Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Kesihatan, Petua & Kecantikan >> PRODUK PENGELUPASAN : PRODUK KECANTIKAN MUKA ceritakan penglmn anda
(Pengendali : lini, piqah )
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej
Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : PRODUK PENGELUPASAN : PRODUK KECANTIKAN MUKA ceritakan penglmn anda
farahliyana

1 . Dihantar pada 21hb Dis 2002 02.19:00 pagi   [Edit]
A'kum

hai...
disebabkan ada yg bertanya pasal produk kecantikan muka so di sini marilah kita sama2 menceritakan pengalaman kita menggunakan produk kecantikan buatan malaysia nih...
la ni kalau kita perhatikan bukan main banyak lagi produk2 kecantikan nih... kebenarannya pasal ia dtg dari satu tangki tu tak dpt nak dipastikan kesahihannya...

so kali ni yana nak ceritakan pasal pengalaman yana...

dulu yana pernah memakai produk O lynn...
muka memang ok... mula2 tu mmglah menderita... kulit mengelupas...
but lps tu kulit muka makin bersih dan licin....
tiap2 bln gi facial.. tapi lps tu yana stop slowly sbb nak maintain mahal sgtla... masa mula2 yana beli set lengkap RM 500++
lagi satu sbb napa yana stop pakai produk nih sbb... muka nampak tak natural... mmglah muka bersih... but nampak berkilat sgt... mcm berminyak sgt kulit muka nih sedangkan muka kita sbnrnya tertarik sbb jadi tegang....

then sejak dari tu yana cuma pakai produk biasa je...
carik yg reasonable n berkesan...
cthnya loreal.... di samping tu kenkadang yana pakai tomato...
tu tengok tahap kerajinanlah...

skang ni rasanya tgh nak try produk lain...
yana dah try cleansing milk n facial cleanser dia so far so good...
so ingatkan nak beli esok lusa...
Insya Allah lps sbln dua yana pakai yana akan ceritakan apa nama produk tu n resultnya.... yana berani try produk nih sbb dah try pakai 2 produk dia tu (spt di atas) n... harganya pun boleh tahan... berpatutan...

so pada sapa2 yg jg memakai produk yg sewaktu dgnnya tuh... silakanlah menceritakan pengalaman anda, manalah tau ia boleh membantu org lain plak dlm memilih produk yg berkesan...

tapi... perlu diingat setiap org lain kesannya....

wassalam

IP : 219.92.234.91

b2002

2 . Dihantar pada 21hb Dis 2002 02.41:04 pagi   [Edit]
a'kum,

eh! lambat juga farahliyana tidur ya.............o.klah akak ceritakan ttg. pengalaman akak pakai produk kecantikan muka ni......

masa pakai Clinique dulu memang o.k. mulanya, cuma muka nampak
berkilat semacam tapi stop sebab kandungannya.

lepas tu cuba bebarapa produk lain tapi stop juga sebab tak sesuai.....
kemudian tertarik dgn. Nouvelles visages cubalah juga ... mula2 tu sakitnya muka macam udang kena bakar... kulit mengelupas teruk...
lepas tu o.k. jadi pujian kekwn kat opis tapi lepas tu stop bila tengok kat
cermin beza teruk benar warna kulit tgn. & muka....... try pulak Beau naturale pun stop bila tau produk ni keluaran dr. kilang yg. sama dgn. Nouvelles visages.

Cuba pulak Herbal Skinovation tapi tak lama coz tak tahan dgn. prize
too expensive...............

lastly pakai de bella ..........o.k tupun campur gak dgn. produk lain yg. sesuai.

la

IP : 161.142.100.81

farahliyana

3 . Dihantar pada 21hb Dis 2002 02.55:15 pagi   [Edit]
A'kum....
mmmm.... masa yana pakai o lynn dulu mengelupas gak...
sakit mmglah sakit tapi mengelupas taklah teruk sgt...
paling seksa masa tgh tidur...
bila muka kita mengelupas... of course lah muka kita rasa gatal...
masa tgh tidur... kita kan tak sedar? then bila rasa gatal tu menyerang yana yg tgh tidur terus garu muka... apalagi terus menjerit.....
sakit ya amaaaaaaat Tuhan je yg tau....
esoknya kat muka kulit yg mengelupas tu berubah jadi kehitaman....
but 2,3 hari lps tu ia dgn sendiri gugur bila kita basuh muka...

kesimpulannya O lynn ni kat muka yana ok....
but harganya lah... maaaahaaaal dik nun! tak mampu akak!
maklumlah kita tgh study takkanlah asyik nak harapkan duit mak bapak kan???

nanti yana citer plak pasal pengalaman adik n kawan yana pakai produk2 yg sewaktu dgnnya nantie...

IP : 219.92.234.91

b2002

4 . Dihantar pada 21hb Dis 2002 03.04:10 pagi   [Edit]
akak nak tau bila yana mula pakai O'lynn ni sebab.......
akak pernah attend dia punya talk ........nampak macam
o.k je produk dia masa dlm. tiub ....... tak sangka ngelupas
teruk pulak macam produk lain.

IP : 161.142.100.81

farahliyana

5 . Dihantar pada 21hb Dis 2002 03.13:30 pagi   [Edit]
kak.. akak ada yahoo messenger tak?
la ni yana online...

tulip_is_mine << ni nick yana...
just add je...
boleh cerita sikit

IP : 219.92.234.91

b2002

6 . Dihantar pada 21hb Dis 2002 03.31:36 pagi   [Edit]
tak adalah yana......tapi bolehlah pakai e-mail akak ni.

IP : 161.142.100.81

akak78

7 . Dihantar pada 21hb Dis 2002 08.39:57 pagi   [Edit]
hai... nak tanya nih..baru cuba cuba nak try pakai product yg mcm nih...tp tau gak mana yg bagus...lagi satu kalau lah kita dah pakai pah tu ..muka kita elok je..cun ..pah tu nak stop...may be mahal ke apa ke....ada kesan ke..takut2 muka bersih jadi jerawat kang...camanaa?

IP : 202.188.76.221

kenangan86

8 . Dihantar pada 21hb Dis 2002 09.43:02 pagi   [Edit]
Assalamualaikum,

Akak pernah pakai O'lynn, memang boleh tahan juga la, tapi bab mengelupas tu yg tak tahan. Walau bagaimana pun produk dr Filipina lagi teruk weh!, sampai nak senyum pun tak boleh, muka jadi begitu tegang, makan apa tah lagi la!

Sekarang ni akak pakai Sendayu Tinggi, nasib baik tak mengelupas, tapi a bit slow, janji jgn ngelupas dah la tak tahan pernah sampai darah muka akak. Tapi ada org cakap Reena Cosmetic pun O.K jugak, tengok kut nanti dah jemu dgn ST mungkin tukar Reena Cosmetic pulak

IP : 192.25.240.225

LiLiNz

9 . Dihantar pada 21hb Dis 2002 11.30:06 pagi   [Edit]
Assalammualaikum...

IP : 203.106.135.40

LiLiNz

10 . Dihantar pada 21hb Dis 2002 11.37:43 pagi   [Edit]
Assalammualaikum...
nampaknya semua dah try produk˛ yg ada.saya ni plak nak cuba tapi agak takut.setakat ni saya berkenan nak try produk Syurah dan Sendayu Tinggi.tapi rasanya lbh tertarik pd ST kot.ada gak buka laman web dia.
ada kwn˛ kata yg mengelupas tu elok coz dia buang kulit mati.tapi ada yg kata sebaliknya.pastu apa plak kesan kalu kita benti guna??
dulu p'cik saya byk gak jerawat dia.pastu dia g facial dan guna barangan Citra Ayu.so far muka dia mmg bersih.pastu dia stop coz hargalah.tapi org situ kata kalu benti dan ada kesan dia tak t/jawab.p'cik saya benti tapi dia jaga sendiri muka dia dgn cara agak tradisional sikit.antara nyeee sapu putih telur.so far sampai sekarg muka dia bersih.kalu kwn˛ ada komen lagi silakanlah.
-lelaki pun rajin jaga muka-

IP : 203.106.135.40

b2002

11 . Dihantar pada 21hb Dis 2002 1.52:47 tghari   [Edit]
a'kum,

kesan yg. nyata lepas berhenti pakai produk ni..........
warna kulit balik ke asal & masalah akak pigmentation
jadi lebih ketara........ttg. jerawat tu tak taulah pulak.....
coz akak tak ada prb. gnan jerawat

IP : 161.142.100.81

farahliyana

12 . Dihantar pada 21hb Dis 2002 7.57:23 ptg   [Edit]
Assalamualaikum...

yana pakai produk O lynn ni 2 thn lps...
then berhenti pelan2 sbb harganya maaaak oooiii... tak mampu akak!
kesannya.... sampai la ni... muka ok... struktur kulit ok sikitla... but taklah sebersih masa pakai O lynn... jerawat still ada lagi... biasalah.. kita perempuan... cuma time nak dekat period jelah....

tapi yana berani cakaplah... sebab produk O lynn nilah kulit muka yana ok dari masa zmn sblm pakai O lynn...

khamis hari tu yana ada survey produk babyface...
ingat nak try dlm sebln dua then stop...
harganya mmglah murah... hampir2 nak beli but since produk ni penah ada 'rekod' tak beranilah... walaupun la ni depa dah kurangkan kadar hydroquinone... yana still tak berani... takut jejas muka.... isy tak naklah...
kata org rambut adalah mahkota wanita tapi bagi yana, yana lagi pentingkan muka....

then survey gak produk lain...
mcm R-zac, de wajag, jelly bio-cos... but akhirnya siang tadi yana beli produk lain... produk nilah yg yana cerita sblm nih... namanya......?
mmmmm.... nantilah Insya Allah dlm sbln dua lagi yana akan umumkan apa yg yana pakai n kesannya...... so far lps yana try facial cleanser n cleansing milk dia..... (beli sejak Sept)....so good.... especially cleansing milk dia....
cleansing milk yana cuma pakai masa nak bersihkan mekap je... then baru pakai facial cleanser......kalau hari tak pakai mekap pulak cukuplah cuma pakai facial cleanser je....

mmm.... sblm ni gak yana ada janji nak citer pasal pengalaman kawan dan adik yana kan?
oklah... yana citer pasal pengalaman kawan yana nih.... dia try satu produk
start dgn F****A. yana siap temankan dia buat facial lagie... sian gak kat dia sbb muka banyak pimples... merah2 pipi dia.... sblm tu masa baru kenal dia muka dia bersih.... then bila dah cuti lama yana tanya dia ok ke tak produk tue.... ingatkan still pakai produk tu....... dia kata dia stop dah coz muka dia gatal2... jerawat camtu gak... takda perubahan... yana ingat yana naklah try produk nih nanti.....but tukar fikiran bila dengar cerita dia....

adik yana pun penah pakai produk yg sama awal thn ni...... muka dia mmglah bersih but camtu gak... actually produk nih ok... dia tak mengelupas cam O lynn..... but a little bit slow.... maybe kawan ngan adik yana tu tak berapa serasi ngan produk nih...... yalah lain org lain kesannya kan? tapi kakak kat saloon tu muka dia mmg bersih.... mula2 jmpa rasa envy gak......

so kesimpulannya kita mesti cari produk yg sesuai ngan kulit kita..... tu sbblah pentingnya set trial set.... but certain produk diorg tak jual trial set nih...tu yg susah... nasihat yana.... beli trial set dulu...... tengok sama ada produk tu serasi ke tidak ngan kulit kita... jgn terus beli set botol yg besar2 tuh... nanti muka camtu gak atau makin teruk......duit dah habis melayang!
nanti nyesal susah kan?

oklah...... semoga akak2 kat luar sana bertemu ngan produk yg sesuai....
wassalam..... <<< nanti sambung lagie!!!

IP : 219.92.234.31

unser

13 . Dihantar pada 22hb Dis 2002 1.16:24 tghari   [Edit]
saya pernah juga pakai produk pngelupasan ni...felisa...tapi tak sesuailah..pedih...tak tahan...pakai 2 minggu jer...sebab semua member kata merahnyer muka...pengelupasan memanglah sket jer ...tak nampak pun..kira boleh coverlah...tapi merah tu...sampai sekarang muka still merah...tak tahu nak reda...sekarang ni pakai bedak sejuk jer..nak reda kan merah dia...kalau ader petua lain..bagilah

IP : 161.142.8.72

diya

14 . Dihantar pada 23hb Dis 2002 08.33:27 pagi   [Edit]
Assalamualaikum, Farah.
Selamat Hari Raya!

Diya ingin b'kongsi pengalaman Diya ttg produk pengelupasan
Diya kena masalah jerawat hampir setahun pd bln lepas. Dah mcm2 produk kat pasaran Diya cuba tp tak berkesan langsung.
Last2 Diya cuba try BML.... tapi entah camne Diya pakai seminggu dua je lepas tu Diya berhenti. Bukan sebab tak bagus atau apa. Sebab Diya tak confident. Masa berhenti tu muka Diya di tahap nak mula mengelupas. Tapi jerawat still tumbuh lagi. Untuk permulaan beli produk tu Diya dah belanja RM200+. Rasa membazir je.....
Slps tu Diya tak rasa give up. Diya survey lagi jenama produk jenis ni di pasaran. Masa tu kemunculan produk ni mcm cendawan tumbuh. Selain BML ada NV,FELISA,O'LYNN,SIRNA SARI dan mcm2 la. Ntah camne Diya t'tarik sgt kat NV.
Jd bln 3 yg lalu, Diya pun beranikan diri guna poduk tu. Untuk permulaan dan kategori masalah kulit Diya, brg yg dia suruh pakai tu dlm RM300++. Tak termasuk facial RM55. Kulit Diya merah, mengelupas dlm masa sebulan. Teruk juga. Tp tak berapa sgt. Cuma tak selesa je bila nak kuar rumah. Dugaan masa ni hanyalah bila kawan2 kata mcm2 kat Diya. Mrka kata muka Diya tak serasi dgn NVla, makin teruk la, ada juga yg citer kegagalan kwn2 mrka yg pernah cuba produk ni. Mujur kakak yg jual produk ni bg semangat dan ambil berat perkembangan Diya dlm masa guna produk ni.
Alhamdulilah. Dlm bln 5 muka Diya dah ok. Tak ada jerawat tumbuh. Cuma muka Diya nampak kemerah2an, berminyak dan semakin cerah. Tapi pntang kena gigit nyamuk, merah menyala tmpt kena gigit tu. Kawan kata itu tanda kulit Diya dah nipis.
Selepas tu bln2 Diya belanja M100++ je. Itupun kadang2 kurang drpd tu sbb ada beberapa brg tahan sampi 3 bln. Skrg ni nak jdkan citer, Diya mula pandai2 nak pakai brg tu atau tidak. Skrg ni Diya kekalkan m'gunakan sabunnya, toner acne & pimples,milk cleansing. Toner pengelupasan pulak Diya dah jarang2 gunakan. Diya dah berhenti guna Day Cream dan Whitening Cream. Diya berhenti bukan sebab tak bagus tp dua brg ni la yg mahal sgt. Tp klu Diya ada duit lebih memang Diya nak beli.
Skrg ni Diya rasa selesa dgn kulit Diya. Walaupun Diya guna produk ni tp kulit Diya tak mcm guna produk ni. Nampak natural je. Agaknya sebab Diya kurang pakai toner pengelupasannya. Tp jgn pelikla, time nak dtg bulan sure ada 1 jerawat tumbuh. Tp takper la jerawat biasa je. Wlw mcm manapun, Diya ada juga cuci muka ngan buah tomato, putih telur..jarang2. Diya juga jaga pemakanan. Tak mkn kacang tanah dan kurangkan mknan berminyak.
OK. Itu saja pengalaman Diya ttg produk pengelupasan. Kepada yg nak mencuba hati2 dan fikir sedlm2nya. Kdg2 klu produk tu tak berkesan bukan sebab tak bagus tp mungkin tak serasi ngan kulit kita. Apa pun jgn berputus asa. Yg penting niat di hati tu baik. Bye.

IP : 210.186.150.188

meow

15 . Dihantar pada 23hb Dis 2002 10.15:38 pagi   [Edit]
hmm.. kalau nak cakap pasal produk kosmetik pengelupasan ni, meh saya kongsi kisah produk ni, yang kawan akak jiran saya, si Izah alami.

Izah ni ada masalah jerawat. bagi saya taklah kronik mana.. cuma kulit muka dia putih, jadi bila jerawat surut, nampakla tak cantik kulit dia tu, pasal parut. hitam-hitam kat pipi dia tu. Dia dah lama dok ushar produk BML. Masa tu memang produk ni tengah hot macam pisang panas, belum ada lagi kontroversi hidroquinon tu.

Tapi dia dok cakap-cakap jelah, maklum masa tu dia bukan kerja lagi. Budak tengah belajar. Tapi dia dok kumpul.. sampai laa cukup duit dia. Saya sendiri temankan dia gi beli. Semua sekali habis dalam RM700++. UIsh, berpinar mata saya. Masa tu saya tengok kulit muka orang kat saloon tu cantik.. taklah nampak shining terover, tapi mungkin masa tu pasal dia pakai bedak to conceal tu. Saya rasa berminat, tapi saya mana ada fulus. Dok tanam anggur kat Malaysia ni, mana mau tumbuh..

Jadi dua minggu berikutnya, saya dengan eagernya mengikuti perkembangan kulit dia tu. Hari ke-5, kalau taks ilap saya, saya tengok muka dia dah tegang satu macam.. dia kata muka dia sakit. Lepas beberapa hari, kulit yang tegang tu cracked,, pengelupas la apa lagi..Saya kesian sungguh masa tu. Nasib baik dia tengah cuti sem. Kalau tak dia kata, dia malu nak pi kelas. Mak dia punyalah pot pet, dok tanya "apelaa hang pi tenyeh kat muka hang ni.. '

Bila nak masuk tiga minggu, kawan saya stop. Pasal tak tahan sakit+pedih, sampai kulit uka berdarah. Lagi satu mak dia sebok dok suruh berhenti. Dia memang tak tahan pun. Dia dok sebok menceceh kat saya, rugi duit dia RM700++ tu.. apa nak buat.. Tak lama lepas tu, dalam sebulan dua kot.. kecoh kat tv, pasal produk ni kena tahan dengan kementerian kesihatan pasal mengandungi hidroquinon yang merbahaya untuk kesihatan...

Lagi satu, saya tengok kawan saya jugak, pakai produk babyface. Tapi bab mengelupas tu saya tak sempat tengok. Cuma kulit dia tu sentiasa merah. Pantang kena matahari sikit. Terus macam udang kena bakar. Tapi dah tak sakit dia kata.. proses tu dah lama dah habis.. Bila saya dok komen, dia kata trend minah-minah kilang. Semua berlumba nak putihkan kulit muka. Tapi sebab duit restraint, beli la set babyface yang murah tu. BML tak mampu kata dia.. Lagi satu, orang penjual babyface ni kata, BML tu amek dari kilang yang samalah. Dari setangki dengan produk babyface ni. entahlah,s aya ak berani kata ya.. tu yang saya dengar.. Wallah'ualam..

Tapi sejak dari peristiwa tu, saya sendiri tak dekat dengan mana-mana produk yang kata.. ada pengelupasan. Tengok je yang ada peeling cream.. saya jauhkan diri.. takutt.. Lagipun, sesetengah (bukan semua) menampakkan kulit muka tak sekata dnegan kulit badan... dan terlalu shining.. nak lagi bila amek gambar.. macam palit minyak..

Tapi ada jugak yang cantik.. entahlah.. saya rasa tengok keserasian kulit.. yang penting, beli produk yang ada jaminan kementerian kesihatan... dan terbukti selamat...

IP : 219.92.200.71

arejuey

16 . Dihantar pada 23hb Dis 2002 11.49:40 pagi   [Edit]


saya pun nak citerkan pengalaman saya...

dulu muka saya ada jerawat atas dahi...tangan saya ni pulak mmg tak leh duk diam...pastu tinggallah parut...memang byk kat dahi....kat lain tak de..

ada sorang member saya ni..syorkan saya pakai felisa..saya pun trylah sbb tengok muka dia ok..bersih...lagipun katanya tak gelupas teruk sgt..tak macam produk2 lain...sbb ada member opis pakai olynn..teruk betul mukanya...merah sangat..gelupas pun teruk..kita tengok pun cam pedih...

ok..pasal felisa tadi..saya pakai dlm 5 bulan parutjerawat kat dahi dh makin hilang...member2 tegur makin cerah...jerawat mmg langsung tak naik...kalu nk naik pun tak jadi...hehhe..

Sekarang dh hampir setahun saya guna produk tu..alhamdulillah ok jer..yg penting jgn guna byk sgt...guna sket jer...agaknya unser guna byk sgt tak..tu yg jadi muka merah tu..

tapi saya suka nagn felisa...dan akan terus kekal menggunakannya...



IP : 219.93.8.21

gee

17 . Dihantar pada 23hb Dis 2002 12.21:04 tghari   [Edit]
setakat ni saya tak pernah nak mencuba lagi .. takut la habis duit , muka jadi mangsa lak .. pastu kene habis lagi duit nak beli ubat merawat muka yg mengelupas tu...eeiii ngeri la baca cerita2 korang tu.
Ade pulak kawan saye ni ..syorkan pakai product Nu Skin .. tp tak pasti pulak tahap keberkesanannya ok ke idak? nak jugak tahu .. kalau2 ade sesape kat sini yg dah cuba dan terbukti boleh melicin & merawat kulit muka. Ehmm... memacam product kecantikan skrg ni ..dijual macam cendawan tumbuh .. sampai kite sebagai pengguna pun tak tahu mane satu nak pilih ..conpius la

IP : 61.6.38.132

internaut

18 . Dihantar pada 24hb Dis 2002 10.22:21 pagi   [Edit]
assalamualaikum wbt

kesian sungguh saya baca posting akak2 semua. memang kat pasaran sekarang ada banyak produk kecantikan. tinggal kepada kita untuk memilihnya... tapi...
+ apakah pilihan produk itu bersesuaian dengan jenis kulit kita? (kering? berminyak? sensitif?)
+ adakah produk tersebut tidak mengandungi bahan2 yang merbahaya?
+ adakah sudah dijalankan ujian klinikal terhadap produk?
+ bagaimanakah pencapaian syarikat yang menghasilkan produk?
+ bolehkah kita mendapat semula wang jika produk yang kita gunakan tidak memuaskan hati?

saya menggunakan Enfuselle keluaran Shaklee Corporation. akak2 yang tau pasal bisnes multi-level marketing tentu pernah dengar pasal syarikat ni. saya takde pengalaman mengerikan macam yang akak2 ceritakan.

cara penggunaan biasa saja: cleanse, neutralize and repair. lagipun, saya takde masalah jerawat & jeragat.
cleanse: lepas cuci tu, kulit ni terasa lembuuut sangat.
neutralize: untuk buang bahan dalam air yang akan merosakkan kulit masa cuci tadi.
repair: betulkan balik kulit, bagi kelembapan, ilangkan kedut, etc etc etc

kalau istiqomah pakai 2x sehari, selama 2 bulan tak miss, perbezaan ketara akan kelihatan nanti. nama dia pun 'The Anti-Aging System'
cuma, saya dah jarang2 pakai... muka pun dah nampak teruk sikit
camna nak pegi gath raya nanti nih???

* Mesej ini telah diedit oleh internaut pada 24hb Dis 2002 11.37:14 pagi

IP : 202.188.205.46

syauqina

19 . Dihantar pada 24hb Dis 2002 10.51:05 pagi   [Edit]
wah internaut padan ler nampak kulit ko berseri jek ri tu ......... hehehe cayalah ghajin ko menjaga penampilan juga ye .......... kena nuntut nie ....

IP : 219.93.8.6

erykha

20 . Dihantar pada 24hb Dis 2002 11.05:47 pagi   [Edit]
akum....

korang penah tak dengar produk Delia....produk ni khas untuk resdung....dalam pakej ni ade lilin tu sekali....sekarang ni saya tengah pakai .....baru seminggu 3 hari...1st and 2nd day tu rase cam best jer pakai sebab rase bersih....pastu sampai ke hari ni, ade jerawat yang tenggelam timbul dan kulit pun kering...mengelupas la jugak...saya ni keje dok dalam air cond je memanjang....so, korang rase ni memang fenomena biasa ye?...
sebab saya tak penah involve dalam produk2 kecantikan ni...saje nak cuba....maybe esok lusa nak pegi kat saloon tu....tanyer bebanyak sket...

IP : 192.228.196.30

sayang79

21 . Dihantar pada 24hb Dis 2002 11.34:04 pagi   [Edit]
entahlah.. saya memang tak pernah percaya dengan produk pengelupasan.. sbb setahu sayalah.. kat luar negara memang tak digalakkan menggunakan produk pengelupasan kerana ia menipiskan kulit.... sekaligus boleh menyebabkan kesan jangka panjang yang bahaya kepada kulit manusia...
Dimalaysia. .saya pernah membaca satu rencana.. yang mengatakan negara Asia.. mengunakan kadar kepekatan AHA yang tinggi terutama disalon-salon sehingga 30%-40%.. sedangkan kadar AHA yang sepatutnya ialah 3% ke 4%, dan bagi mereka yang menghadapi masalah muka yang teruk pihak kesihatan kulit hanya membenarkan paling tinggi 8%... AHA memang satu perkara yang baik untuk mencantikkan kulit.. tapi ia tak boleh digunakan dalam kadar yang tinggi.. seperti kadar yang digunakan di Malaysia ni... kerana penggunaan AHA yang tinggi boleh menyebabkan pengelupasan yang teruk dan menipiskan kulit.. seterusnya menyebabkan kulit menjadi alah dengan matahari dan menyebabkan mudah menjadi merah... paling sedih dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan kerosakan kapilari-kapilari darah...

memang malang bagi kaum wanita di Malaysia.. yang beria-ia dan cenderung sangat ingin memiliki kulit putih, cerah dan licin tetapi ingin memilikinya dalam waktu yang terdekat/singkat.. tanpa mengetahui kesan sebaliknya ... lebih2 lagi dlm jangka masa panjang.. sbb kaum wanita di Malaysia sebenarnya masih konservatif mengenai produk pengelupasan yang sebenarnya lebih membahayakan tanpa disedari.... nasihat saya kepada wanita diluar sana.. sebenarnya kulit yang cantik tak semestinya putih, tapi kulit yang sihat.. tidak nipis, tidak alah pada matahari, tidak tegang semacam sampai berminyak malah nampak garis2 darah dimuka... kita boleh renung sejenak.. sedangkan kulit yang semulajadi dari lahir putih pun boleh alah pada matahari apatah lagi kulit yang memang sudah hitam tapi diputihkan dengan bahan2 yang belum terbukti selamat.. terkena matahari... sebaiknya gunakanlah barangan yang sudah terbukti selamat... misalnya yang sudah lama dipasaran.. digunakan lebih 20 tahun.. bukan sejak tahun 1990... lebih2 lagi dengan kepanasan matahari yan semakin teruk ni....

IP : 203.121.0.14

internaut

22 . Dihantar pada 24hb Dis 2002 11.57:00 pagi   [Edit]
heh
saya setuju 100% dengan akak sayang79

kulit kita merupakan organ yang paling mudah terdedah kepada bahaya persekitaran, ia pembahagi antara diri kita dengan dunia luar. kulit yang cantik datang daripada badan yang sihat.

bukan setakat makan kena jaga (diet yang seimbang), latihan jasmani juga kena buat.
elakkan aktiviti2 yang boleh memudaratkan diri, contohnya merokok (maaf kalau terkena...)
cukupkan minum air bersih, sekurang2nya 8 gelas
tidur yang cukup
elakkan sunbathing... tade orang malaysia yang buat kut...
amik food supplement & guna skin care (dalam kita jaga, luar kita kuatkan)

moga sihat selalu...

IP : 202.188.205.46

sayang79

23 . Dihantar pada 24hb Dis 2002 1.40:00 tghari   [Edit]
terima kasih adik internaut... kulit adalah 70% dari anggota kita.. so, hargailah ia....

IP : 203.121.0.14

chin_chin

24 . Dihantar pada 25hb Dis 2002 11.34:20 pagi   [Edit]
Hai kengkawan...

Bercerita ttg produk pengelupasan ni, chin-chin nk citer jugaklah pengalaman chin-chin guna produk mcm ni.Dulu2 masa study chin-chin guna Citra Ayu.Okey lah tp keberkesanannya tu tk mcm kawan2 yg lain yg menggunakannya.mmg berbeza betul, tp chin-chin biasa2 aje tp rasa kulit muka tu tklah kusam je, berseri2lah sikit kot.Tp harganya tu mmg mahalle..tu yg stop.

Bila dh keje ni, chin-chin tercari2lah produk yg sesuai, sbb muka sunburn teruk dan nampak mcm kasar je tp alhamdulillah kulit chin-chin bukan jenis berjerawat, sikit2 tu biasalah kan..Chin-chin pun cubalah Nouvelles Visages.Mula2 tu nk try O, Lynn tp tk tahan harganya mahal sangat2.Tp Kakak ipar chin-chin guna produk ni.Nampak muka dia mmg cantik dan bersih sekarang ni.Dia pun dh guna sethn lebih.Bebalik citer chin-chin ni, masa mula2 guna NV tu, mmg teruklah terutama dlm tempoh sebln tu.Sbb proses pengelupasan tgh berlaku.Nk gi keje pun adoi...tak sanggup nk kuar rumah.Kulit yg menggelupas tu pagi2 bila gosok dgn cleansing milk, melekat kat kapas muka tu.Mula rasa pebezaannya lah lepas tu, tp proses tu tk lah teruk sangat...kena sabarlah sikit...

Sekarang chin-chin masih dgn produk ni.Alhamdulillah lah, setakat ni okey.Dh sthn stgh kot chin-chin guna.Mmg Day cream dan Nigt cream nya tu mahal tp berbaloilah.Kdg2 miss jugak, sbb gaji tk dapat lg kan...sabor le dulu.Day creamnya best, rasa muka tu tklah bertompok2 putih semcm, nampak natural je sbb chin-chin tk boleh guna fondation ni, nampak minyak sesangat.Sekarang muka okeylah, tklah keterlaluan putih atau berkilatnya.Tgn dan muka pun tk de beza sgt, chin-chin nampak mcm natural je tklah mcm sesetgh org yg berkilat2 semcm.Kulit pun dh ok sunburn dan tklah kusam sgt.Ada gaklah yg tegur2kan, maknanya bekesanlah kot..

Kesesuaian guna produk mcm ni bergantung pd kulit masing2 jugak, so pilihlah betul2.ada gk kawan yg guna produk CNI sbb kulit dia teruk bejeawat,nampak ok tp lambat sikit bekesan, hg boleh thn gak satu set tu...
okey kengkawan...adois
Ops..skg ada kawan chin-chin guna produk ni sbb tgk chin-chin guna okey..nk tgk camno dgn dia nanti...

IP : 210.187.216.210

black_forest

25 . Dihantar pada 27hb Dis 2002 11.43:01 pagi   [Edit]
dulu kan.. muker aku mmg teruk... aku tak tahu kenapa... malu siol biler muka aku naik jerawat..pastu tinggalkan parut itam lagi..... time tue aku form 3 la sampai aku umo 19 thn.... kekadang tue aku nak kuar pun malas sbb aku trasa sgt ader org akan mengata pasal muker aku nie..

pastu aderla member aku syorkan pakai beberapa produk yg glamer tapi hasilnya..huh... menghampehkan... aku ader gak try pakai produk pengelupasan kulit dan hasilnya kulit aku cam terbakar dan merah ..... tapi jerawat aku still ader....huh..serik aku... pastu kulit aku jadik gatal2.... cam resdung la pulak..... mmg sensitip giler la kulit aku nie...

last2 aku tak kisah dah org nak cakap apa pasal muker aku n then satu ari jiran aku mencadangkan aku jumpa doktor pakar kulit...(hospital kerajaan la!!) dengan bayaran serendah RM5 sebulan aku berjaya mendapat kulit yg halus dan ok.. parut jerawat pun dah takder sgt.....doktor tue just bg pil jek... tue pun sehari sekali jek mkn.... tapi kesan dia mmg ok..terutama bg org yg berkulit sensitip cam aku. setelah 4 bulan aku mkn pil tue, doktor pun soh aku stop dr ambil ubat tue.. nurse kat situ pun jelous ngan aku pasal kulit aku dah ok dr diorg... heheh.. bangga tue!!. anyway, kalo ko rasa ko takleh nak pakai menda2 produk pengelupasan ader baiknye ko jumpa sendiri pakar kulit sbb diorg tahu apa kena ngan kulit korg tue.. usaha tangga kejayaan weih!! chow....

* Mesej ini telah diedit oleh black_forest pada 27hb Dis 2002 11.43:48 pagi

IP : 161.142.100.81

Diana_ros

26 . Dihantar pada 27hb Dis 2002 12.31:45 tghari   [Edit]
farahliaya.

memang le mcm-mcm produk sekarang ni.......saya pernah cuba kakak saya punya.....rina cosmatik..........mak oiiiii ter paksa sumbat hidung gan kapas bukan aper asid dia punyalah kuat rasa sakit dada saya menghidu asid tu.

kekadang saya dok fikir mcm mana diaorg boleh tahan bau asid tu........sekarang ni baru saya dok cuba jenama marsha.......harga percubaan 80 sahaja........dia ni lembut je tak teruk sangat.......entahlah baru nak mencuba.......tapi kesannya oklah juga sebab baru je 4 harii......muka lembut.

IP : 210.186.75.57

jalan

27 . Dihantar pada 27hb Dis 2002 12.59:05 tghari   [Edit]
hai.....
saya pun tingin gak nak berkongsi pengalaman.sebelumni saya baca banyak dalam majalah tentang produk kecantikan.tingin gak nak cuba.tapi takut tak serasi,muka bersopak,duit melayang.tapi skang,saya tengah cuba produk sendayu tinggi.tak tau lagi macam mana.so far,ok gak.takle kulit ngelupas.kulit muka saya rasa licin.sabun dia kalau guna selalu,takle meregangkan kulit.saya pun ada makan pil herba 1001 lucidum.untuk membuang toksid dalam badan.sejak makan pil ni,badan takle rasa letih,dulu saya selalu pening kepala,skang,tak lagi.padahal saya baru makan 5 hari.kepada sesapa nak mencuba produk ni,cubalah tanpa ragu-ragu.bye......

IP : 203.115.208.214

izza_zariza

28 . Dihantar pada 27hb Dis 2002 9.22:43 mlm   [Edit]
Akum,

Za pun nak kongsi tentang produk pengelupasan nih..Masa memula tgh hangat bab putihlan kulit muka nih, za tgh tanam anggur.masa tu kalau tak silap thn 2000.almaklum le baru abis blaja.bila za start keje thn 2001, za try guna produk Felisa.Memula guna tue..harga dia RM200+, mahal gile rasanya..Tapi nakkan muka cantik dan putih korbankan gaks le duit tu.

First day guna tak de rasa ape2.tapi member za dah rasa pelik semacam muka dia..dia ckp gatal2.lepas 1 week muka za dah terasa panas semacam, rasa pedih sket..tapi still leh tahan..tapi muka za nampak kemerahan dan lebih gelap dari biasa.Muka member za dah menggelupas teruk tapi za still cam tu just nampak shining jek..member kat opis pun dah mula tegur..muka za cam kena bakar, kemerah merahan..Hampir 2 minggu za pakai, baru lah muka menggelupas..lambat betul ..masa tu la..kita dah dpt lihat perubahan kulit muka..Muka za dah nampak semakin licin..parut jerawat kian tenggelam, muka pula makin putih..tu la membuatkan semangat utk guna Felisa.Hampir 6 bln guna Felisa dan rasa cam serasi ngan kulit muka..RM800++ dah terbang..Hinggalah za rasa tak mampu nak carry on lagi..mahal sangat la..

Za stop dulu..bila masuk minggu ke 3, kulit muka za penuh ngan jerawat..kulit makin sensitif..tak leh garu sket sure ade kesan calar dan kemerahan, may be kulit tu semakin nipis..pastu za dah runsing, ye la member2 sume heran dgn perubahan kulit za..cepat sangat..lagi teruk dariu sebelumnya..

Dah 2 bulan za stop Felisa..MUka za makin teruk..parut jerawat yg dulu ade kat dahi ngan pipi dah penuh seluruh muka.Dulu dah licin dan putih..makin gelap dan berjerawat..So nak tak nak, za terpaksa gi beli semula produk Felisa tue.Rm200>> plak za kuarkan..May be za mmg sesuai dgn produk tu.Sbb masa tak guna Felisa, Za try Loreal tak der perubahan langsung..

Sekarang, terpaksa guna Felisa walaupun harganya sedikit mahal..May be kulit muka za serasi ngan Felisa.

Kulit Muka Za dah semakin cerah dan makin berseri..tak de sket pun parut jerawat..dah hampir 1 1/2 thn za guna ..Alhamdulillah..produk nih mmg berkesan just kita kena guna berterusan...

IP : 161.142.152.63

akak78

29 . Dihantar pada 31hb Dis 2002 7.51:42 ptg   [Edit]
hai. ..menarik tengok ore citer nih kan...saya nak mintak nasihat sikit...teringin jugak nak cuba tapi tak tau mana satu yg elok...harga ok...tak merbahaya dll.....saya nih masalah nya jerawat yg kecik2 kat pipi...tah lah tak tau nak buat camana...dia tumbuh kat pipi jee yg kanan jee lak tu..ahhhhh..tolong yer bagi cadangan ..panduann...aku nak kwen bln 2 nihh...nak cantik jugaaaaaa
tima kasih

IP : 210.186.172.88

internaut

30 . Dihantar pada 31hb Dis 2002 10.25:09 mlm   [Edit]
as'kum

hai akak78
kalau akak nak tau lebih lanjut pasal Enfuselle
bleh jenguk site ni, http://www.enfuselle.com
byk info kat situ:
+ produk info, guide
+ technical bulletin
+ testimoni
+ etc etc
saya independent distributor
produk tu ada unconditional guarantee
boleh dpt balik duit / tukar dgn produk lain

selamat taun baru
semoga makin cantik di pelamin nanti

IP : 202.188.205.109

Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara © Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "