Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Automotif >> Audio Kereta : Upgrade
(Pengendali : zacks )
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej
Hantar Topik Baru | Topik Telah Dikunci | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : Audio Kereta : Upgrade
crusher

1 . Dihantar pada 18hb Jun 2003 07.58:31 pagi   [Edit]
a'kum, aku nak mintak pendapat korang la...mcm nie..aku plan nak upgrade audio kereta aku la..skrg nie pakai std je..aku plan nak pakai cassete player + cd changer..so nanti aku ada 2 sources of music...ahakss...aku ada usha brand sony..tapi ada member sudah sound pakai disc changer tak digalakkan, cepat jahanam..brand sony tak bagus sgt..betul tidak aku tak tau la..so mcm mana..betul ke apa yg member aku ckp nie...kalau betul cuba korang suggest brand + model apa yg bagus..kalau blh dgn price sekali la..ahakss...tengkiu...

IP : 219.93.185.106

crusher

2 . Dihantar pada 18hb Jun 2003 3.04:56 ptg   [Edit]
aiseh...tak de yg pro dan sudi membantu ke??? tolong menolong amalan kita...cewahhh...

IP : 202.188.0.12

givi

3 . Dihantar pada 18hb Jun 2003 4.10:36 ptg   [Edit]
okler..aku guna stendet cd changer dekat 2thn brand clarion ke apa tah..ok je aku tengok. cd changer skrang banyak yg murah-murah..ko ambik la yg ada mp3 lagi baik..banyak pilihan.Tapi terpikir gak haku nak upgrade audio system yg cun punye..agak-agak brapa kos stendet.

IP : 166.121.36.7

ikang

4 . Dihantar pada 18hb Jun 2003 4.13:22 ptg   [Edit]
Kalau nak try ler Clarion......Harga dia dalam RM 2k keatas ler....

Tapi aku pakai JVC jer .....Tak pakai CD changer ..Tapi ada MP3 .....Jadi lebih kurang jer ngan CD changer......Ok pun ok....Sound pun sedap.....Kalau nak try ok gak.......

IP : 161.142.100.87

crusher

5 . Dihantar pada 19hb Jun 2003 08.24:01 pagi   [Edit]
hmmm...kalau mcm tu mcm mana aa?? elok pakai changer ke single disc???

IP : 219.93.185.106

ikang

6 . Dihantar pada 19hb Jun 2003 09.18:08 pagi   [Edit]
Terpulanglah....
Cuma kalau changer kena cari ruang ...
Tapi kalau single jimat ruang...
Kalau nak single cari ler MP3 ...
Dalam tu pun leh muat sampai 180 lagu...
Lebih kurang ngan changer jer...
Pastu leh main CD RW lagi.......
Ok gak pakai single disc nie....
Kos pun murah berbanding changer....
Tengok modal ko lah.....

IP : 161.142.100.87

NuRieYaNa

7 . Dihantar pada 19hb Jun 2003 10.00:24 pagi   [Edit]
tapi kalo nak kasi lagi gempak punya
sound system kene ngamkan dgn power m
baru betol2 power beb!!!!!
betul tak?

* Mesej ini telah diedit oleh NuRieYaNa pada 19hb Jun 2003 10.00:57 pagi

IP : 219.95.157.185

crusher

8 . Dihantar pada 19hb Jun 2003 12.32:57 tghari   [Edit]
clarion ada ke mp3??? sorryla beb..aku nie buta seni sket menda2 mcm nie..aku dah try carik kat net pasal clarion nie tapi hampehh...aku nak tau harge dia berapa...kat area mana aku blh survey..area rumah aku ada cosplus dgn brothers je..sony berlambak la..

IP : 219.93.185.106

NuRieYaNa

9 . Dihantar pada 19hb Jun 2003 12.33:38 tghari   [Edit]
kenwood? pula camner?

IP : 219.95.157.185

ikang

10 . Dihantar pada 19hb Jun 2003 12.55:18 tghari   [Edit]
Crusher
Brother dan cosplus tuh kalau nak beli barang ok ler murah...Tapi kalau nak setup or nak pasang baik ko cari kedai lain.....Kedai biasa ...Lagi ok...
Kawasan KL aku tak tahu ler kedai mana sebab aku bukan duk sana...Kalau bahagian selatan nie aku leh tlolong lagi ler kat mana .

Yana
Kenwood ok ler jugak......kenapa ?

IP : 161.142.100.87

NuRieYaNa

11 . Dihantar pada 20hb Jun 2003 09.07:51 pagi   [Edit]
promote hhehehhehe

IP : 219.95.158.234

ikang

12 . Dihantar pada 20hb Jun 2003 09.33:13 pagi   [Edit]
Bukan promote yana...Membantu member ...
Kalau nak promote baik aku jual barang aku......
dapat gak sen.....heheheh

IP : 161.142.100.87

crusher

13 . Dihantar pada 20hb Jun 2003 12.25:11 tghari   [Edit]
ada member suggest pioneer. hmm...kalau pakai cd (single/changer) dia ada skip tak..manala tau bile terhentak tetiba senyap je...

IP : 219.93.185.106

ikang

14 . Dihantar pada 20hb Jun 2003 2.31:17 ptg   [Edit]
Pakai cd aper pun dia ada skip....Tapi tengok kekuatan gegaran ler...Kalau ko langgar yang lubang dalam sampai melambung keta ko tuh memang dia akan skip...Tapi setakat lubang biasa biasa tuh tak ler dia skip.....kalau ko tak nak skip ko pakai cassete jer....Pasti tak der skip.....Melaikan keta ko kena bom..heheheheheheh

IP : 161.142.100.87

crusher

15 . Dihantar pada 20hb Jun 2003 4.05:11 ptg   [Edit]
hahhahha..logik..logik...terkena gak aku..

IP : 219.93.185.106

ikang

16 . Dihantar pada 20hb Jun 2003 4.15:17 ptg   [Edit]
Sekarang dah buat decision dah nak pakai aper...

IP : 161.142.100.87

givi

17 . Dihantar pada 20hb Jun 2003 4.21:08 ptg   [Edit]
ahaa..haku ada satu froblem..aku punya air supply cd..dlm tu ada 2 mpg file..lain-lain semua format audio..cd player keta aku takleh detect. apsal heh? aku pasang kat cdplayer lain boleh pulak.

IP : 166.121.36.7

crusher

18 . Dihantar pada 20hb Jun 2003 5.32:36 ptg   [Edit]
tulah pasal...aku still nak pakai cassette player + cd changer...tapi berbelah bagi pulak bile dengar member2 cakap...maklumla tak cukup ilmu...entahle...susah gak nak buat keputusan yg sesenang nie yea...

IP : 219.93.185.106

ikang

19 . Dihantar pada 20hb Jun 2003 5.38:01 ptg   [Edit]
kalau nak ikutkan org tak pakai dah cassete player....lagipun Cd lagi murah dari kaset(yang cetak rompak ler).....Tapi terpulangler kat ko kalau nak pakai cd changger dan cassete.

IP : 161.142.100.87

ampmeter

20 . Dihantar pada 22hb Jun 2003 5.50:44 ptg   [Edit]
http://www.melayu.com/sembang2/mesej.php?14.0000000004

assalamualaikum.......pakai CD changer ni ada pro & kontranya......amp lebih prefer single disc player, bunyi lebih tajam & kurang risiko mengalami kerosakan........

CD changer ni agak sensitif......kalau sunpension kereta agak keras, lebih mudah dia mengalami kerosakan....satu lagi, sbb dia memerlukan RCA cable yg agak panjang utk menghantar data, jadi kualiti bunyi sedikit terjejas.......tapi masih ok lagi.......bergantung pada wiring work juga....

single disk player pula......wiring work lebih mudah.....kalau tiada menggunakan gadget2 yg canggih spt power amp lebih dari 1, pre-amp, electronic x-over.....plug n' play je mcm cassette player biasa......buat masa ni amp pakai pioneer DEH-1350 je......sistem masih di peringkat asas......


* Mesej ini telah diedit oleh ampmeter pada 22hb Jun 2003 6.14:19 ptg

IP : 219.95.42.91

crusher

21 . Dihantar pada 23hb Jun 2003 08.34:53 pagi   [Edit]
ampmeter, thx man 4 d info..aku tak terpikir pun menda2 yg ko ckp tu..maklumla..tak sempat nak belajar..ahakss...logik jugak ko ckp tu yea..kalau keta asyik terhentak je kang kejap2 main cd nie kejap2 main cd tu plak..(ye ke??)..kalau mcm tu kena la aku survey single cd head unit plak...

IP : 219.93.185.106

ampmeter

22 . Dihantar pada 24hb Jun 2003 6.17:32 ptg   [Edit]
pasal CD melompat ni mmg biasa.....cuma kesannya berbeza2 mengikut kualiti & jenis player......amp nyer player, kalau terhentak, lagu akan terhenti selama 2 second, then sambung balik.......tapi sesetengah player, lagu balik ke no 1.......atau sangkut terus!!

kalau nak pilih brand tu.....brand apa pun bagus, tapi jgn le yg org tak penah dengar.......pionner, JVC, sony, clarion, etc........


IP : 219.95.43.166

crusher

23 . Dihantar pada 25hb Jun 2003 07.54:07 pagi   [Edit]
hmm..sabtu nie aku nak pi buat keta...member aku recommendkan satu bengkel nie...since budget pun ciput (ala..novicekan...) so tokey tu kasi la dlm rm1100 utk single cd clarion head unit, 3 ways front speaker, 5' rear speaker dgn amp (lupa plak berapa watt)...ok ke haaa??? sekali bunyik keluar mcm katun je...gamble je nie...

IP : 219.93.185.106

ampmeter

24 . Dihantar pada 25hb Jun 2003 6.33:50 ptg   [Edit]
ok la tu......kalau kedai tu mmg bagus, bunyi yg dihasilkan takkan menghampakan......system yg ko akan pasang tu kira basic la....ringan & bersih.....jgn lupa dapatkan resit....kalau boleh, suruh dia buat price breakdown....brp harga power amp, speaker set, power & speaker cable, head unit etc....utk rujukan di masa akan dtg....sbb bila ko dah jatuh cinta dgn bunyi.....ada je benda yg ko tak puashati nanti, walaupun org lain kagum sgt2 dgn sistem ko tu......

kay.....bila sistem ko dah siap nanti.....cuba relaks dlm keta tu.....bayangkan bunyi tweeter....ces! ces! ces!....dari depan....dlm masa yg sama....bunyi woofer plak kat belakang.....dum! dum! dum!.....waaaaa!!!! nangis dengarrrr!!!!! ....tapi benda2 ni ko belum pasang lagi...eeekekekek!!! nak main ICE (In Car Entertainment) mana ada budget kurang RM 2000 beb!

kalo ko nak pasang woofer....kena tambah power amp 1 lagi....bila dah ada 2 power amp plak....kena pasang 1 pre-amp....then RCA, power & speaker cable kena tambah lagi.....senang cakap.....kena tambah duit le....selamat berICE!


IP : 219.95.42.245

crusher

25 . Dihantar pada 26hb Jun 2003 08.10:55 pagi   [Edit]
haaa...hmmm...ye ke (nampak sgt buta seni)...habis kalau mcm tu..tak berat ke keta nanti..tambah tu letak nie???..hmm..kirenye kalau keta aku dah siap dan aku nak canggih lagi nanti aku kena tambah tweeter, woofer, amp, pre-amp, cables...fuiyooo...nak kena belajar nie...

IP : 219.93.185.106

ampmeter

26 . Dihantar pada 26hb Jun 2003 6.36:04 ptg   [Edit]
crusher.....ni AMARAN KERAS utk ko.....main ICE ni berhantu tau.....sekali ko dah jatuh cinta kat benda ni.....tak tau la apa jadi kat ko nanti.....

errrr.....aku sebenarnya seronok sgt dpt citer pasal ICE ni......tolong racun org meng'up-grade'kan audio system......eeekekekek!!!

audio system atau sistem bunyi ni bersifat abstrak.....lain org, lain citarasa......kepuasan mencari bunyi yg sesuai dgn diri.......aku sendiri.....bertahun2 cari tuning....tak dpt2 juga......

basically.....tiga frequency bunyi ko kena kenal......low, medium & high frequency......kalo ko dpt master ketiga2 frequency ni, aplikasikan kat sistem ko......akan menghasilkan satu kualiti bunyi yg harmoni......kita refer low frequency ni pd system woofer atau bass......frequency dia rendah, tapi berdentum hingga terasa kat ulu hati (jantung bergegar!).....satu kampung boleh dengar....medium atau mid-bass adalah pengimbang antara low & high.....biasanya org pakai speaker 4-6 inci.....letak kat tepi atau belakang.....suara vokal atau ketukan drum dengar kat sini......high frequency plak adalah bunyi paling halus, gemersik.....atau menyakitkan telinga kalau tuning tak betul.....cuba bayangkan bunyi kaca pecah berderai......kita pakai tweeter atau 2 way speaker utk dapatkan high frequency........

tapi.....macam mana nak dapatkan bunyi tu keluar kat depan, belakang, tepi spt yg aku cerita?........jawapannya adalah cross-over (x-over)....samada passive x-over atau electronic x-over.......alat ni bertugas utk mengasingkan low, mid & hi frequency......passive x-over, nak pasang dia senang je.....tapi electronic x-over....byk kena pakai RCA cable.....kos lebih tinggi.....wiring more complicated......aku punya kena letak kat kaki penumpang depan...tak de tempat nak letak dah....eeekekekek!!!!


IP : 219.95.43.26

ikang

27 . Dihantar pada 26hb Jun 2003 6.44:57 ptg   [Edit]
Pasang jangan tak pasang.....
Baru best keta......

IP : 161.142.100.87

ampmeter

28 . Dihantar pada 26hb Jun 2003 6.55:04 ptg   [Edit]
woi ikang......apa dah jadi dgn sistem ko? ada gegar bonet tak?

IP : 219.95.43.26

crusher

29 . Dihantar pada 27hb Jun 2003 07.41:01 pagi   [Edit]
hehhe...bagus gak 'racun' ko tu amp..at least takle aku kena kelentong...ahaksss...kita tgk la apa jadik esok...nanti aku kasi cerita...

IP : 219.93.185.106

ikang

30 . Dihantar pada 27hb Jun 2003 4.03:58 ptg   [Edit]
Amp....
Gua punya dah lama dah pasang sytem tuh...
Subwoofer 12" double....
Amp 4 channel 1200Watt
Pre Amp....
Single dics mobile with MP3...
Mid Speaker 5 " depan
Speaker 5" belakang...
Tweeter
Cross over

Sempoi jer .......Gegar tuh dah semestinya...

* Mesej ini telah diedit oleh ikang pada 27hb Jun 2003 4.04:50 ptg

IP : 161.142.100.87

Hantar Topik Baru | Topik Telah Dikunci | Cetak Laman Ini
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "