Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Automotif >> Kereta : Aduan pasal pembelian
(Pengendali : zacks )
 
Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : Kereta : Aduan pasal pembelian
uyie

1 . Dihantar pada 22hb Jul 2003 6.16:58 ptg   [Edit]
hai semua..

Ada tak sapa-sapa kat sini yang bole bagi nasihat macam mana nak buat aduan jika rasa tertipu semasa beli kereta.. cthnya macam kes saya...saya beli kereta keluaran proton ngan wakil proton edar pada bulan ni..tp diberi kereta buatan thn 2002 tanpa dimaklumkan dahulu dan juga dgn harga jualan biasa...hanya selepas pendaftaran ngan JPJ baru saya tahu.. tp saya belum t/tangan surat penerimaan.. apa tindakan yg bole saya buat dan kat mana aduan bole dibuat.. jika ngan proton.. sapa tahu alamatnya...

terima kasih.

IP : 219.93.8.6

ikang

2 . Dihantar pada 23hb Jul 2003 09.09:05 pagi   [Edit]
Sekarang memang camtuh ...Sebab tuh sekarang kereta proton kalau kita beli leh dapat terus or sekurang kurangnya 1 minggu dah dapat.....Sebab kereta proton yang dah siap banyak ....Jadi tak heran ler tahun buat tuh dah lama ....Tapi kereta tuh still kereta baru lagi.......
Bukan kereta second......
Kalau nak yang bebtul baru buat ko beli Waja 1.8 ...Mesti kena tunggu sebulan untuk dapat.....Tak pun 2-3 bulan baru dapat.....Tu confirm baru buat tahun nie....

IP : 192.228.220.10

carat

3 . Dihantar pada 23hb Jul 2003 09.35:53 pagi   [Edit]
Tp saya raso bila nak jual balik...dia orang akan rujuk tahun pengeluaran iaitu tahun 2002...so nanti rugi sikit la...kalau nak jual balik

IP : 202.190.232.7

ikang

4 . Dihantar pada 23hb Jul 2003 09.56:32 pagi   [Edit]
Tu memang betul cik carat.....Jadi belilah kereta tolak.....Hahhahahaha

IP : 192.228.220.10

raya2020

5 . Dihantar pada 23hb Jul 2003 10.59:45 pagi   [Edit]
Cik Uyie....apa nama syarikat tu ye?

leh bagitau tak?...pasal saya ppun baru nak beli kereta...takut terkena syarikat yang sama lak...

Ada No Tel Proton Edar HQ tak?..saya nak tanya pasal Wakil dia yang sah..

raya2020@yahoo.com

IP : 202.184.17.249

uyie

6 . Dihantar pada 23hb Jul 2003 1.50:00 tghari   [Edit]
ikang...

tp apa yg saya tahu ler... kalu tahun 2002 diaorang ada bagi diskaun... ni dah ler tak cakap..diskaun pon tak bagi... tu yg saya sodih tu. pas tu jika saya pakai 5 bulan je.. terus kereta saya jadi 3 tahun kalu nak jual.

raya2020...

Cuba tel toll free bahagian perkhidmatan pelanggan proton edar(1-800-888-398)

IP : 219.93.8.6

saujana

7 . Dihantar pada 25hb Jul 2003 2.19:02 ptg   [Edit]
hai..semua

Saya pun baru order iswara 1.3 aeroback, tak dapat lagi dah hampir 3 minggu tunggu..mengenai tahun tu tak surelah pulak..nanti i cuba check dgn ipar i kat EON, dia kata memang kita kena tunggu lambat sikit sebab ikut allocation dealer tu. Tapi i ambik kat Eon dealer, bukan Proton Edar? Jadi mungkin cara mengendaliannya berbeza.

Kalau i tahu anything....i will post kat sini ok..

IP : 210.186.220.228

uyie

8 . Dihantar pada 26hb Jul 2003 12.44:40 tghari   [Edit]
saujana...

tolong ler tanya sekali berapa peratus susutnilai kereta setahun utk kereta tahun lepas tapi dijual tahun ni bagi kereta baru... saya nak buat tuntutan kat tribunal tuntuntan pengguna.. saya dah check kat sana.. diaorang kata boleh buat tuntutan..cuma jumlahnya saya tak tahu berapa?

IP : 219.93.8.6

carat

9 . Dihantar pada 27hb Jul 2003 8.58:30 mlm   [Edit]
saujana...itu memang betui....kalau nak seminggu pun bole kot..pasal kalau ada duit lebih sikit mesti boleh punya...sbb dia org nie saje nak duit lebih kerana sekarang pasaran jualan kete baru telah turun 9% ler...heeee

IP : 203.106.188.246

MzH82

10 . Dihantar pada 28hb Jul 2003 09.32:15 pagi   [Edit]
No komen... aku pakai keter 2nd hand...

IP : 61.6.39.139

uzy

11 . Dihantar pada 28hb Jul 2003 2.24:24 ptg   [Edit]
akum? hai uyie..
saya kerja diproton edar..
kereta dah pakai ye... geran pun dah keluar ye..
kes mcm nie dah banyak berlaku... kadang2 silap salesman dan kadang2 silap buyers juge...
mcm kes u nie memang berat sikit... so u pegi jumpe boss dia dan complain la cara diskussion yang matang... ok..

sepatutnya salesman kena inform terlebih dahulu kat uyie...
uyie beli kereta apa dan warna ape...? kadang2 warna yang dipilih memainkan peranan yang penting.. maksud saya kadang customer minta warna lake green perawan yellow... medium silver..dll... warna nie hanya terdapat dalam tahun 2002 aje.. so.. kereta pun tahun 2002 punye buatan la.. ok..

so... u try your best la... sebab kes mcm nie banyak kerja... geran pulak dah keluar... uplak dah sains agreement kat finance... bg saya nie mameang silap salesman ... dia tak sepatutnya tak inform kat u.. ok so try the best la... ok tq




IP : 219.92.84.50

Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
 

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "