Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Resepi , Hiasan & fesyen >> <b>Hiasan</b> : <b>Dekorasi Rumah (1)</b>
(Pengendali : LangBuana, Harsha )
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej
Hantar Topik Baru | Topik Telah Dikunci | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : <b>Hiasan</b> : <b>Dekorasi Rumah (1)</b>
PnAnn

1 . Dihantar pada 07hb Sep 2004 5.41:27 ptg   [Edit]




DEKORASI RUMAH (1)

Kali ini, saya paparkan Hiasan Dekorasi Rumah ikut kategori Konsep Hiasan Dalaman. Terdapat 15 teknik konsep hiasan dalaman, iaitu;

1) Arts and Crafts
2) Asian
3) Contemporary
4) Cottage
5) Country
6) Eclectic
7) English Country
8) Mediterranean
9) Modern
10) Old World
11) Romantic
12) Southwestern
13) Traditional
14) Tropical
15) Tuscan

Apa yang kalian harus lihat dan amati ialah faktor-faktor;

1) Pemilihan perabot
2) Warna Dinding
3) Warna perabot
4) Hiasan Dinding
5) Pemilihan langsir - paten dan corak warna
6) Kedudukan perabot
7) Hiasan laman
8) Dapur
9) Bilik tidur
10) Ruang tamu
11) Ruang makan

Selamat Menjamu Mata !

IP : 210.19.241.4

PnAnn

2 . Dihantar pada 07hb Sep 2004 5.42:19 ptg   [Edit]

KONSEP KONTEMPORARI


HIASAN RUANG TAMU






















* Mesej ini telah diedit oleh PnAnn pada 07hb Sep 2004 5.42:42 ptg

IP : 210.19.241.4

PnAnn

3 . Dihantar pada 07hb Sep 2004 5.43:38 ptg   [Edit]

KONSEP KONTEMPORARI


DEKORASI RUANG TAMU





















IP : 210.19.241.4

PnAnn

4 . Dihantar pada 07hb Sep 2004 5.44:42 ptg   [Edit]

KONSEP KONTEMPORARI


DEKORASI RUANG TAMU













IP : 210.19.241.4

PnAnn

5 . Dihantar pada 07hb Sep 2004 5.45:36 ptg   [Edit]

KONSEP KONTEMPORARI

DEKORASI RUANG MAKAN




















IP : 210.19.241.4

PnAnn

6 . Dihantar pada 07hb Sep 2004 5.46:53 ptg   [Edit]

KONSEP KONTEMPORARI


DEKORASI RUANG MAKAN















IP : 210.19.241.4

PnAnn

7 . Dihantar pada 07hb Sep 2004 5.47:45 ptg   [Edit]


KONSEP KONTEMPORARI


KABINET DAPUR















IP : 210.19.241.4

PnAnn

8 . Dihantar pada 07hb Sep 2004 5.49:19 ptg   [Edit]

KONSEP KONTEMPORARI

KABINET DAPUR






















IP : 210.19.241.4

PnAnn

9 . Dihantar pada 07hb Sep 2004 5.52:03 ptg   [Edit]

KONSEP KONTEMPORARI

KABINET DAPUR













IP : 210.19.241.4

PnAnn

10 . Dihantar pada 07hb Sep 2004 5.54:06 ptg   [Edit]

KONSEP KONTEMPORARI

KABINET DAPUR















IP : 210.19.241.4

ladylike

11 . Dihantar pada 08hb Sep 2004 6.57:21 ptg   [Edit]
Pn Ann, ni rumah ker hotel .... eee cantiknyer...tak terbuat rasanyer saya cam ni....

IP : 210.187.114.26

cikon

12 . Dihantar pada 09hb Sep 2004 4.04:44 ptg   [Edit]
Pn. Ann,
Insyallah cikon nak pindah rumah baru lepas raya nie. Cikon minat konsep English. Masalahnya Cikon tak tau cat colour apa yg sesuai untuk ruang tamu n makan. Sofa Cikon colour coklat tapi bukan colour gelap sangat. Kalau Pn Ann ada idea, tolong kasi tau. Lagi bagus kalau ada kod utk colour tue.

IP : 218.217.249.82

ashra

13 . Dihantar pada 09hb Sep 2004 4.13:17 ptg   [Edit]
kalau tgk kat dlm internet atau majalah mmg cantik hiasan dalaman uma org tu tp kat luar susah nak cari yg macam pn ann kasi tuh..pada ahli mdc yg murah ati nak letak gambo hiasan dalaman uma masing2 lagi bagus kan..leh gak jamu mati
hehehe

IP : 203.78.194.18

Liz_Dee

14 . Dihantar pada 09hb Sep 2004 5.17:24 ptg   [Edit]
Liz minattt sgt kat dekorasi mcm ni.. Ianya COTTAGE and romantic style.
redup jer mata mandang..








BEDROOM ANAK LIZ SUKA



bilik liz suka juga

BILIK AIR LIZ SUKA


* Mesej ini telah diedit oleh Liz_Dee pada 09hb Sep 2004 5.41:35 ptg

IP : 202.75.160.212

mamanabil

15 . Dihantar pada 10hb Sep 2004 12.50:42 tghari   [Edit]
pn ann..

dekorasi rumah melayu tak de ke??? cantik-2 tapi rasanya cam tak mampu nak buat cam tue... tengok kabinet dapur dia memagn cantiklah...

pn ann kalau ada contoh kabinet dapur yang biasa-2 boleh tak paste kat sini.. coz memang tengah cari idea untuk buat kabinet dapur...

kalau ada hiasan ruang tamu pun okey jugak.. yang simple but nice..

anyway gambar-2 nie semuanya menarik...

IP : 61.6.163.24

DeenaSarah

16 . Dihantar pada 11hb Sep 2004 1.07:18 tghari   [Edit]
Assalamualaikum...
Pn Ann apa kata kongsi gambar dekorasi rumah Pn Ann dengan kami kat dalam ni. Boleh juga saya dan kawan-kawan lain buat rujukan. Teringin nak tengok gaya Inggeris yang Pn Ann terapkan dan cara tata hias yang dibuat pada rumah Pn Ann. Kalau boleh masukkan sekali gambar bilik anak Puan Ann yang kosnya tak mahal tu serta gambar dapur rumah Puan ANN.

InsyaALLAH kami akan berpindah ke rumah baru dalam masa terdekat ini.

IP : 61.6.163.24

fazyan_77

17 . Dihantar pada 13hb Sep 2004 12.04:49 tghari   [Edit]


uiii..cantik tul laa interior!!!

Kekalau PnAnn ada Dekorasi utk bilik tidor baby/kanak...bole lee share2 kat sini...macih!

IP : 219.93.8.15

PnAnn

18 . Dihantar pada 13hb Sep 2004 12.31:52 tghari   [Edit]


Seperti yang saya jelaskan di mesej para 1, paparan dekorasi rumah ini hanya sebagai idea bagaimana untuk anda hias rumah anda.

Bukan bermakna kita harus meniru bulat-bulat dengan perhiasan perabot yang mahal begitu. Atau hendak menunggu rumah banglo baru merasa mampu sediakan hiasan seperti dalam gambar...

Sewaktu saya menyewa, keluasan rumah memang terhad..500 sq ft..kedudukan dapur yang terbuka..menyukarkan teknik hiasan rumah..saya memang tidak akan membeli perabot waktu itu..hanya yang ada ialah meja jepun yang dibuat khas oleh adik saya..

Apa yang saya lakukan dengan ruang rumah yang terhad ialah saya serapkan teknik hiasan Zheng..yang banyak gunakan konsep hiasan Jepun.

Meja Jepun dan kerusi jepun..yang kini telah disedekahkan pada whitecabai....untuk menjadi pemisah ruang antara dapur dan ruang tamu, saya letakkan bidai buluh...kabinet TV saiz small (warna hitam) sesuai dengan konsep hiasan dan penggunaan hiasan dinding yang minima dan langsir blinds..bertujuan untuk menampakkan ruang yang luas.

Pada mereka yang belajar jahit langsir, saya ada jelaskan tentang jenis langsir dan konsep hiasan rumah. Semuanya ada kaitan antara satu sama lain.

Selain itu, soalan mamanabil..sebenarnya kita boleh buat kabinet dapur sendiri, ikut kemampuan kita.

Sewaktu saya menyewa, kabinet yang harga RM19.90 saya beli sampai 4 rak..saya balut semuanya dengan wallpaper..memang nampak kelainan dan hasilnya kabinet saya nampak menarik dan lain dari yang lain.

Pada mereka yang pernah kerumah kakza, kalian perhatikan kabinet dapurnya yang disalut dengan wallpaper English Style..kalian terpukau..katakan cantik....walhal beliau gunakan teknik wallpaper..

Saya memang tidak mahu paparkan hiasan dalaman rumah saya..almaklum..khuatir nanti ada yang labelkan saya cuba menunjuk....hanya mereka yang pernah hadir kelas jahitan langsir sahaja yang tahu..bagaimana rupa bentuk dalaman rumah saya..

Pada mereka yang ingin belajar Teknik Mengecat Rumah, cuba kalian layari web berikut;

http://www.artsparx.com/pounc_acrneg.html


Lizdee - trimas diatas paparan gambar itu.

Saya akan paparkan konsep English Style.

* Mesej ini telah diedit oleh PnAnn pada 13hb Sep 2004 12.33:09 tghari

IP : 210.19.241.4

PnAnn

19 . Dihantar pada 13hb Sep 2004 12.36:31 tghari   [Edit]

KONSEP ENGLISH / COUNTRY

RUANG TAMU



















IP : 210.19.241.4

PnAnn

20 . Dihantar pada 13hb Sep 2004 12.39:45 tghari   [Edit]

Perhatikan kabinet dapur yang di balut dengan wallpaper...

IP : 210.19.241.4

PnAnn

21 . Dihantar pada 13hb Sep 2004 12.47:31 tghari   [Edit]
Konsep English / Country

Bilik Tidur




* Mesej ini telah diedit oleh PnAnn pada 13hb Sep 2004 12.48:07 tghari

IP : 210.19.241.4

whitecabai

22 . Dihantar pada 13hb Sep 2004 12.49:53 tghari   [Edit]
hehehehehhe....
Pn Ann jangan jeles lak tengok Kusi jePon tuh berwajah baru... macam kerusi baru daaaa ... hehehheehehheh.. jangan mintak balik plak... moekekekkekekek....

IP : 202.184.114.253

PnAnn

23 . Dihantar pada 13hb Sep 2004 12.55:07 tghari   [Edit]
Whitecabai
ada yang jeles plak nantiiii.....kalo ada sesiapa datang rumah ko..baik ko sorokkannn....kosi tu dah tak de kat pasaran dahhhh...

* Mesej ini telah diedit oleh PnAnn pada 13hb Sep 2004 12.55:37 tghari

IP : 210.19.241.4

PnAnn

24 . Dihantar pada 13hb Sep 2004 1.26:00 tghari   [Edit]
KONSEP HIASAN TRADITIONAL
























Konsep hiasan Traditional, perhatikan paten-paten lagsirnya...seperti yang saya jelaskan pada kalian (yang belajar jahit langsir)...paten langsir Scallop @ Swags..HANYA untuk KONSEP HIASAN TRADISIONAL..malangnya orang kita..sudah campur adukkan hiasan...perabot kulit moden dengan langsir scallop..sebab itu, kelihatan hiasan dalaman rumah tidak menarik...

* Mesej ini telah diedit oleh PnAnn pada 13hb Sep 2004 1.36:43 tghari

IP : 210.19.241.4

whitecabai

25 . Dihantar pada 13hb Sep 2004 1.29:01 tghari   [Edit]
Org lain datang saya tak sorok.. Pn Ann datang Konpem kena Sorok!

IP : 202.184.114.253

PnAnn

26 . Dihantar pada 13hb Sep 2004 1.32:30 tghari   [Edit]

Lada Putih
pandai ko yeekkkk....

IP : 210.19.241.4

Liz_Dee

27 . Dihantar pada 15hb Sep 2004 11.57:49 pagi   [Edit]
sama2 Pn Ann..
Actually ada byk gambar lagi, cima tak ada masa je nak download.

Pn Ann liz suka English style tapi yg terlalu byk wallpaper tu liz tak suka sbb nampak messy.

IP : 202.75.160.212

dowry

28 . Dihantar pada 15hb Sep 2004 4.59:56 ptg   [Edit]
Pn Ann... dowry suka sangat hiasan ala ala inggeris..kalau nak beli impiana ke anjung seri ke kalau ada konsep tu baru beli..mula la belek tutup esok belek lagi sampai nak lunyai buku tu hehhehe..dlm anjung seri last month kut ada yg umah indon tu cantik nye..simple & sweet..taman dia pun lawa...geram sangat..
dowry tgh cadang nak tukar semua pokok pokok hijau kat luar umah tu dengan pokok rose yg macam macam kaler..sbb pkok rose yg dowry beli bukan main meriah keluar bunga..cantik sangatt..
rupanye mudah je nak jaga pokok rose tu ekk? dowry cuma letak hampas teh je..
liz..kita buka club lak kat sini nak hehhehe

IP : 192.228.129.114

Liz_Dee

29 . Dihantar pada 05hb Okt 2004 4.38:30 ptg   [Edit]
APARTMENT DECO









IP : 202.75.160.212

Liz_Dee

30 . Dihantar pada 05hb Okt 2004 5.24:32 ptg   [Edit]
BEFORE


AFTER


BEFORE


AFTER


BEFORE


AFTER


BEFORE


AFTER


* Mesej ini telah diedit oleh Liz_Dee pada 05hb Okt 2004 5.29:23 ptg

IP : 202.75.160.212

Hantar Topik Baru | Topik Telah Dikunci | Cetak Laman Ini
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "