Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Keluarga & Rumahtangga >> Epidural : Mengatasi kesakitan semasa bersalin
(Pengendali : usoPkuChai )
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej
Hantar Topik Baru | Topik Telah Dikunci | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : Epidural : Mengatasi kesakitan semasa bersalin
Guntur

1 . Dihantar pada 29hb Nov 2002 2.17:53 ptg   [Edit]
Sapa tau atau pernah amik epidural masa bersalin dulu? Saya nak tau pendapat ibu2 dan bapa serta yg berminat tentang ubatan moden ini. Apa kebaikan dan keburukan epidural nih? Ada side effect ker? Side effect permanent ker temporary? Adakah epidural nih digalakkan oleh doktor? Mahal ker epidural nih, berapa bayarannya? Itulah antara soalan2 yg bermain di fiiran saya nih? Sila kemukakan pendapat bernas anda. Terima kasih.

IP : 210.186.42.49

tie

2 . Dihantar pada 29hb Nov 2002 2.26:36 ptg   [Edit]
Gundur ,

kita dah 3 kali bersalin....2 kali normal tanpa epidural....sakit tu memang la sakit , rasa macam tak nak branak lagi....tapi paling lama pun sehari sakit tu....

anak kedua pulak , kita operation...memang la amik epidural...separuh sedar....memang tak rasa sakit , kita dapat rasa apa diorang buat pada kita...dan kita dapat rasa baby dikeluarkan dari perut....

anak ke3 kita salin normal balik...kalau orang yang tak sanggup tahan sakit tu...epidural memang jadi pilihan ...tapi pada tie biarla kita rasa macam mana susahnya mak2 kita dulu melahirkan kita....

tepuk dada tanyala diri...sanggup ke tak?

IP : 203.121.0.10

ironman

3 . Dihantar pada 29hb Nov 2002 2.38:51 ptg   [Edit]
Guntur - kao masok kat sembang kesihatan & kecantikan...tak sesuaiiii kot kat sini, tapi bira ok laaaaa....

mungkin kat sembang kesihatan banyak pakar kot...cuba lah

IP : 202.188.78.47

dibiee

4 . Dihantar pada 29hb Nov 2002 4.51:02 ptg   [Edit]
4 kali.. takyah epidural... dulu masa bersalin , budak sebelah mintak epidural ... terjerit-jerit gak dia menahan sakit... apapun terpulang pada diri sendiri.. elok le bersalin normal... kerana kesakitan tu menghapuskan dosa2 kecil kita...

Side effect.. member sorang tu amik epidural.. x sampai 3 bulan dah sakit belakang... husband dia DR CHIROPRACTIC pun cakap memang x elok..ganggu sistem saraf belakang. teruk dia kena marah sebab membelakang kan suami.... nak wat camna... dah terlepas.

IP : 203.106.235.70

Umi_Ainin

5 . Dihantar pada 29hb Nov 2002 5.09:45 ptg   [Edit]
Ya ke Dibee......Patutlah Umi selalu terasa sakit belakang.Umi semasa bersalinkan anak pertama memang ada ambil epidural sebab Umi bersalin melalui pembedahan.Emergency........anak dah hampir lemas dalam perut,sedangkan jalan tak buka habis lagi.
Anak ke-2 juga melalui pembedahan kerana kesan dr luka lama pd koyakan rahim boleh menyebabkan rahim pecah kalau bersalin biasa.Kali nie Umi diberi bius yg tak sedar langsung.

IP : 192.169.41.52

semutmerah

6 . Dihantar pada 30hb Nov 2002 08.37:37 pagi   [Edit]
errrmmmm... epidural... semut tahu pasal suntikan nih masa pregnant dulu (melalui pembacaan buku khas untuk ibu2 mengandung)... masa semut sakit nak bersalin, kemuncak sakit tuh memang tak tahan, siap cakap kat husband, buleh dak nak mintak epidural tuh... husband pon kuar dari labour room kejap untuk panggil doktor... bila doktor datang dan check, dia kata dah sampai masa baby dah buleh kuar... so, takde la amik epidural tuh... hehehehehe... ntah la, bagi semut, pengalaman kali pertama bersalin (normal) menyebabkan semut masih fobia... masih terasa ngeri untuk dapat the next baby... eeeiiiii... pengalaman paling ngeri dalam hidup!

* Mesej ini telah diedit oleh semutmerah pada 30hb Nov 2002 08.38:09 pagi

IP : 161.142.100.81

ijaupujangga

7 . Dihantar pada 30hb Nov 2002 09.05:56 pagi   [Edit]
sorry tanya kalo ni soalan bodo.. tapi aku memang was2 la. epidural tu suntikan penahan sakit ke? kalau ya.. patutpun aku ni selalu sakit pinggang. masa aku bersalin tu.. aku tak minta pun, tapi staff nurse tu yang bagi...

IP : 161.142.100.81

semutmerah

8 . Dihantar pada 30hb Nov 2002 12.39:17 tghari   [Edit]
ijau,
ko patutnya tanya kat nurse tuh, suntikan apa yang dia bagi...
cam aku, dia bagi gak masa memula masuk wad
(laluan blom bukak - kene dok wad dulu sejam dua)
tapi nurse tuh kata dia bagi ubat tahan sakit biasa, bukan epidural...
time dia nak cucuk tuh cecepat aku tanya,
bukan apa, aku nih memang penakot kene injet!

IP : 161.142.100.81

meghaa

9 . Dihantar pada 01hb Dis 2002 04.09:35 pagi   [Edit]
Assalamualikum...
Dari pengetahuan akak, epidural ialah satu suntikan bius ke bahagaian saraf (lower spine) dan bius saraf epidural biasanya menghilangkan kesakitan ( kebas dari bahagian injection ke bawah ) and kuncupan rahim tidak dapat dirasai langsung. Kaedah ini terus menghapuskan satu nikmat Allah iaitu ‘sakit bersalin’. Epidural tidak memberi sebarang effect pada baby, cuma u may expect problems in pushing the baby out.
Kesan Epidural pada ibu pulak ialah rasa sakit pinggang namun bukannya lama. Seandainya rasa sakit pinggang itu lama atau berkekalan, itu mungkin disebabkan semasa injection dilakukan needle yg dicucuk tidak tepat kepada epidural space.

Semasa bersalin anak kedua yg lepas, kakak ada guna TENS machine (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation). Sejenis natural pain relief yg langsung tiada side effect pada ibu atau baby. Memang bagus.
Tens berfungsi utk blocks the pain message so otak kita tak terima rasa sakit tu sepenuhnya. Cara dia dengan melekatkan pads kat belakang dan kita boleh control power machine nih mengikut stage of labour.Kalau rasa sakit bertambah, kita tambahkan powernya. Wbgpun, machine nih hanya berfungsi sampai ke second stage sahaja. Waktu peringkat dah nak bersalin tu, machine nih dah tak boleh sekat rasa sakit lagi.
So...machine nih baguslah untuk org yg nak melahirkan anak yg sulung sbb waktu tu labour pain agak lama. Yg bestnya selepas bersalin (selepas 6 minggu) kita boleh gunakan machine nih untuk reshaping badan kita. Kesannya memang bagus..terutamanya untuk bahagian perut.

so, itulah aje apa yg akak tahu...moga dapat dikongsi bersama-sama.

IP : 62.254.0.6

dibiee

10 . Dihantar pada 02hb Dis 2002 4.17:57 ptg   [Edit]
ijau,

selalunya yg bagi epidural ni spital swasta... pasal tambah le duit masuk diorg.

masa masuk wad UH.. semua org yang masuk kat situ dia tanya nak epidural tak...? kelakor, pasal masa db bersalin kat GH .. x der dengar diorg tanya apa2 pun..

tapi seeloknya.. baca surah Mariam supaya mudah bersalin
Surah Yusuf - supaya anak sempurna sifat

dan " La Ila ha illa anta subhanaka inni kuntumminaz zolimi" setiap kali rasa sakit...

semut... sama le kita.. takut jarum

IP : 203.106.235.70

Suria02

11 . Dihantar pada 02hb Dis 2002 4.36:56 ptg   [Edit]
Camna rasanya dapat jab epidural ni ek? Bersalin anak berdua tu tak ambil pun jab epidural ni..sakit memanglah sakit..tapi tak serik pulak nak mengandung lagi!

IP : 202.188.87.120

arisha73

12 . Dihantar pada 13hb Dis 2002 3.08:00 ptg   [Edit]
mehga....nak tanya sikit ten machine yang u guna masa bersalinl tu ada kat hospital mana....kita leh mintak ker..kalau nak guna....
leh cita sikit tak........

IP : 161.142.100.81

meghaa

13 . Dihantar pada 15hb Dis 2002 01.13:19 pagi   [Edit]
assalamualikum...

Saya rasa mungkin sesetengah hospital swasta ada perkhidmatan ini.
Cuba u try tanya dekat pihak hospital.
Kalau u nak beli pun saya rasa mungkin ok jugak... saya pun beli machine nih.. harganya dalan RM 400... kira2 ok jugak kot kalau nak bersalin lagi empat orang...

Wasallam..

IP : 62.254.0.6

baby_sara

14 . Dihantar pada 17hb Dis 2002 12.20:13 tghari   [Edit]
ijau...setahu kiter, epidural mana boleh bagi sesuka hati.Bukan ke kiter kena sign dulu sebelum diorang (hospital) bagi.

IP : 161.142.78.84

baby_sara

15 . Dihantar pada 17hb Dis 2002 12.48:37 tghari   [Edit]
GUNTUR....

kiter ade pengalaman ambik epidural....
masa kiter bersalin anak yang first dulu, kiter masuk labour room kol 10.00 malam, sakit yang sikit-sikit tak kiralah ye....kalau ikut bacaan kesakitan yang nurse letak kat perut kiter tu memang contraction dah kuat. kol 5 pagi kiter dah tak tahan sangat, sampai doktor suntik ubat tahan sakit, hilang lah sikit je sakit tu.tapi, bukaan tu tetap 3cm je...sampai kol 8 pagi tu, lagilah tak tertahan-tahannye, maybe anak sulung, sebab tu lambat atau susah nak bukak.bacaan contraction tetap tinggi. At last, kiter mintak jugak epidural (masa baru masuk labour room, nurse bagi risalah pasal epidural nie).lebih kurang 1 minit lepas tu, ade sorang doktor datang kat kiter, bagi satu borang suruh sign, kiter pun sign, dan tak lama lepas tu, doktor datang suntik epidural nie kat belakang kiter(tak perasan belah mana) tau-tau semacam ade air sejuk dalam peti je masuk ke dalam-dalam badan kiter. dan tak lama lepas tu, segala sakit pun hilang....kiter pun legalah, tak yah nak ambik-ambik oksigen untuk tahan sakit lagi. kol 9, doktor datang check, dah bukak 9 terus.imagine, dalam masa satu jam bleh bukak 6cm. doktor kate "ok, u can push now..." but macam mana kiter nak push, kiter dah tak rasa sakit ape-ape dah...doktor kasi chan 1/2 jam, kalau tak keluar, dia nak vacum. memang tak boleh....tak rasa ape-ape...kiter boleh beborak sakan lagi. kol 9.45 doktor datang, kiter tengah rileks-rileks je...so, diorang pun mukanlah operasi untuk mengeluarkan baby kiter tu.last minute doktor tu tak nak vacum pulak. dia tak suka cara tu, dia nak forcep pulak. aku redha je ape yang diorang nak buat kat aku, janji aku dan anak aku selamat.Tepat kol 10.00 pagi aku selamat melahirkan seorang cahaya mata perempuan...dan yang best lagi masa doktor buat kerja jahitan, memang aku langsung tak rasa ape-ape...aku beborak-borak lagi ngan doktor disebabkan epidural yang aku ambik kol 9 tadi masih power la katakan.....
ye, pasal site effect, memang ade.sakit pinggang dan sakit belakang. masa kiter dalam pantang, akalau kiter dah baring melunjur jangankan nak bangun, kiter nak bergerak pun teramatlah sakitnye, terasa pinggang nie macam jem semacam je.bangun sendiri pun takleh, bantuan orang pun tak leh....tapi, tak de lah sepanjang masa cam tu, masa dalam pantang je. skang, dah hilang lah kot....
so, itulah pengalaman kiter dah setahun berlalu....

IP : 161.142.78.84

misslollypop

16 . Dihantar pada 17hb Dis 2002 1.13:26 tghari   [Edit]
err... Lolly baru 20.. blom kawen.. blom penah bersalin.. mak aiii bila dgr bab sakit bersalin.. nih ngeri nihh.. waaa.. rasa cam nak ramai anak bila da kawen nanti... 5 org ke.. tapi.. uwaaaaaaa.. btol ke sakit sangat??? erghh ngeri.. ngerii...

IP : 203.106.57.219

baby_sara

17 . Dihantar pada 17hb Dis 2002 1.49:31 tghari   [Edit]
Lolly....jangan risau laaa...lain orang, lain experience, tak sama...
yang pastinya, sakit bersalin tu sememangnya sakit terutamanya saat-saat melahirkan. tapi, lepas tengok muka baby, sakit pun hilang, rerasa nak terus mengandung dan bersalin lagi...hehehehehe....

*** kalau nak tau cam ner sakitnyer, cepatlah kawin. jgn tunggu-tunggu.....

IP : 161.142.78.84

PnAnn

18 . Dihantar pada 17hb Dis 2002 1.55:13 tghari   [Edit]

Jika boleh elakkan pengambilan Epidural.

Ambil jika perlu dan dapatkan nasihat Doktor terlebih dahulu.

Kesan sampingan memang ada, seperti sakit pinggang belakang, pening kepala dan lelain. Apa pun bergantung pada individu, lain orang lain sakitnya.

IP : 203.121.0.15

Umi_Ainin

19 . Dihantar pada 17hb Dis 2002 2.33:29 ptg   [Edit]
Umi semasa bersalinkan anak pertama memang ada ambil epidural tapi sebelum tue memang umi dah terasa sakit sangat.Semasa dalam ambulans sewaktu dalam perjalanan pindah hospital sebab hospital pertama tak ada kepakaran.........Umi memang dah tak tahan rasa sakit teramat sangat.Seingat umi memang umi ada mengerang.Misi yg ikut sekali dalam ambulan tue pun nampak gelabah juga dan asyik menasihatkan umi supaya bersabar dan jangan meneran lagi.
Agaknya dia takut umi bersalin dalam ambulans.Dia pun nampak masih muda lagi.........
Terasa lama sangat perjalanan tersebut.Setiba di hospital kena daftar pulak dulu dan sain surat utk pembedahan.Walau bagaimanapun Alhamdulillah anak umi selamat dan sihat sehingga sekarang.

IP : 192.169.41.52

Cik_Donna

20 . Dihantar pada 18hb Dis 2002 3.33:39 ptg   [Edit]
Huwwaaaaaaaaaaaaa.... fobialah ngan topik nih.. Nak kawen tak nak? Nak kawen tak nak? Nak kawen tak nak? Huwaaaaaa.. tarikh dah tetap.. apa leh buat...

* Mesej ini telah diedit oleh Cik_Donna pada 18hb Dis 2002 3.40:40 ptg

IP : 161.142.100.81

semutmerah

21 . Dihantar pada 18hb Dis 2002 3.59:14 ptg   [Edit]
cik donat..
hehehehe... sonok nyakat kamu nih...
kawen... jangan tak kawen...
kamu bayangkan sis, lepas bersalin tuh,
nurse jahit akak kan, siap cakap
"saya jahit nih saya tak suntik bius tau"
tapi time tuh nurse jahit akak dah tak rasa apa pon...
dah lali sebab sakit bersalin berkali2 ganda dari sakit kene jahit tanpa bius tuh!
heheheheheheeee...



sakit bersalin nih memang sakit yang teramat sakit... sampaikan orang kata, sebelah kaki dah ada dalam kubur time bersalin tuh... bayangkan ajer la... memang pun sakit tuh pengalaman paling ngeri bagi setiap yang bergelar ibu... tapi bila ingat balik, saat2 pertama kali menatap wajah baby... mak aaaaaiiiii... hilang segala sakit tuh... bahagia tak terkira!

IP : 192.228.143.39

dinni

22 . Dihantar pada 18hb Dis 2002 4.03:34 ptg   [Edit]
teringat balik masa melahirkan sofea dulu.

Masa tu hari isnin memang dinni last check-up ngan gynae dinni coz next week dinni di jangkakan akan bersalin. Pass tu gynae dinni check dah bukak 2 cm, dinni pun x sedar..tapi ada terasa sakit kat perut ..ingatkan sakit ape...rupanya dah ada light contraction.

Pukul 1.00 pm masuk wad coz dah bukak 2 cm, pukul 3.30 pm nurse suruh masuk L. room coz dah bukak 3 cm. Yg kelakonya, my gynae kata dinni may be bersalin around pukul 9 pm or 10 pm. So, hubby dinni pun balik rumah coz nak mandi dulu.

Tu-tup, pukul 6.30 pm dinni rasa sakit yg teramat sangat....panggil nurse...tengok-tengok dah buka 10 cm dah nampak rambut dah. Cepat-cepat nurse tu mintak h/phone hubby dinni coz dia takut hubby tak sempat nak tengok dinni bersalin. Sib baik nurse tu dapat tepon hubby, dapat gak hubby tengok m/mana wife dia sakit nak bersalin. Tak lama hubby sampai, dinni pun bersalin baby girl tepat pukul 7.32 pm yg di beri nama Nurul Amalin Sofea = Cahaya Harapan Kami Yg Lemah Lembut/Bersih

Bila kita tengok baby kita...sakit bersalin pun hilang tau...nikmatnya masa tu, susah nak di gambarkan...sampai x sedo air mata mengalir kegembiraan.

* Mesej ini telah diedit oleh dinni pada 18hb Dis 2002 5.19:21 ptg

IP : 61.6.64.98

Cik_Donna

23 . Dihantar pada 18hb Dis 2002 4.14:04 ptg   [Edit]
Sis semut

Nyakat ler.... Kijammm.. kijamm.. uwaaaaaaa.. memang fobia betullah... Lagi dekat nak kawen lagi takut lak... bagi ler semangat.. janganlah sakat...

Camna ekk orang yang beranak sampai sembilan sepuluh tuh..? Tak dapat nak bayangkan... Sis, waktu sakit tuh sis buat apa? Takkan tahan je...? Lagi takut bila diorang citer kalo jalan tak buka sampai 10cm.. doktor akan guna tangan dia sampai terbuka 10 cm... mak aiiiii... Pastuh bila lepas bersalin kena cucilah.. Allah je tau betapa takutnya aku skang nih... siang malam dok pk.. mengandung sok tak taulah... nak lari.. tetap beranak jugak..

Dulu aku pernah bercita-cita nak jadi Rabi'atul Adawiyah je.. takyah kawen takyah bersalin.. tapi nak anak.. ahehehe.. alaahaii.. camna aku nak hilangkan fobia aku nih.. suruh suami je lah yang bersalin. Apasalll aku takut bersalinnnnnnnnn??? Jangan sampai aku gilo pk kan benda ni dah...

sis dinni

Mak aii... jangkamasa nurse tepon hubby kalo dihitung ngan waktu hubby dinni nak sampai spital tuh lama tauuu... takkan tak kuar-kuar lagi. Sampai sempat hubby dinni tengok camna bersalin.. Lamanya sakit.. kata kejap je?? Tipu arrrr....

* Mesej ini telah diedit oleh Cik_Donna pada 18hb Dis 2002 4.19:35 ptg

IP : 161.142.100.81

semutmerah

24 . Dihantar pada 18hb Dis 2002 4.21:52 ptg   [Edit]
donat sayang...
kalo pk, kalo dengor citer orang, memang buleh giler kita dibuatnya... dah toksah dengor laaaa... kamu kawen jer dulu, dah ngandung sok, doa selalu mintak dimudahkan bersalin... masa akak bersalin dulu, hehehehe... kol 10 pagi dah turun tanda (darah sket) tapi blom sakit... kol 5 ptg baru gi sepital... baru bukak 2 cm... masuk wad dulu... time tuh akak mandi (nurse suruh supaya baby senang turun)... pastuh bawak diri jalan2... baring jer, laluan lambat bukak... 11 malam baru sakit teruk, akak masuk labour room... 2 pagi, apit lahir... sakit dia toksah citer laaaaa... kamu jangan la takot... semat dalam hati, itu satu nikmat yang tak dapat ditempuhi oleh sebarang pompuan.... bukan semua dapat bersalin normal, so, alhamdulillah akak bersalin normal dan alhamdulillah akak dah dapat rasa betapa seksa mak akak lahirkan akak dulu...

IP : 192.228.143.39

Cik_Donna

25 . Dihantar pada 18hb Dis 2002 4.23:39 ptg   [Edit]
Thanks sis.. tapi boleh buat pilihan nak bedah ke nak beranak normal kan?? hehe.. sonoknyaaa..

* Mesej ini telah diedit oleh Cik_Donna pada 18hb Dis 2002 4.23:56 ptg

IP : 161.142.100.81

semutmerah

26 . Dihantar pada 18hb Dis 2002 4.31:50 ptg   [Edit]
cik donat,
nih akak nak bagitahu... sakit bersalin normal memang la sakit berbanding bedah (tau tau baby dah kuar)... tapi lepas baby lahir, sakit bersalin normal kejap tuh ajer... sakit bedah lagi seksa... ada opismet akak tuh citer, 1st time bersalin dia dapat kembor... bersalin normal... 2nd dia berlain lagi sorang baby boy, dia bedah... tapi dia cakap "sakit bersalin bedah tuh lagik seksa banding ngan sakit bersalin kembor secara normal... bedah nih sakit dia cuma terasa lepas bersalin... dan lagi seksa dari yang bersalin normal".. ntah la, akak tak penah rasa, dia la yang citer...

IP : 192.228.143.39

Cik_Donna

27 . Dihantar pada 18hb Dis 2002 4.33:33 ptg   [Edit]
sis semut

Apa kata sis semut cuba dulu bersalin bedah.. nanti citer ler kat Don.. kadang-kadangkan orang citer tokleh caya.. dia sajer jer takutkan.. heheh.

* Mesej ini telah diedit oleh Cik_Donna pada 18hb Dis 2002 4.34:20 ptg

IP : 161.142.100.81

semutmerah

28 . Dihantar pada 18hb Dis 2002 4.45:19 ptg   [Edit]
eeeiii... kalo dibagi pilihan, akak takmo la barsalin bedah...
leceh sis...
akak nengok sendiri cousin akak...
nak gelak pon kene kontrol
sebab bekas jahitan tuh sensitip...
bila dia batuk pon, bekas jahitan tuh sakit...
dah la perut berparut susah nak ilang...
nak jaga luka jahitan tuh lagik...
akak rasa la kan,
masa akak berpantang jauh lebih senang dari dia yang kene bedah
lepas bersalin ajer akak dah buleh jalan sana sini...
dah buleh gelak sakan nengok citer senario... hehehehe...
cousin akak tuh seminggu takleh gerak... sian dia...

IP : 192.228.143.39

dinni

29 . Dihantar pada 18hb Dis 2002 4.56:34 ptg   [Edit]
donna

masa nurse tu call, hubby dinni masih ada kat rumah tengah dok makan. Lagipun rumah dinni kat wangsa maju, dinni bersalin kat Ampang....kan dekat tuu...apelahhh...kalo ikut middle ring road x sampai 10 minit dah sampai.....nie cerite betul ler, tak main tipu-tipu.

* Mesej ini telah diedit oleh dinni pada 18hb Dis 2002 5.18:46 ptg

IP : 61.6.64.98

lala_ru

30 . Dihantar pada 18hb Dis 2002 5.05:05 ptg   [Edit]
lala dulu amik epidural jugak. kes nya.. anak lala kuar ikut tingkap. dah c-section kenalah amik epidural kan. masa disorong kita ke OT.. ada 2 doktor bius .. tanya.. ada pakai barang kemas? kalau ada tanggalkan... takder... ada pakai gigi palsu? takder... ok sekarang kita bius yer. (anastatik ke apa dia panggil). so lala kena duduk tegak..dan dia suruh pegang bantal. doktor cucuk kat tulang belakang. bius dr pinggang ke bawah. dalam 5 minit.. doktor lain pulak yg ambil alih dan bermula lah keje2 yg sepatutnya sampai baby keluar. sakit tak rasa lah.. tapi sepanjang masa tu lala menggigil (shivering..). doktor kata jgn bimbang.. itu effect dr injection tadi. lepas tunjuk baby.. doktor pun jahit. +- 45 min .. semuanya selesai.. alhmadulillah. tapi bak kata cemut.. nak menjaga dlm pantang siksanya. infact.. baby lala dah turn to a boy now..almost 2 yrs. tapi kesan bedah ..parutnya masih ada. dan bila time sejuk masih rasa ngilu. so kalau boleh bersalin normal tu..takyah lah mintak ceasar. kesan epidural.. orang kata sakit belakang.. tapi takde pulak lala rasa.
itu je lah pengalaman lala.

IP : 219.93.8.44

Hantar Topik Baru | Topik Telah Dikunci | Cetak Laman Ini
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "