Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Automotif >> GEN 2 : Gen 2 (persoalan dan jawapan)
(Pengendali : zacks )
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej
Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : GEN 2 : Gen 2 (persoalan dan jawapan)
nadine

1 . Dihantar pada 02hb Mei 2004 04.54:55 pagi   [Edit]
GEN 2

1) Ruang sempit...? Yes i understand..but first u shd look into the
target market first...who..? middle range age... proton ceo had
mentioned WAJA is meant for family car...whereas GEN.2 is meant for
sporty...have u ever come accross sports car which is spacious..? i
reckon NO..

2) Glovebox is there..they just reposition it between the the front
seats...r u aware of this..? it is just the revolution in design that's
all..

3) ABS (with Electronic Brake Force Distribution) and air-bag (actually
dual SRS airbag)...? they do incorporate this in 1.6E model....
of course the price will be slightly higher....they purposely release it
in two version...it's up to customer to choose...they just want to make
it affordable to large range of income earner...

4)Cam Profile Switching(CPS) or Non-CPS...? this is again up to customer
to choose...it simply to say to choose between Turbo and
Naturally-Aspirated (Non-Turbo) car

5)horsepower...? just to inform u that..the CamPro prototype engine
which was unveiled back in 1998 can produce more than
200bhp...they even tested the engine on Sepang track car (Satria
GTI)..since 1999 ....they were also mentioned that for the
purpose of road use..the HP will be trimmed down....it was purposely
done..!

6)Reliabillity...? yes i admit reliability is utterly important...but
this engine has undergone series of post-prototype development and
testing for more than 7 years through collaboration with Sauber
Petronas Engineering (SPE)...in fact the prototype itself was
design by SPE...isn't this enough to convince u...?

BTW..the engine was design to give less vibration...therefore vibration
is not the issue here...

7)Expection..? how can u compare orange and apple....u can't compare
ours and Japanese...they are miles ahead of us in term of
technology....of course they r better furthermore they have
enjoyed Economies Of Scale for some time in their operation but we
haven't....we need to spend more on R&D to explore technology u
must remember WE START FROM SCRATCH....i'm sick of japanese who made
malaysia as their dumping area of old technology....just remember we
have been living under that situation for almost 20 years..and yet u
want to support japanese car....? We aware of this..that's is why we
took over Lotus...we don't want to be overly dependant to
Japanese....remember this is just the turning point for us to
move forward and be independant...

I can't believe we as Malaysian made such a depriving comment on our
locally produced car...If Malaysian doesn't want to support
their own car...who will...


credit to aman @skandal (edisi siasat)

IP : 219.92.3.73

BdkMinang

2 . Dihantar pada 04hb Mei 2004 5.39:34 ptg   [Edit]
After all these years proton only came out with this. 20 years man, unbeliveable.

Because of proton we lost the pleasure of driving imported cars. But not anymore, this is the turning point.

For me proton is a killing machine. As a M'sian I feel dissapointed and frustrated.

Those Japanese old tech. is far ahead of us even now.

IP : 202.188.11.242

samurai_jack

3 . Dihantar pada 04hb Mei 2004 7.12:32 ptg   [Edit]
Juz wondering..How come, made in malaysia car is more expensive than imported car?

IP : 219.95.163.148

ikanukai

4 . Dihantar pada 05hb Mei 2004 08.41:08 pagi   [Edit]

ISU dia sekrang senang je...KERETA MAHAL TAPI KUALITI HANCAI. ZERO VALUE FOR MONEY. cubalah PROTON WORK OUT FAKTA 'VALUE FOR MONEY' NIH SIKIT...

MEMANG LA PROTON LEBIH MURAH DARI KERETA IMPORT...BUKAN SEBAB PROTON MEMANG MURAH TAPI SEBAB TAX..DUTY...NTAH APO2 KO LAGI YG DIKENAKAN KAT KETA IMPORT..AT THE END KETA IMPORT JADI MAHAL SEBAB TAX...BUKAN SEBAB KETA IMPORT MEMANG SEMULAJADI MAHAL..YG BUAT ORG TAMBAH MARAH BILA PROTON CEKIK DARAH...AMBIK KESEMPATAN DARI PERKARA NI. JUAL KETA PADA HARGA YG TAK SETARAF DGN KUALITI...TU JE ISU DIA... INGAT!!!!! TOYOTA VIOS TANPA SEMUA TAX TU DLM 40K JE...BUAT COMPARISON SKIT DGN GEN 2...MANA LEBIH BAGUS...????

JGN CERITA BAB BARU 18 TAHUN JADI PENGELUAR..KENA TIPU DGN JEPUN LAH..APA LA...RAKYAT MESIA TANAK DENGAR SEMUA TU....YG PENTING JUAL KETA TU PADA HARGA YG SEPATUTNYA BERSESUAIAN DGN KUALITI YG DITAWARKAN....JGN CEKIK DARAH!!!!




IP : 202.75.44.249

ayie_en

5 . Dihantar pada 11hb Mei 2004 3.59:35 ptg   [Edit]

IP : 202.189.59.5

ayie_en

6 . Dihantar pada 11hb Mei 2004 4.01:53 ptg   [Edit]

jgn beli GEN 2 dlm tempoh 2 tahun dr skarang...coz still under testing....pakcik sdare aku keje kat proton... mane ede org proton bli GEN 2 lg....

IP : 202.189.59.5

coppec_2000

7 . Dihantar pada 13hb Mei 2004 09.59:07 pagi   [Edit]
apa lagi kelemahan GEN 2

IP : 203.106.39.252

webweb

8 . Dihantar pada 13hb Mei 2004 12.38:22 tghari   [Edit]
aku sokong keter buatan malaysia, sesgt sokong. iyalah anak bangsa akunye sendiri gak. tapi aku sedih sikit pasal harga dialah. mahaller sesgt. anyway mungkin gak pasal cost dari jepun semua sebelum ni, dan aku pun nampak penurunan sikit dari segi harga pada Gen2. but bagi aku walaupun itu dah cukup baik tetapi aku pasti harga dia tu korg boleh buat lagi cukup baikkan.

IP : 202.95.69.226

lofier

9 . Dihantar pada 13hb Mei 2004 1.29:58 tghari   [Edit]
GEN2.. kepada sesiapa yang pandai nak kira2 dia punya c.c sila amik perhatian, jika tidak silap GEN2 hanya mengeluarkan kuasa 1400 c.c shj...

somebody please double check it!!

IP : 202.185.98.122

tarantula

10 . Dihantar pada 13hb Mei 2004 2.18:58 ptg   [Edit]
Aku tak mahu ulas panjang isu ini kerana bagi aku selagi Tun DR Mahathir masih hidup selagi itulah rakyat Malaysia TERPAKSA membeli kereta proton dan selagi itulah Proton terus dilindungi.

Sekarang dah jadi penasihat proton...so jangan haraplah dapat membeli kereta murah dalam jangka masa terdekat nie.

Paling kelakar kenyataan DR M ketika ditanya kenapa kereta import di kenakan cukai yg tinggi...kata DR M..."erajaan Malaysia tidak mahu terlalu banyak kenderaan di jalanraya Malaysia jika harga kereta terlalu murah"

Apa punya statement daaaa...

IP : 210.187.120.106

ayie_en

11 . Dihantar pada 13hb Mei 2004 3.08:45 ptg   [Edit]

iyeke DR M kate mcm tu?....ish...ish...ish....keretapi pun same ke?

IP : 202.189.59.5

baok

12 . Dihantar pada 13hb Mei 2004 11.56:44 mlm   [Edit]

aku kalau nak beli proton.. carik iswara aeroback sudah....

IP : 219.95.200.117

atos

13 . Dihantar pada 17hb Mei 2004 10.44:17 mlm   [Edit]
tu ler pasal nak tak nak kene beli gak poton nih sebab tu jer yg termampu...

IP : 202.188.124.60

merah77

14 . Dihantar pada 18hb Mei 2004 10.12:29 mlm   [Edit]
Sib baik aku beli Kelisa. Hehhe..

Proton tak belajar dari kesilapan. Kes mcm waja tu jadik sekali lagi kat Gen-2. Kak ipar aku tempah sebijik Gen-2. Dijanji akan dpt bulan 8 nih tapi wakil proton tuh contact dia bagitau maybe dpt lebih lewat dr tempoh tu. Dlm 6 bulan lagik!!.. (dlm paper pun ada org dah komplen!)

Sbb apa?.. Kata org tu semua gen-2 ditarik balik sbb ada sedikit masalah mekanikal.

Kekke.. sape beli gen-2 first batch nih mmg jadik "tikus putih" ler !!!!

Siannnn....

IP : 219.95.26.31

ayie_en

15 . Dihantar pada 19hb Mei 2004 08.46:10 pagi   [Edit]

Aku sokong kata2 merah tu....korang jgn beli GEN 2 lagi....mane ede org proton beli GEN 2.....sbb dorang smue tau krete tu ade problem...
Aku pun tau...so aku bg tau lah kat korang yg tak tau ni....

IP : 202.189.59.5

Abg_Jaws

16 . Dihantar pada 19hb Mei 2004 1.53:32 tghari   [Edit]
kalau keluaran proton yg baru pon dah banyak masalah dan kurang kualiti, apatah lagi bila dah jadi 2nd hand... lagi banyak masalah akan muncul...

dari beli proton yg 2nd hand baik pakai keta 2nd hand brand lain... kualiti tetap ade walaupon dah jadi keta lama...

IP : 203.115.216.17

ayie_en

17 . Dihantar pada 19hb Mei 2004 3.44:52 ptg   [Edit]
..btol tu jaws....aku pakai Honda EK,2nd taun 1997....stakat ni takde problem pOn...

IP : 202.189.59.5

saiful1205

18 . Dihantar pada 20hb Mei 2004 09.17:51 pagi   [Edit]
ikanukai

Aku sokong sangatlah kenyataan ko. Rakyat Malaysia nih bukan semuanya kaya raya. Sesetengah ajer. Yg lain tuh kayap rayap. Kalau boleh biarlah harga berpatutan. BUkannya buat kat maner pun. Buat kat mesia jugak.

Satu lagi, produk Proton nih takde yg high-end laa.. Mesti ada kekurangan yg ketara. Kalau sket okey laa... Nih dah nampak sangat. Camne pun aku puji GTi ngan Perdana laa sbb keta diorang mmg best. Yg lain tuh mcm ader yg tak kena laa... Kalu perdana boleh dikurangkan harga mcm harga waja kan bagus.

IP : 202.185.112.164

ashra

19 . Dihantar pada 21hb Mei 2004 08.54:19 pagi   [Edit]
erm gen 2 mmg sempit pon..prefer waja lagik
tp tula rega beza giler..satu lagi yg aku
tak berkenan dgn keta gen 2 nih dia takde kunci bonet
kalu kita pi beli brg nak masok dlm bonet keta tros
memang tokle..kena lak buka pintu depan tu..
bukak dari dlm kereta..ape kejadah le tuh isk isk
nyusahkan betul

IP : 203.78.194.18

shaliana

20 . Dihantar pada 22hb Mei 2004 7.30:48 ptg   [Edit]
sokong kau merah,
memang sape beli GEN 2 first batch ni akan jadi tikus putih laaa jawab nye....
bapa mertua shalian beli WAJA first batch dulu pun terima nasib yg sama... enjin waja tu dipasang nya terbalik.... camana nak explain ye! tapi bermasalah laa.....at last, hantar balik...complain....punya lama...berbulan baru ok.... itu pun still bermasalah sampai sekarang.....

IP : 210.187.122.202

tenuk_jenab

21 . Dihantar pada 22hb Mei 2004 9.43:59 mlm   [Edit]


Tu pon ada kepala asbestos yg dok marah org komplen pasal proton... depa komplen pasal dah kena.... bukannya tak sayang produk tempatan.. dah proton pon tak sayang kat rakyat sendirik..buat kereta cincai..harap semangat malaysia boleh sama cintai barang malaysia..itik pon tau lah...

IP : 137.195.48.90

merah77

22 . Dihantar pada 24hb Mei 2004 4.01:25 ptg   [Edit]




Sape la punya Gen2 agaknya nih ek?... kesian.. blom apa-apa dah ade masalah. proton oh protonnnn... bilakah nak belajar dari kesilapan???

tapi takpe....

Sebut ramai-ramai semuaaaa!!! MALAYSIA BOLEH!!!!
Sekali lagiiiiii.. MALAYSIA BOLEHHH !!!!!

PROTON pon BOLEH!!!.. boleh blah!!!

IP : 202.188.178.130

Crazyman

23 . Dihantar pada 24hb Mei 2004 4.41:40 ptg   [Edit]
inilah sifat org melayu kita..
kutuk sesame kaum...

cube korang pikir..
walaupun korang kate kereta proton takde kualiti..
tapi kenepe ade org nak beli jugak??
adik beradik korang beli,makcik pakcik korang beli,mak ayah korang beli..
same jugak korang kutuk sedare2 korang yg beli proton..
bersyukurlah kite negara kite ni tak macam negara perang tuhh..
sume nye cukup..
ape lg yg takde..
kalau korang tak nak pakai proton ape salah nye korang duk diam2..
ni tak,duk ngumpat ngate..
ade pulak tuh yg takde kereta lg pun dah kutuk2..
iskkk pelik lah..

IP : 202.129.171.130

ashra

24 . Dihantar pada 25hb Mei 2004 08.25:01 pagi   [Edit]
depa still pakai pasai keta tu je
depa mampu beli kot hehehe

IP : 203.78.194.18

lanshinoda

25 . Dihantar pada 26hb Mei 2004 10.48:20 pagi   [Edit]
Gen2.....mende tu!
Proton waja is still the best

IP : 219.93.66.158

tenuk_jenab

26 . Dihantar pada 26hb Mei 2004 8.10:51 mlm   [Edit]


Orang macam crazyman ni memang patriotik tahap daun mengkuang... jgn la kutuk proton..nanti crazy man marah. Macam mana orang malaysia tak belik..dah itu jek termampu... dah kerajaan naikkan harga keter impot...bila nak tunjukkan betapa makmurnya Malaysia..kita bandngkan dengan afganistan... apesal ko tak bandingkan degan US..dengan UK.. (mana boleh...depa negara maju...kata si crazyman) tak pon bandingkan dengan siam sudah la...

Ayat ko crazyman dah lapuk maaaaa... alsan tong sampah

IP : 137.195.48.90

putraselatan

27 . Dihantar pada 26hb Mei 2004 8.54:14 mlm   [Edit]
Assalamualaikum w.b.t

Siapa kata tidak mahu pakai Proton?..
memang mahu tetapi buatlah kereta itu elok-elok..
ini tidak..
tidak sampai setahun guna..
sana sini bunyi..
jaga macam mana baik sekali pun..
tetap bermacam masalah timbul..
itu belum SAS (Service After Sale) dia lagi..

lepas itu dapat pula berita..
Selepas tolak duti import..
Proton di luar negara lagi murah dari malaysia..
berkali ganda pula tu..
Itu belum lagi ambil kira beza antara Proton Export dengan Proton Tempatan..

hendak suruh rakyat patrotik..
tetapi Proton sendiri tidak patriotik..
macam mana tu?..

* Mesej ini telah diedit oleh putraselatan pada 27hb Mei 2004 10.24:48 pagi

IP : 203.82.77.67

betterman

28 . Dihantar pada 27hb Mei 2004 01.41:43 pagi   [Edit]
pendapat aku
antara proton dan perodua, perodua lagi elok

IP : 199.41.197.24

JOEBLACK

29 . Dihantar pada 27hb Mei 2004 01.58:58 pagi   [Edit]
AKU RASA DALAM PADA KITA DOK KUTUK PROTON..BAIK KITA BOIKOT JE..TAK YAH BELI KETE PROTON..KALO TAK MAMPU BELI TOYOTA,HONDA,MITSUBISHI,NISSAN ETC..NAIK JE BAS,MOTOR ATAU BASIKAL..KEH..KEH..BOLEH BLAH PROTON!!!!

IP : 219.92.225.123

Abg_Jaws

30 . Dihantar pada 27hb Mei 2004 12.31:24 tghari   [Edit]
apa yg aku dah gase aku jadikan iktibar... sblm ni aku pakai proton knight... tapi ade saje yg rosak... duit habis siot.
skrg aku beli nissan march cash lagi... dah sampai JB pon aku bawak... cuma maintain kan minyak hitam dan sikit2 aje... compare kawan satu opis aku yg pakai proton saga(baru beli) dia dah habis dekat RM 2000 masa keta baru keluar...

IP : 203.115.216.17

Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "