Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Kesihatan, Petua & Kecantikan >> CLOMID : pil subur & hasilnya !! (PART 2)
(Pengendali : lini, piqah )
 
Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : CLOMID : pil subur & hasilnya !! (PART 2)
kizz

1 . Dihantar pada 08hb Mac 2004 12.10:35 tghari   [Edit]
Kepada geng2 mdc yang pernah berbincang pasal pil clomid ni..
kizz nak tanya berapa harganya satu biji....

dan sekiranya telur disahkan ada dan normal kita dinasihatkan 'bersama' mengikut jadual kan???

so IUF tu tak semestinya kita nak jalanikan ????

please harap dapat membantu.
thanks.
**kizz dah lima tahun kosong

IP : 202.9.67.92

riss_1688

2 . Dihantar pada 08hb Mac 2004 12.31:55 tghari   [Edit]
kizz..u dah try ke belum?...

kalau tak silap..clomid sebiji RM 5-6.

saya ambil clomid semasa buat rawatan kesuburan di hospital pakar. 6 bulan ambil tu..walaupun disahkan normal..dan check jugak quality sperm dll tu...tapi tak berhasil pun...byk gak duit habis..

then..discus semula ngan husband..nak stop le..try yg lain pulak..

3-4 bulan pas tu..tanpa apa2 ubat..alhamdulillah lekat. masa tu saya dah kawin 3 thn.

sori ye..kalau tak menjawap soalan u dgn sempurna...

p/s: tyr la pil bai feng wan...

IP : 219.95.238.36

cha

3 . Dihantar pada 08hb Mac 2004 1.14:49 tghari   [Edit]
dulu cha pun lambat dpt anak... memacam ikhtiar cha cuba... jumpa dr pakar (dr kata kami susah skit nak dapat anak and if we're lucky kami hanya akan dapat baby girls...), homopati pun kami cuba... berurut... minum air rebusan serai... dan macam2 lagi... tapi allah tak juga beri rezeki pada kami waktu tuh..

tapi seingat cha yg last (thn 1999) kami ambil produk ayuverda keluaran genesis world... 1 kotak utk 2 minggu, sekotak harganya rm95.. sebulan cha ambil 2 kotak (ayuvita), bpren pun ambil 2 kotak (ayuvigo)... lepas kotak yg keenam (12 kotak), alhamdulillah cha conceived... masa tuh cha pi scan dan dr sahkan cha preg 5 minggu...

skarang ni cha dah ada calis angel... syukur alhamdulillah...

* Mesej ini telah diedit oleh cha pada 08hb Mac 2004 3.07:25 ptg

IP : 161.142.141.122

jajad

4 . Dihantar pada 08hb Mac 2004 1.51:12 tghari   [Edit]


jajad pon tgh dok menunggu period, untuk ambik clomid... tapi ni baru 1st time nak terai...pas tu doktor nak jalankan IUI (kat lppkn)


mmm.. sebenarnya jajad baru masuk forum ni... so, just nak tanya.. ada tak yg berjaya kali pertama buat IUI lepas makan clomid.. sebab tak sabar rasanya nak menimang babay... dah lebih 2 tahun menanti ni and tak sanggup nak buat berulang kali..

selalunya berapa kali buat IUI and makan climid baru berjaya yek?

IP : 210.19.57.4

ctcure

5 . Dihantar pada 11hb Mac 2004 12.07:08 tghari   [Edit]
jajad
ianya mengikut kepada rezeki masing-masing sebab masa saya pergi follow up kat lppkn baru-baru ni ada juga yang makan clomid sampai 4-5 kali,buat iui sampai 5-6 kali masih tak menjadi.....ada yang baru sekali makan dah melekat..

saya baru start makan clomid untuk ari nie hingga D7...dr Ismail cakap peluang untuk pregnant memang tinggi tapi itu suma kuasa allah...kita hanya mencubakan...

IP : 202.184.78.21

atie164

6 . Dihantar pada 11hb Mac 2004 12.30:02 tghari   [Edit]


jajad dan ctcure, macam mana prosidur buat rawatan kat lppkn tu ? You all terus pergi sana atau pun sebelum ni pergi klinik lain dan doktor yang suruh you all ke lppkn ? Atie pun dah 2 tahun lebih tunggu baby ni. Bulan ni period lambat seminggu ingatkan melekat tapi keluar juga. Frust dan tension sangat, nasib baik hubby pujuk walaupun dia kecewa cuma tak tunjuk je kat kita.

IP : 203.106.248.5

ctcure

7 . Dihantar pada 11hb Mac 2004 1.07:23 tghari   [Edit]
atie
kalau nak g lppkn kena call untuk buat app.Selalunya amik masa dalam dua hingga tiga bulan.Macam ct,ct terus g lppkn je tak g klinik lain pun

IP : 202.184.78.20

atie164

8 . Dihantar pada 12hb Mac 2004 11.44:20 pagi   [Edit]


Kawan-kawan,kebanyakannya ramai yang buat rawatan di lppkn ya. Ada tak yang pernah buat rawatan di hukm,dengar cerita disana pun ada rawatan/pembedahan masalah kesuburan. Sesiapa yang ada pengalaman tu, boleh tak cerita kan disini?


Terima kasih.

IP : 203.106.248.99

emasputih

9 . Dihantar pada 26hb Mei 2004 09.28:17 pagi   [Edit]
Sajer nak up kan topik nie.... TQ pada kizz sbb bukak topik kedua nie, topik CLOMID pertama yg saya bukak dulu dah full!

Just nak share:
ALHAMDULILLAH saya dah disahkan 6 weeks pregnant.... selepas mengambil clomid dan melalui teknik IUI bulan lepas...

Dan apa khabar Kak Lang dan Lily MJ.... lama tak dgr citer.... masa topik 1 dulu, selalu gak ada kan.... kak lang dah brp bulan agaknyer.... Lily, dah pindah rumah baru...?

Kepada kwn2 yg menghadapi kesukaran utk mengandung cam saya nie, cubalah kaedah IUI..... tak menyakitkan dan possibility nak pregnant tu mmg tinggi.... tak caya, jumpalah doktor2 pakar sakit puan...

Bye...

IP : 203.106.93.72

alisah

10 . Dihantar pada 26hb Mei 2004 09.55:47 pagi   [Edit]
saya juga ade masaalah yg sama bezanya saya nak dptkan anak yg kedua...skrg anak saya dah 6 thn.Saya penah ambil 3x ubat clomid ni tp x jugak pregnant, badan plak yg semakin berisi. Saya x berapa fhm dgn kaedah IUI tu boleh sesiapa tolong jelaskan dgn lebih terperinci x apa sebenarnya kaedah IUI tu dan berapakah kos yg diperlukan untuk itu..terima kaseh

IP : 218.111.117.210

Farzana

11 . Dihantar pada 26hb Mei 2004 10.54:12 pagi   [Edit]


Pasal anak nie sebenarnya nak kita pelbanyakan sabar....kadang-kadang kite nie terlalu mengharap dan bila berubat atau makan sesuatu tu terlalu sangat mengaharap dapat result yang baik atau nakan benda tu berhasil....seperti biasa jika ada yang meluahkan perasaannya kerana dapat anak lambat saya sering nasihatkan mereka sabar....sabar....tapi tetap berusaha....saya dulupun dapat anak lambat gak 4 tahun baru dapat. nak ikutkan keturunan side saya kawin aje terus melekat tapi bila tengok side husband lak ade keturunan le.....mak cik dia 6 tahun baru dapat, kak ipar lak 3 tahun baru dapat...jadi masa tu saya malas nak ambil pusing sangat...kalau fikir-fikir boleh tension....kadang-kadang ini semua ujian rumahtangga....

tapi saya nasihatkan pada yang belum dapat anak tu jangan kerap sangat berurut kalau boleh jika nak ambil pil subur tu teruskan hingga 6 bulan atau lebih...jangan kejap ambil kejap tidak......biar doktor follow up....kita hanya berusaha Allah yang menentukan......

IP : 202.95.80.70

emasputih

12 . Dihantar pada 26hb Mei 2004 12.34:23 tghari   [Edit]
kalau dah makan clomid tu kenalah pegi scan ovum jugak.... sesetengah org, mkn jer.... then anggapkan hari subur adalah hari ke 14~16.... sebenarnya tu salah.... saya sendiri pun hari subur jatuh pada hari ke 18~20, sedangkan kitar haid adalah 28 hari...

pengalaman saya sendiri, makan clomid.... then, bila start hari ke 8,10, 12, 14.... dan seterusnya kena pegi scan folikel ovum utk tahu hari subur kita (di mana waktu ni telur paling matang, saiz optimum utk ovulasi 20mm x 20mm)....

kalau doktor plan suruh bersama suami jer, bersamalah pada hari yg matang tersebut.... kalo doktor plan utk buat IUI, biasanya IUI akan dibuat 2 hari selepas nampak ovum di tahap optimum.... tapi, ada lagi prosedur spt suntikan hormon utk matangkan lagi ovum tu, utk kesesuaian ketebalan dinding rahim, dsb.... lepas buat IUI pun cam tu, doc akan bg hormon2 utk support, if kita ditakdirkan pregnant...

lagi satu, doc akan pesan bila kita merancang nak pregnant, cepat2 amik folic acid... ramai yg paham, kena amik folic acid bila dah pregnant.... sebenarnya, bila kita kawin & plan nak baby, terus amik floic acid.... folic acid ptg utk perkembangan otak, otak bayi akan berkembang dari minggu ke-2 lagi... sedangkan waktu tu kita pun tak tahu yg kita dah pregnant.... selain dr tu, boleh menambahkan darah dan menguatkan dinding rahim....

dari segi kos, kalo govt staff free jer kat hospital kerajaan.... kalo bukan govt staff tak tahulah pulak... murah jer rasanyer.... tapi, hospital2 tertentu jer ada perkhidmatan nie.... cubalah tanya hospital yg besar2....

kalo kat swasta, rasanyer kos clomid RM5~RM6 sebiji kot.... kos scan tak tahulah, mungkin mahal sikit sbb setiap bulan 5~7 kali nak kena scan, sampai nampak ovum tu dah matang.... kos IUI rasanyer RM 500++ atau lebih sekali percubaan....

Kalo nak tahu lebih scientific, boleh tanya doktor.... diorg tak kedekutnyer nak kongsi ilmu.... sebelum tu buatlah research kat mana2 website dulu, supaya kita ada sedikit knowledge dan tahu apa yg kita perlu tanya....

ada sesetengah doc tak kasi urut.... tapi terpulanglah pada diri masing2.... ada org lebih percaya pd kaedah tradisional....

selain tu, bila dah berusaha.... sentiasalah minta pada Allah, agar usaha2 kita diberkatiNya..... bykkan doa dan bersabar.... InsyaAllah akan berjaya.

IP : 203.106.93.72

riss_1688

13 . Dihantar pada 26hb Mei 2004 1.20:52 tghari   [Edit]
tahniah emasputih...

dah tak masuk forum lagi satu ke..? berita baik ni...boleh citer perkembangan kat sana nanti..

IP : 219.95.11.109

alisah

14 . Dihantar pada 26hb Mei 2004 1.46:48 tghari   [Edit]
Terima Kasih emas putih sbb beritahu dgn lebih terperinci mengenai IUI ni. Akan saya usahakan sehingga berjaya.

IP : 218.111.117.210

emasputih

15 . Dihantar pada 26hb Mei 2004 3.47:06 ptg   [Edit]
riss;
forum yang mana.... sebenarnya baru dapat confirmation ahad lepas..... masih baru lagi.... nanti kite join jugak forum tu.... sbb skang nie belum rasa apa2 yg pelik lagi.... cuma, rasa tak percaya jer....

IP : 203.106.93.72

riss_1688

16 . Dihantar pada 26hb Mei 2004 3.52:09 ptg   [Edit]
hehehe..emasputih..rasanya penah nampak u kat forum cari...hehehe..kalau silap org, sori ek...

IP : 219.95.11.109

cikon

17 . Dihantar pada 26hb Mei 2004 4.40:34 ptg   [Edit]


sesiapa yg penah buat iui kat lppkn tolong kasi tau brape
kosnye.

IP : 218.217.249.82

epal_merah

18 . Dihantar pada 28hb Mei 2004 11.30:57 pagi   [Edit]
kepada akak2 sekalian;

saya juga mengalami masalah yg sama dgn akak2 sekalian..tp, saya ni 'jahil' sket ttg steps yg perlu kita buat utk rawatan die..mgg zero knowledge..ni baru nak carik2 info yg mana ade..jadi, nak mtk tlg sesgt klu ade sesape yg blh tlg explain briefly..macam, suggestion tpt ape yg ok..ujian kesuburan tuh mcmn die buat..ape options yg sy ade..etc etc..tq very much!

IP : 203.106.3.164

Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
 

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "