Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Automotif >> performance : super-chargedkan kereta anda
(Pengendali : zacks )
 
Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : performance : super-chargedkan kereta anda
montel

1 . Dihantar pada 04hb Okt 2003 6.05:45 ptg   [Edit]
Assalamualaikum,

saya ni takde la gila sgt pasal kereta tapi sikap ingin tahu tu selalu la. (terfikir kalau kita minat pasal selok-belok kereta ni kita boleh bawak utk selok-belok agama rasanya dah ramai yg jadi ustaz kat sembang automotif ni.. )

kalau boring2 saya selalu survey tpt2 servis kereta area kl ni. hari tu pegi sunway area terasa macam kecik jer jadi kereta sbb kat sana semua set2 fast and furious punya type.. gto, fto, skyline, evo, porch, ferrari pun ada. mmg real live tgk kereta jenis2 tu, selalu tgk kat gambar jer.

ada 1 lagi tpt yg best utk mereka2 yg byk duit la.. kat jalan SS2 iaitu speedworks.

kedai ni utk tune performance dan dress-up engine. tgk mods yg dia bagi pun boleh tahan jugak. antara info (perodua & proton) yg saya dpt adalah :

1. Perodua Kancil (850/660)
-engine upgrade
K & N Customising Air Filter Kit
Hot Bits Extractor - chrome / mandrel
Hot Bits Exhaust System - mid section
Hot Bits Exhaust System - rear section

-suspension upgrade
Hot Bits Coil Springs - lowered -
Hot Bits Adjustable Suspension Kit -
Hot Bits Strut Bar

-improvement upgrade
AXT Discs Fr - cross-drilled & slotted / pair


---------------------------------------------
2. Perodua Kancil Turbo (850/660)
-engine upgrade
K& N Air Filter Injection Kit
K & N Injection Kit Heat-shield
Hot Bits Stainless Turbo Exhaust System
A'PEXi AVC-R Boost Controller
A'PEXi AFC Super - Airflow Controller
A'PEXi Blow-off Valve
A'PEXi New Turbo Timer
A'PEXi Boost Meter and Exhaust Temperature Meter with Pillar Housing

-suspension upgrade
Hot Bits Coil Springs - lowered
Hot Bits Adjustable Suspension Kit
Hot Bits Strut Bar

-improvement upgrade
AXT Discs Fr - cross-drilled & slotted / pair


---------------------------------------------
3. Perodua Kembara (1.3)
-engine upgrade
K & N Air Filter - Std element replacement
Hot Bits Extractor - chrome / mandrel bent
Hot Bits Cat Replacement - go with Extract
Hot Bits Exhaust System - rear section
A'PEXi AFC Super - Airflow Controller
A'PEXi ITC - Ignition Timing Controller

-suspension upgrade
Hot Bits Coil Springs - lowered 30
Hot Bits Adjustable Suspension Kit
Hot Bits Strut Bar - Fr


---------------------------------------------
4. Proton Wira (1.3)
-engine upgrade
K & N Air Filter Kit KN
Hot Bits Extractor - chrome / mandrel bent
Hot Bits Exhaust System - mid section
Hot Bits Exhaust System - rear section
Hot Bits Ignition Cables
RPM Heavy Duty Clutch Cover RPM 90-100
A'PEXi Super AFC
A'PEXi Oil Pressure & Temperature Meters and Pillar Mount

-suspension upgrade
Hot Bits Coil Springs - lowered
Hot Bits Adjustable Suspension Kit
Hot Bits Stabilizer Bars - Fr & Rr
Hot Bits Strut Bars - Fr & Rr
Hot Bits Lower Suspension Tie-bar Fr
Hot Bits Lower Suspension Tie-bar Rr

-improvement upgrade
AXT Discs Fr - cross-drilled & slotted / pair

-performance parts
KAAZ Front LSD


---------------------------------------------
5. Proton Satria (1.3/1.5)
-engine upgrade
K & N Air Filter Kit
Hot Bits Extractor - chrome / mandrel bent
Hot Bits Exhaust System - mid section
Hot Bits Exhaust System - rear section
A'PEXi ITC - ignition timing controller
Hot Bits Ignition Cables
RPM Heavy Duty Clutch Cover RPM 90-100
A'PEXi Oil Pressure & Temperature Meters and Pillar Mount

-suspension upgrade
Hot Bits Coil Springs - lowered 50
Hot Bits Adjustable Suspension Kit
Hot Bits Stabilizer Bars - Fr & Rr
Hot Bits Strut Bars - Fr & Rr HB.SB
Hot Bits Lower Suspension Tie-bar Fr
Hot Bits Lower Suspension Tie-bar Rr

-improvement upgrade
AXT Discs Fr - cross-drilled & slotted / pair

-performance upgrade
KAAZ Front LSD


---------------------------------------------
6. Proton Coupe/Putra (1.8)
-engine upgrade
K & N Air Filter Injection Kit
Hot Bits Injection Kit Heat-shield
Hot Bits Extractor - chrome / mandrel bent
Hot Bits Exhaust System - mid section
Hot Bits Exhaust System - stainless steel
Hot Bits Ignition Cables
Hot RPM Heavy Duty Clutch Cover RPM 90-200
A’PEXi AFC – airflow meter controller
A’PEXi ITC – ignition timing controller
A’PEXi Oil Pressure & Temperature Meters and Pillar Mount

-suspension upgrade
Hot Bits Coil Springs - lowered 50
Hot Bits Adjustable Suspension Kit
Hot Bits Stabilizer Bars - Fr & Rr
Hot Bits Strut Bars - Fr & Rr
Hot Bits Strut Bars Stainless Steel - Fr & Rr
Hot Bits Lower Suspension Tie-bar Fr
Hot Bits Lower Suspension Tie-bar Rr

-improvement upgrade
AXT Discs Fr - cross-drilled & slotted / pair
AXT Discs Rr- cross-drilled & slotted / pair

-performance upgrade
KAAZ Front LSD


---------------------------------------------
7. Proton Iswara (1.3/1.5)
-engine upgrade
K & N Customising Air Filter Kit
Hot Bits Extractor - chrome / mandrel bent
Hot Bits Exhaust System - mid section
Hot Bits Exhaust System - rear section
Hot Bits Ignition Cables
RPM Heavy Duty Clutch Cover RPM 90-100
Apexi Oil Pressure & Temperature Meters and Pillar Mount

-suspension upgrade
Hot Bits Coil Springs - lowered 50
Hot Bits Adjustable Suspension Kit
Hot Bits Lower Suspension Tie-bar Fr

-improvement upgrade
AXT Discs Fr - cross-drilled & slotted / pair


---------------------------------------------
8. Proton Perdana V6(2.0)
-engine upgrade
K & N Air Injection Kit
Hot Bits Injection Kit heat-shield
Hot Bits Extractor
Hot Bits Exhaust System – mid section
Hot Bits Exhaust – stainless rear
A’PEXi AFC – airflow meter controller
A’PEXi ITC – ignition timing controller

-suspension upgrade
Hot Bits Adjustable Suspension Kit
Hot Bits Strut Bar – Fr
Hot Bits Strut Bar – Rr

-improvement upgrade
AXT Discs Fr – cross-drilled & slotted / pair
AXT Discs Rr – cross-drilled & slotted / pair


tapi macam biasalah.. sebelum kita nak upgrade performance kereta kita, safety first!, make sure tayar dah tukar, tak skip every 5,000km service, brake system berjalan lancar, dll. baru la kita patut beli benda2 kat atas ni..

* Mesej ini telah diedit oleh montel pada 04hb Okt 2003 6.30:40 ptg

IP : 219.93.81.66

GitarTua76

2 . Dihantar pada 06hb Okt 2003 10.43:03 pagi   [Edit]
Incik Montel... tau tak setiap price list/ anggaran harga utk barang2 keta ni?



quote:
4. Proton Wira (1.5)
-engine upgrade
K & N Air Filter Kit KN
Hot Bits Extractor - chrome / mandrel bent
Hot Bits Exhaust System - mid section
Hot Bits Exhaust System - rear section
Hot Bits Ignition Cables
RPM Heavy Duty Clutch Cover RPM 90-100
A'PEXi Super AFC
A'PEXi Oil Pressure & Temperature Meters and Pillar Mount

-suspension upgrade
Hot Bits Coil Springs - lowered
Hot Bits Adjustable Suspension Kit
Hot Bits Stabilizer Bars - Fr & Rr
Hot Bits Strut Bars - Fr & Rr
Hot Bits Lower Suspension Tie-bar Fr
Hot Bits Lower Suspension Tie-bar Rr

-improvement upgrade
AXT Discs Fr - cross-drilled & slotted / pair

-performance parts
KAAZ Front LSD

IP : 219.93.239.58

jester

3 . Dihantar pada 06hb Okt 2003 11.10:20 pagi   [Edit]
guitar,

kau boleh check kat www.speedworks.com.my . Tapi diaorang tak quote harga la kat website nie.
Aku rasa harga dia lebih kurang RM 4000 - RM 5000. Sebab ade stated kat majalah Hypertune. Barang-barang pun mmg jenis mahalnye. so jangan terperanjat la kalau lebih RM5000.

IP : 192.228.220.10

paksi

4 . Dihantar pada 06hb Okt 2003 2.23:13 ptg   [Edit]
jester
kalau dah sampai rm4k or rm5k, baik cari engin vr4 atau mirage terus.. rasanya engine + brake system + suspension pun dlm rm5k juga.. rasaya la.. aku ada baca kat website cam protonmania.com dan protonclub.bom tp tak pernah buat modified lagi.. jd tak braper tahu.. ahaks.. jd apa komen anda? kira apa yg montel isukan ini masih menggunakan engin original? ingin asal kan?

IP : 202.94.160.103

jester

5 . Dihantar pada 06hb Okt 2003 4.02:49 ptg   [Edit]
paksi.

Ape kau tulis nie? 10 kali aku baca nak pahamkan soalan kau nie. (jgn marah ye)

Speed Works nie buat upgrade enjin, samada enjin turbo & NA enjin. Normally(ape yg aku baca kat majalah Hypertune) dia tukar sistem ekzos (hotbit) Air Filter (K&N) dan sebagainya lah...pastu diaorang test kat Dyno Machine utk check HP yg terhasil dgn lebih tepat. Kalau utk tune EVO VII tak salah aku hampir RM 10,000. Tapi result dia mmg power la. Boleh extract lebih dari 100HP.

Mungkin sesetengah org lebih suka NA enjin dari turbo. Macam aku, aku lebih suka supercharger dari turbo, pastu taruk Webber Kaburetor. Pehhh... dengar bunyi enjin pun takut he he he....

IP : 192.228.220.10

paksi

6 . Dihantar pada 06hb Okt 2003 6.17:03 ptg   [Edit]
sorry.. aku yg salah paham.. sebab aku masih tak braper paham maksud upgrade engin.. engin masih kekal 1.3 atau 1.5 ke?? kira upgrde nih kita masukan turbo ke??

setahu aku upgrade engin nih yg biasa aku dengar org yg guna satria 1.5 akan cari engin mirage 1.3 or 1.5 NA.. tuh nama nya upgrade.. kalau nak turbo kasi masuk vr4? ehh betul ke?? tp rasanya tuh la 2 engin yg shesuai utk masuk boot wira or satria kan??

IP : 202.94.160.103

jester

7 . Dihantar pada 06hb Okt 2003 6.31:48 ptg   [Edit]
kalau wira, aku rasa boleh masuk Enjin VR4, Mivec, GSR & EVO I,II,III.
Waja lak leh masuk enjin EVO IV,V,VI,VII.

* Mesej ini telah diedit oleh jester pada 06hb Okt 2003 6.35:30 ptg

IP : 192.228.220.10

montel

8 . Dihantar pada 07hb Okt 2003 2.18:56 ptg   [Edit]
Assalamualaikum...

bab harga tu.. kena tanya speedworks la, tapi utk spec camtu, mmg 3-4k for sure..

byk lagi spec utk other car boleh masuk speedworks.com.my


menjawab soalan gitar tua.. yg saya tau la harga dia:

4. Proton Wira (1.5)
-engine upgrade
K & N Air Filter Kit KN - 1 set ni termasuk piping dlm RM 300 - 400
Hot Bits Extractor - chrome / mandrel bent - RM 250
Hot Bits Exhaust System - mid section - RM 100 - 200
Hot Bits Exhaust System - rear section - mufler ni depends la
Hot Bits Ignition Cables - RM 300 - 400
RPM Heavy Duty Clutch Cover RPM 90-100 - tak tahu
A'PEXi Super AFC - ni dah murah sbb dah kuar 2nd version, ada la dlm RM 1000 siap dyno tune (RM 200)
A'PEXi Oil Pressure & Temperature Meters and Pillar Mount - tak sure

-suspension upgrade
Hot Bits Coil Springs - lowered - 1 set dlm RM 1,800 - 2,000
Hot Bits Adjustable Suspension Kit - harga termasuk kat atas
Hot Bits Stabilizer Bars - Fr & Rr - tak sure
Hot Bits Strut Bars - Fr & Rr - dlm RM 300 - 400
Hot Bits Lower Suspension Tie-bar Fr - tak sure
Hot Bits Lower Suspension Tie-bar Rr - tak sure

-improvement upgrade
AXT Discs Fr - cross-drilled & slotted / pair - tak sure

-performance parts
KAAZ Front LSD - tak sure

actually beza NA dgn turbo hanya kat torque jer.. kadang2 owg nak tukar turbo ni sbb ada bunyi 'pssst'..

nak tukar engine mmg mahal, nak mounting balik, nak tune lagi pastu kena test jpj lagi. tak silap saya la.. ada la dlm RM 500 utk jpj shj..



IP : 210.195.128.37

GitarTua76

9 . Dihantar pada 07hb Okt 2003 4.22:10 ptg   [Edit]
Montel :

Best jugak harga tu..

tapi kalau tak silap Hotbitz punya set suspension baru RM2600 sekali pasang.

Kat situ lebih kurang RM3 ribu...?

IP : 219.93.239.58

chimm

10 . Dihantar pada 07hb Okt 2003 8.35:10 mlm   [Edit]


sorilah..aku nie bukan nak tanyer pasal enjin..
tapi,nak tanyer pasal cat kereta nie..
manalah tau korang boleh tolong..
baru-baru nie aku terlanggar tembok dekat umah aku..
so,kereta aku tu dah calar lah skit kat depan dia tu..
cat pun memang keluar ler..nampak hodoh ..
aku ingat nak cat balik area yang dah hodoh tu..
agak-agak korang ..ler..beraper yer kedai selalu charge tuk kerosakan
macam tu...
dan lagi satu aku nak tanyer..
aku ingat nak pasang bumper pada kancil aku..kancil model baru.
beraper kos yea..
dan kedai maner yang ader price sedap skit tuk semua tu...

IP : 161.142.112.8

Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
 

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara © Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "