Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Kesihatan, Petua & Kecantikan >> Zuriat : Petua & Rawatan Part 12
(Pengendali : lini, piqah )
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej
Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : Zuriat : Petua & Rawatan Part 12
emy_aina

1 . Dihantar pada 24hb Nov 2004 2.19:22 ptg   [Edit]
Hi All

Emy tolong bukakkan topik baru..Tolong Siti..

So u all boleh go on in this topic..

Hopefully hajat semua utk menimang cahaya mata akan termakbul...Amin

IP : 203.106.242.227

wannur146

2 . Dihantar pada 24hb Nov 2004 2.48:18 ptg   [Edit]
Hai emy,
Kenaikan badan tu bergantung pd badan seseorang. Saya biasa aje, badan tak naik tapi berat naik. Macam kakak ipar saya, makin naik sebab clomid ni kdg2 meningkatkan selera makan kita. Kalau kita jenis yg maintain aje, berat dan bentuk badan tak akan naik. Clomid ni kan ubat hormon, bila hormon kita meningkat, ianya akan mengubah tabiat kita, kdg2 boleh jadi kuat makan ataupun cepat marah. Tapi bergantung pd badan seseorang lah. emy pun makan clomid ke? Saya dah lama makan......... drp 1 biji sehari hingga ke 3 biji sehari. Akhirnya berhenti sebab badan saya tak tahan, mesti sakit sebelum period......... rasa nak demam, sakit ari2, breast bengkak, betul2 macam org pregnant, then period. Sebab tu saya berhenti, cuba minum Le Dara, semua sindrom tu hilang, kdg2 tak sedar period datang, keputihan pun hilang. Doc kata badan saya tak dpt terima clomid sebab kdg2 power clomid tu terlalu kuat bagi saya.... sebab tu banyak sindrom yg keluar. Kalau emy makan clomid, mesti cuba 1 biji sehari dulu.....itu pun atas nasihat doc juga sebab kalau terlebih makan boleh menyebabkan rahim kita bengkak. sebab tu kalau makan clomid tak boleh lebih drp 6 bulan, takut effect. Mungkin member2 lain ada pengalaman yg lain. Share lah....

IP : 219.93.31.2

emy_aina

3 . Dihantar pada 24hb Nov 2004 3.34:22 ptg   [Edit]
wannur

emy blum try clomid lagi..esok baru appointment ngan dr kat pusrawi tu..

dr awal kawin lagi period emy memang tepat setiap bulan, cukup kitar 28 hari, kenkadang tu 27 or 29..lebih kurang la..kira emy takde masalah period la..

cuma setahun lebih menunggu tanpa apa2 tanda, so teringin nak buat check up..hubby pun tak penah sebut pasal pregnant ni..dia paham,takde rezeki lagi..

so emy saje je nak timba pengalaman pasal benda2 ni..sbb dr experience kengkawan pasal clomid ni mcm ade side effect jer..risau jugak kan..

ohya..pendapat u la, ok tak pusrawi ni?
kos nye camana yer?emy ade tanya nurse masa nak buat appointment tu, dia kata dia tak tau..so kena jumpa dr..
selagi tak mencecah 4 angka tu, ok la lagi..ade sesape experience kat pusrawi ni?

IP : 203.106.242.227

wannur146

4 . Dihantar pada 24hb Nov 2004 3.45:07 ptg   [Edit]
Tak tahu lah pulak saya kat sana. Saya dulu rujuk kat klinik pakar kerajaan, bayar rm5 aje tapi disebabkan saya ni memang keja ngan kerajaan free lah. Ubat semuanya free...
Saya rasa kes emy ni bukannya masalah pd side pompuan kot tapi apa kata emy cuba makan Le dara. Kawan saya yg periodnya regular minum Le dara, baru aje habis sebotol, terus pregnant....rezeki masing2. Kalau emy buat checkup kat hospital, hubby kena check juga. Ada setengah lelaki, tak mau check....sebab kena ambik air mani dan ada yg takut nak tahu keputusan ujian, takut dia yg bermasalah, bukan pompuan.emy boleh cuba lah.......... macam saya dekat 4 tahun ulang-alik ke hospital..... lambat sangat tindakan....last sekali sebelum saya stop ke hospital, doc suruh buat IUI...permanian berhadas. Hubby tak setuju sebab doc kata 10% aje yg berjaya....jadi saya pun ambik keputusan nak cuba cara sendiri.....ni tengah berusaha lah ni

IP : 219.93.31.2

emy_aina

5 . Dihantar pada 24hb Nov 2004 3.57:30 ptg   [Edit]
emy penah cuba le dara tu, lebih kurang 6 bulan kalau tak silap emy minum tu, last year la..lelama rasa boring plak, sbb slalu terlupa..then bila abis last bottle tu, trus stop..

hubby emy pun setuju nak buat check up, tp maybe dia pegi lain tempat la, sbb dia nak DR lelaki..

ok la sbb wannur ni keje kerajaan..emy keje swasta..mula2 dulu ingat nak gi hosp kerajaan jugak, tp member ckp lambat proses nye..so disebabkan keje emy ni tak menentu,slalu outstation and susah nak cuti so takleh le nak ulang alik gi hosp slalu..tu pasal emy terpaksa ler gi private ni..hopefully proses nye cepat skit..

* Mesej ini telah diedit oleh emy_aina pada 24hb Nov 2004 3.57:55 ptg

IP : 203.106.242.227

emy_aina

6 . Dihantar pada 24hb Nov 2004 4.01:22 ptg   [Edit]
this year plak, emy saje gatal try plak minum leesa tu..ala yg lebih kurang cam le dara tu..tahan gak la dlm 2/3 bulan, then stop..

rase surprise sgt nak jumpa Dr besok ni.. takut pun ade..esok hubby kata nak temankan..biasala, dia risau kot2 Dr lelaki yg buat check up kat emy..

IP : 203.106.242.227

wannur146

7 . Dihantar pada 24hb Nov 2004 4.11:33 ptg   [Edit]
kalau klinik private, kita boleh request kan? Cuba mintak doc pompuan, gerenti dapat. Hospital kerajaan memang lambat sebab dia ada peringkat2, lagi2 kalau yang baru setahun kahwin, memang mereka reject.
releks lah....mesti emy kena check darah esok.....check air kencing dan macam2 lagi....
Selamat Kena Check....

IP : 161.142.87.2

emy_aina

8 . Dihantar pada 24hb Nov 2004 4.22:00 ptg   [Edit]
tu yg hubby suggest pegi private, sng pilih Dr..appointment esok pun memang emy pilih Dr pompuan..

eiii ngeri la plak..tp stkt check up ok lagi le..dengar dorg citer pasal HSG tu lagi menakutkan..emy ingat nak buat tu, tp tunggu la ape nasihat Dr esok..

dulu emy penah pegi Pantai Medical Centre, buat breast check up..ye ye jer buat appointment ngan Dr pompuan, so masa consultation tu memang la Dr pompuan,hubby siap teman..lega la dia..then Dr pompuan tu suh pi buat ultrasound..hubby pun follow la sampai bilik tu..tup tup yg buat ultrasound tu lelaki..siap buat mcm ultrasound org pregnant lagi..hik hik hik..
muncung je hubby, wp radiologist tu dah mintak izin dia nak sentuh dia nye wife nih..

ish yg mcm tu taknak tuh..hopefully this appointment jgn la camtuh..memang nak Dr pompuan je..

* Mesej ini telah diedit oleh emy_aina pada 24hb Nov 2004 4.22:32 ptg

IP : 203.106.242.227

teletubis76

9 . Dihantar pada 24hb Nov 2004 5.04:28 ptg   [Edit]
Emy,

Saya pernah menjalani rawatan kesuburan di pusrawi sejak bulan 6 this year. first dr akan scan rahim, mcm kes saya byk telur x matang dan kecil2. then dia beri clomid 2 biji sekali makan. saya makan clomid selama 3 bulan tapi cuma sebiji telur yg jadi tapi tupun x lekat. kurang2 kena ada 3-4 biji telur matang utk pregnant but depend pd badan seseorang. ada yg matang dgn 1 biji telur pun boleh jadi baby. HSG saya x buat lagi tgklah maybe pas ni. Hubby pun buat sperm test.Result dia excellent.
Saya amik Dr Adilah, consultation fees RM80. charge lain sprt berikut:

Scan : RM35-RM40

Ada blood test utk uji hormon FSH/LH, dan Progesterone.
FSH/LH :RM75

Progesterone : RM36 each test
mcm saya dr tetapkan day 14 and day 29 utk test hormon ni

sperm test:RM36

clomid for 5 days: tak ingat tapi less then RM20
asid folic for 1 mth :RM6

after first time makan clomid dr akan buat folikel tracking dari hari 13, 18, 23.
first month tu saya spend dlm RM300-400 utk blood test mcm katatas dan 3 kali scan.

pastu bila dr dah tahu perkembangan telur, sebulan sekali je dtg utk consultation after mkn clomid.

IP : 218.111.207.44

SITI7677

10 . Dihantar pada 24hb Nov 2004 7.11:19 ptg   [Edit]


emy..
semoga tak der aper2 yer.saya dah kawin 1 thn 2 bln++.entahlah minggu depan saya akan buat HSG..tapi period saya dah delay 3 minggu...tanda2 peknen memang ader..last period lepas cuma 4 hari jer..lepas tu sikit2 tak macam biaser..seblm raya hari tu ader buat test sendiri kat umah ..ader nampak tapi tapi blur.then lepas raya tak silap saya isnin(22/11)..lansung tak der aper2 garisan...tak fahamlah.saya risau sbb kalau kiter peknen tapi buat HSG maybe blh gugur..appointment ngan doktor dah dekat...camner yer...

IP : 210.186.62.143

icecreamgirl

11 . Dihantar pada 25hb Nov 2004 1.21:18 tghari   [Edit]
semua..
saya pun buat rawatan kat pusrawi jln ipoh. dpat doktor asmah. MMM... teletubies, Dr. Adilah tu glamorkan.. dia mmg specialist pun. Untunglah awak.
Saya ni esok genap 3 bulan mkn pil perancang. Bulan 12 ni doktor nak tgk period boleh kuar normal dengan sendirinya tak... sb sebelumnya sejak anak dara mmg tak normal kitarannya.
Bulan satu tahun depan baru start mkn clomid.

IP : 161.142.112.5

ctcure

12 . Dihantar pada 25hb Nov 2004 2.39:31 ptg   [Edit]
A'kum
Saya dulu pun ada masalah yang sama 3 1/2 tahun kawin...period tak regular.Tiap2 bulan mesti delay...so start dari bulan 7 tahun lepas, saya buat treatment kat LPPKN...stop sekejap sbb ada hal skit..then sambung balik treatment dlm bulan 12...saya buat HSG kat Tawakal bulan 2 then terus makan clomid dalam masa 4 bulan...mula2 dos yg doktor bagi skit pastu bila saya kata nak buat IUI dia terus naikkan dos dan tukar ubat clomid tu....

Masa first time buat IUI tak menjadi then try untuk kali kedua...alhamdullilah sekarang ni nak masuk 4 bulan pregnant....

IP : 202.144.205.32

SITI7677

13 . Dihantar pada 25hb Nov 2004 5.19:20 ptg   [Edit]


ctcure..

bestnya awak dah peknen...jaga kandungan bebaik yer...kat lppkn buat iui brp charge dia..

IP : 210.195.24.14

ctcure

14 . Dihantar pada 26hb Nov 2004 08.09:54 pagi   [Edit]
A'kum....

Siti..diaorang charge RM100 je..kat situ tak mahal..semi goverment

IP : 202.144.205.32

SITI7677

15 . Dihantar pada 26hb Nov 2004 09.50:33 pagi   [Edit]


ctcure
murah jugak kan..sbb saya dengar kalau buat private hospital dlm RM 400.00++.

seblm iui..treatment aper yg awak buat kat lppkn..buat HSG tu sakit tak...klau kiter peknen ( tapi tak tahu ) buat HSG leh gugur ker..

IP : 210.195.24.25

sherry_zie

16 . Dihantar pada 26hb Nov 2004 09.53:08 pagi   [Edit]

IP : 202.75.44.2

SITI7677

17 . Dihantar pada 26hb Nov 2004 10.21:44 pagi   [Edit]


hi sherry
lamer tak dengar citer..camner sekarang nie..ader pkembangan tekini tak..atau dah apa2 kot..

IP : 210.195.24.25

emy_aina

18 . Dihantar pada 26hb Nov 2004 10.33:29 pagi   [Edit]
hi all

emy dah pegi semalam..jumpa Dr Habibah..
1stly, DR buat scan, then dia tengok rahim emy ok katanya..Terkejut jugak emy, dia masukkan satu benda tu kat dlm then dia tunjukkan kat screen tu pada emy..Ish geli..maklum la 1st time..

so dia kata stkt ni boleh assume yg emy takde pape sbb period emy regular and rahim ok..then semalam jugak amik darah, hubby plak seminggu lagi kena hantar sample tut tut tu..next appointment 14 hari lagi..

hihi..nak nangis emy, kena amik darah..

IP : 203.106.242.227

emy_aina

19 . Dihantar pada 26hb Nov 2004 10.38:04 pagi   [Edit]
ohya lupa..Dr ada bg emy folic acid..

total cost semalam ok la RM170..include blood test, sperm test, scan , medicine and consultation..murah la kan..

* Mesej ini telah diedit oleh emy_aina pada 26hb Nov 2004 10.40:08 pagi

IP : 203.106.242.227

SITI7677

20 . Dihantar pada 26hb Nov 2004 10.56:27 pagi   [Edit]


emy..
murah jugak kos dia..tapi saya rasa awak tak buat HSG kot..awak buat vagina scan..kalau HSG doktor akan masukkan sejenis cecair...utk tgok tiub kiter tersumbat atau tak..bile blh jumper doktor..

IP : 210.195.24.43

emy_aina

21 . Dihantar pada 26hb Nov 2004 11.01:33 pagi   [Edit]
memang blum buat HSG..Sbb Dr ckp, thats procedure for 1st visit, buat scan rahim dulu, then dia tanya pasal period and other thing pasal hubby..

next visit dpt tahu result blood test and sperm test..Then tak tau la ape lagi test seterusnya..maybe HSG kot kan?

sape dah penah buat HSG ni citer la skit..sakit tak?and how much it cost?

* Mesej ini telah diedit oleh emy_aina pada 26hb Nov 2004 11.02:18 pagi

IP : 203.106.242.227

emy_aina

22 . Dihantar pada 26hb Nov 2004 11.12:34 pagi   [Edit]
Yang lawak nye samalam...

masa kat lab nak amik drh, that man tu cucuk la kat satu urat tu, then tak jadi, dia tarik kluar balik jarum tu, then dia ckp kat emy.."sorry ye puan, tgn puan ni susah benor nak carik urat, nak kata bdn gemuk, tak plak, tp ni jenis urat suka sembunyi, i try lagi skali k..rilek k.."

air mata emy dah bergenang ni..then dia cari lagi urat..dpt la satu ni..terus cucuk..tp....still tak dpt, dia tarik balik jarum tuh.. emy dah tak tahan ni..dia kata lagi "sorry puan, lagi skali k.."..emy diam je..tak jawab, angguk je, takleh nak bercakap sbb tgh tahan sebak..

yg 3rd time tuh baru jadi..so berjaya la dia amik drh emy..bila dah siap tu, dia ckp "nasib baik kali ke 3 ni dpt, kalau kena kali ke 4 tu, mau meleleh air mata.." dia perli emy...sabor je la.

siap je amik drh tu, trus hubby dtg dekat emy, tgh jalan turun tangga air mata meleleh..hubby boleh gelakkan emy..ish ngeri betul la..

emy punya badan memang camtu..dulu masa sekolah, emy penah masuk ward, demam..nurse nak masukkan air..punya la susah nak carik urat..sampai dua tiga org nurse dtg buat..last2 DR jugak yg dpt buat..masa tu selamber je emy nangis kuat2..sampai mama emy terpaksa pujuk emy dulu, then baru dorg boleh teruskan proses mencari urat..

* Mesej ini telah diedit oleh emy_aina pada 26hb Nov 2004 11.13:27 pagi

IP : 203.106.242.227

sherry_zie

23 . Dihantar pada 26hb Nov 2004 11.15:44 pagi   [Edit]
siti- saya baik2 jer..takde apa yg menarik, macam biasa jer..
bulan nih tadi peyod saya spotting gitu jer...skit sgt..sekejap aada kejap takde..tapi 6 hari gak la posa hancus..yela, dah satu line pun kira blood jugak kan

IP : 202.75.44.2

sherry_zie

24 . Dihantar pada 26hb Nov 2004 11.22:25 pagi   [Edit]
emy - buat laparoscopy lagi sakit, mau seminggu jugak senak perut nih..pastu darah tak renti2 kuar..eee..ngeri la bila kenangkan balik

IP : 202.75.44.2

emy_aina

25 . Dihantar pada 26hb Nov 2004 11.33:09 pagi   [Edit]
laparoscopy tu camana yer?operate ke?eiii ngeri nye..dengar nama je dah takut..

IP : 203.106.242.227

sherry_zie

26 . Dihantar pada 26hb Nov 2004 11.39:09 pagi   [Edit]
laparoscopy..errr panjang citernye..cuba baca yg lepas2..
kesan lubangnya ada lagi nih....

IP : 202.75.44.2

emy_aina

27 . Dihantar pada 26hb Nov 2004 11.47:18 pagi   [Edit]
oic..kira minor operation la tu ek..eii takut jugakkan..

IP : 203.106.242.227

SITI7677

28 . Dihantar pada 26hb Nov 2004 11.54:40 pagi   [Edit]


sherry ...
bunyi cam takder mood jer..saya dulu cam tu jugak..period saya sikit2...lepas tu bln yg seterusnya ok..maybe hormon dlm badan tengah menstabilkan diri kot..

emy..
maklumat sikit utk awak..

Laparoscopy

Laparoscopy adalah satu kaedah di mana alat teropong dimasukkan melalui satu hirisan kecil dibawah pusat setelah pesakit dibius.

Biasanya ia disertai dengan D&C untuk membersihkan rahim. Serentak dengan pembedahan laparoscopy, berbagai bagai prosedur pembedahan lain dilakukan melalui 'incision' di bahagian bawah perut.Pada suatu ketika dahulu, laparoscopy dilakukan hanya untuk pengesahan suatu jenis penyakit dalam peranakan (diagnostic laparoscopy) seperti penyakit endometriosis, kehamilan luar rahim, ovarian cysts, fibroid, jangkitan kuman serta untuk menilai saluran fallopian samada tersumbat atau tidak.

Sekarang ini jika terdapat keadaan-keadaan penyakit seperti di atas, doktor pakar akan melakukan pembedahan 'laparoscopic surgery' melalui satu tebukan di bawah dan memasukkan berbagai alat canggih pembedahan laparoscopic. akan lakukan 'mini-laparotomy' atau hirisan kecil sepanjang dua hingga tiga inci pada bahagian ari-ari untuk melakukan apa yang perlu seperti membuang tumbuhan fibroid, ovarian cysts, untuk membetulkan kedudukan rahim ke hadapan jika ia jatuh ke belakang (retroverted), untuk membetulkan saluran fallopian jika ia tersumbat dan juga lain-lain masalah yang menyebabkan wanita itu mandul atau mudah gugur.

Pesakit biasanya perlu dibius secara umum, mereka perlu dimasukkan ke hospital untuk rehat beberapa malam.

* Mesej ini telah diedit oleh SITI7677 pada 26hb Nov 2004 12.00:00 tghari

IP : 210.195.24.216

sherry_zie

29 . Dihantar pada 26hb Nov 2004 11.58:23 pagi   [Edit]
siti - thank you kerna bg penerangan kat emy
mood memang tak berapa elok nih...masih lagi letih balik raya aritu..

IP : 202.75.44.2

SITI7677

30 . Dihantar pada 26hb Nov 2004 12.01:29 tghari   [Edit]


sherry..

raya sakan yer...camner sambutan raya ...best tak..

IP : 210.195.24.216

Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "