Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Kesihatan, Petua & Kecantikan >> Diet : Program diet dari Klinik
(Pengendali : lini, piqah )
 
Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : Diet : Program diet dari Klinik
znogy

1 . Dihantar pada 07hb Jan 2003 09.59:11 pagi   [Edit]
AS'kum...

Nak tau lah ada sesapa pernah ambik program diet dari mana2 klinik tak.. ??

Ada apa2 risiko tak. sebab saya tengok member saya ambik program tu kurus lerr... tapi masalah lak yang timbul mulanya rambut selalu gugur.. tapi yang lain tu tak der lah saya nampak..

kalau ok nak gak saya ambik program tu.. nak kurus lahgi ler walaupun dah ok keheheii ...

IP : 192.228.137.71

Eus

2 . Dihantar pada 09hb Jan 2003 11.21:21 pagi   [Edit]
kawan saya ada ambik program nie from klinik BTS Famili - kat Bandar Tasik Selatan...memang kurus gile...from 110kg - 75kg...tapi syarat-syaratnya ketat sekali....kalau tak langgar pantang, U memang boleh kurus gila...tapi takde lah pulak side effectnya macam rambut gugur ke apa, cuma badan akan rasa lemah-lemah/mengigil-gigil pada peringkat permulaan...tapi darah tinggi dia hilanglah...sebab badan dah susut, pemakanan pun terkawal....tak boleh makan nasi for the first 2 weeks ke atau sebulan...lupalah...

kalau yang lain-lain nak cuba pun boleh, saya dapat tips nie from Slimming Programme yang saya ambik...memang berkesan...

pagi - air secawan + sosej (1 atau 2)

tengahari - tomyam ayam (tanpa lemak)/paprik ayam (tanpa nasi)/yong tau foo -

malam (before 7:00) - sama cam tengahari...

kalau U all tak percaya, cubalah dulu...kalau boleh maintain for 14 days macam yang saya cakap nie, guarantee you boleh turun...saya dah cuba for 5 days...saya turun 3 kilo...tapi lepas tu tak tahanlah.

syarat nya : tak boleh makan nasi, mee, biskut, roti, buah-buah yang berkalori tinggi cam pisang, oren, tembikai, papaya...epal, pear tu bolehlah.

kalau treatment from clinic tu pulak, lunch makan ubat. tak boleh makan apa-apa langsung. tapi kalau slimming programme yang saya buat, boleh makan.

cubalah....

IP : 161.142.100.86

znogy

3 . Dihantar pada 10hb Jan 2003 4.01:06 ptg   [Edit]
ohh ye rker.. tu lah kawan saya pun ada gak ambik program kat BTS tu.. kurus betui.. tapi effect pada dia ialah rambut gugur pada permulaan nya tapi sekarang ni ok dahh ..

saya ni nak kata gemuk tu tak der lah kalau boleh nak lah turun sikit berat badan tu 3-4 kilo jerrr.. utk maintain jerr..

sebelum ni berat badan saya turun lepas bersalin banyak gak lahh .. and maintain lagi sebab anak hisap susu .. so lepas dia berhenti ni.. rasa macam naik lak berat badan.. makan pun tak maintan tu ler jadinya..
so tu yang nak iktihar nak turun kan sikit tu..

eemm kalau tak der effect saya rasa nak ambik program tu lerr...
bab makan ni saya tak lah kuat sangat.. ada masa tak gak lalu makan..

IP : 192.228.137.71

lela_manja

4 . Dihantar pada 29hb Jan 2003 1.38:28 tghari   [Edit]
a'kum..

nak tau boleh address klinik BTS tu... kita pun ingat nak try laa.. cam saya ni dulu kurus tetiba lak naik sebab terlampau bz sgt keje sampai tade masa nak excercise cam dulu... makan pon dah start tak jaga... berat sekarang ni dlm 58kg laa tinggi laks dlm 160cm.. kita ingat nak dapat figure cam dulu dgn berat 47kg je.. doktor tu kasik ke amik ubat tu kalau dalam berat camnii??

IP : 161.142.78.84

flyguyz

5 . Dihantar pada 29hb Jan 2003 1.43:56 tghari   [Edit]
kalau nak merasa long term side effect.. amalkanlah... buat naya badan.. adakah kamu semua tahu berapa triliion sel dalam badan kita dan semua sel2 itu perlukan nutrien yang secukupnya... kita bukan tikus putih ooo....

boleh call fly camana cara yg betul tanpa kesan sampingan..takda gugur2 rambut. fly dah cecah 20kg dalam masa 2 bulan...

IP : 202.188.87.156

Eus

6 . Dihantar pada 29hb Jan 2003 2.41:09 ptg   [Edit]
no. telefon tak tau, tapi tempat nya saya tau le...tiap.

ataupun why don't U call operator : 103, ask for Klinik Famili BTS.

opposite ngan LRT Bdr Tasik Selatan je...

side effect : kawan I kata darah tinggi, lemah jantung ngan asthma dia dah takde. sebab pemakanan terkawal. makan benda-benda yang berzat je...ada resepi from doktor. sampai sekarang kawan I tu slim je, sampaikan ada orang ingat husband dia ada pompuan lain. just imagine..from 110kg to 65kg...(I jumpa dia last week)...sekarang dia dah berhenti dah, sebab dah OK.

cuma doktor tu pesan : kalau nak ikut program ni ikut betul-betul, jangan buat separuh jalan. the cost per week is around RM90 kalau tak silap... tapi bila dah OK, sebulan jumpa doktor sekali je...first month je kena jumpa doktor 2 minggu sekali. mula-mula je mahal.

IP : 161.142.100.81

flyguyz

7 . Dihantar pada 29hb Jan 2003 3.04:37 ptg   [Edit]
ini program VLCD..

Some products encourage you to undertake a complete or full fast VLCD program, at least initially. No meals are allowed. North America, full fast VLCD products are to be taken under strict medical supervision, but in Asia, there are no such requirements. Since the marketplace demands that a meal be taken when on supplements, therefore the competitor products are selling full fast VLCD products with a meal, eve though their formulations were designed for a full fast program in the first place. The Malaysian and other agencies are somehow allowing a full fast VLCD formulation to be taken over the counter, without any medical supervision and with a meal. This is against the law in United States or Canada.

The US has strict laws for VLCD products which have to be prescribed by a physician. If the Malaysian and other regulatory agencies follows the US example, then the so called full fast VLCD products in the marketplace should be only allowed to be sold under a licensed physician.

VLCD's restrict calorie intake. Thus the level of protein, carbohydrates and fat that one eats or are already present in ones body, affects how any food intake fuels one's body.

The liver converts foods (protein, carbohydrates and fat) into chemicals the body tissues needs for energy as follows:
- carbohydrates are converted into simple sugars (glucose)
- excess protein is converted into glucose as well
- fats are converted into ketone bodies

The amount of ketone bodies depends on how much glucose is available. If on a full fast diet or on a low carbohydrate diet, large amounts of ketone bodies will be present, to compensate for the lack of carbohydrates. The accumulation of ketone bodies in the bloodstream is termed ketosis.

One tissue that cannot use ketone bodies as fuel is the brain. The brain needs certain amount of carbohydrates per day to function properly - about 150 grams per day. Another tissue that cannot use ketones very well are the muscles. Thus, for the need to supplement VLCD's with the choice amount of protein.

Therefore, a low carbohydrate diet is UNBALANCED, with undesirable effects of ketosis.

Since the risks associated with full fast VLCD programmes are very high, if not taken under medical supervision, the US and Canadian health regulatory agencies have classified these as "Medical Foods", to be strictly administered by a licensed health care practitioner.

IP : 202.188.87.199

lela_manja

8 . Dihantar pada 29hb Jan 2003 4.28:38 ptg   [Edit]
fly...
teringin nak tau produk awak tu... mahal tak? ada kena tahan makan tak? sebab kita memang susah sket nak kontrol selera nih kihkihkih... lagi satu byk produk kurus ni berkesan tu memang la berkesan tapi lepas stop makin naik laks.. tu yg kita takut tu..

IP : 161.142.78.84

flyguyz

9 . Dihantar pada 29hb Jan 2003 5.08:00 ptg   [Edit]
lela manja.. boleh call syauqina at 0133486175. Dia akan bagi penerangan.

IP : 203.106.224.6

makcu

10 . Dihantar pada 30hb Jan 2003 5.17:05 ptg   [Edit]
korang ini ada satu lagi produk utk kuruskan badan
BIODEX. korang pernah dengar atau mencubanya tak? berkesan ke? aku dengar dalam masa seminggu boleh turun 2-3 kilo

IP : 219.93.8.6

juhaida

11 . Dihantar pada 06hb Feb 2003 01.06:52 pagi   [Edit]
assalamualaikum....

pasai klinik famili BTs tu kan.....biar saya cakap sket...ni pengakuan sebenar saya sebagai pengguna dia selama hampir 2 minggu. tapi baru tadi saya bawa 2 org kawan pegi kat situ...nampaknya diorang pun tertarik pada keberkesanannya....

tapi kan, betul la orang kata, everything should come from us... dia punya diet setting utk 3 bulan.dalam tempoh tu kena turun 20kg. lepas tu kita kena stop amik ubat, then makan mcm biasa.lantak la pe kemenda kita nak lantak...then, jumpa doktor tu smula. kalo tak naik....dia kasi kita details pasal program selanjutnya.

pasal makan....haaa...dalam tempoh 3 bulan, bukan saje nasik...segala jenis karbohidrat kita tak bole sentuh.mee kuning, bihun, kueh tiow, nasi, segala jenis mee, tak kira la siput ke melidi ke, telur ke...dan juga mee laksa tuh...senang citer...karbohidrat laa...pah tu...pagi masa breakfast, dia kasi kita pilihan...samada nak roti bakar sapu planta dua keping, atau cornflake 3 sudu, atau oat 3 sudu, atau biskut 4 keping.tu je yang bole...takde SUSU.jangan sesekali guna susu.so, kalo oat ngan cornflake,kena bancuh ngan air tawar je...tapi panas laa kan. then utk minuman pagi plak...leh je kalo nak minum secawan kopi atau nescafe...pilihan tu...bukan amik semua sekali. waktu sarapan ni...cuma bole amik satu sudu gula.nak taruk dalam makanan ke...air ke...tak kira laa..but just one table spoon.tu cerita pagi....tengahhari plak...just take a slice of selected fruit. cuma b ole pilih samada betik,jambu batu,atau tembikai.semuanya sepotong je...jangan lelebih.makan malam...avoid segala jenis karbohidrat....then leh lantak segala jenis protein....makan la banyak mana...tapi kena balance ngan serat.amik laa 1/3 serat compare ngan protin tu. contohnya....sayur mesti kena 1/3 dari lauk(ikan).bole makan daging...ayam ke lembu...tapi cuma sesekali je dalam seminggu.makanan yang berasaskan ubi takleh amik langsung.cam ubi kentang,keledek, keladi.apa2 jenis ubi laa..pahtu kan..labu pun takleh amik.jangan sesekali amik.erm....ape lagi yek....haa,kacang pun kena avoid...kacang bakar ke,kacang peas ke...yang bole cuma kacang botor,kacang panjang,kacang buncis.the most important ...sumer makanan kita cuma bole rebus dan kukus je.doktor tu ada cadangkan makan yong tau foo....tak pun sotong kangkung....
kalau nak diikutkan..bukanlah ketat sangat pun.apa yang dilarang tu..memang ada kebaikannya pada body kita.kalo kita sayang body laa..kenapa dia larang kita makan karbohidrat?sebab....pada pandangan sayalah....org yg gemuk dah terlebih lemak...yang asalnya dari karbohidrat yg tak digunakan..means 'tenaga'. so...tujuan doktor ni cuma nak jadikan semula lemak2 tu sebagai bahan bakar utk tenaga.betul tak?tu pasal makan...

pasal minum plak...sehari paling kurang 3 liter air masak kena minum. takde air kaler2 punye yek...kalo sukat botol mineral besar tu...paling tidak 2 botol kena hentam.kalo yang kecik plak....kena hentam 6 botol...orang kata hendak seribu daya...tapi tu elok utk kesihatan kita.air bantu kita utk bawa oksigen ke kepala...so,takde la mengantuk...takde la pening kepala.air gak buang segala jenis toksid ldlm badan.so.kalo slalu buang air kecik...jangan risau la....perkara biasa bagi yg banyak minum.bukan sebab kesan ubat yg diambil.

utk aktiviti.....dua minggu pertama..takde pape...cuma maintain cara makan cam tadi je.then dua minggu berikutnya...kena exercise selang dua sehari..joging ke...pegi gym ke....skipping ke...janji ada exercise.dua minggu lepas tu plak...kena exercise tetiap hari...amacam, berani?hehehe...nak seribu daya.

ubat yg dia provide.....ada 3 jenis....satu utk sejam sebelum sarapan. satu utk selepas makan malam utk pecah lemak...satu lagi utk sebelum tido utk cuci perut.ubat ni sket je...but it costs for rm98. tapi kan...kalo overweight rm98 laa....kalo dalam kes obesiti...rasanya dalam rm120 kut...lupa lak nak tanya kawan tu..sebab saya kena rm98 je.ada pape lagi yang tinggal?erm...

haa...terus terang cakap...macam saya kata awal2 tadi..everything should comes from us....ubat tu utk support semangat je. medicine is just a drug...cuba kalo praktik segala petua dan tips tu..takyah guna ubat...saya rasa...mujarab woo...tapi yang penting....disiplin laa...kena ketat..segala menu kena ikut jadual...takde tipu2 ye....nak kurus bukannya senang.

kesan sampingan dia....doktor tu ada cakap...setiap orang ada gak kesan sampingan dia tu..ada yg gatal2...ada yang pening2...ada yang mengantuk....semuanya bergantung pada antibodi ngan metabolisma kita...kan dah kata...its just a drug....psikologinya....sebagai penyuntik semangat kita je...psychological treatment utk itu...amalkan je tips menu tadi.insyaAllah..takyah bazir duit cam saya.tapi ini pengalaman tau.

kesan yg jadi kat saya?tapi ingat...tak semua leh rasa sama cam saya kan...1st time saya makan ubat tu...saya tido kul 4.30 pagi...then bangun smula 6.30 utk solat subuh.then..tak ngantuk dah sampai la ke 4.30 pagi esoknya...tak tau mana silapnya,tapi doktor tu ada kata,kalo makan pil tu...jadi susah nak tido.apa yg bestnya....saya langsung tak penat. pegi balik kelas cam biasa je..tapi rasa lebih ceria plak..mungkin psychological effect kan...ye la...kita dah makan ubat memahal...pastu semangat nak kurus.apa lagi...hepi laa...erm,saya jadi kurang makan.walaupun tak amik lunch...buah tu leh dibawa ke waktu malam..makan skali ngan meals utk dinner.tapi saya tetap tak letih...mula la rasa cam lemak kita dah tukar smula jadi tenaga.tu mind control tu...kena ingat....ubat tu support je....tul tak?

then...berat saya dari 70 kilo dah turun kepada 66 dalam masa 4 hari je...then turun plak ke 64 dalam masa 6 hari. disiplin punya pasai tu....tapi....plz....don't break the rules.....sekali kalo tipu diri sendiri rasa nak tipu lagi...satu hari saya start teringin nak makan maggi...hehehe...bukan lapar tapi teringin...bukan tadak duit,tapi dah teringin....lupa plak yg maggi tu pembekal karbohidrat..so...start dari tu..teringin plak nak makan wafer...manis2 plak tu...dah tu...bantai plak tomyam ngan telur bistik...hehehe...kena plak abang kawin hari tu...so, takde pantang laa...pendek kata,cuma seminggu je saya leh tahan disiplin...dah memang nature saya jenis yang tak istiqomah....spatutnya kena la berterusan.spatutnya berat saya antara 49 ke 57...so, doktor tu nak tgk saya dalam keadaan 52kg...payah gak kalo tak pantang....tapi stakat nih saya maintain 65kg slepas hentam sumer jenis makanan yg saya nak.tapi baru 12 hari program saya....saya cuma kena disiplin...disiplin...disiplin...camtu gak kat sesape yg nak kurus...kuncinya cuma disiplin je.

eh...kawan saya beratnya 92kg...dia sepatutnya kena 58kg je...so 2 minggu pertama turun 5 kg je...2 minggu lepas tu turun lak 7 kg...so, dalam sebulan dia dah hilang 12kg....amazing tuh....hendak seribu daya....ikut hormon memasing laa...ada yg turun cepat,ada yg turun lambat.

tapi peringatan...baik buruknya diet kat klinik famili tu bergantung pada kita gak...dia tak paksa kita pegi tau...dia gak tak wat pun advertisement.cuma dari mulut ke mulut je dia leh kaya.bayangkan sehari lebih seratus orang datang.setiap orang bawa tak kurang dari rm100...dia gak bukan nak cari duit ngan program tu..sebab sebenarnya tu klinik utk satu family...tak kiralah sakit apa.kalo kita datang utk diet..kebetulan plak ramai pesakit lain..tanaknyer dia layan kita....datang la dari mana pun..tak kira lah sejauh mana pun...dia kata...klinik dia utk org sakit...tapi kita yg nak kurus ni bukannya sakit....tul tak?itu doktor tu kata laa...

dah panjang lebar nih...kang ada yg marah lak...kalo rasa berguna.amiklah ilmunya...kalo rasa tak berguna...takyah la baca.cubalah avoid ubat..pastu amik je menu yang dijadualkan tadi...pastu eksesais...tah2 lagi efektif...lagi cepat kurus....takde rasa risau duit abih ke...diet tak jadi ke...side effect ke....yang penting..kunci emas kena bawa.....disiplin...slamat mencuba...good luck.

IP : 210.186.216.128

vogue

12 . Dihantar pada 07hb Feb 2003 12.23:47 tghari   [Edit]
JuHaIdA,

Kalau kite mengikuti program aje tu tanpa amik ubat tu boleh ke? Ade kesan sampingan ke?

IP : 161.142.100.81

lela_manja

13 . Dihantar pada 07hb Feb 2003 1.06:22 tghari   [Edit]
juhaida...

aiseyy saya tak jumpa la tempat tu kat ner.. ponek den berpusing2 kat bandar tasik selatan nuh.. boleh describe in detail tak location dia... erm rega RM98 tu tahan baper lama? utk stok seminggu ke hape? Camne arr awak cakap dgn doktor tu pasal nak kurus nih? Just cakap "doktor, saya nak ubat kurus gitu ke?" heheh

IP : 161.142.100.81

juhaida

14 . Dihantar pada 07hb Feb 2003 1.54:13 tghari   [Edit]
to vogue.....

pasai amik program tanpa ubat tu cuma saranan saya...tapi la kan, hendak seribu daya.kena la disiplin diri...kalo dah tak guna ubat, mana ada side effect.cuba ikut je cara sarapan yg doktor tu cakap.pahtu lunch cuma buah sepotong...tapi dari 3 jenis yg saya kata tu jer...dinner lak amik protein ngan sayur....kira ok apa...biar lambat turun asal kita tak nyesal.erm...eksesais kena ada gak.memula try la selang sehari...bila dah rasa serasi ngan aktiviti tu,try la tetiap hari.alaa...cuma skipping pun dah ok...dalam bilik pun leh wat...erm...try la aerobic style britney spears ke paula abdul ke....hehehe....ok ape...asalkan ada kesungguhan.lupa lak nak kata...sarapan antara kul 6 pagi ke 8 pagi. pahtu lunch antara kul 12 ke pukul 2...utk dinner lak dari kul 6 ptg ke pukul 8 mlm. bila lebih masa je...dah tak jadi tenaga laa apa yg kita makan tu...jadi lemak smula.kalo gitu...sampai bebila pun tak kurus.kan?try la dalam istiqomah...saya doakan.sesamalah kita kurus....leh dapat keja best2 lepas nih.hehehe

IP : 210.187.129.184

juhaida

15 . Dihantar pada 07hb Feb 2003 2.18:28 ptg   [Edit]
to lela_manja

pasal nak ke situ....hehehe...skali pegi ngan orng expert.maknanya di dah sllu ke klinik tuh...lagipun minah tu mmg org kl...kali kedua pegi tu...saya lak yg bawa kawan...kami dari uia...ke jalan ampang...pahtu...ke cheras...tempuh gak laa sign board tmn connought ngan bndr tun razak...pahtu ikut jalan ke sungai besi...erm...dua kali sesat tau...maksudnya terslah amik jalan laa....kalo nak tau, ada dua sign board tanda ke bandar tasik selatan kalo kita dari kl....erm...yang pertama tu cuma simpang..kalo tk silap sign board dia kaler biru....tadak bangunan kat situ...so jangan amik jalan tuh....terus sket dan perlahankan kelajuan kereta.hehehe...sebab kalo silap leh terlajak.dekat je dari sign board pertama tuh...ada lagi satu sign board kaler putih kalo tak silap.kalo silap tu sori la yek.mmg susah nak nampak sign board tuh kalo dari jarak jauh...sebab terlindung dek pokok....kat situ ada bangunan besar....kedai tah berpa tingkat tah...tu deretan kedai la tuh.kalo tak silap kaler2 cokelat je bangunan kat situ...nak senang wat tanda...ada shell kat simpang kiri.bebetul dkt sign board kedua tuh.depan shell tu la da bangunan cokelat tuh...klinik tuh ada terselit daalam bangunan tuh...besar terpampng tulih KLINIK FAMILI BTS....doktor maison punyer...try la...kali nih mesti tak sesat.kat situ tadak mesin atm laa...satu bandar tu tadak..hehe..prepare la duit dulu yek.erm rm98 tu utk dua minggu..so, setiap dua minggu dia suruh datang.nak check banyak mana kita turun.masuk je klinik tuh...kat kaunter dia kata je nak amik program...dia dah tau dah....dia kasi borang..pahtu tunggu la dia panggil utk consultation....erm,dia dah set masa utk program tuh...kalo pegi antara kul 11 tgh hari ke pukul 2 ptg...kira senang laa...sebab masa tu ada 2 doktor.memng waktu tu utk program diet.klo terlajak...amik kul 3.30 plak...yg pagi...saya tak arif...senang pegi wktu pejabat...org tak ramai.hari2 kerja la kan..kalo tak....penat tunggu.lagi satu, kalo pregnant tak leh amik program tuh....kalo dh bersalin pun tk leh....kena tggu 3 bln lepas bersalin....tu la doktor tu kata....

senang citer...amik alamat dia yek(kalo nak naik teksi laa):

KLINIK FAMILI BTS
(Dr. Maison bt Shaik Abd. Rahman)
No.23, Ground Floor, Jalan 8/146,
Bandar Tasik Selatan, 57000 KL

tel: 03-90596341 fax: 03-90596341

IP : 210.187.129.184

lela_manja

16 . Dihantar pada 07hb Feb 2003 3.17:37 ptg   [Edit]
oo.. heheh

cisstt.. kihkihkih kita dah sampai pon dekat shell tu. dah siap berenti pon.. tapi tak nampak2 pon tempat tu kat nerr hihikk apo laa.. o gitu ke senang la camtu ermm ok la juhaida thanxx very much for ur info.

IP : 161.142.100.81

Eus

17 . Dihantar pada 07hb Feb 2003 4.47:14 ptg   [Edit]
kalau tak jumpa gak klinik BTS tu boleh call saya....kita nie orang Bdr Tasik Selatan...dekat sangat ngan my house. senang citer...opposite LRT Bdr Tasik Selatan...dekat dengan shophouses. kalau dah nampak Shell tu mesti boleh nampak klinik tu..unless something is wrong somewhere...kuikuikui...jangan marah.

012-6151435 - Sue.

IP : 202.184.53.30

juhaida

18 . Dihantar pada 08hb Feb 2003 11.56:03 mlm   [Edit]
hehehe.....ye ke dekat je lrt tuh ngan klinik? dulu saya dapat guide camtu gak...tapi jauh laaa.....mau berpeluh....nak tau gak...bandar tasik selatan tu baru lagi ke dah lama yek?apsal takde bank?atm?susah gini...masalah negara lak yg timbul...ada pun kat sg besi....itu pun bsn je....kalo org sakit nak pegi klinik BTS tu....duit plak t'tggl kat bank....haru gak kan....

erm......ngarut dah nih......maaf bebanyak sempena aidil adha....

IP : 210.187.129.184

pharmacist

19 . Dihantar pada 10hb Feb 2003 01.00:24 pagi   [Edit]
Assalamualaikum.

Kalau nak cepat turun badan juga...pi jumpa ngan doktor..suruh dia prescribe ubat kurus , namanya DUROMINE 30mg.Murah..sebiji tak sampai RM 2.00

Ubat ni makan sebiji setengah jam sebelum breakfast.Sehari sekali ja.Bila makan ubat ni, kita tak akan rasa lapar dan aktif bekerja.Keberkesanannya terbukti .Tetapi ubat ni tidak boleh diambil oleh pesakit asthmatic dan juga yang mempunyai masalah jantung.

Doktor akan check dulu sama ada sesuai atau tak.Kalau sesuai baru dia prescribe ubat ni.

IP : 210.187.129.184

tia75

20 . Dihantar pada 10hb Feb 2003 11.08:34 pagi   [Edit]
pharmacist , saya pernah makan duromine tu, tapi pinggang saya sakit lar.
kenapa yerkk????
lagi satu kan saya memang mushkil sikit ubat-ubatan untuk kuruskan badan ni...takut effect kat organ2 dalaman. saya pernah dengar 'topik pagi era' mengenai pill kurus...pemanggil memberitahu, kakaknya ada makan ubat kurus, tapi tak dinyatakan jenis apa beli dimana..ternyata hasilnya memang memuaskan, tapi agak malang kakaknya tak boleh nak prengnat sebab rahim hancur akibat dr makan pil kurus.
semasa tu saya ada mengambil pil kurus adipex (diberikan oleh doc). memang berkesan hasilnya...tp bila terdengar pengalaman kakak pemanggil tu saya jadi takut dan tak berapa confident dgn pil2 kurus ni.

IP : 192.228.137.71

lela_manja

21 . Dihantar pada 10hb Feb 2003 11.42:59 pagi   [Edit]
iskk.. tui ke tia?? wisau laks...
ermm.. cam saya ni pharmacist.. tak la gemok giler.. cuma dah naik dlm 10 kg je dari berat asal saya.. saya nak dapat balik la berat lama tu cuma tade masa la nak work out cam dulu.. boleh ke dr tu nak prescribe duramine tu.. then lagi satu btul ke cam kata tia tu? ada side effect cam tuu?

IP : 161.142.100.81

flyguyz

22 . Dihantar pada 10hb Feb 2003 11.49:52 pagi   [Edit]
itu bezanya ubatan dengan hasil khazanah alam semulajadi..

nak tanya Pharmacist, cubalah bagitau kesan2 DUROMINE kpd manusia sekiranya diambil berterusan dan apakah bahan2 yg ada dalam DUROMINE, belajar hal2 perubatan ini bagus, tapi yg tak bagusnya.. Rakyat menjadi mangsa sbg TIKUS PUTIH ...cuba kaitkan ubatan dengan perihal keseimbangan metabolisma badan... boleh tak..??di situ kita boleh mengkaji..kesan buruk pengambilan ubat-ubatan... bagi fly, ubat-ubatan ini hanyalah menghilangkan rasa sakit utk sementara waktu... tetapi tidak menghilangkan penyakit.. konsepnya ialah memberi tafsiran kepada otak di mana kesakitan di anggap sbg keadaan biasa di dalam badan disebabkab sel2 telah dibisu secara tak langsung..cthnya kita makan panadol dan selepas 2-3 jam, biasanya sakit akan datang kembali.. ini adalah ubat-ubatan akan mengacau tahap metabolisma badan dan sel2 badan...membius sel2 yg sakit utk sementara waktu, supaya badan kita akan lali dgn sakit tersebut... itulah... apabila panadol yg di makan hanya 2 biji.. makin di tambah setiap hari.... sebab kesakitan bertambah... dan dos ubatan pun akan bertambah...


Kami berharap, anda di sini bukan hanya memberi tahu mana ubat2 (hasil perubatan kimia) yg bagus (kebanyakkannya sementara bagus...yg kekalnya kesan sampingan).. dan ubat-ubatan hasil khazanah alam semulajadi di pasarkan di Malaysia... kami berharap anda dapat memberi tahu kami risiko & kesan2 buruk yg akan dihadapi..


sesiapa nak tahu website yg menerangkan kesan2 buruk,risiko dan asal-usul penyakit.. sila masuk www.anispharmacy.com , banyak anda akan pelajari dari sana...





* Mesej ini telah diedit oleh flyguyz pada 10hb Feb 2003 11.54:34 pagi

IP : 210.187.129.184

tia75

23 . Dihantar pada 10hb Feb 2003 12.18:24 tghari   [Edit]
betul tu lela_manja ....tia sendiri dengar dalam radio era...pemanggil tu kata macam tu...tp tak pasti lah pulak pil kurus jenis apa yg dia makan.
my sister pulak memang ada makan duromine...dr 78kg turun ker 55kg...
tp tia tak tahan lar...pinggang sakit.
kadang-kadang tia confuse jugak sebab tia ni rajin bertanya pada doc apa side effect yg kita dapat bila makan pil kurus. ada doc kata ok..ada yg kata better jgn ambil. memang tia pernah makan pil kurus...doc kasi...tapi tia tak berani nak teruskan sbb takut side effect. tp hasil dia memang berkesan...dr 66kg turun ker 55kg. tp tia nak kuruskan lagi sebab tia ni tak tinggi cuma 148 ajer....kalau boleh nak berat macam belum kahwin dulu...43kg ajer....kecik molek.....
tp susah lah nak dapat...sekarang ni dalam proses nak diet sendiri...tak nak guna ubat2 ni...tp nak buat excersise dan control makan...emmmm boleh ker???

IP : 192.228.137.71

juhaida

24 . Dihantar pada 10hb Feb 2003 1.12:23 tghari   [Edit]
assalamualaikum....

mak aii...takutnya dengar side effect gitu....tetiba je rasa cam nak muntahkan smula sgala ubat2 tuh...saya plak cuma dua minggu je try ubat doktor tuh...pastu saya stop...saya cuma amalkan dia punyer program je...control makan...senaman....tapi ok what...leh maintain...kan saya dah kata, ubat tu utk penyunting semangat je...just a drug.....maknanya betulla telahan saya slama nih....amik je program yg doktor tu sarankan...takyah ubat2...best ape....takut plak dgr gitu....
ya tuhan..ampunkan dosa hambaMu yang tak pernah bersykur dengan nikmat kurniaanMu.....

IP : 210.187.129.184

Eus

25 . Dihantar pada 11hb Feb 2003 09.39:16 pagi   [Edit]
makanlah jamu! ubat-ubat pil nie a bit risky lah...tu sebab saya pun tak berani.

lagi satu diet programme yang doktor bagi tu kalau U all ikut pun gerenti kurus...saya dulu pergi slimming centre (package)...lepas tu diorang bagi diet programme macam yang doktor kat BTS tu cakap lah..exactly the same, cuma saya takde makan ubat-ubat, cuma treatment je macam linkage drainage, slimming bath, guna machine untuk kempiskan perut dan memacam lagi...

3 hari saya ikut resepi yang consultant saya bagi, saya turun 1.5kg...memang menakjubkan, no pills, no injection, JUST D.I.E.T! kena makan makanan high protein and no cabohidrat...tapi for the first 2 weeks kena ikut betul-betul, tapi saya nie tak disiplin, 3 hari je saya sanggup. tapi badan saya mantain tak naik. ikut je resepi je...tak payah buang duit beli pil lah, apa lah...ikut je resepi yang Junaida kasi tu...

pil - pil ni bahaya lah...tapi jamu saya berani makan, sebab ia asli. slimming tea pun saya tak berani (sebab dah terkena)....tapi nasib lah...kenkadang badan kita nie serasi, kenkadang tak serasi.

IP : 161.142.100.81

juhaida

26 . Dihantar pada 16hb Feb 2003 11.35:45 pagi   [Edit]
eh.....

cuba kita pk, kenapa kalo makan ubat2 nih org sarankan berhenti kalo mengandung.maksudnya ibu2 yg mengandung dilarang mengambil ubat ini....so, dah tentu sebab effect yg dia akan kasi kat rahim kita...kan?sama je ngan ubat kat klinik bts tu...tak pun memana ubat la kan....cam sendayu tinggi tu...masa period pun ada certain ubat yg kena avoid.....so, semuanya sebab nak jaga rahim.....saya rasa, tak jauh bezanya dengan jamu.....mana ada org mengandung dibenarkan minum jamu...melainkan kalo nak gugurkan kandungan dia ataupun nak rosakkan rahim dia.....bahaya lah......saya sekarang ni dah seminggu stop mkn ubt bts tu kan....berat saya maintain la....cuti raya dulu saya hentam je menda nak telan...pun maintain gak berat......kalo gini...lega la ati saya...erm.....why should we change our appearance for the eyes of men?why don't we change their perception on this case?its much easy,right?......

IP : 202.190.179.69

tia75

27 . Dihantar pada 17hb Feb 2003 8.18:30 mlm   [Edit]
juhaida, pil yang dia pagi tu macam duramin jugak ker?
saya teringin jugak nak ke klinik tu tapi saya takut lah nak makan ubat2 ni...takut side effect.
doc dia ok ker?

IP : 192.228.137.71

Eryn_dgreat

28 . Dihantar pada 18hb Feb 2003 1.56:48 tghari   [Edit]
TO: znogy & member2 yang sepengalaman,...

Kalau masalah nak kurus ni, sebelum ini saya juga pernah mengalami
masalah kegemukan... berat saya sebelum kawin
around 46~48kg (not more than that) tinggi 160cm...
tapi lepas bersalin dah jadi 63kg... (masa pregnant berat 72kg) maknanya saya dah kumpul lemak yang banyak since saya pregnant.
Ini juga salah satu tips utk kurus lepas bersalin,
kena control makan walau pun tengah pregnant...
masa saya pregnant, saya dinasihati supaya kurangkan makan...
and bila menghampiri saat2 deliver, saya terpaksa di induse kerana
mengalami darah tinggi.

Berat saya hanya berkurang dlm 2-3 kilo je lepas bersalin...
kalau nak tahu badan saya ni senang naik, susah nak turun...
tapi saya kuatkan semangat untuk DIET... saya juga amalkan tips seperti
juhaida berikan. Alhamdulillah agak berkesan.
Kurangkan makan makanan yang berkabohaidrat tinggi...
dan lebihkan sayuran... tapi kalau nak tahu mula2 diet tu...
memang tak tahan.. lagi pun saya still breast feeding...
so selalu lapar, coz baby kuat menyusu...
masa tu hubby saya Dealer barangan LUXOR..
ada sape2 penah dengar tak ?...
saya amalkan makan SPIRULINA... bukan pil kurus,
tapi makanan sampingan yang berkhasiat...
kalau ada sesiapa yang pernah dengar, sure akan
tahu khasiat SPIRULINA ni...
bukan saja membuang toksin dlm badan, tapi kulit saya
juga semakin halus & bersih...
saya ambil sebelum makan dan alhamdullilah nafsu makan
saya berkurangan, dan boleh control pemakanan kita...
sejak tu la saya mulakan diet saya...
makan nasik tapi lebihkan sayur....

dan sekarang berat badan saya telah kembali ke asal...
ramai gak office mate yang sering bertanya apa rahsia saya...
tapi itu la dia.. jaga pemakanan kita...
saya rasa elakkan la makan pil2 kurus ni...
kalau kita stop makan ubat, maybe badan akan naik balik..
dan nafsu makan juga perlu dijaga....

IP : 192.169.41.52

teach78

29 . Dihantar pada 19hb Feb 2003 3.05:47 ptg   [Edit]
nak tanya la selain pear, jambu batu ngan epal buah per lagi leh makan.. takkan tu aje kot...

lagi satu nak tanya tentang sayur "sejuk" yang selalu org tetua kata tu.. cam bayam petola tul ke leh bawa keburukkan kalaumakan selalu

IP : 202.188.66.57

ladyjane

30 . Dihantar pada 19hb Feb 2003 7.10:01 ptg   [Edit]
lady nie penyokong kuat si eus & juhaidah..tak payah lah nak ambik pil yg kita tak tahu apa kesan nya 2 3 tahun yg akan datang yg penting nya sihat..........makanan seimbang, tido cukup...........

just want to share with everybody lady dulu ada member kamceng yg asyik nak diet siang malam .....mungkin tuhan makbulkan hasratnya..beliau involve excident tragic...sampai koma...2 years and the only thing he consume ialah susu...and betul betul kurus..dan tepat 2 tahun selepas excident tu..14th Jan 2003 beliau meninggal dunia al-fatihah.....

so pengajaran nya..bersyukurlah dgn apa yg ada yg penting kesederhaan dlm apa jua pekara..makan sederhana, jamu sederhana, excercise sederhana...........dan sebagainya

anyway eus ada jamu untuk anak dara yeaa.......boleh percaya ke..nak detail sikit....

IP : 161.142.100.81

Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
 

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "