Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Kesihatan, Petua & Kecantikan >> Krim Temulawak : : Saper pernah guna????
(Pengendali : lini, piqah )
 
Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : Krim Temulawak : : Saper pernah guna????
curious

1 . Dihantar pada 19hb Feb 2004 5.04:14 ptg   [Edit]



Ader sesapa tahu & penah guna Krim Temulawak???
Mungkin korang nak berkongsi pengalaman.....
Elok ker idak guna? Sebab harga dia memang murah... Ader kesan sampingan ker?
Byk Chemical ker?

Curious so curious...

IP : 170.38.99.120

Ngel83

2 . Dihantar pada 19hb Feb 2004 5.35:10 ptg   [Edit]
dah gune dekat 2 thn, so far takde effect ape-ape pun.. jerawat cepat kering, tapi jgn pakai tebal sgt, nanti berminyak lak muka tu.
ada dgr cite kalau jenis kulit yg tak sesuai nanti leh jadi jeragat. apa apa pun, ikut gak jenis kulit masing-masing...

IP : 144.199.176.70

nadia_posh

3 . Dihantar pada 19hb Feb 2004 6.23:14 ptg   [Edit]
hai..

bagi nadia keberkesanan krim nie bergantung pada jenis kulit .... room mate nadia pakai krim nie muka dier jadi licin pas tu makin cerah .... parut jerawat pun cepat hilang .... tapi bile nadia pakai tumbuh jerawat, besar besar plak tu...pas tu nadia terus berhenti pakai .... ....tapi ikut observation nadia, kalau oily skin tak sesuai pakai krim nie coz dier berminyak .... tapi kalau combination or dry skin sesuai sebab member2 nadia ramai pakai tu sebab nadia boleh compare....itu pendapat nadia laaa ... tapi kalau nak try aper salahnye kann...

IP : 210.187.123.173

Ashsha

4 . Dihantar pada 20hb Feb 2004 2.05:53 ptg   [Edit]
hai curious...
topik ni dah banyak kali kuar.tapi takpelah kalau nak kongsi pengalaman.takde salahnye....

sha dah pakai krim ni dah setahun lebih.pakai pun sebab baca kat mdc ni la.byk yg kata bagus dan sha pun try la.so far alhamdulillah,kulit muka sha satu ketika dulu teruk, sebab alahan masa pregnant,jadi lembut dan licin lepas pakai 2 botol.dan sekarang ni sha masih pakai walaupun banyak krim kat pasaran yg berjenama dan popular.mak mertua sha siap belikan 3 botol masa sha balik brunei baru2 ni.dia tau apa yg menantu dia pakai...

IP : 219.92.122.29

peachlily

5 . Dihantar pada 24hb Feb 2004 08.17:01 pagi   [Edit]
untung kak sha

IP : 202.188.63.215

Liz_Dee

6 . Dihantar pada 24hb Feb 2004 09.02:48 pagi   [Edit]
pernah guna, pastu hubby tegur, apasal muka ayang putih, leher gelap? hmm. terus stop.

IP : 202.75.160.168

mamanisa

7 . Dihantar pada 24hb Feb 2004 3.06:07 ptg   [Edit]
pernah guna, memula bagus pastu jerawat naik balik. Pakai pun dah tak "lut" lagi dah kenapa eek?

Selalu saya guna apa-apa skin care pun, memula memang tip top , pas abis sebotol. continue second botol mulala kulit jadi merapunya.
Please advice skit.

IP : 219.95.151.134

coppec_2000

8 . Dihantar pada 24hb Feb 2004 3.47:35 ptg   [Edit]
pernah gak guna....tapi menambahkan lagi jumlah jerawat kat muke.... hmmmm.... mungkin b'gantung pada jenis kulit gak

IP : 203.106.39.252

Jelita

9 . Dihantar pada 24hb Feb 2004 4.14:27 ptg   [Edit]
temulawak? penah guna...
tapi tak lama..mmg ok lah!!pas tu malas nak pakai ag..

tp,adik saya guna sampai la ni..oklah..jerawat dia pun dah kurang..

IP : 211.24.31.235

Ashsha

10 . Dihantar pada 24hb Feb 2004 7.36:20 ptg   [Edit]
maybe depend pada kulit kot?

peachlily,apa yg untungnya?pakai temulawak sesuai atau jadi menantu kesayangan?

IP : 210.186.82.158

peachlily

11 . Dihantar pada 24hb Feb 2004 8.05:45 mlm   [Edit]
kedua duanyer

IP : 202.188.123.112

missna

12 . Dihantar pada 24hb Feb 2004 11.44:19 mlm   [Edit]
temulawak ni apa fungsinya yg sebenarnya?

missna ada tgk akak tu, pakai temulawak, cantik kulit muka dia...tapi bila bukak tudung, wane kulit muka ngan leher beza sgt..muka cerah, leher itam cam Liz_Dee ckp tu..

sumer krim temulawak cam tu ker?

IP : 210.187.144.51

si_comel82

13 . Dihantar pada 25hb Feb 2004 11.13:51 pagi   [Edit]
setakat ni..saye dah pakai krim temulawak ni dekat 2 tahun lebih..bukan saye je pakai..adik pon pakai..
muka jadik makin putih...jerawat pon cepat sangat surut..
dalam masa 1 hari pon boleh surut..kalau letak temulawak tu kat muka selalu..
dulu..muka saye ni banyak la gak parut jerawat..lepas pakai ni..dah takde parut lansung..
memang la kesan dia agak lambat sket..
tapi saya tak biasa pakai waktu siang krim ni
pakai waktu malam je
mase nak tido tu..pakai tebal-tebal..cam tepong gomak...
pastu..kalau saye picit jerawat..
saye akan letak temulawak ni kat situ..
memang cepat kering...parut pon senang nak hilang...
tu la pengalaman saye ngan temulawak..
tapi krim ni memang bes la..setakat ni takde side efek lagik..
adik pon pakai..muka dia makin cerah...

IP : 161.139.100.26

minahmalu

14 . Dihantar pada 25hb Feb 2004 12.28:28 tghari   [Edit]

minah nak tanya cikit leh...
semalam minah ada tertengok krim temulawak nie kat pasaraya... tapi yang mana satu...
yang tulis krim pemutih ker... atau yang lain...
nak beli tapi takut salah beli... murah tu memang murah...

dan korang yg dah pakai tu tu kan... korang pakai 1 set ker atau just pakai krim ajer...

IP : 202.185.253.10

mamanisa

15 . Dihantar pada 25hb Feb 2004 12.34:59 tghari   [Edit]
saya rty dulu yg bekas di akaler hijau tu. then cream dia memanglah kaler cream jer. Rasanya ada 2 jenis, tapi tak taulah yg mana satu yg okey..

IP : 219.95.148.66

pena_sutera

16 . Dihantar pada 25hb Feb 2004 12.54:20 tghari   [Edit]

saya pun dah pakai dekat 2 thn gak, yg warna hijau.
sepupu pun guna krim nih, mmg kulit dia nampak cerah & bersih. saya guna nih sebelah mlm aje, sbb krim ni b'minyak.
mamanisa, rasanyakan seelok2nya, pakai krim ni 5 kali seminggu, pastu stop 2-3 hari, pastu pakai balik. kulit pun kadang2 nak rehat gak. saya sendiri pun tak pakai krim ni hari2, nak kasi kulit bernafas.

IP : 211.24.7.196

mamanisa

17 . Dihantar pada 25hb Feb 2004 1.56:29 tghari   [Edit]
nak try baliklah sebab dah lama gak stop ni. So far la ni saya tak guna apa-apa skinc are pun, cuci dengan sabun susu kambing jer as a cleanser. Pening dok cari skin care yg sesuai dgn harga yg mampu.

IP : 219.95.148.66

curious

18 . Dihantar pada 25hb Feb 2004 2.24:51 ptg   [Edit]
Thanks korang2 semua... Q-rie dah try pakai krim tu yg penutup dier kaler hijau tu.. tapi kotak luar dier warna krim... harga tak sampai rm10 pun...
Kesimpulannyer, parut jerawat baru cepat pudar, & kulit mmg nampak cerah... hee... cerah dari leher...sbb kulit Q-rie mmg tak cerah sgt... Actually temulawak nih sejenis tumbuhan kan? Ader sesapa tahu asal-usul dier?

IP : 170.38.99.120

Ashsha

19 . Dihantar pada 25hb Feb 2004 7.48:50 ptg   [Edit]
baru2 ni sha terserempak member lama.adalah dekat 2 tahun tak jumpa.mula2 tu dia tak perasan sha tapi bila sha kenalkan diri,terkejut dia. dia kata kulit muka sha skang ni dah putih gebu.dulu kat pipi penuh jerawat,skang dah takde. itulah kesan memakai krim temulawak ni.pastu ada sorg minah cina tanya kat sha."u pakai apa ye amoi?kulit muka lembut dan cerah." betul ker???

IP : 210.186.83.43

pena_sutera

20 . Dihantar pada 26hb Feb 2004 11.56:17 pagi   [Edit]


Okies..ni ada sedikit maklumat yg dapat dicari ttg temulawak. Harap2 sedikit sebanyak dapat memberi penjelasan.

Temulawak Curcuma Xanthorrhiza
Kajian dan penyelidikan atas temulawak (Curcuma xanthorrhiza) membuktikan rimpangnya mengandungi banyak zat kimiawi yang memberikan kesan positif terhadap organ dalam manusia seperti hempedu, hati dan pankreas. Pengaruhnya atas hempedu ialah dapat mencegah pembentukan batu dan kolesistisis. Dalam hati, zat temulawak merangsang sel hati membuat hempedu, mencegah hepatatis dan penyakit hati, membantu menurunkan kadar SGOT dan SGPT dan sebagai anti-hepatotoksik. Selain itu, ia dapat merangsang fungsi pankreas, menambah selera makan, berkemampuan merangsang perjalanan sistem hormona metabolisme dan fisiologi tubuh.
Unsur-unsur dalam Peratusan Kegunaan

Rimpang Temulawak
Nama saintifiknya curcuma xanthorrhiza, yang merupakan famili Zingiberaceae . Tumbuhan ini berbentuk panjang dan langsing . Ia berkhasiat sebagai penyegar badan, menghilang jerawat dan yang paling utama menghilangkan bau badan .
Zat-zat yang terkandung didalamnya adalah sapomin, flavoinoida dan minyak asiri untuk menghilangkan bau badan, hanya perlu menggunakan sedikit sahaja rimpang temulawak segar bersama asam . Cara penggunaanya, rimpang temulawak perlu dicuci sehingga bersih, kemudian dipotong halus lalu direbus . Setelah air rebusan mendidih, sejukkan terlebih dahulu sebelum diminum .

BIBLIOGRAFI
Majalah Trubus 315 . Februari 1996 . Melangsingkan Tubuh Dengan Tumbuhan . Indonesia
Majalah Remaja . Oktober 1999 . Penampilan Citra Ayu . Kuala Lumpur :Kumpulan Karangkraf .


Sumber rujukan:www.fskk.ukm.my/~ahmad/tugasan/s2_99/a72846.htm

Ni pulak khasiat utk. beberapa tumbuhan yg lain.

Temulawak
Nama Botani :Curcuma xanthorrhiza Roxb / Curcuma zeumbed majus Rump.
Nama Indonesia :Temulawak, temubesar.
Kandungan Zat ati, kamfer, mirsen, siklo isoren,minyak terbang, kurkumin.
Khasiat unutuk pengobatan :Radang lambung, Sembelit, Nafsu makan kurang, Ambien, kejang-kejang Radang ginjal, kencing darah,Sakit kuning,Malaria, Cacingan, Lesu, Jerawat, Cacar air dan memperbanyak air susu .

LEMPUYANG
Nama Botani : Zingiber armaticum Vahl.
Nama Indonesia : Lempuyang, Lempuyang wangi.
Kandungan Zat : Minyak Terbang.
Khasiat unutuk pengobatan :
Radang lambung, Nafsu makan kurang, Masuk angin, Flu, Ambien, Sesak Nafas, Anemia, Malaria, Cacingan, Kholera, dan Syaraf Lemah.



KENCUR
Nama Botani : Kaempferia galanga Linn.
Nama Indonesia : Kencur, cekur, cengkur.
Kandungan Zat : Pati, mineral, gom, sineol, kamferin.
Khasiat untuk pengobatan :
Radang lambung, perut nyeri, muntah-muntah, mulas, masuk angin, sakit gigi, sakit kepala, batuk, demam, rematik, penghangat badan, keracunan makanan, tetanus, kejang-kejang, urat-urat kaku.

LENGKUAS
Nama Botani : Alpinia galanga Linn. / languas galanga Linn / Alpinia pyramidata BI.
Nama Indonesia : Laos, Lengkuas.
Kandungan Zat : Galangin, resin galangaol, kamfer, dioksiflavensi, sineol, metil sinamat, wugenol, nikrosoklorida-nitropiperidin.
Khasiat untuk pengobatan :
Radang lambung, kolik, mual, kembung, rematik, kejang kejang, masuk angin, bronchitis, keracunan makanan, panu, eksim, borok, koreng, gabag, radang anak telinga.

KUNYIT
Nama Botani : Curcuma domestica Vahl / Curcuma. Longa Auct.
Nama Indonesia : Kunyit, kunir.
Kandungan Zat : Turmeron, sineol, borneol, karvon, kurkumin, damar, gom, lemak, karbohydrat, protein, vit C, calcium, phospor, zat besi..
Khasiat untuk pengobatan :
Radang lambung, menambah nafsu makan, radang rahim, radang usus, demam, asma, luka luka, gatal, eksim, kudis, kurap, borok, cacar, sariawan, haid tak lancar, keputihan, masuk angin, kembung, menghaluskan kulit, jerawat, bisul, bau badan, gangguan otot perut / dada, gangguan peredaran darah.

KETUMBAR
Nama Botani : Cariandrum sativum Linn.
Nama Indonesia : Ketumbar, tumbar.
Kandungan Zat : Koriandrol, pinen, betapinen, simen, terpinen, geraniol, borneol, desilaldehida, lemak.
Khasiat untuk pengobatan :
Radang lambung, gangguan pencernaan, haid tak teratur, sariawan, mual.

PALA
Nama Botani : Myristica argentea Warb.
Nama Indonesia : Pala, pana, parang, bubula, saya.
Kandungan Zat : Vit A,B1, C, protein, lemak,pati, gula, minyak terbang, gliserida.
Khasiat untuk pengobatan :
Radang lambung, kejang lambung, sariawan, jantung lemah, susah tidur, radang anak telinga, lemah syahwat, rematik, mual, muntah muntah.

* Sumber rujukan : http://as-salam.com/tumbuhan.shtml

* Mesej ini telah diedit oleh pena_sutera pada 26hb Feb 2004 12.00:18 tghari

IP : 211.24.3.229

mamanisa

21 . Dihantar pada 26hb Feb 2004 12.01:56 tghari   [Edit]
banyak kegunaan tu, kalau tanam then jual boleh buat duit gamaknya..

IP : 219.95.201.204

pena_sutera

22 . Dihantar pada 26hb Feb 2004 12.06:24 tghari   [Edit]
hehehe...mmg byk kegunaan..masalahnya, kalo dah tanam, tapi malas nak usahakan pun payah gak. kat umah tu mak dah tanam macam2, lengkuas, serai, limau purut, pegaga..etc.. tapi sikit pun tak gunakan benda2 tu, kecuali masa masak ler. org kata limau purut pun elok kalo sesekali buat cuci kulit kepalakan. kalau malas dah beraja..nampaknya, petua tu setakat buat ilmu pengetahuan tanpa praktikler

IP : 211.24.3.229

syazwa

23 . Dihantar pada 26hb Feb 2004 3.31:29 ptg   [Edit]
penah guna... tapi tak jadikan sbagai krim harian... cume gune waktu ade jerawat je... sbb skrg pakai olay... dan sesuai dengan kulit...

IP : 202.161.129.58

Liz_Dee

24 . Dihantar pada 26hb Feb 2004 3.44:10 ptg   [Edit]
syazwa, guna Olay total effects ke?
liz ingat nak beli jugak ni, nak cuba

IP : 202.75.160.168

kisha

25 . Dihantar pada 26hb Feb 2004 3.48:07 ptg   [Edit]
aku nak habaq mak aku pernah gune set dielah..ada pencuci ,toner,krim sian,pelembab...aku tengok ade perubahan skit...muke mak aku banyak jeragat...bile die pakai temulawak aku tengok makin kurang n nampak putih skit

IP : 219.93.251.60

RedTomato

26 . Dihantar pada 26hb Feb 2004 4.21:16 ptg   [Edit]
aper maksud Temulawak tuh??

IP : 210.19.80.2

myain

27 . Dihantar pada 26hb Feb 2004 4.26:05 ptg   [Edit]


krim temulawak... mak cik ain pernah guna..memang agak berkesan, boleh memutihkan tapiii.. ain tgk mak cik ain tu kulit dia makin nipis.... kene matahari macam terbakar... kira menghakis kulit.... tu takut nak cuba...

kak mot
tak dapat nak jawab..kene tengok kamus dewan bahasa tu....

IP : 219.94.45.171

alina

28 . Dihantar pada 26hb Feb 2004 5.43:22 ptg   [Edit]
ler topic nih dah penah kuar ...check yang lepas2..banyak info..

IP : 219.94.104.101

Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
 

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "