Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Automotif >> pengalaman pertama : pertama kali bawak kereta selepas dapat lesen..
(Pengendali : zacks )
 
Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : pengalaman pertama : pertama kali bawak kereta selepas dapat lesen..
tia75

1 . Dihantar pada 05hb Mac 2003 6.57:01 ptg   [Edit]
apa pengalaman korang, pertama kali memandu kereta.? ada tak perasaan takut, berdebar-debar dan tak confident. pertama kali tia dapat lesen, nak drive balik kg (taiping)...mak aiiii punyalah takut. tp tia kuatkan semangat...untuk ilangkan perasaan takut. tia tanya kawan2 tanya mak abah....cam ner kalau drive masuk highway...abah cakap relek...jgn panik...drive kat highway lagi senang...control stereng ngan minyak aje...dan jgn mengantuk....
alhamdulillah, sampai gak...sekarang ni 5thn pegang lesen...hehhee kira baru lah lagi kan. dulu masa lesen 'P' orang nak dekat pun takut...hehhee
lagisatu apasal kan pemandu2 lelaki ni kan kalau nampak pemandu pompuan mulalah..masing2 nak tunjuk hero.

IP : 192.228.137.71

teach78

2 . Dihantar pada 05hb Mac 2003 9.31:19 mlm   [Edit]
aku first time dapat lesen baru bapak aku izinkan aku bawak kete... sebelom tu kirim salam aje laa... first time bawak kete tu rasa cam tetakut gak.. jalan pon tak leh lurus lagi..aku rasa org pon takut nak dekat ngan aku masa tu... lagi satu aku perlukan seseorang duduk sebelah utk menambah konpiden aku jadi adik aku la jadi mangsanya.. aku cakap kalo aku buat silap ko jngan jerit.. pastu aku pon memandu ngan penuh debaran.. aku mana berani masa tu nak toleh kanan kiri.. pastu sampai la kat satu trafik light ..aku pon cakap ngan adik aku..tengok lampu tuh kalau hijau cakap..heheh cam tak reti ajer tengok sendiri.. iye laa kot tersilap tengok lampu.. pastu adik aku nie dok senyap ajer.. aku pon toleh ler..rupanya dier tidoooo ..tak leh harap tol... harapkan pagar.. pagar tertido pulak..
tapi skg ni dah 7 tahun ada lesen aku dah over konpident pulak ahakssss.... dan banyak kete aku dah cuba.. tp paling bestt honda civic ngan skyline lerrr... tekan jer minyakk sume leh potong.. hehe apa pun bila memandu tu berhati-hati.. bawak laju leh..ko nak bawak sampai habis meter pon tak per tapi jangan susahkan org lain.. kalo nak mati ko mati sesorang jangan libatkan org lain.. hehehe

IP : 202.188.147.192

incubus

3 . Dihantar pada 06hb Mac 2003 01.15:20 pagi   [Edit]
first time bawa kereta (sebelum dapat lesen) = hampir terbabas langgar divider

first time bawa kereta (lepas dapat lesen) = rileks sambil eksyen kat member.. hehehe.

IP : 210.195.191.4

MrXLast

4 . Dihantar pada 06hb Mac 2003 08.03:37 pagi   [Edit]
first time dapat lesen
aku langgar beranda depan umah aku
nasib baik tak roboh
sebab tiang beranda tuh aku tak sodok sekali

tapi radiator bapa aku habis arr
kesian aku tgk dia
bila siap repair semua sekali
dia jual keta tuh
terus beli keta lain

lepas tuh alhamdulillah
aku takder aper aper yang terjadi pada aku
syukur pada tuhan

IP : 210.186.229.49

tia75

5 . Dihantar pada 06hb Mac 2003 09.16:01 pagi   [Edit]
teach78 : pesal bawak adik...bawak ler awekss...dok kat sebelah....

incubus & MrXLast : dah baper thn pegang lesen. MrLast, dasat gak ko erkk...bawak keter langgor beranda....

IP : 192.228.137.71

JayMin

6 . Dihantar pada 06hb Mac 2003 10.13:54 pagi   [Edit]
pertama kali bawa keta, aku nyaris kena sondol dek 4WD ooooo.... pasal potong line la tu. masa tu bawak keta macam patung. tegak je. tak pandai jeling kiri kanan...

IP : 61.6.39.139

gigi

7 . Dihantar pada 06hb Mac 2003 7.34:03 ptg   [Edit]
pertama kali dapat lesen...
hehehee.. aku dah bantai bawak kerete tanpa lesen selama 2 tahun..
so dapat je lesen kerete.. lagi besh aaa aku layak kerete..
kekekeke... sikalang sudah ada kerete sendiri.. lagi besh aku layak..
yahhhhhhhhhhhhho...

tia:
sebenarnya.. bukan lelaki nak tunjuk hero..
tp.. perempuan nih.. bknnya nak tegok kanan kiri..
tuh macam jaymin cakap tuh...
ntah apa yg dipikirkan pun kita tak tahu...

hari tuh ada laa org tuh.. selambe dekk je dia ambik fast lane..
tanpa bg signal.. tanpa tgok side mirrot... mujur laa aku aware dan tak bawak laju sangat.. kalau aku leka.. sure kene sondol.
pastu aku honn!!!!.. dia leh senyum plak..
apa dia ingat kita nak ngorat dia ker..
pigiii daaaaaaaaah!

* Mesej ini telah diedit oleh gigi pada 06hb Mac 2003 7.35:05 ptg

IP : 199.40.206.3

lara_aisyah

8 . Dihantar pada 06hb Mac 2003 8.47:14 mlm   [Edit]
a'kum..

first time pegang stereng keta, lara dah langgar garage keta sampai runtuh..
garage tu runtuh betul2 atas keta.. lara dlm keta mmg dah takleh keluar psl tersepit kat bwh tu..
mak oii.. tuhan jek tau betapa takutnye lara.. dah lah keta baru..
mmg nangis tak berlagu

IP : 210.187.30.46

zacks

9 . Dihantar pada 06hb Mac 2003 9.02:16 mlm   [Edit]
w'salam...


Rasanya ako bawak kete dulu baru dpt lesen...kehkeh...dedulu selalu bawak kereta Datsun 120Y ayah ako ...tapi ayah ako dok sebelah le...kete jenis lama ni lain sket...sterengnya kena pulas mcm nak rak...masa nak tukar gear tu yg kereta melelong ke kiri ke kanan tu..ayah ako pucat jugak dok tepi......masa memula nak ambik lesen sekitar tahun 1997 dulu...belajar dlm bandar pulak tu..kat Subang Jaya waktu org balik kerja...punya lah sesak jalan...tapi belajar tak habis dan tak sempat dapat lesen pon.....kemudian belajar kali ke-2 di Pahang....tak sesak, jalan lengang.....deal dgn sekolah memandu tu, sepatutnya kena belajar 16 jam tapi ako belajar cuma 6 jam je.sbb dah kira boleh memandu dah..yg jadual2 pembelajaran tu pandai2lah dia tulis kat rekod tu....masa ujian di JPJ Temerloh..ako nyaris2 gagal masa ujian bukit..kira berasap jugak aa lepaskan hand brake tu...eheh.....pastu masa ujian masuk bandar Mentakab..kereta mampus plak dah kat roundabot...hampeh...nasib baik ako ramah dgn pegawai JPJ dlm kete tu...eheh...lulus jugak akhirnya......

Rasanya pertama kali memandu bila dpt lesen ialah dari Shah alam ke KL....dan yg jauh ialah dari Shah Alam ke Teluk Intan.....tu masa baru2 dpt lesen la.....perasaan memula memandu tu biasa sahaja...sbb dah setkan dlm kepala buat mcm biasa dan kita tahu fungsi2 pedal minyak, brek, clutch , undang2 jalan raya dll...dan kita tahu di keadaan mana patut digunakan dan selalu peka dgn keadaan sekeliling....berbanding dgn belajar cara tak formal (tidak melalui sekolah memandu )

IP : 202.184.225.4

MrXLast

10 . Dihantar pada 07hb Mac 2003 08.10:49 pagi   [Edit]
tia

itulah pasal
mak aku dari dapor terus membebel kat aku
satu hari aku kena marah...
perghhh sedih giler aku ari tuh
ini sumer gara gara awek bengong yang jalan alahai macam kekura masa aku nak masuk ghumah
ingat dia lawa sangat ker hah
aku tala juga minah tuh kang....

IP : 210.186.229.49

syauqina

11 . Dihantar pada 07hb Mac 2003 08.25:35 pagi   [Edit]
Pengalaman pertama bawa van lepas dapat lesen ........ abg plak dok sebelah tukang perati .... asyik kena marah je ..... langsung tak berani dah nak bawa sampai la sekarang nie ........ tunggu keta sendiri ada la dulu ..... hehehhehe




lain kali jgn kasi orang garang dok sebelah tau

IP : 219.93.8.6

ikang

12 . Dihantar pada 07hb Mac 2003 11.17:04 pagi   [Edit]
First time bawak keta (sebelum dapat lesen) - Undur tak tengok belakang .Langgar pasu bunga.Nasib baik tak kemik bumper belakang.BErcalar sikit.
First time bawak keta (selepas dapat lesen) - Alhamdulillah tak der kejadiaan buruk lagi.......Bawak dengan hati hati walaupun dengan keadaan laju.

IP : 161.142.100.81

lissa

13 . Dihantar pada 07hb Mac 2003 11.23:12 pagi   [Edit]
aku pest time bawa keta lepas dapat lesen...nerves tu adala...tapi ayah aku konfindent je...pastu aku bawa kakak, emak n 2 org adik aku yang kesemuanyer pempuan gi tengok adik aku yang sorang lagi kat asrama dia kat serting...bayangkan aku dari melaka ke serting tu...jalan dia dahla bengkang bengkok..bawala kesemuanyer pompuan n akula satu2nyer yang reti bawa keta....rase macam nak nangis pun ader pasal yang aku bawa tu emak dan adik beradik aku...kalaula terjadi apa2 mau menyesal seumur idup...tapi y bestnyer emak n siblings aku kofindent je yang aku bole drive dengan elok....heheheh...itulah pengalaman pest aku bawa keta....

IP : 203.106.31.200

maizana

14 . Dihantar pada 07hb Mac 2003 11.30:49 pagi   [Edit]
First time drive sendiri...selepas 6 jam belajar. Yang duduk sebelah I..bukannya yang tau drive....mak I. Punyalah tak berani nak over take....sampaikan basikal pun tak berani nak potong...so...I terpaksalah ikut kelajuan basikal tu...yang bawak basikal tu pulak pak cik tua....sudahnya...mak I kata...berhenti tepi jalan...call my father...suruh ambik kereta...bawak balik...masa tu punyalah haru..kena marah...sampai mak I pun kena marah sebab biarkan I drive...lepas tu berani pulak ikut sekali.

IP : 161.142.100.81

cik_donna

15 . Dihantar pada 07hb Mac 2003 12.52:59 tghari   [Edit]
First kereta yang aku bawak lepas dapat lesen adalah teksi besar yg berlambak macam kat Melaka tuh.. hehehehe.. ganazzzz.. nak buat camna keta lain takde. Tapi bestt.. sebab bawak keta besar aku pon gikosss giler jalan kat kampong aku. Bukan setakat lubang.. parit-parit pon aku langgar. Mana tak masuk lubang.. teksi tuh besar giler.. tak reti aku nak balance. Dah ler stearing dia besar.. macam stearing lori. Sengal-sengal tangan aku.

IP : 61.6.39.139

whitecabai

16 . Dihantar pada 07hb Mac 2003 5.26:30 ptg   [Edit]
aku Pon pernah bawak teksi Besar Tuh Donna ... dr melaka pergi KL ... Masa nih dah ader lesen ker beLOm ek?? aKO LOper.. hahhaaha ... dreber sebenar dOK sebelaH ... tapi baru padan la.. nama KeK Luar teksi tuh Tulis peteMaH .. barulah Ngam aku bawak ader gaya pateMaH .. nih Orang lelaki la plak bawak teksi Patemah tuh.... ekekekekke ....

Biler ader kerete sendiri ... bawak mak dan abah disisi .. selow giler 80km/j pon tak sampai yer la bawak mak ngan abah katakan ... sekali abah aku plak yg risau sebab selow sangat .. Dia Pon Sound la...... " TekaN MINYaK lebih Sikit.. Anak ABAh KENA BERANI! " UIk.. Green Light nih .. SerONoklah aku lepas tuh ape lagikkkkkkkkkkkkkk .....

Lepas tuh abah aku plak Dok risau ... selalunya diam jek ... dpt green light sekali bukan main lagik .. PoTOng Lori 2-3 bijik, macam potong roti .. "berhati-hati dijalan raya" selow jek munyiknye ... erMmmm... maafkan anakandaa...

* Mesej ini telah diedit oleh whitecabai pada 07hb Mac 2003 5.33:46 ptg

IP : 203.121.0.10

nurulai

17 . Dihantar pada 09hb Mac 2003 00.12:30   [Edit]
1st time bawak kereta masa tak dapat lesen lagi, langgar pagar...remuk kereta mak...alahai...

lepas dapat lesen..lagi la panjang langkah...ekekeke..biasalah.a..masa tuh bebudak lagi...

sekarang ni dah bosan bawak keretaa..mana tak nya...akalau highway utara selatan tuh boleh bercakap agaknya dia akan kata 'takde muka orang lain ke??'' ekekkeek

IP : 210.186.154.157

edinamaya

18 . Dihantar pada 09hb Mac 2003 11.41:41 mlm   [Edit]
First time pegang stereng keta masa tu kat tuuuuut tapi bila dah dapat lesen takde yang menarik sebab dah expert memandu...

IP : 203.106.136.40

ikan_emas

19 . Dihantar pada 10hb Mac 2003 12.59:07 tghari   [Edit]
lepas dapat lesen, aku dah tak pegang langsung keta manual..
sampai la skang nih, kalo aku kene bawak keta manual, sure langgar pokok nyer..
pastuh bila dah ada lesen, asik tak de kat umah jek..jap2 ilang2..jap2 ilang..
mak suh pi kedai beli susu, aku ilang 2 jam..thihihihiiii..

IP : 161.142.3.18

WADIJA

20 . Dihantar pada 10hb Mac 2003 1.23:57 tghari   [Edit]
saya bawa keta 1st time masa ada lesen L lagi tapi ada abang disebelahlah tup..tup...tup..saya nak lintas dari simpang kena langgar dengan kereta lain.saya meradang..org tu pun meradang.cara marah macam dah ada lesen penuh saya ni.org tu marah..dia kata tak nampak kete dia ke main lintas aje.ehhh..siapa yg langgar siapa ini.awak ke saya?saya katalah.kalau nak tunggu kete tak ada sampai besok subuhlah lagipun bukannya langgar kat simpang itu tapi dah 30meter dari simpang nampak bena dia tidak dapat mengawal kenderaannya.saya tidak disabit kan salah kalau ada lesen penuh ketika itu tapi L aje memang salahlah tapi....dia tak taupun masing masing kasi baiki kete sendiri dan saya kena marahlah dengan abangg..tapi sekarang dah ada lesen dah..tapi kalau nak bawa kete kena sorang aje sebabnya kalau dgn abang tak habis habis kena marah boring jeee....

IP : 203.106.248.5

a.m.o.i

21 . Dihantar pada 11hb Mac 2003 9.01:42 mlm   [Edit]
heheheheh...gelak dulu...
aku memula dapat lesen...
tak bawak keter terus...
simpan wat pekasam sampai abih tempoh P
pastu ada lah duit skek...
campo ngan duit adik aku...
so..beli arr kancil...
jeles pasal abg aku pong beli keter gak..
bulan pertama tuh....
tak bani bawak kuar kawasan perumahan lagik...
setakat luar umah ngan kawasan kilang yang berdekatan jek...
bulan kedua aku bawak pi hostel...
itu pong 18 juta kali dok pusing situ jek...
masuk minggu kedua aku bawak keter kat hostel...
aku bawak kengkawan aku pi KLCC...
hahahahahah...destinasi pertama aku...
menjerit² dalam keter tuh...
bawak pong setakat 70 jek....
pastu tu bila langkah dah panjang...
kengkawan aku lak ajak pi sana sini...
haaa...bani arr skek...
janji tadak yang sergah aku...

la ni aku dah ulang alik umah ngan tpt keje...
pastu tu dah lagi panjang langkah...
melaka..genting..ipoh..temerloh..bukit tinggi...
kira orait arr...
tadak arr kena gelak dah kalau bawak keter tuh...
kiranyer kalau ada yang ajak lomber...
aku ikut jek...ikut dari bakang...ahakss...
cuma aku tak kompiden kalau nak bawak keter selain kancil..
hahahahahahahaha...atutnyerr....

IP : 161.142.112.5

zati_putra79

22 . Dihantar pada 12hb Mac 2003 8.07:55 mlm   [Edit]
cerita pasal kali pertama ni..memang banyak yang kali pertamanya...
kali pertama test untuk dapat lesen(itupun sebab dah nak beli keta sesangat)aku malas fikir panjang...gi belajar keta pun 3,4 kali jerk..takkpun kalau gi aku parking keta kat tepi jalan..pastu ajak seseapa pun sembang ngan aku.tak sampai sejam aku dah bising2 pastu tanya sifoo aku bila nak hantar aku balik.abih tu?bila nak pandai?hari test aku ayat JPJ tuh cukup2.aku lulus walaupun rasanya aku tak patut lulus.(kes mengayat la ni..)
aku bawak keta utk kali pertama masa balik kampung kat kedah nak sambut raya posa.sorang plak tuh..tapi sampai gak walaupun main redah jerk..
ler ni keta aku dok tersadai kat bengkel sebab ada trauma sket.aku pun trauma gak.buat masa ni terpaksa la bawak keta manual plak.
moralnya...bawak keta memang best..tak bestnyer masa nak baiki keta.

IP : 203.106.55.89

Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
 

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara © Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "