Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Kesihatan, Petua & Kecantikan >> Zuriat : : Petua & Rawatan Part 8
(Pengendali : lini, piqah )
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej
Hantar Topik Baru | Topik Telah Dikunci | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : Zuriat : : Petua & Rawatan Part 8
allamanda

31 . Dihantar pada 01hb Jul 2004 4.28:50 ptg   [Edit]
akum...sori coz topik yg nk ditanya ni menyimpang dr topik korang sumer...m2b tu kelab aper?actually manda dah ader baby dan skrg tgh plan yg no 2.ader sesape yg tau petua nk dpt anak pompuan tak?dah cube cari kat enjin carian tp tak dapat la...thanx...

IP : 210.195.150.14

minah_UK

32 . Dihantar pada 01hb Jul 2004 5.23:55 ptg   [Edit]


minah dah 4 bulan makan folic acid ni..so far takde plak rasa pepe..fenin2 lalat ke...minah pun tak pulak rasa kenyang...cuma selera tu mcm terkawal la... makan bila lapar aje. Tak tau la ni effect makan folic acid ke idak.

takpelah, walaupun dah lebih 3 bulan makan dan masih lom nampak hasilnya, minah akan terus makan insyaallah sebab folic acid memang bagus. minah pun nak try gak petua2 yang kengkawan bagi kat MDC & mummy_to_be, InsyaAllah.

Kita kenalah usaha disamping berdoabanyak2 & bertawakkal. Tentu ada hikmah yang tersirat disebalik kelewatan kita mendapat zuriat. Minah yakin suatu hari nanti minah & hubby ada rezeki, InsyaAllah. Minah doakan kawan2 kat sini pun camtu gak. Caiyo!

IP : 61.6.67.22

mona2512

33 . Dihantar pada 02hb Jul 2004 1.53:40 tghari   [Edit]
utk info you all semua...nak tambah folic acid dlm badan tak payah makan pil2 tu, boleh minum susu, banyakkan makan sayuran hijau...itu pun dah cukup...

IP : 202.184.211.193

anith_iziani

34 . Dihantar pada 02hb Jul 2004 2.29:46 ptg   [Edit]
allamanda

m2b tu ekcelinya bermula mcm ni la topik utk mendapatkan zuriat . kemudian topik itu berkembang dr sehari ke sehari dgn makin ramai yg posting . selepas tu kitaorg teringin pulak nak menyatukan semua dgn tubuhkan satu kelab that is mummy to be . as time goes by makin ramai yg nak join termasuk jugak yg ada dah zuriat. so kami berkembang dan berkembang until now selain dr mengembangkan dan merapatkan silaturrahim kami terus berkongsi info sesama kami. kalau nak join just email anith_iziani@yahoo.com .

IP : 202.95.71.187

Virgo76

35 . Dihantar pada 05hb Jul 2004 3.12:35 ptg   [Edit]
Assalamualikum,
Dah lama rasanya saya tak baca tentang topik ni. Alhamdulilah sekarang ni dah part 8. Bagi yang dah mengandung tu ( seperti Nila ) tahniah, dan yang belum mengandung tu jangan putus asa.
Sebenarnya saya sekarang ni dalam pantang. Bukannya pantang bersalin tapi baru lepas bedah di bahagian rahim akibat cycst. Saya cuma nak ingatkan pada kawan - kawan sekalian bahawa sekiranya sakit pada kiri atau kanan bahagian ari - ari tu cepat - cepatlah berjumpa doktor sebelum terlambat. kadang tu sakit sikit kita ingat biasa, tapi sebaliknya. Inilah yang jadi pada saya. Pengesanan awal boleh menyelamatkan nyawa kita sendiri.

IP : 210.195.25.141

nila

36 . Dihantar pada 05hb Jul 2004 4.56:23 ptg   [Edit]


virgo, bila start keje...amacam sekarang...ok...selamat kembali bekeje...rindu plak rasanya...semoga virgo cepat sembuh....

IP : 219.95.164.176

cheq

37 . Dihantar pada 05hb Jul 2004 5.06:27 ptg   [Edit]




SITI........

Apa khabar? macam mana sakit ari tu dah ok ker?

IP : 219.93.81.254

minah_UK

38 . Dihantar pada 05hb Jul 2004 5.47:16 ptg   [Edit]


Virgo76

saya pun kadang-kadang ada gak rasa sakit kat ari-ari (sebelah kanan). Bila sakit tu menekan & berdenyut2. Penyakit ni datang & pergi. Kejap rasa, kejap tak rasa sakit. Sejak anak dara dah kene camni. Takpenah gi cek doctor. Risau pulak dgr citer virgo ni.

IP : 61.6.67.22

icecreamgirl

39 . Dihantar pada 05hb Jul 2004 6.34:58 ptg   [Edit]
hi virgo..
ice nak tanya...
yang sakit bhg ari2 tu..masa bila...
masa buang air kecil ke or masa bersama ngan suami..
apa efeks nya kalau kite dpat penyakit camtu?
mana mai p hah..

IP : 161.142.112.8

Virgo76

40 . Dihantar pada 05hb Jul 2004 9.04:06 mlm   [Edit]
Hai,

Nila, macam mana sekarang ? Harap - harap nila & baby sihat. Sebenarnya saya belum keje lagi. Kena rehat selama 1 bulan lebih. Ini kerana pembedahan major operation. Ada 3 lubang yang kena tebuk pada perut ni dan satu kesan pembedahan sepanjang 5 inci kat ari - ari. Lebih kurang sebotol juga cycst dan tisu -tisu ovari yang rosak dikeluarkan doktor. Kalau ada masa nanti, saya nak juga call nila. Saya pun rindu juga kat semua.

Minah UK,
Tentang tu minah jangan bimbang. Saya sebenarnya pun tak sangka separuh ovari kanan dah rosak sebab cycst. saya buat kat Dr Hamid Arshat. Dr kata penyakit saya ni dah peringkat 4, kalau lambat lagi kena buang ovari. Yang sebelah kiri tak ada masalah. Kedudukan rahim pun tak betul. Dr dah betulkan. Sekarang ni, kalau tengok perut saya, ada macam benjol sikit. Ini kerana Dr hamid ikat rahim kat otot perut.Alhamdulilah saya belum terlambat.

Ice,
Sakit yang saya alami ni dah lama. Tapi saya silap tak pegi jumpa doktor pakar awal - awal. Sakit pada ari - ari ni tak tentu. kadang pada waktu period, kadang waktu tak period pun sakit. Mula - mula ingat sakit sebab apendiks, tapi doktor kata bukan apendiks. Sebab dah tak tahan dengan doktor bukan pakar, saya terus jumpa dr hamid arshat. Dia ada tegur, kenapa lambat baru nak rawat. Kalau boleh ice pergilah jumpa dr pakar dan bukan dr biasa. Saya tak mahu ice terima nasib macam saya.

IP : 210.195.25.69

SITI7677

41 . Dihantar pada 06hb Jul 2004 08.48:47 pagi   [Edit]


hi cheq..

saya dah ok .tak sakit lagi ..saya nak tunggu sampai akhir bulan nie baru nak pegi jumpe doktor pakar..cheq sebelum ni awak tak ader tanda2 cam org peknen ker...awak camner laks..dah ok ker..atau masih sakit

kengkwn semua nak tanya sikit ,kalau kiter dan peknen 3 bulan atau 4 bulan boleh ambik asid folid tak sekarang nie..ader kesan ker kat baby..

IP : 210.195.25.98

nila

42 . Dihantar pada 06hb Jul 2004 09.57:08 pagi   [Edit]
Waalaikumsalam, Alhamdulillah Nila sihat, baru2 ni Nila pegi check kat Hukm dia kata kandungan ok...virgo pun tahukan Nila ada pendarahan semasa mengandung ni,tapi doktor kata tak ada apa2, dan makcik Nila pun ada kene masalah macam ni, dia kena smpi nak bersalin....Nila cuma berserah pada Yang Maha Kuasa...doa2kanlah kandungan Nila & Nila sihat...Insyaallah...Nila doakan virgo cepat sembuh...

IP : 219.95.164.176

minah_UK

43 . Dihantar pada 06hb Jul 2004 10.56:33 pagi   [Edit]


Virgo76

Semalam minah ckp kat hubby pasal sakit kat ari2 ni kan. Yelah kalau biar aje naik rungsing gak. Maklumla minah dah kawen setahun tapi masih lom ada baby. Dia ajak minah pi jumpa dr pakar. Cuma dia soh jumpa Dr Adilah kat PUSRAWI tu dulu, maklumlah dr hamid tu lelaki, dia kata cari dr pompuan dulu lah. Camne Dr Hamid cek? ada seluk2 ke?

SITI7677

Menurut kata kawan2 minah yang pregnant & melalui pembacaan sendiri, doctor memang akan prescribe acid folic untuk ibu2 mengandung. Macam2 fungsi acid folic ni antaranya nak elak kecacatan pada janin la. Actually, org yang tak pregnant (termasuk yg merancang nak pregnant) pun digalakkan makan acid folic. Cuma intake/dosage dia berbeza antara org pregnant dgn tak pregnant

* Mesej ini telah diedit oleh minah_UK pada 06hb Jul 2004 11.02:01 pagi

IP : 61.6.67.22

anith_iziani

44 . Dihantar pada 06hb Jul 2004 12.20:59 tghari   [Edit]
quote:
kengkwn semua nak tanya sikit ,kalau kiter dan peknen 3 bulan atau 4 bulan boleh ambik asid folid tak sekarang nie..ader kesan ker kat baby

apabila kita confirm jek pregnant . dr akan berikan asid folic .. seawal .. 5wks.. kesan utk baby adalah kesan yg baik. dun worry . ia membantu pertumbuhan janin . so dont skip ur folic acid ..

IP : 202.95.71.187

icecreamgirl

45 . Dihantar pada 06hb Jul 2004 12.35:37 tghari   [Edit]
nak tanya sikit ni..
kalau orang yang tak pregnant lagi, brp biji sepatutnya dia mesti ambik? sebiji cukup ke?
lepas tu, doktor ada kata, kene ambik waktu pagi.
tapi kalau cam ice selalu lupa nak mkn pagi ubat ni, tengahari teringat, boleh makan lagi tak?

IP : 161.142.112.8

minah_UK

46 . Dihantar pada 06hb Jul 2004 1.41:08 tghari   [Edit]


ice, minah amik sebijik sehari - dosage 5 mg. Rasanya ok kot amik tengahari ke pagi ke, yang penting amik. Sebab dia kan vitamin, tapi paling elok amik lepas breakfast pagi la. Itu yang minah amalkan spt yg disarankan.

IP : 61.6.67.22

cheq

47 . Dihantar pada 06hb Jul 2004 2.12:48 ptg   [Edit]


Minah ,

cheq nak tanya awak ambil asid folid nie yang doktor bagi ker atau beli kat farmasi?

kalau tak silap saya kalau yang doktor bagi tu pil bewarna kuning kecil ajer betul tak? dan ada tulis H/D

IP : 219.93.81.254

Virgo76

48 . Dihantar pada 06hb Jul 2004 2.19:28 ptg   [Edit]
Hai,

Minah UK,
Buat rawatan kat PUSRAWI pun okey juga. Tapi cara Dr Hamid Arshat check, saya puas hati sangat. Sebabnya dia tak tengok langsung tempat yang sepatutnya suami saje yang tengok tu. Dia cuma rawatan yang sepatutnya saje ( betul - betul mengikut ajaran islam ). Setiap masa tak lepas dari mengucap Bismillah. Saya pun selama ni dirawat oleh dr wanita.

IP : 210.195.25.173

cheq

49 . Dihantar pada 06hb Jul 2004 2.20:06 ptg   [Edit]


SITI...
Saya dah sihat alhamdulillah.
Cuma sekarang nie saya cool dulu tak nak tension sangat

Sekarang nie awak ada tak tanda2 perubahan diri awak?
kalau ada mungkin sesuatu yang baik InsyaAllah...
kita sama-sama doakan untuk kebahagian kita bersama dan
kawan-kawan yang lain.

IP : 219.93.81.254

suriapagi

50 . Dihantar pada 06hb Jul 2004 2.22:29 ptg   [Edit]
Assalamualaikum semua...
testing

* Mesej ini telah diedit oleh suriapagi pada 06hb Jul 2004 2.27:48 ptg

IP : 202.157.192.162

suriapagi

51 . Dihantar pada 06hb Jul 2004 2.25:18 ptg   [Edit]
Assalamualaikum semua...

Sorry...sebab tetiba menyelit and bukan ahli kelab ni..
Emm..nak cerita sedikit ngan you all semua..
Hari tu saya ade utarakan topik pasal endometriosis.
Mase tu..cam risaulah takut terkena...
Mase buat check up ngan dr. pakar sakit puan...
saya ade buat scanning, blood test and vaginal ultrasound..
result daripada blood test tu.. doktor kata hormon saya tak stabil...sebab tu keluar macam2 lendir merah lepas period seminggu.
Takut jugak kalau terkena endometriosis..then dia kasik ubat acid folic ngan clomid(50g) untuk dimakan 5 hari...
selepas buat blood test mase period hari ketiga..

bila dah masuk hari ke 13, dia suruh dtg balik. then doktor buat vaginal ultrasound...eiii...malu giler ngan doktor mase tu..
. then dia kasik injection and ubat duphaston. sekarang ni saya kena makan ubat kencing manis ngan duphaston tu..


then dia kata ...saya ade 3 telur yg matang. doktor tu tanya.."kalau dapat kembar tak pe yek" doktor tu kata...
Terus saya terkedu....tak tau nak cakap ape..

Then doktor tu suruh saya ngan hubby saya try lah..
mana tau kot melekat..
Emm....saya pun nak anak gak...bulan 9 lepas misscarriage..mase 4 bulan baby boy...sebab ade fibroid..
tapi ari tu fibroid tu tak nampak pun....Emm..rase lega ler sikit...tapi doktor kata jgn risau sangat pasal fibroid tu..sekarang saya ngan hubby saya tengah mencuba apa yg patut di buat .
Yg lendir tu sekarang ni tak kuar dah...


doktor kata kalau eperiod datang lewat seminggu bulan ni...dia suruh check sendiri dulu..
Emm..tapi saya ngan husband saya...tak berharap sangat..
kalau ade..adelah..kalau tak de..cuba lagi...

Emmm...kata sini..ade sapa2 yg pernah makan clomid and terus pregnant tak?
share le sikit pengalaman tu...

IP : 202.157.192.162

cheq

52 . Dihantar pada 06hb Jul 2004 2.28:17 ptg   [Edit]




SURI..

Awak pegi check kat mana?

IP : 219.93.81.254

suriapagi

53 . Dihantar pada 06hb Jul 2004 2.33:21 ptg   [Edit]
saya...check kat DEMC..ngan doktor zamri..

IP : 202.157.192.162

cheq

54 . Dihantar pada 06hb Jul 2004 2.35:57 ptg   [Edit]

kat mana tu? dan apa DEMC? tolong lerrrr... citer sikit

IP : 219.93.81.254

Rosniena

55 . Dihantar pada 06hb Jul 2004 2.46:24 ptg   [Edit]
berapa dia charge cost utk check semua tu..DEMC kat plaZa masalm kan?

IP : 192.228.219.13

suriapagi

56 . Dihantar pada 06hb Jul 2004 3.04:56 ptg   [Edit]
DEMC tu darul ehsan medical center. sebelah plaza masalam tu...kat tepi plaza masalam tu..hotel concorde.
DEMC tu kat shah alam...kalau nak pergi situ kena buat appoinment dulu..
pasal kos tu...saya gi situ dah 3 kali..
charge pertama...70.30(scan perut)
charge kedua....203.30 (blood test+clomid)
charge ketiga....108.00(vaginal ultrasound+injection+duphaston)

dalam camtu lah...tak leh nak check resit..sebab dah hantar ke HR untuk claim.

kalau lebih 40.00 ke 50.00 tah boleh bayar guna kad kredit
.saya bayar pakai kredit card je..sebab memag tengah kering waktu tu...cash pun boleh...
okay..ade ape-ape lagi nak tanya?





* Mesej ini telah diedit oleh suriapagi pada 06hb Jul 2004 3.07:07 ptg

IP : 202.157.192.162

teletubis76

57 . Dihantar pada 06hb Jul 2004 4.15:13 ptg   [Edit]
Virgo76
berapa consultation fees dr hamid arshat tu?office dia kat mana.

suriapagi
dah berapa lama makan clomid?sekali makan berapa biji?saya pun tgh buat rawatan kesuburan tapi baru start bulan pertama makan clomid. sekali makan 2 biji (50g sebiji).bila dtg checkup bln ni telur masih tak matang. dr suggest nak bagi injection tapi saya tak nak lagi sbb kos mahal.dah berapa lama mkn ubat subur? brp cos injection?kenapa awak kena makan pil kencing manis?

IP : 218.208.242.17

minah_UK

58 . Dihantar pada 06hb Jul 2004 4.17:02 ptg   [Edit]


cheq

minah makan acid folic yang kat spital punya (bapak mentua supply). Warna kuning, kecik aje. Makan sebijik aje sehari (5 mg)

Virgo76

OOooOhh camtu ker? kalau Dr Hamid buat cara islam takde la teragak2 nak pi. Lega dengar.Bukan apa hubby risau la kalau tempat2 *tOooTt* tu dijenguk2. Berapa charge dia ek? mahal tak?. Nah bunga

IP : 61.6.67.22

mein_79

59 . Dihantar pada 06hb Jul 2004 4.30:30 ptg   [Edit]
A'kum...mein pun ada masalah yg sama ngan korang semua...kita sesamerlah berdoa ya...nanti kalau mein ada petua2 mein hantarlah kat korang...

IP : 203.106.38.3

grandma

60 . Dihantar pada 06hb Jul 2004 4.39:04 ptg   [Edit]


suriapagi,
nak tanya masa pegi buat blood test u sorang ker husband
pun kena buat jugak?

IP : 219.95.158.16

Hantar Topik Baru | Topik Telah Dikunci | Cetak Laman Ini
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "