Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Resepi , Hiasan & fesyen >> oven : oven jename ape utk bakar kek or biskut
(Pengendali : LangBuana, Harsha )
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej
Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : oven : oven jename ape utk bakar kek or biskut
dyana00

1 . Dihantar pada 18hb Okt 2004 09.53:01 pagi   [Edit]
iii kawan2 selamat berpuasa. sempena bulan yang mulia nie tentunye kawan2 sibuk ngan persiapan hari raya so bila kita cite raye mesti ade kuih yang enak-enak kan. jadi kat sini i nak tahula kan ape jenis tempat pembakar kek or biskut yang elok sbb i ingat nak beli. kalu boleh bila bakr kek or biskutnye cantik.

IP : 203.121.36.12

Liz_Dee

2 . Dihantar pada 18hb Okt 2004 10.05:37 pagi   [Edit]
Liz dgr org kata Zanusi dan Alba, betul ke?
Liz pun mencari ni..

IP : 202.75.160.212

zainafiq

3 . Dihantar pada 18hb Okt 2004 10.12:24 pagi   [Edit]
dyana,

I baru beli oven jenama Europa, harga RM900.00 macam tu. Memang kalau bakar kek atau roti cantik, tapi biskut I tak pernah la try. Oven ni dia jenis yang ada jet cook. Before ni I beli jenama pensonic, harga dalam RM300.00 macam tu bila bakar selalunya atas merekah dan bawah garing sangat.

IP : 210.187.123.250

dyana00

4 . Dihantar pada 18hb Okt 2004 10.17:48 pagi   [Edit]


i ade jename pensonic regenye dlam rm169 itupun kalu tak silapla. bila bakar kek merekah kat atas dan sblh dlam tak berape masak. biskut lak tak berape garing cam lembap jer. leps tue i beli microwave jename aiwa bila beli tak tahu plk nak pakai coz takde temprature ngan timer utk bakar kek ngan biskut. so this year hubby suruh buat kuih so cam no nie.


liz_dee,

i ade dengar gak kate org jename alba nie elok bila bakar kek nagn biskut tapi tak tahu le.

IP : 203.121.36.12

Liz_Dee

5 . Dihantar pada 18hb Okt 2004 10.22:25 pagi   [Edit]
Maksudnya, lebih mahal oven itu bermakna lebih cantik kuih kita?

IP : 202.75.160.212

gojira

6 . Dihantar pada 18hb Okt 2004 10.26:56 pagi   [Edit]
orang dedulu tak pakan oven mahal pun cantik kuihnya

IP : 219.94.45.154

zainafiq

7 . Dihantar pada 18hb Okt 2004 10.28:02 pagi   [Edit]
Dyana,

Jenama tu sama macam yang I beli mula-mula. Tension guna oven tu, hubby pulak kata tersalah sukatan kot. Tapi awat bila guna oven yang baru ni okey aje. I dah try kek coklat resepi kak liza, jadi macam biasa dan tak merekah. Memang puas hati.

Liz Dee,

Mungkin jugak kot oven yang mahai sikit ni baguih.Apa yang I tau jenama zanusi dan alba pun mahai jugak. Ada yang kata jenama zanusi kalau bakar kek dan biskut jadi cantik sangat.

IP : 210.187.123.250

Suria_Shafie

8 . Dihantar pada 18hb Okt 2004 10.33:16 pagi   [Edit]
hehehehe.. aku beli oven harga RM80 lebih je.. itu la utk bakar kek.. itu gak le utk bakar kuih.. sempoi jer.. hasilnya sama gak cam guna oven harga ratus2 atau ribu2..

IP : 202.184.38.16

dyana00

9 . Dihantar pada 18hb Okt 2004 10.36:43 pagi   [Edit]
Suria_Shafie

jename ape tue & berape regenye?

IP : 203.121.36.12

fadzreen

10 . Dihantar pada 18hb Okt 2004 10.44:19 pagi   [Edit]
pembetulan lah... bukan jenama ALBA tapi ELBA..ALBA tu jam la..bukan oven ihikss..

i buat bakar kek/biskut guna zanussi.. oven letrik sekali ngan dapur tu..1st time guna..biskut i terbakar.. bukan je hangus..memang berapi la biskut tu.. dah berapa kali try asyik terbakar jer..rupenye tersilap on suis..patutnye on suis untuk bakar biskut/kek tapi i on kan suis untuk grill.. mana tak terbakar nye.. itu la pengalaman 1st time buat biskut.. tapi skrang ni ok le..dah pandai skit..skit jer.. masih kena belajar lagi ngan geng mdc yang pandai buat biskut/kek kat sini..

IP : 202.185.186.6

Liz_Dee

11 . Dihantar pada 18hb Okt 2004 11.28:11 pagi   [Edit]
hehe silap spelling.


okay

suria, apa jenama tu?

IP : 202.75.160.212

dyana00

12 . Dihantar pada 18hb Okt 2004 11.36:49 pagi   [Edit]
Bila ur all beli oven tue ape yang korang pikir ye?
misalnye ade timing ,kepanasan memasak biskut/kek atau
jenis atas, bawah atau tengah/bawah.

IP : 203.121.36.12

dezi

13 . Dihantar pada 18hb Okt 2004 11.45:22 pagi   [Edit]
kalo nak puas beli laa yg mahal....yg murah ni cap ayam nyer kenkadang kepanasan dia tak sekata......tapi slalu org beli yg memahal jenis yg rajin masak....tgklaaa dia punye function byk ke idak....blek masak variety of food...
tapi kite aritu beli cap pensonic jek time carefour sale dptla bwh 100...sb nak guna nak buat kuih raya jek...

IP : 210.187.111.82

santanpandan

14 . Dihantar pada 18hb Okt 2004 12.05:31 tghari   [Edit]
zainafiq

SP punya oven pun jenama Europa, oven ni memang bagus. Kalau masak kek biasa tu 30 minit dah masak. Sebab SP ambil tempahan buat kek.

Tapikan, oven ni punya tempat taruh besi tu tak balancelah. Tu yg kadang-kadang kek jadi sengit.

Tapi kalau bakar biskut tu 15-20 minit dah masak. Cepat pun cepat. Tu ajelah.

Wasalam,

IP : 219.93.191.226

addyna

15 . Dihantar pada 18hb Okt 2004 12.19:58 tghari   [Edit]
dyana,

baru-baru ni dapur i rosak so, mintak la org dtg betulkan...kebetulan i pakai dapur zanussi...org dia dtg betulkan dapur & ajar skali mcm mana nak guna oven utk wat kuih...

dia kata kalau dapur yg guna api atas & bawah, kek & biskut akan jd cantik. Pastu, kalau oven tu guna elektrik, kek/biskut tu akan jd cepat masak instead of guna oven gas...lambat sket masak kek/biskut tu....

itu la sedikit sbyk panduan...

IP : 61.6.163.24

cik_donna

16 . Dihantar pada 18hb Okt 2004 12.29:46 tghari   [Edit]
Oven toaster tu boleh guna untuk buat kuih ngan kek tak?? Api dia atas je... eh kat bawah je.. emmmm kalo tokleh beli oven baru laaa.. hehehehe.. yeaa.. yeaa beli oven baru..

* Mesej ini telah diedit oleh cik_donna pada 18hb Okt 2004 12.30:22 tghari

IP : 219.93.8.8

zainafiq

17 . Dihantar pada 18hb Okt 2004 12.35:44 tghari   [Edit]
santanpandan,

Nak tanya sikit, kalau kita guna dua tingkat boleh bakar kek dua biji sekali boleh tak?

IP : 210.187.123.250

santanpandan

18 . Dihantar pada 18hb Okt 2004 12.45:36 tghari   [Edit]
zainafiq

Boleh bakar dua biji kek sekali. Zainafiq kena adjust besi pertama pada level yg paling atas sekali dan besi kedua pada level yg paling bawah sekali.

Tapi pastikan masa bakar tu serentak/pada masa yg sama, atau petua membakar utk kek jgn buka oven sebelum 30 minit.

IP : 219.93.191.226

santanpandan

19 . Dihantar pada 18hb Okt 2004 12.46:43 tghari   [Edit]
Eh Sorry, tersilap pulak.

Besi pertama pd level kedua dan besi kedua pada level yg paling bawah. Itu baru betul.

IP : 219.93.191.226

SugarCane

20 . Dihantar pada 18hb Okt 2004 3.48:25 ptg   [Edit]

aku pun baru beli electric oven FABER rege nya dlm 250,
ari tu cuba bakar kek, guna api bawah je,
bila masak atas merekah, bwh garing tapi tetengah tak masak sgt..
perlu ke klu guna api top&bottom masa bakar kek..
ada sesapa leh tulun jawabkan..

lepas nih nak buat biskut lak..

IP : 218.208.111.10

asmaan

21 . Dihantar pada 18hb Okt 2004 6.56:51 ptg   [Edit]
tumpang tanya kalau yg nie boleh tak bakar biskut & buat kek tak ? kalau boleh buat & hasilnye ok .. nak je as buka kotak hadiah kawin nie



*17 liter
*60 minit timer
*Baking TRay
*Temporature Regulator Switch
*Pilot Lamp

IP : 219.95.234.227

maizana

22 . Dihantar pada 19hb Okt 2004 06.08:10 pagi   [Edit]
Sesiapa yang nak main sistem kutu untuk membeli microwave oven jenis double grill, all in one..

Kak Zana baru ada 7 orang ..sebulan RM 184.00..siapa nak call Kak Zana.




Setiap sajian pasti menyelerakan!


Ketuhar Gelombang Mikro Dua Gril & Perolakan Sharp Model R-888F yang baru dan eksklusif serta berwarna perak.

Peralatan memasak mengguna gelombang mikro yang lengkap, menggril dan perolakan untuk dapur di masa kini.

Untuk kesenangan dan keefisienan memasak, belilah Ketuhar Gelombang Mikro Dua Gril & Perolakan Sharp.

Ketuhar Gelombang Mikro Dua Gril & Perolakan yang inovatif menjadikan kerja penggrilan begitu mudah. Makanan menjadi lembap dan lembut di bahagian dalam dan rangup keperangan di bahagian luar.

Fungsi
Dua Gril dan Perolakan
27liter
900W (Gelombang Mikro
2000W (Perolakan)
2000W (Gril)
Auto Panggang
Auto Gril
Auto Bakar
Memanas Semula
Kekunci Sentuh dalam B.Inggeris & B. Cina
Fungsi Penggera
Kunci Keselamatan Kanak-kanak
Nyahfros Mudah
Menu Kukus
Snek Rangup
Masak Perlahan
Sensor Memasak Nasi
Pizza
On Line Chef
Gril Campuran/Perolakan Campuran.

Ciri-ciri Istimewa
Memasak dengan turutan: diprogram sehingga 4 turutan memasak automatik, bertukar dari satu seting kuasa ke kuasa yang lain secara automatik.
Memasak Segera: membolehkan anda memasak dengan mudah selama satu minit pada kuasa 100%.
Memasak Perlahan: bagus untuk double boiling, stew, menumis renih.
Memasak perolakan: 10 suhu perolakan yang telah disetkan.
Memasak mengguna gelombang mikro: 5 tahap kuasa untuk dipilih.
Penggrilan: Pilih hanya gril bahagian atas, gril bahagian bawah atau kedua-dua bahagian atas dan bawah gril.
Memasak Campuran: Empat seting yang telah diprogramkan yang menjadikannya mudah memasak dengan fungsi perolakan dan gelombang mikro.
Menu Auto Masak: Fungsi Menu akan mengira mod masakan, tempoh dan tahap kuasa secara automatik.
Kekunci Keselamatan Kanak-kanak: mencegah kanak-kanak daripada mengguna unit tersebut.
Penggera: Apabila makanan ditinggal dalam ketuhar selepas memasak, ketuhar tersebut akan berbunyi bip 3 kali. Jika makanan masih belum dikeluarkan selepas masa yang dikhususkan, ketuhar akan berbunyi bip 3 kali selepas 4 minit dan 6 minit.
Mengubah masa semasa proses memasak: Menambah atau mengurangkan waktu memasak dengan pad "MORE" atau "LESS".
Dimensi Luaran: 520(W) x 309(H) x 502(D)mm
Dimensi Ruang Dalam: 352(W) x 207(H) x 368(D)mm
Dimensi Piring Putar: 325mm
Bahasa Paparan LCD: B.Inggeris, B.Melayu & B. Rusia
Berat - 20kg; Bahagian Dalam Keluli Tahan Karat

Waranti satu tahun terhadap kerosakan pengilangan.
Untuk kegunaan rumah tangga sahaja. Bukan untuk kegunaan komersial/industri
.

* Mesej ini telah diedit oleh maizana pada 19hb Okt 2004 06.09:22 pagi

IP : 60.48.83.146

Wallaby

23 . Dihantar pada 19hb Okt 2004 07.43:26 pagi   [Edit]

suri rumah yang kreatif menggunakan akal untuk keperluan rumahtangganya. Yang tak pandai, akan menggunakan nafsunya sebagai panduan. Belilah oven yang boleh menjalankan fungsinya dengan baik; bukan sebagai alat perhiasan, harga berpatutan dan berguna.

Kalau saya, saya Beli oven cap kupu2. reganya 30 rm shj... sama baik dgn oven jenama eropah yg berharga ribu2 rm itu. Saya berani jamin, kalau kita kreatif dan pandai.. kek dari oven cap kupu2 ni akan sama sedap dgn kek dari oven zanussi...

tetapi persoalannya dalam setahun berapa kali anda beli kek dari membuat kek sendiri? berapa banyak biskut yg anda buat dari oven anda dari biskut yg anda beli di kedai?

IP : 219.95.24.40

dyana00

24 . Dihantar pada 19hb Okt 2004 08.13:44 pagi   [Edit]

wallaby,

i nak tanye ur oven butterfly tue boleh bakar kek ke? setahu i oven tue boleh buat biskut tapi dia pakai gaskan.

IP : 203.121.36.12

mamanabil

25 . Dihantar pada 19hb Okt 2004 09.18:43 pagi   [Edit]
betul kata wallaby..

mamanabil pun pakai oven cap kupu-kupu.. turun-temurun dari arwah nenek.. sampai skrg masih okey.. jadik pun jadik...biskut-biskut raya ngan kek... senang pun senang...

IP : 61.6.163.24

mamanabil

26 . Dihantar pada 19hb Okt 2004 09.19:31 pagi   [Edit]
betul kata wallaby..

mamanabil pun pakai oven cap kupu-kupu.. turun-temurun dari arwah nenek.. sampai skrg masih okey.. jadik pun jadik...biskut-biskut raya ngan kek... senang pun senang...

IP : 61.6.163.24

shaleo758

27 . Dihantar pada 19hb Okt 2004 09.55:35 pagi   [Edit]
Oven cap kupu2 tu camne rupanya? RM30 harganya. Beli kat supermarket / kedai barangan elektrik? Ingat cam berminat ler sbb baru nak belajar buat kuih . Oven ni leh buat biskut raya ngan kek kan?

IP : 203.223.133.67

dyana00

28 . Dihantar pada 19hb Okt 2004 10.33:34 pagi   [Edit]
mamanabil,

kalu bleh pastekan gambar oven kupu-kupu tue. cam berminat gak.betul tue shaleo kite nie bukan ye selalu buat kuih bila time raye jer baru sibuk nak buat maklumlah setahun sekali la ....raye............

IP : 203.121.36.12

yes764

29 . Dihantar pada 19hb Okt 2004 11.03:28 pagi   [Edit]
Orang sekarang ni Oven Cap kupu-Kupu pun tak kenal dah, dah kira barang antik juga lah sekarang yek,,, biasanya kalau nak beli oven jenis ni you jangan pergi kat kedai yang jual perkakas eletrik nanti dia orang pun terlopong sebab tak tau apa ke bendanya tu.. selalunya kat kedai china yang jual pinggan mangkuk household punya barang kedai macam tu susah lah I nak cari sekarang dulu I beli kat oldtown PJ ada lah satu kedai kat situ masa I beli tu harga RM58 tak dapat lah RM30 heheh.... pakai oven ni kau nak masak apa pun boleh I selalu buat kek lepas tu kalau grill ikan ke ayam ke buat lambchop pun boleh you

ee santan pandan kau puasa tak, selamat berpuasa sebulan penuh untuk ahli yang mengandung tu

IP : 210.186.16.56

santanpandan

30 . Dihantar pada 19hb Okt 2004 11.37:24 pagi   [Edit]

IP : 219.93.191.226

Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "