Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Kesihatan, Petua & Kecantikan >> Buasir : Ada tak ubat dan petua untuk hilangkan buasir?
(Pengendali : lini, piqah )
 
Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : Buasir : Ada tak ubat dan petua untuk hilangkan buasir?
sayang79

1 . Dihantar pada 16hb Jan 2003 5.29:30 ptg   [Edit]
Hello kawan-kawan.. ramai kawan2 dan jiran2 sya yang terkena buasir.. orang kata berak darah atau keluar dubur... buasir ni sakit dan tak elok utk hubungan kelamin... ada tak sesiapa yang tahu produk apa sesuai untuk menghilangkan buasir?.. petua untuk ubat buasir?.. apa yg menyebabkan buasir? dan apakah tanda-tandanya?... kesian kat kawan2 sya... dan plng penting sya pun dulu pernah terkena jap berak darah.. sbb selalu makan pedas.. tp skrg dah ok.. tp tolonglah bagi tau... sbb sya takut gak sebenarnya.. sbb ramai yg kena penyakit ni.........
pleaseeeeeee.........................

IP : 203.121.0.10

eena03

2 . Dihantar pada 16hb Jan 2003 5.38:11 ptg   [Edit]
Hai sayang,

Terdapat satu petua yang berkesan. Ini terjadi kepada adik eena. Cuba rebus putik delima dalam lingkungan 3 hingga 7 biji. lepas tu minum air rebusan tersebut. Amalkan petua ini. Insyallah masalah buasir akan hilang. Adik eena minum lebih kurang 3 atau 4 hari. Alhamdulillah sampai sekarang dah tak ada masalah buasir lagi. Cubalah tapi kena tahan rasanya tak enak. Kelat2 gitu. Lagi satu bolehlah pergi berurut dengan orang yang arif.

IP : 210.186.173.54

sayang79

3 . Dihantar pada 16hb Jan 2003 5.41:20 ptg   [Edit]
eena03.. putik delima tu.. biasa nak dapat atau beli kat mana?... rebus dgn air tu nak isi byk mana?... tq bebanyak...

IP : 203.121.0.10


UGLY


4 . Dihantar pada 16hb Jan 2003 5.50:37 ptg   [Edit]
makan gondang bakar insyallah ok

IP : 161.142.81.114

sayang79

5 . Dihantar pada 17hb Jan 2003 10.48:21 pagi   [Edit]
gondang bakar tu apa?.. tak pernah dengar pun

IP : 203.121.0.10

flyguyz

6 . Dihantar pada 17hb Jan 2003 11.55:41 pagi   [Edit]
sayang79, sila call fly..ada caranya dan ada bukti yang dah sembuh..fly akan berikan penerangan mengapa, kenapa dan bagaimana 0123826762 (ramdhan).

* Mesej ini telah diedit oleh flyguyz pada 17hb Jan 2003 11.56:19 pagi

IP : 210.187.7.186


UGLY


7 . Dihantar pada 17hb Jan 2003 11.58:18 pagi   [Edit]
gondang tu macam siput gak.. tapi dia besar dan bulat skit.. selalu ada tepi tebing sungai kat kampung

IP : 161.142.81.114

eena03

8 . Dihantar pada 17hb Jan 2003 12.25:51 tghari   [Edit]
sayang,

biasanya kalau tanam pokok delima tu senanglah dapatkan putiknya. tapi kalau tak tanam mintaklah sesapa yang rumahnya ada tanam pokok tersebut. Kalau tak pun belilah pokoknya di nursery. Biasanya rebus dgn 3 cawan air sehingga menjadi 1 cawan. Petua ini elok juga untuk org nak kuruskan badan. tapi kena amalkan selalu.

IP : 210.186.172.179

adianiez

9 . Dihantar pada 19hb Jan 2003 3.04:32 ptg   [Edit]
assalamualaikum.....

adik saya seawal umur 18 tahun dah terkena buasir. kesian kat dia. balik rumah sure kena gi ambik ubat itu dan ini. then, gi minum air bomoh lagi untuk hilangkan berak berdarah nya.... saya mula mula dulu dok gelakkan dia, tapi kesian la..... asyik merungut je.... lagi pun, mak kata, ayah saya ada juga sikit..... adik saya langsung tak makan pedas,cili api dan yang sewaktu dengannya.... payah betul melihatnya!!!

nak explain, boleh tapi tak relevan if kat sini.... saya just nak katakan, if awak seriously nak tolong mereka mereka itu, why not promote B'YOUNG? it is very miracle and effective. dari pengalaman sendiri.....

kat rumah saya dah berkotak-kotak b'young... semua dok minum. awak memang boleh introduce kat mereka mereka yang bermasalah tu. tak kira la buasir ke, migrain ke, gastrik ke,...... apa je! member saya minum b'young 2 bulan, hilang 100% migrain nya..... ayahnya, dah ada tarikh untuk bypass jantung, dia tak nak and mintak tangguh. minum b'young tiap bulan. then, sebelum gi umrah november lepas, doktor confirm that ayah dia tak payah makan ubat jantung lagi sebab jantung dah ok..... apa la yang lebih menggembirakan selain daripada dapat kehidupan ...... fikirkanlah....

kita introduce kat dia, kita dapat pahala.... if awak nak cuba pun, no problem..... saya, dok minum sendiri dan dok introduce kat orang, sihat dan tambah pendapatan.....

harga? gi topik saya tentang b'young and u will know.... kesihatan ni masa tengah elok la kita kena jaga.... bila dah sakit dan kronik, satu sen tak guna. so, jangan berkira dengan kesihatan......

samada awak nak cuba ataupun nak promote kat mereka yang memerlukan..... awak boleh contact saya. kakak saya sorang doktor perubatan di kuala lumpur, yang selama ni supply ubat kat adik saya, saya boleh bagi informasi yang complete tentang buasir.... kakak saya pun kagum ngan b'young tau!

012-2549946-aida (adianiez@yahoo.com)...contact segera, sayang....

IP : 61.6.58.72

Jupiter

10 . Dihantar pada 20hb Jan 2003 00.44:08   [Edit]
ko amik madu lebah ngan garam jantan. ko campurkan dua2 tu pastu letak kat tempat yg sakit tu. insyaallah, kuranglah sakit yg ditanggung tu......

IP : 210.187.222.114

Norhamiza

11 . Dihantar pada 14hb Jan 2004 6.26:24 ptg   [Edit]


Untuk merawat masalah buasir saya cadangkan pengambilan produk Azi SmartLife
1. Kopi Arab
2. Mimosa-B
3. Makjun Sepakat

Hubungi saya untuk keterangan lanjut.

~miza~
012-9209145
Stokis dan pengedar diperlukan

* Mesej ini telah diedit oleh Norhamiza pada 14hb Jan 2004 6.31:43 ptg

IP : 219.94.53.234

Adinra

12 . Dihantar pada 13hb Feb 2004 3.48:59 ptg   [Edit]

Kasi up sikit no....

Saya pun mengalami buasir tapi tak le serius. Tapi ada la rasa nak terkeluar bila tak lawas. Kalau nak buang air besar..tiap 2 atau 3 hari baru la nak melabur. Bila nak melabur plak sakit. Start buasir ni sejak lepas beranak anak no. 1. Sebab silap teran. lagi satu sebab masa pantang..tak boleh minum banyak air, x boleh mkn buah, sayur pun jenis sawi & ulam je.

Doktor ada bagi sejenis pill caled 'Pilax' yg dibuat dari herba2 dari India. Makan tu OK la sikit tapi still tak lawas jugak.

So, saya try plak makan TM-1. Alhamdulillah..dah Ok sekarang. Masuk 'pejabat' tiap-tiap pagi & anu tu pun dah tak keras dah.

IP : 211.24.129.66

azna

13 . Dihantar pada 13hb Feb 2004 3.56:06 ptg   [Edit]


Adinra - Boleh terangkan sikit mengenai TM-1

IP : 219.95.168.118

Aaxslan

14 . Dihantar pada 13hb Feb 2004 4.15:57 ptg   [Edit]
a'kum.

adinra kat maner nak beli ubat TM-1 tu?? berapa harganya?? saya berminat nak mkn ubat TM-1.

IP : 202.185.41.217

maslinazaris

15 . Dihantar pada 13hb Feb 2004 4.20:58 ptg   [Edit]
Buasir adalah sebenarnya kusyen tisu jaringan salurdarah yang mengembang di bhg dubur.Tanda buasir dlmn-berak darah. Tanda buasir luaran bengkak dibhg dubur dan kadangkala menyakitkan.
Pesakit patut elak dari sembelit (minum 8 gelas air dan byk makan sayur & buah)Elak makanan berempah & pedas.
Pemeriksaan doktor perlu dilakukan utk pastikan tiada sebab lain spt tumor pelvik, lemah jantung ataupun portal hipertensi yg menjadi punca buasir.

Gamat dpt melancarkan pengaliran darah di jaringan hemorrhoid(buasir). Ia membantu menghindari radang dan mempercepatkan penyembuhan luka. Kesan antinosiseptif boleh mengurangkan rasa sakit pd buasir luaran.Kesan lawas juga boleh elak sembelit.

Disyorkan
1. Pati Gamat Plus/Bervitamin
2. Bioseed
3. Gel eMas di sapu pada buasir luaran.

Keterangan lanjut- 012 2029481

IP : 219.93.8.8

aneesa

16 . Dihantar pada 13hb Feb 2004 7.45:31 ptg   [Edit]
sayang dan kengkawan...
kalu minat pun blh oder ngan saya...sebab MLM yg saya wat ni pun ada gak jual makanan kesihatan yg boleh mengubati buasir ni.Namanya TM-2.Elok amalkan nya sebab langsung takde kesan sampingan lain.Reganya sekitar RM60.00(kalu tak silap)nak kena check balik...lupa lak...Ada customer saya sampai singapore sanggup bayar duit utk wat pos laju utk dapatkan ubat ni dari saya.Jadi kalu berminat call atau sms no kat bawah yer..TQ

IP : 219.93.230.174

kuwehkeria

17 . Dihantar pada 13hb Feb 2004 7.46:39 ptg   [Edit]
sehari slps birthday sy thn 2000, sy sakit perut hgg masuk icu...
doktor check giller babas tp suspek sembelit..
seminggu sebelum 14 februari 2001, sakit lagik perut sy..masuk icu jgok...berak bedarah...badan menggeletar..
dokto kater buasir...cume tak teruk peringkat awal
p[osan doc. jgn makan cili..asam jeruk cuka..
thn ni time rye..biasak ler rendang podas...daging plak tuh...hujung anu tuh sakit pedih giller...susah cam takut takut nak buang...pastuh mcm ade ketulan kecil nak tumbuh di 'daging' lebih di ujung anu..bengkak..sakit..
dan sampai sekarang sy 'PANTANG' makan daging dan cili...
'daging' tambahan tuh masih ader...seperti ekor katak..
plz help me...

* Mesej ini telah diedit oleh kuwehkeria pada 13hb Feb 2004 7.47:15 ptg

IP : 210.186.22.239

aman65

18 . Dihantar pada 13hb Feb 2004 10.58:18 mlm   [Edit]
ASM!

Sebenrnya, buasir terjadi akibat kita kurang minum air serta kurang makan sayur serta buah-buahan. Saya juga mengalami sembelit serta buasir. Paling teruk saya alami pada bulan September, 2003. Biasanya bila kena buasir, saya boleh memasukkan semula benda yang terkeluar tu, tapi kali ni tak boleh. Terpaksa doktor tolong tapi tak kekal lama. Ia keluar semula dan teramat sakit. Saya sampai menangis sebab, tak boleh bergerak dan baring atau duduk juga sakit berdenyut.

Saya mencuba B'Young Advanced Functional Food Course dan amat menajubkan sekali, dengan izin Allah, 2 hari saya makan B'Young, buasir saya semakin mengecut. Sekarang saya dapati sembelit saya telah hilang, begitu juga buasir saya.

Di sini, saya menggalakkan warga MDC mencuba product ini. Di sini saya beri penerangan sedikit mengenai product ini. Kalau nak order, hubungi saya di 019-3238780. Saya bukan semata-mata untuk menjual tetapi lebih kepada membantu rakan-rakan. Jika anda sihat, dapat buat amal ibadat dengan sempurna, sekurang-kurangnya saya dapat tempiasnya.

Ia mempunyai liabiliti isuran sebanyak RM2juta. DITANGGUNG HALAL dari JAKIM dan berbentuk serbuk agar mudah untuk diserap kedalam tubuh kita.

Kesan-kesan Efektif:

. Merangsang dan menggalakkan sistesis semulajadi MELATONIN badan
. Melambatkan / membalikkan proses penuaan
. Mencegah bermulanya penyakit dan peningkatan insiden penyakit
. Merangsang tidur yang sempurna
. Membersih usus besar untuk pergerakan buangan najis yang sihat
. Meningkatkan paras tenaga badan
. Meredakan tekanan / kemurungan
. Memperbaiki keanjalan kulit agar kelihatan muda
. Meningkatkan kekuatan mental
. Menggalakkan kawalan berat badan
. Menuetralkan radikal bebas
. Memperkuatkan sistem pertahanan badan (imuniti)
. Mengawalatur sistem penghadaman
. Mengawalatur sistem peredaran
. Menggalakkan penyerapan nutrien
. Mengawalatur fungsi kelenjar dan organ dalaman
. Menolong mencegah penyakit koronari
. Merencat fungsi pra-kanser dan pertumbuhan tumor kanser
. Mencergaskan libido (syahwat)

Anda diwajibkan untuk mengambil 3 kotak (3 bulan berturut) kerana fungsi B'Young adalah:

Kotak Pertama - RELEASE (SINGKIR) (menyahracun dan menyingkirkan bahan yang tidak perlu dan toksin yang membahayakan badan).

Kotak kedua - RELAX (REHAT) (membebaskan tubuh dari ketegangan agar dapat berehat secukupnya serta memulihkan badan agar kekal sihat dan muda. Sintesis semujadi MELATONIN badan memainkan peranan penting dalam hal ini).

Kotak Ketiga - REVIVE (PULIH) (Membina semula tisu-tisu, memperkuat pertahanan badan dan memulihkan fungsi-fungsi tubuh).

Kepada yang berminat boleh order dari saya. Hubungi saya di 019-3238780 RAHMAN

HARGA:
1 set (3 kotak) RM1,797.00 (Harga Jual) Nak special offer, contact saya. Saya boleh tunjuk cara bagaimana sambil makan dapat side-income.

* Mesej ini telah diedit oleh aman65 pada 14hb Feb 2004 11.13:24 mlm

IP : 203.106.168.64

aneesa

19 . Dihantar pada 14hb Feb 2004 10.48:02 pagi   [Edit]
kuwehkeria..
cam awak ni elok sangat makan TM-2...telah terbukti berkesan...kalu taknak pun takpe...bukan sekadar nak bisnes,juga niat nak bantu..ok...

IP : 219.93.230.174

azna

20 . Dihantar pada 16hb Feb 2004 09.50:46 pagi   [Edit]


Apa bezanya TM-1 dan TM-2 nie?

IP : 219.95.154.115

aneesa

21 . Dihantar pada 16hb Feb 2004 12.51:31 tghari   [Edit]
azna...
TM-1 berbentuk cecair dan Tm-2 berbentuk tablets(lebih kepada penjagaan utk wanita selain merawati penyakut tu)..ok TQ

IP : 219.93.230.174

aneesa

22 . Dihantar pada 16hb Feb 2004 12.52:13 tghari   [Edit]
penyakit lah bukan penyakut...silap taip..ahakss

IP : 219.93.230.174

Cobra

23 . Dihantar pada 16hb Feb 2004 2.10:59 ptg   [Edit]
rebus kulit kayu manis sampai mendidih kemudian minum..insyaallah

IP : 203.124.0.246

Adinra

24 . Dihantar pada 16hb Feb 2004 2.23:02 ptg   [Edit]
,

Sorry ler yer , terlambat answer. BAru dpt masuk MDC ni.

Azna: TM-1 & TM-2 tu sama je. Cuma TM-2 tu ada zat tambahan utk wanita & dlm bentuk tablet. Whereas TM-1 tu dlm bentuk cecair. TM-1 ni mengandugi 44 jenis mineral yg diperlukan oleh badan. Diperolehi dari air tasik Great Salt Lake, Utah, US & approved by MRI (Mineral Researh Institute). So, not to worry la pasal kandungan dia. Dan, halal. So, kalu dlm cecair, it's more convenient sebab boleh taruk dlm masakan, air minuman & in fact dlm susu anak kita. Klau tablet tu kan susah sikit.


Aaxslan : Kalau interested, boleh SMS/tel Adinra: 012-3927311. Tapi saya sarankan baik jadi ahli terus, sebab bukan je boleh dpt other info about other products, bahkan jadi ahli sekarang akan dpt TM-1 for free. Nak jadi ahli RM50 je seumur hidup. So, next time beli, dpt murah sikit.
Saya boleh hantar by hand area selangor & KL.

IP : 211.24.129.66

Adinra

25 . Dihantar pada 16hb Feb 2004 2.29:32 ptg   [Edit]
Kuwehkeria : Ish,ish..teruk jugak ye awak. Sampai masuk ICU. Masa baru2 kena..tak makan apa2 ubat ke? Mcm la mak saya. Dah serius baru nak berubat...hmm... alamat susah la nak baik. Last2 kena 'ikat' sikit usus tu kat Universiti Hospital. So, after a while bila usus yg diikat tu kering & mati, dia akan keluar sekali la dgn anu kita tu. Sekarang ni, mak I maintain mkn TM-1 je cukup...Dan of, course, banyakan makan buah & minum air.

Untk pesanan/keterangan lanjut, boleh call/SMS saya di : 012-3927311

Yg jauh tu, saya boleh tolong poskan.

IP : 211.24.129.66

maizana

26 . Dihantar pada 16hb Feb 2004 3.57:04 ptg   [Edit]
Buasir (Piles/Hemorrhoids)
Pengerasan fibron (darah beku dalam saluran rerambut -kapilari- menyebabkan toksid pekat dalam aliran darah.

Apakah yang menyebabkan Buasir?
Makan terlalu banyak tepung kanji, roti, kuih, sembelit, kekurangan makanan berserat (fibre) dalam diet, kerap makan pedas-pedas (cili api), kerap mengangkat barang-barang berat.

Tanda-tanda diserang Buasir
Pendarahan pada salur hujung makanan, najis berdarah serta gatal-gatal pada saluran najis.

Pemakanan Sumber Asli
1. Jus Lobak dan bayam - mampu membuang toksid pekat dalam aliran darah. 1-2 pain sehari. 6 oz bayam campur 10oz lobak.

2. Jus Celery - Mengandungi sulfur organik, besi kalsium. Boleh dicampur separuh dengan jus lobak, 2 pain sehari.

3. Batang-batang sayur - Dimasak sup air.

Elakkan dari makan:
Tepung Kanji, gula (roti, kuih manis), lada sulah dan makanan pedas.

Pemakanan Tambahan yang digalakkan
Daily, Protein, Fibre, Bio C, Garlic & Licorice, Passionflower & Chamomile.

Cara Pengambilan:
Daily: 1 tablet (pagi)
Protein: 1 tablet (pagi)
Fibre: 2 tablet (pagi) 4 tablet (tengahari) 2 (malam)
Bio C: 2 tablet (pagi) 2 (tengahari) 2 (malam)
Garlic & Licorice: 1 (pagi) 1 tablet (tengahari) 1 (malam)
Passionflower & Chamomile: 1 (pagi)

Sekiranya buasir terkeluar, ambil air batu di isi dalam baldi dan dibuat duduk diatasnya dalam masa 5 minit buasirnya akan pulih

Sumber
i) Penyembuhan Semulajadi Melalui Pemakanan Sumber Asli dan Pemakanan Tambahan..oleh Mohamed Farid A.Rahman N.D M.I.I.R
ii) Nutrition Almanac oleh Lavon J. Dunne

* Mesej ini telah diedit oleh maizana pada 16hb Feb 2004 4.02:37 ptg

IP : 202.190.80.250

spice

27 . Dihantar pada 17hb Feb 2004 4.04:46 ptg   [Edit]
cuba try gamat Emas :-

U can try to consume

1. Bioseed -
2. Pati gamat/ Bervitamin
3. Gel gamat..

Insyallah boleh baik.. need futhe info can contact me at
017-3570084 .

Buasir atau hemorrhoids merupakan keluhan mereka yang kerap sembelit. Lain-lain faktor yang boleh menyebabkan buasir ialah keadaan meneran (mereka yang sering mengangkat berat dan menjerit), pekerjaan yang duduk lama di atas kerusi keras (pemandu lori, pemacu kuda), mengandung dan lain-lain lagi.

Buasir adalah sebenarnya kusyen tisu jaringan salurdarah yang mengembang di bahagian dubur. Tanda buasir dalaman ialah selepas membuang najis, ia diikuti dengan titisan darah merah sementara tanda buasir luaran ialah bengkak di bahagian dubur yang kadangkalanya menyakitkan.

Pesakit buasir hendaklah mengelakkan dari sembelit (minum air sekurang-kurangnya 8 gelas sehari dan makan banyak serat seperti sayuran dan buahan). Makanan yang pedas dan berempah juga eloklah dielakkan. Perbuatan yang menjurus kepada meneran hendaklah dihindarkan. Pemeriksaan doktor hendaklah dilakukan untuk memastikan tiada sebab lain seperti tumor pelvik, lemah jantung ataupun portal hipertensi yang menjadi punca buasir.

Gamat boleh membantu melancar pengaliran darah di jaringan hemorrhoid tersebut.la turut membantu menghindari radang dan mempercepatkan penyembuhan luka. Kesan antinosiseptif oleh gamat boleh mengurangkan rasa sakit dan tidak selesa pada buasir luaran. Kesan lawas juga boleh mengelakkan sembelit.



Di syorkan

Pati Gamat Plus/Bervitamin

Bioseed


Gel eMas

1 sudu besar 2 kali sehari.

1 paket pagi dan petang(perlu minum air banyak).

Disapukan pada buasir luaran.



harap dpy membantu

IP : 61.6.39.138

Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
 

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "