Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Kesihatan, Petua & Kecantikan >> Petua : Kurap Susu : KURAP SUSU BABY : Camna ek nak hilangkan??
(Pengendali : lini, piqah )
 
Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : Petua : Kurap Susu : KURAP SUSU BABY : Camna ek nak hilangkan??
dqriss

1 . Dihantar pada 22hb Mac 2004 1.55:52 tghari   [Edit]




Baby saya kena kurap susu aa..alaa yang cam ruam tu.Merah2 kat pipi baby kita. Mula2 tu nampak cam ruam panas jer. Tanya orang lain dorang kata ruam panas biasa jer. Dah beli krim sapu kat farmasi but still merah2 lagi. Tak hilang jugak. Ada sapa2 yang bley bagi petua cam na nak hilangkannya?? Tolong aaa... Cian tau kat baby...

IP : 202.188.86.193

harsha

2 . Dihantar pada 22hb Mac 2004 1.59:44 tghari   [Edit]
kurap susu? milk rash ka?

takyah sapu apa apa, tiap kali lepas minum susu, lap muka baby pakai tuala basah. pastikan muka baby sentiasa bersih, tak berpeluh dan takde sisa sisa susu.

IP : 202.156.2.202

dqriss

3 . Dihantar pada 22hb Mac 2004 2.04:30 ptg   [Edit]

IP : 202.188.86.193

dqriss

4 . Dihantar pada 22hb Mac 2004 2.05:45 ptg   [Edit]
milk rash ler tu.
kalu blom kena..lap jer tak pe la..nie dah kena dah..
abis dah merah2 kat muka..
bagi petua ler sket..

IP : 202.188.86.193

harsha

5 . Dihantar pada 22hb Mac 2004 2.18:03 ptg   [Edit]
lerr ko nih...

ni aku cakap pasal dah kena lah ni.. bila muka baby sentiasa bersih, takde sisa susu, nanti dia baiklah... bila dia dah ndak baik nanti, akan terjadi satu fasa yg kulit akan jadik terlalu kering.. haa, tang ni, ko oles skit baby lotion... sikitttttttt jer, apply sparingly.

IP : 202.156.2.202

cha

6 . Dihantar pada 22hb Mac 2004 2.22:36 ptg   [Edit]
betul kata sha tu... tiap kali lepas menyusukan baby, lap ler ngan towel basah... pastu lap keringkan... insyaallah tak kan ada rash lagi..

tapi kalau dah ada, biasanya cha apply elomet cream... bleh didapati di farmasi/clinic... apply 1 kali jer sehari... insyaallah cepat hilangnya rash tuh..

IP : 161.142.141.122

dqriss

7 . Dihantar pada 22hb Mac 2004 2.25:33 ptg   [Edit]
err..ye ker..hehe.. dah cuba 2 ari dah nie..
guna craem ngan bersih btul2 pas minum susu dier..
nak tunggu sok luse ler nie kesan dier..
tq ler ek..maklum ler 1st baby..tau tau nak buat aper..

IP : 202.188.86.193

znogy

8 . Dihantar pada 22hb Mac 2004 3.32:05 ptg   [Edit]
Dulu anak saya yang no1 pun kena ruma di pipi , dahi/kepala dan leher.. masa tu dalam 2-3 minggu kelahiran... cuba gak pakai macam2 last saya pergi klinik penyakit kulit dia bagi krim warna putih utk badan dan muka dan di kepala dia bagi krim warna putih jernih...dalam 1-2 terus baik.

So sampai loni saya mesti tak putus2 ubat tu .. kalau anak sedara kena ruam lampin pun saya bagi guna ubat tu.. memang elok, cuba lak pegi klinik penyakit kulit . Nama ubat tu saya tak pasti tapi kalau pegi sana tau lah dia ..

IP : 192.228.129.114

k.long

9 . Dihantar pada 22hb Mac 2004 3.56:12 ptg   [Edit]
Cubalah Krim Skindis.
Ianya merupakan krim istimewa yang mengandungi gamat atau timun laut. Haiwan laut ini telah dijadikan bahan perubatan Melayu sejak berkurun-kurun lamanya kerana dianggap mempunyai kemujaraban dan khasiatnya tersendiri khususnya dalam mengubati pelbagai jenis penyakit.

IP : 219.93.205.149

cha

10 . Dihantar pada 22hb Mac 2004 4.03:16 ptg   [Edit]
k.long
skindis tu produk eraedar gak kan...

cha lom pernah cuba lagi... walau dah lama jadi ahli eraedar... yg dah cuba cuma examo ngan salindah jer... so far alhamdulillah, memang memuaskan..

pas ni bleh ler cuba skindis lak kot...

IP : 161.142.141.122

sitislam

11 . Dihantar pada 22hb Mac 2004 4.06:25 ptg   [Edit]



sitislam kalau nampak baby kena ruam,sitislam selalu ambil krim sapu warna putih kat klinik..regenya mahal ler sikit..rm 5 tapi bekasnya kecil jer..sitislam selalu beli krim sapu yang digunakan oleh orang dewasa sebab kalau pakai krim khas untuk baby,seminggu sapu pun tak hilang ruam tu tapi bila guna krim untuk orang dewasa tak sampai 2 hari ruam gatal dah hilang.Ibu sitislam pun suka krim ni sebab dia suka gatal celah peha,pakai krim ni tak sampai 1/2 jam gatal-gatal pun hilang..dalam pantang sitislam suka juga guna krim ni sapu kat perut..maklumlah bila dah pakai kapur + limau dalam seminggu,dia punya gatal tuhan aje yang tahu..bila dah sedap menggaru nak elakkan rasa pedih bila nak pakai kapur limau ni,sitislam sapu ubat ni,kurang sikit pedihnya dan gatal.wassalam

IP : 202.188.115.100

k.long

12 . Dihantar pada 22hb Mac 2004 4.09:03 ptg   [Edit]
Betul cha, Krim skindis produk era edar, memang elok krim nie, ramai dah kengkawan mencubanyer sebab tu sy berani bagitau kat sini.Jika anak-anak kita kena gigitan binatang kecil jika kita sapu krim nie pun ok.

IP : 219.93.205.149

znogy

13 . Dihantar pada 22hb Mac 2004 5.07:22 ptg   [Edit]
sitislam....
saya rasa krim awak cakap tu sama lah dgn krim yang saya guna kan krim tu putih pekat kan..
krim tu kalau nak tau dia serba guna, kalau kaki kena makan air, gatal2 kena gigitan nyamuk atau pun semut.. ruam lampin, satu lagi kalau kena kudis api.. terus jer baik...
saya memang simpan buat stok tapi hari tu hubby gatal kaki dia guna dah habis.. alamat nyatunggu org kampung datang lah nak kirim pulak buat stok.
krim tu kalau ambik kat kg murah jerr.. bekas pun besar jugak laaa tapi tak lah besar sangat

IP : 192.228.129.114

Aien

14 . Dihantar pada 22hb Mac 2004 6.38:38 ptg   [Edit]
dqriss,

kalau kurap susu, caranya macam harsha cakap tadi, lepas bagu susu lap cepat pipi baby tu dengan air bersih dan keringkan.

kalau ezema, boleh dapatkan dari doktor ubat khas + antibiotik. kira dalam 2/3 hari boleh surut. tapi kebiasaan ezema, bila dah surut dia akan datang balik. kalau datang balik kena sapu ubat semula. ezema akan berlarutan sampai baby umur 2-3 tahun ikut kulit baby.

IP : 202.185.253.10

maizana

15 . Dihantar pada 23hb Mac 2004 08.45:07 pagi   [Edit]
dqriss
You kat area mana?. Kalau sekitar KL.. I suggest kan you gunakan Allano Lotion (produk Amway), ianya bukan sekadar lotion badan, tetapi juga mampu mengubati luka2 kecil seperti terkena pisau, luka akibat jatuh dan menghilangkan ruam-ruam termasuk ruam susu, ini adalah kerana dalam lotion ini terkandung bahan yang dinamakan allantoin (membantu mengubati luka2 dan ruam) yang diambil dari tumbuhan horse chestnut.

I boleh hantar..kalau you duduk sekitar KL. Harga dalam RM 26 dan boleh tahan 2 bulan (untuk sapuan seluruh badan).

Just call me if u interested. Jaminan pulangan wang sekiranya ianya tidak menunjukkan apa-apa kesan.

IP : 202.190.80.250

sitislam

16 . Dihantar pada 23hb Mac 2004 3.38:23 ptg   [Edit]



znogy....kat farmasi pun rasanya ada jual..selalunya sitislam ambil kat klinik panel jer.wassalam

IP : 202.188.115.100

dqriss

17 . Dihantar pada 23hb Mac 2004 9.18:25 mlm   [Edit]
i kat sabah nie. dah cuba krim kat farmasi..tapi masih gaks ruma tu. lagi tambah kat leher ngan belakang baby. apsal ek...

IP : 219.92.240.240

harsha

18 . Dihantar pada 23hb Mac 2004 9.26:30 mlm   [Edit]
ishkk...

cuba bawak gi jumpa dr. maybe fungal infection?

IP : 202.156.2.202

zamna

19 . Dihantar pada 24hb Mac 2004 01.50:52 pagi   [Edit]
cuba try petua nih
mana tau menjadi

ambil segenggam daun letup, masukkan ke dlm air suam beserta ibu garam, ramas dan mandikan bayi dgn air tersebut menggunakan daun tadi.. Lakukan setiap kali bayi dimandikan.

zamna dpt dari buku

IP : 219.92.234.148

mamanisa

20 . Dihantar pada 24hb Mac 2004 09.09:03 pagi   [Edit]
Dulu masa anak saya umur 2 bulan diapernah kena ruam susu kat pipi. Tapi saya tak perasan sebab maklumlah anak sulung.Ingatkan jadi gatal-gatal biasa. Kebetulan mak datang dari kampung, dia yang tegur. Then dia sapu ubat gigi cengkudu ( kebetulan mak saya member) Dalam 2 hari ruam tu kering dan parut tu tertanggal sendiri.. Cubalah.

IP : 218.208.238.247

dikme

21 . Dihantar pada 24hb Mac 2004 09.16:00 pagi   [Edit]
kat mana nak dapat ubat gigi tuh ?

IP : 61.6.38.132

mamanisa

22 . Dihantar pada 24hb Mac 2004 1.38:05 tghari   [Edit]
kat sini tak taulah..Saya pun sebab mak masuk ahli. Kalau nak juga boleh lah saya tanya mak.Tapi mak saya kat kg tu.. Insya allah kalau permintaan ramai saya jadi ahli la pulak..

IP : 218.208.238.247

Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
 

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "