   [Edit]
My 2 months baby pun dah dekat 3 weeks pun masih tak baik selsema dia . Hidung dia tersumbat, malam kadang-kadang tu pun dia selalu merengaek sbb susah nak nafas agaknya dan ada batuk sikit-sikit. dah 2 kali pergi klinik pakar tapi tak baik-baik juga. U all memang ibu-ibu yg hebat dengan petua-petua dan nasihat yg amat berguna utk I rawat pada my baby".

"MAMA CAYANG BALQIS MYSARA...MY PRECIOUS BABY...

IP : 210.186.217.19

Sirnatinta

15 . Dihantar pada 23hb Mac 2004 5.31:13 ptg   [Edit]
actually yg sedut lendir tu kalau dah teruk lah.. kalau tak berapa teruk mmg doktor tak sedut..

satu lagi kalau anak dpt selsema cecepat ubat selsema tu dulu.. sebab melalui selsema tu lah diaorg dpt batuk tu..

sirna dulu kalau anak selsema mmg selalu sedut ngan pam idung tu.. sbb anak sirna ni susah nak telan ubat so doktor kasi ubat alternatif.. iaitu ubat drop kat dlm hidung.. drops tu sikit je pastu idung dia sure kejap je ilang dah selsema tu.. sampai sekarang kalau selsema sirna selalu guna ubat drops tu..Drops tu blh beli kat farmasi gak tapi kena cakap dgn Pharmacuetican (betul ker eja ni)tu dulu.. sbb ubat tu ubat terkawal

IP : 219.94.52.226

helda

16 . Dihantar pada 23hb Mac 2004 5.57:05 ptg   [Edit]
ermm...helda cadangkan elakkan lah drp sapu vicks or ubat² yg mengandungi byk bahan kimia pada baby even pada dada...cuba baca belakang vicks tu...ada amaran supaya tidak digunakan pada kanak² di bawah umur 2 thn....kita tak tau kndungan kimia tu nnt akan effect kat anak kita macamana...helda pernah tanya kat mak long helda..pak long doctor...dia sendiri cakap tak elok utk budak²...sbb bahan kimia tu tak tau mcmana kesan kat budak....

IP : 219.94.76.10

olak

17 . Dihantar pada 23hb Mac 2004 7.10:42 ptg   [Edit]


kalau tak nak obat yang ade kimia apa kata cuba
obat tradisional plak

amik sikit perahan air limau nipis pastu campur

dengan secubit kapur sirih , bancuh sampai sebati

pastu sapu pada dada dan bahagian belakang baby.

Insyallah mojarab

IP : 202.188.228.99

Ayong

18 . Dihantar pada 24hb Mac 2004 09.30:22 pagi   [Edit]
semua

Mrs Red,
skrg your baby dah discharge ke blum..diharapkan bb Mrs Red dah sembuh lah skrg ni yeaa..

Helda,
Mekasih banyak alertkan ayong tentang vicks ni...ayong pon terlupa nak baca blakangnya botol tu..maklum dah biasa dok sapu kat abgnya so yg bb kena batuk dan selsema ni pon ayong sapu skali lah ..kekunun tu biar bley mudahkan skit ntuk baby bernafas..

Olak,
Mekasih banyak yee beri pertua tu..insyallah ayong akan cuba ni.

Semlm dah cuba buat seperti yg Roskiut cadangkan..minta² mujarap lah hendaknya.

IP : 166.121.36.9

Melayu04

19 . Dihantar pada 24hb Mac 2004 8.13:17 mlm   [Edit]

mintak maap la kalu ketinggalan zaman......
tapi gua punya dr tak kasi guna sedut ni utk baby....
baby sll mmg ada lendir tu......biasa la....
dulu kiter ada pi klinik mintak ubat dan minta dia sedut...
pakar kanak2 la.....dia marah siot......dia kata mana boleh sedut suka hati.......tu last choice jer...jika kita
sedut boleh menyebabkan jangkitan kuman katanya...
lagi bahaya utk baby tu......katanya......
dia suruh biar saja dan akan hilang sendiri nanti...
skg baby i dah setahun lebih.........masa dia umur 6-7 bulan dah hilang lendir dan bunyi kat dada dia tu..
tak makan ubat apa pun.....alhamdulillah......

IP : 218.111.2.58

mamaokie

20 . Dihantar pada 30hb Mac 2004 5.19:48 ptg   [Edit]


Hai Ayong,

Dulu masa anak mamaokie baby pon cam tu, bila dia kena selsema dan batuk lambat nak kering dan baik.
Selain mamaokie kasi ubat klinik mamaokie amalkan kunyit dan kapor sirih.

Caranya ialah ambil ibu kunyit potong hujungnya sampai keluar air kunyit tuh dan lepas tu celop dlm air kapor kemudian sapukan kat tengah2 hidung anak kita Insyaallah boleh kering hingusnya

Selamat mencuba ini hanya petua shaja

IP : 218.208.18.131

nadia_posh

21 . Dihantar pada 30hb Mac 2004 6.08:28 ptg   [Edit]
Ayong,

baby nadia pun dulu ader masalah nie....sampai dier takleh tidor nyenyak...tapi sorang member suggest pakai "rohini baby balm", sapu dkt dada dier...memang mujarab balm nie..dalam satu hari boleh nampak effect dier...pas tue lendir dier akan keluar sendiri macam muntah...sekarang nie baby dah ok dahh...takder lagi dengar bunyik lendir tue...cuba laa try...

IP : 210.187.123.173

serilissa

22 . Dihantar pada 31hb Mac 2004 12.03:39 tghari   [Edit]
nadia_posh, kat mana nak cari balm tu? berapa harganya?

IP : 219.95.176.37

roskiut02

23 . Dihantar pada 31hb Mac 2004 12.57:26 tghari   [Edit]

Ayong macam mana keadaan anak kesian dia...ros doakan semoga dia cepat sembuh...cian baby tu...

IP : 219.93.72.38

tuanSENTANG

24 . Dihantar pada 31hb Mac 2004 9.55:26 mlm   [Edit]
OK NIHH
aku nak tumpang topik nih..

anak aku berusia 4 tahun...dan dah 6 bulan lebih dia kena selsema dan batuk campor kahak ...aku dah pegi 3 klinik dan salah satu nya klinik pakar kanak2 yg termasyur kat daerah aku nih...dah 4 kali kena sedut gas tuh....tapi sampai sekarang selsema dan kahak dia tak kurang2...aku pena dan anak aku tuh lagik laa penat...rasa aku dah nak putus asa dah.....doktor kata dia elegik...dan dah 2 botol ubat elegik yg dia bg pon dah abis....

...org cakap jgn mandikan dia pagi/....aku dah buat...mandi air panas pon dah buat...tidor jgn pakai ubat nyamuk pon aku skang dah guna kelambu....tapi masih lagik cam tuh....tensen aaa....sian pon ada kat dia...nak bawak gi mandi sungai pon tak bleh......

* Mesej ini telah diedit oleh tuanSENTANG pada 31hb Mac 2004 10.00:27 mlm

IP : 192.55.6.36

tuanSENTANG

25 . Dihantar pada 01hb Apr 2004 4.11:41 ptg   [Edit]
ni yg aku tak berapa seronok numpang topik org nihh....sunyiii jerrr...

IP : 192.55.20.36

helda

26 . Dihantar pada 01hb Apr 2004 4.23:06 ptg   [Edit]
ermmm...tuansentang dah guna ker petua² yg diberikan tu...tak ok gak ker....

IP : 219.93.6.7

Mrs_Red

27 . Dihantar pada 01hb Apr 2004 4.43:47 ptg   [Edit]
tuan sentang..masa bb red ari tu sedut gas pun ye pastu sedut kahak pun ye.. sedut gas untuk lancarkan dia punye nafas..ala2 orang kena asma tu.. tp sedut kahak pun ye..kuarkan 'cendol'..tapi sedut kahak tu bukan doc buat tapi pakar buat.. er tak reti la nak nyebutnya pakar untuk sedut nih hihihi...

idakpun selain try petua hak dema bagi nih..try camni plak.. kalau dia batuk..mengiringkan dia..tp kepala lebih tinggi dari kaki..kira 45darjah la gitu..pastu tepuk2 belakang dia...biar kahak tu kuar..

IP : 202.188.16.40

Ayong_sg

28 . Dihantar pada 02hb Apr 2004 3.50:42 ptg   [Edit]


Maaf yee kekawan sebab lama tak masok dan baca pendapat yg di beri di sini..

Alhamdullilah ayong rasa lege sesangat sebab bby ayong dah pon sembuh dari batuk dan selsemanya....ayong ikut pertua roskiut tu sapukan kunyit kat bahgian hidung dan pertua olak jugak ntuk sapu di bahgian dada dan belakang

Ribuan trimakaseh buat semua yg dah sudi membantu ayong ni..

Sentang..ko cuba lah pertua yg di syor kan ni mana tau mujarap ntuk anak ko tu..

IP : 166.121.37.7

roskiut02

29 . Dihantar pada 03hb Apr 2004 10.15:39 pagi   [Edit]

alhamdulillah kalau dia dah sembuh...lega rasa hati...saya memang cukup kesian kalau baby yang sakit...semoga dia terus sehat...

IP : 219.93.72.38

tuanSENTANG

30 . Dihantar pada 03hb Apr 2004 3.20:25 ptg   [Edit]
wat masa nihh aku tengah bg anak aku tuh...propolis gold//aku barui try 3 hari......campor lam susu dia....tengoh macam berkurang skit selsema dia tuh.....tengok aa camna.....

petua kunyit ngan kapor tuh aku dah buat dah ...tak jalan jugak aaa......

IP : 192.55.6.36

Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
 

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara © Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "