Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Automotif >> Minta Nasihat : NAZA Ria vs UNSER - yg mana lebih elok??
(Pengendali : zacks )
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej
Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : Minta Nasihat : NAZA Ria vs UNSER - yg mana lebih elok??
ma2azie

1 . Dihantar pada 12hb Dis 2003 10.52:55 pagi   [Edit]


saya nak tanya pendapat para netters berkenaan dengan family car Naza Ria vs Unser....
yang mana lebih sesuai coz baru2 ni ada gak komen psl kete Naza yg tak sampai beberapa bulan dh problem...
dan cam ner plak ngan Unser yg baru tu??

timakasih kepada yg sudi beri pendapat k.

IP : 192.91.75.30

cowboy

2 . Dihantar pada 12hb Dis 2003 10.55:40 pagi   [Edit]
perbezaan ketara antara Naza Ria & Toyota Unser adalah daripada CCnya... Naza Ria 2500cc & Unser 1800cc.. jadi fuel consumption Ria lebih tinggi daripada Unser... perbezaan yg lain biar org lain la yg bagi...

IP : 202.188.127.61

ma2azie

3 . Dihantar pada 12hb Dis 2003 12.18:45 tghari   [Edit]


cam ner ngan netters yg lain?? tak kan cowboy sorang jerk yg sudi bg pendapat..?

acctually, saya mmg ada plan nk beli kete camgini coz anak dh ramai...kalau ikut dulu2 saya mmg aim KIA Carnival tp sejak NAZA dh ambik alih ni byk lak citer2 yg -ve...

and so far tak tau pun apa plak pro & cons psl UNSER..

IP : 192.91.75.29

aiza_as

4 . Dihantar pada 12hb Dis 2003 1.09:34 tghari   [Edit]
Unser x best sangat kalau drive, dia ada rasa goyang sket.. mybe sbb dia tinggi kot...tapi kalau naik ramai2 ok gaks...naza ria blum penah test lagi.....tapi kalau unser tu,mmg tak brape best la...cuba la test drive naza ria n unser

IP : 202.185.46.199

siapa

5 . Dihantar pada 12hb Dis 2003 3.47:19 ptg   [Edit]
ntah ler..
tu ari aku ade berborak ngan tuan punya unser..
dia baru beli unser tuh..
dia takda lak komplen yg pepelik...
best kata nyer...
tapi cuma satu jer yg dia kurang seronok..
unser ni kuat makan minyak kalu pusing2 KL..
badan berat..enjin ciput...
pikap kurang sket..under power kata nyer..

tapi kalu ambik ria..road tax lak yg mahal...


oh apammm...

IP : 219.95.213.14

harsha

6 . Dihantar pada 15hb Dis 2003 1.05:18 tghari   [Edit]
naza ngan unser...

naza, interiornya nampak cam tak solid. gegar sana sini.
unser, interior ok.

naza, 2500cc
unser, 1800cc- rasa berat skit lah kalau tak biasa bawak. tapi, aku pasangkan satu alat..tak tau apa nama dia, utk tambahkan pickup dan save mintak..rm350. ok dah ni..pickup power, rasa ringan, cam bawak sentra 1.8 jer gamaknya. takde goyang lagi aahh..pasal dah tukar tayar 16"

naza, kalau ikut carnival nyerr spek, kerusi belakang leh pusing mengahadap satu sama lain. dah tu, ada ruamh utk jalan di tgh tgh ..cam bas mini kan?
unser, cam biasalah, org belakang nak turun, kena lipatkan kerusi depan. tak leh rotate kerusi sesuka hati.



bootspace, dedua lebih kurang sama.


aku : dedua pun aku tak beli...mama aku dah beli unser, takkan aku nak beli unser jugak kan? aku beli carens..pada aku sporty, dan comey.

* Mesej ini telah diedit oleh harsha pada 15hb Dis 2003 1.05:46 tghari

IP : 202.156.2.203

siapa

7 . Dihantar pada 16hb Dis 2003 10.17:27 pagi   [Edit]
harsha...
OOOOOOOOO...



oh apammm...

IP : 219.95.59.36

sTapEkET

8 . Dihantar pada 16hb Dis 2003 10.22:59 pagi   [Edit]
proton Sutra.

IP : 202.185.237.21

harsha

9 . Dihantar pada 16hb Dis 2003 10.28:43 pagi   [Edit]
siapa
apsal?

IP : 202.156.2.203

stmahoshii

10 . Dihantar pada 19hb Dis 2003 9.58:19 mlm   [Edit]


ingat nak book naza ria
kay tak kreta tu
hmmmm dah boring naik kreta kecik

hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

* Mesej ini telah diedit oleh stmahoshii pada 19hb Dis 2003 9.58:50 mlm

IP : 210.186.161.116

Encik_Mu

11 . Dihantar pada 20hb Dis 2003 10.52:10 mlm   [Edit]
kalau aku..aku lagi prefer naza ria.
unser ni...cc die tak padan ngan body yg beso.
Kalu jln jauh mesti byk mkn minyak..

IP : 161.139.100.62

keriminkeri

12 . Dihantar pada 14hb Jan 2004 2.19:39 ptg   [Edit]
harsha

caren tu ok tak ???dah berapa lama pakai ?? sbb sekarang nie pakai unser , ada angan2 nak ambik caren ..pastu ada member kata baik ler maintain ngan unser jer .....

IP : 202.188.127.61

kakisamun

13 . Dihantar pada 15hb Jan 2004 4.30:34 ptg   [Edit]
ermm..aku pun prefer lagi NAZA Ria..unser bentuk x chun la..enjin single cam lak tu..x best..klu nak chun kia carens tu pun ok..klu dah make-up peh..memang chun ...

IP : 202.184.17.249

harsha

14 . Dihantar pada 15hb Jan 2004 4.48:36 ptg   [Edit]
kerimin
carens? tak leh nak citer aaa... kelakar! anyway, komen skit pasal unser nih.. kalau long distant..naik kebas punggung aku...keras aa seat dia!

and aku rasa resell value utk unser lebih tinggi daripada carens.. sebab unser ni established brand. actually, KIA, sejak CAC take over nih, dah ok, sama standarrd mcm merc.. maklumlaa...aku tak nak kalah!

p/s: carens aku baru jer jejakkan tayar kat Singapore nih haaaaa, dek kerana laki aku beriyer iyer nak kan kaler silver.. terpaksa order baru punya daripada Korea. ishkk! tu pasal tak leh nak komen. kasik aku dua bulan, aku post lagi kat sini.. in the mean time, enjoy your UNSER!

* Mesej ini telah diedit oleh harsha pada 15hb Jan 2004 7.00:45 ptg

IP : 202.156.2.203

kakisamun

15 . Dihantar pada 15hb Jan 2004 5.37:50 ptg   [Edit]
ermm..siap order dr korea tu..tak ingat..tp mmg carens lagi best dr unser...performance pun ok...leather seat...unser final drive besar..dah mcm bawak lori..x best..klu kat indon diorg panggil kijang...wakakakaka...
tp pada aku la kan..naza ria lebih baik dr unser..

IP : 202.184.17.249

NagaMerah

16 . Dihantar pada 15hb Jan 2004 8.28:03 mlm   [Edit]


kalau aku la...aku prefer Naza Ria...kelebihan dia macam harsha sebut tadi...cuma aku nak tambah sikit...dia punya enjin dia guna V6,pastu kat bumbung dia boleh buka & tutup kalau nak keluarkan kepala pun bule tapi kat bhgn depan je la...takpun pegi kat showroom try sendiri...

......

IP : 219.95.3.199

stmahoshii

17 . Dihantar pada 16hb Jan 2004 09.04:35 pagi   [Edit]
sunroof .... tgk x tv smalam ada budak tersepit kat sunroof .....cian budak tu, tu x pa gak ....dulu ada budak tersepit kat tingkap kete sampai kiok sebab tingkap tu guna power win ....cian budak tu ...tu lah kalau suma otometik salah push button datangkkan maksalah,

IP : 161.139.100.66

harsha

18 . Dihantar pada 16hb Jan 2004 09.57:40 pagi   [Edit]
aku kalau bawak anak anak... lock semua tingkap. pintu pun kasik 'child lock'.. ngan pintu kereta semuanya aku lock..

IP : 202.156.2.203

hyppo

19 . Dihantar pada 16hb Jan 2004 11.27:55 pagi   [Edit]


sbb tu ada stgh2 pengeluar kereta buat features apa namanya tue.. window jammed sensor... bila ada benda stuck je dia turun balik... tp pada aku sunroof kat KL nie x praktikal laa..
1. byk 'HUJAN PUTIH/HITAM' = taik burung gagak
2. byk 'KABUS HITAM' = asap bas/lori
3. byk 'KABUS PUTIH' = asap motor2T/kilang
3. korang tambah la sendiri

tue yg kekadang aku tgk sapa yg beli kereta yg boleh bukak tutup dia punya bumbung (convertable) kesian aku kat dia.. beli keta mahal2 tapi kena gak panas, makan asap etc

tp pada aku antara UNSER dan NAZA RIA, aku lebih prefer RIA.. walaupun minyak mahal, roadtax mahal tp puas hati.. UNSER nie mmg la kalau resale value tinggi, tp TOYOTA perlu menitikberatkan keselesaan pembeli! ada ke bagi suspension mcm lori..tmpt dok blakang aku rasa utk bebudak sesuai la..

IP : 161.142.112.8

stmahoshii

20 . Dihantar pada 16hb Jan 2004 11.32:31 pagi   [Edit]
..x yah komplen banyak-2 pasal unser lah, mmg dia wat camtu .... kalau nak yg selesa blilah yang mahal skit tul x ? ...aku pernah cakap kat member aku kalau unser nie bleh naik 25 orang skali tau ...dia mati-2 caya ..... then aku bgtau sejam kendian saparuh kojol .....

IP : 161.139.100.66

harsha

21 . Dihantar pada 16hb Jan 2004 11.54:44 pagi   [Edit]
unser tu..aku rasa berpadanan lah dengan harganya..
naza pun, keselesaannya pun berpadanan dengan harganya jugak..
beli kereta murah, takkan nak sama ngan kereta luxury kot?

lagi satu... naza dan older versionnya, carnival, aku rasa carnival lagi mantap!

IP : 202.156.2.203

keriminkeri

22 . Dihantar pada 20hb Jan 2004 3.46:35 ptg   [Edit]
harsha

betullah tu ...unser tu pun padan ler ngan harganya ..model yang harganya 70*** mana boleh lawan ngan model 80*** ....kalau nak yang selesa betul baik ambik oddessey (betul ker nie) jer kan ...buat masa nie bior ler maintain ngan unser tu dulu mana tau satu hari nanti keluar sayap ..boleh terbang lak ..

IP : 202.188.127.61

stmahoshii

23 . Dihantar pada 21hb Jan 2004 4.21:44 ptg   [Edit]
td tengok wish jalan kat depan kreta aku ....cih terkluar airliur aku, waaaaaaa nak wish ..nak wish ...waaaaaaaaaaaaaaa

IP : 161.139.100.66

krismann

24 . Dihantar pada 22hb Jan 2004 3.46:25 ptg   [Edit]
Aku rasa tak seswai ler ko compare Unser dengan Carnival/Ria sebab bukan dari kelas yang sama. Unser aku rasa mungkin duduk sebaris dengan Serena jer, tu pun Serena lebih cun lagi.

Lebih adil ko compare Carnival ni dengan Odessey atau Estima, baru ler bertambah susah nak pilih!

IP : 210.186.103.10

harsha

25 . Dihantar pada 27hb Jan 2004 00.12:12   [Edit]
wish cantik... grandis pun cantik...

kalau ada duit, aku beli dedua. sapa dah tgk stream dah facelift? arituh salesman tu ada calling calling aku, suruh test drive, aku malas nak gi. bukan nak beli pun, buang karen jer aku gi test drive.

IP : 202.156.2.203

stmahoshii

26 . Dihantar pada 27hb Jan 2004 09.28:03 pagi   [Edit]
harsha
----------------------

kan ...kan ....wish cantik kan, cantik gilerrrr ....aku dan berangan nak bli aritu, tp rega dlm rm160k on the road ... sama ngan stream 2.0l(yg ada werentilah, yg tarak werenti bleh dapat dlm rm130k)rega mahal, pas tu kecik plak. ... kensel lah stream-wish tu, last-2 aku book naza ..... gadang n murah ..bleh bawa kambing-lembu-kuda nnt

pernah bawa stream ...not badlah ....tp member yang dok blakang bising ..kaki lenguh lah ...nak patah lah ..... tp dreber sedap lah - pas kalau berenti kat trafik ..dreber lori-2 kat sebelah tengooooooook jer ....(...bosss tengok x pa, tp jangan langgar ekkkkk ...nyayer aku nnt....)

tp still sedap civic aku skang nielah ...(reason : sbb aku skang ni ada civic jer ....)

tau x rega stream-wish tu kalau kat negri dia bleh dapat rm60k jer ...wish yang paling murah kalu x silap dalam rm45k jer .... cih mahal tul kat sini .....

mitsubishi grandis, toyota chariot, mazda v6 pun cantik gak tp jarang nampak kat sini .....toyota chariot, mazda v6 lebih kurang ngan stream-wish tulah


* Mesej ini telah diedit oleh stmahoshii pada 27hb Jan 2004 09.32:31 pagi

IP : 161.139.100.66

stmahoshii

27 . Dihantar pada 28hb Jan 2004 09.23:46 pagi   [Edit]
facelift lebih kurang jer ngan version lama, just beza kat headlamp, grill, fog lamp, bumper, leather seat pas tu kat seat blakang ada vent utk ekon .... nak tekel wish atau zafira kot design ni ... hmmmm
engine performance sama jer kot ... nntlah p test drive ....

IP : 161.139.100.66

harsha

28 . Dihantar pada 28hb Jan 2004 09.46:30 pagi   [Edit]
stmahoshii
ko dah gi tgk? aku lum pernah ternampak lagi... nak gi test drive, laki aku outstation, balik lambat lagi. kalau aku test drive, sapa nak jaga anak anak aku ye tak?

lebih kurang je ker? harga kat malaysia amacam? kat sini, sebelum facelift, 1.7stream 97K.

IP : 202.156.2.203

stmahoshii

29 . Dihantar pada 28hb Jan 2004 10.23:35 pagi   [Edit]
dah .. tp sbb dah x minat kat stream so ...nampak x special sgtlah ... sebab kalo tengok dari depan dah macam wish atau honda fit/jazz tp kalau tengok dari blk still stream model.
yang aku still minat kat design racing gear tu & shiftronik gear tu jer ......

harsha, nko dok mana skang ?

IP : 161.139.100.66

harsha

30 . Dihantar pada 28hb Jan 2004 11.20:41 pagi   [Edit]
stmahoshii

aku kat Singapore nih. hmm..now tgh nak jual wira aku yg kat johor. adik aku yg pakai sekarang, bawak gi skolah.. tak mampulah nak bayar dua kereta sekali gus tetiap bulan.

IP : 202.156.2.203

Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "