Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Kesihatan, Petua & Kecantikan >> runsing : Barang yang mengandungi Sodium Laureth Sulfate
(Pengendali : lini, piqah )
 
Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : runsing : Barang yang mengandungi Sodium Laureth Sulfate
cempaka_SERI

1 . Dihantar pada 27hb Jan 2004 2.26:51 ptg   [Edit]
uiks.. semakin rungsing sekarang ni. banyak artikel yang menyatakan elakkan penggunaan barang2 keprluan yang mengandungi kandungan Sodium Laureth Sulfate(SLES) , Sodium Lauryl Sulfate(SLS), Flouride, etc... tapi yang menjadi kerunsingan di sini ialah... most of our daily product ade bende alah tu... eg: shampoo... x pernah lagi jumpe shampoo yg xde SLS tu, shower foam, feminine hygiene wash, etc.. even segala jenama ubat gigi yang diiklan kan di tv pon.. xleh gune sbb mengandungi Fluoride.. n ape2 ntah.. ehehe seri x tahu sgt... kalau mcm tu.. ape yg leh dipakai... kalau seri buat bodo jek gune barang2 tu.. mcm mana ek? maklum la... shampoo... dr pantene.. laureal.. sunsilk.. sume ade SLS. nk pakai shampoo lain nnti.. rambut x wangi.. ehehehheh kalau pakai gak.. nnti kebarangkalian kene cancer tinggi ke? ermm
ehem ehem.. ajal maut.. sume ditangan tuhan.. kan? gune aje lah kot...

IP : 202.189.60.1

Aien

2 . Dihantar pada 27hb Jan 2004 6.48:15 ptg   [Edit]
buat pengetahuan cempaka..

sodium laureth sulfate (SLES) boleh dikatakan selamat untuk digunakan berbanding dengan sodium lauryl sulfate(SLS)..
kalau boleh elak gunakan produk yang mengandungi SLS

IP : 202.185.253.10

emasputih

3 . Dihantar pada 28hb Jan 2004 09.01:52 pagi   [Edit]
mmg saya dah tahu semua nie sejak dari dulu lagi sbb Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) memang aktif berkempen untuk kepentingan pengguna....

kawan2 semua boleh dapatkan buku2 kecil & comel (tak mahal, harga sekitar RM 2 ~ RM 3 sahaja) dari CAP yang mengandungi pelbagai informasi mengenai kepenggunaan seperti produk harian/kosmetik yg mengandungi bahan penyebab kanser (bukan SLS aje tau, bayak lagi)... kalau kat sini, ada dijual di pejabat CAP, jalan masjid negeri atau kat kedai buku POPULAR.... ada jugak buku berkenaan bahaya menonton tv bagi kanak2 dan bayi2, microwave resepi kanser, dll

saya pun tak tahu bgmn nak elak dr guna produk yg mengandungi SLS nie.... kurangkan tu bolehlah.... SLS nie adalah bhn yg digunakan untuk menambah buih (selalu diguna dlm bhn pencuci toilet)... cara saya:

1) tak yah pakai shower foam, pakai sabun buku... sbb sabun kurang berbuih berbanding shower foam, so... kandungan SLS mungkin lebih rendah atau tak de langsung

2) tak yah guna ubat gigi yg byk buih.... saya prefer guna produk2 muslim (sah tak de fluoride).... ada kandungan kayu sugi dan cengkih, walaupun tak brp best sbb tak byk buih...

3) syampu... sampai skrg pun tak tau nak cari alternatif mana.... so, saya guna lagilah syampu yg ada SLS tu... cuma jrg2 sbb selang selikan basuh rambut guna limau purut

4) air minuman.... kenalah guna filter (walaupun terpaksa keluarkan duit beribu-ribu lemon) sbb KLORIN adalah penyebab kanser no.1 di Malaysia....

Camana pulak dgn kawan2 yang lain.... apa alternatif yg u all ambil.... boleh kite semua berkongsi... untuk kebaikan bersama.......

IP : 203.106.93.82

cempaka_SERI

4 . Dihantar pada 28hb Jan 2004 09.17:30 pagi   [Edit]
Aien:terima kasih la.. atas nasihat tuh...
p/s nama awak smaa macam nama timang2ngan kite la...

emasputih:ermm.. bagusnyer emas ni. awak bebetul amik berat,ek. seri ni.. ntahla.. dah tau... tapi saje jek buat bodo. ye arr.. nk jaga sgt pon.. sekarang ni.. tak bape sempat.nk cuci pakai limau purut ke ape ke... uhhh mana nak cari masa.. asal weekend jek.. pending appointment nagn kawan2.. nk g sana.. g sini . weekday jgn harap la... kuliah.. kuliah kuliah... asal mlm jek.. lepas dinner.. lepas dating dah penat. agak2.. dlm bulan 10 nnti seri abis blaja.. boleh la.. seri bebtul concern kepada kesihatan seri ni, kot. dah keje.. dah ade duit leh bli filter. sat lg seri nk bli ubt gigi gamat la.. bagus untuk seri yang selalu kene ulser mulut, nih,...

IP : 202.189.60.1

aneezs

5 . Dihantar pada 28hb Jan 2004 11.29:35 mlm   [Edit]



setahu i, cuma produk keluaran NEWAYS je yg takde semua bahan2 merbahaya ni. nak beli produk2 utk kegunaan harian, elok la jadi ahli diaorg.

keahlian i dah xpired....tak aktif langsung. masuk ahli pun sebab nak beli spray yg bawah lidah tu je utk mak, so jimat la sikit.

malas nak join directselling yang dimonopoli kaum cina ni. jeles!

IP : 219.95.60.158

emasputih

6 . Dihantar pada 29hb Jan 2004 08.46:22 pagi   [Edit]
Aneesz.... tak penah dgr produk NEWAYS... ada website nyer tak & camana nak dpt info psl produk ni kat penang....

Seri.... kesihatan mmg kena jaga, lebih2 lagi kalo dah pernah rasa sakit.... tak pe, mana patut dielak, elakkan dulu, yg dah tak leh nak elak tu, nak buat camana.... guna aje lah.... ada member kata syampu Sendayu Tinggi tak de SLS.... saya pun tak check lagi.... Seri study kat mana... saya dah keja hampir 5 thn... masa study dulu pun, cam seri jugak.... semua nak dikejar.... lecture, lab, ko-k, dll... kekadang tu mkn pun tak tentu arah.... skang nie, baru nak cover semula.... dah dekat 2 thn tak mkn mee segera.... sbb masa study dulu asyik2 maggi jer....

IP : 203.106.93.82

ucuu

7 . Dihantar pada 29hb Jan 2004 10.03:49 pagi   [Edit]
kita pon ada buku kecik CAP tu..memang kalau ikutkan, sume mende ada SLS tu.risau juga. keluaran SAFI camana ye? skrg ni ada ubat gigi baru SAFI.pencuci muka camana pulak? kita gunakan IRISE kat senarai kandungan takde pon SLS.tp risau pulak kalau dia org tak senaraikan sedangkan depa gune bahan tu.

IP : 219.94.88.49

aneezs

8 . Dihantar pada 29hb Jan 2004 12.01:39 tghari   [Edit]


emasputih, cek kat sini

http://www.neways.com.my

IP : 219.95.215.241

aneezs

9 . Dihantar pada 29hb Jan 2004 12.05:47 tghari   [Edit]
info dari neways :


Sodium Lauryl Sulfate(SLS)
Harsh detergents and wetting agents used in garage floor cleaners, engine degreasers, and auto cleaning products. SLS is well-known in the scientific community as a common skin irritant. It is rapidly absorbed and retained in the eyes, brain, heart, and liver, which may result in harmful long-term effects. SLS could retard healing, cause cataracts in adults, and keep children's eyes from developing properly.

Sodium Laureth Sulfate(SLES)
SLES is the alcohol form (ethoxylated) of SLS. It is slightly less irritating than SLS, but may cause more drying. Both SLS and SLES may cause potentially carcinogenic formations of nitrates and dioxins to form in shampoos and cleansers by reacting with other product ingredients. Large amounts of nitrates may enter the blood system from just one shampooing.


cuba cek produk baby johnson. most of the products ada bahan2 kimia merbahaya. so, is it safe for the baby? ye la, baby pun nak kena shampo jugak, sabun wangi2, taruk bedak gebu2, tapi kat mana nak cari produk yang selamat utk anak2 kita? any idea?




* Mesej ini telah diedit oleh aneezs pada 29hb Jan 2004 12.10:03 tghari

IP : 219.95.215.241

emasputih

10 . Dihantar pada 29hb Jan 2004 2.35:48 ptg   [Edit]
aneezs.... tq.

Johnson & Johnson pun ada SLS jugak.... kalo tgk dalam buku CAP tu, produk baby Johnson dan Olay yang paling banyak tersenarai...

Ada kawan ckp, produk baby yg paling selamat ialah ANAKKU.... betul ke, ada sesape yg tahu?

IP : 203.106.93.82

Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
 

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "