Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Resepi , Hiasan & fesyen >> Hiasan : Plaster siling -Utk ruang tamu-berapa kosnye?
(Pengendali : LangBuana, Harsha )
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej
Hantar Topik Baru | Topik Telah Dikunci | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : Hiasan : Plaster siling -Utk ruang tamu-berapa kosnye?
ananipa

1 . Dihantar pada 03hb Sep 2004 5.14:07 ptg   [Edit]
warga MDC,

Ada tak sesape tahu berapa kos plaster ceiling untuk ruang tamu rumah teres 2 tingkat? Atau mana kontraktor yang boleh buat pada harga yang reasonable???


Saya ni nak pindah rumah. Jadi nak touch up dulu sebelum masuk rumah. Dah masuk nanti susahlah pulak, nanti berdebu.


Terima Kasih.

IP : 219.94.53.212

hello

2 . Dihantar pada 03hb Sep 2004 6.42:34 ptg   [Edit]


ananipa,

saya anggarkan kurang dari RM1000. Lokasi anda di mana? Saya buat biz kecilan seperti mengecat dinding rumah dan memasang plaster ceiling..

IP : 210.19.57.10

ananipa

3 . Dihantar pada 06hb Sep 2004 11.07:33 pagi   [Edit]
hello,

Rumah saya kat Puchong Indah. Saya cuma nak plaster siling ruang tamu je. Just yang simple je. Bukaan rumah tu pun tak besar sgt. Yang kurang dari RM 1,000 tu semua sekali ke? Bahan dan workmanship?

Berapa pula upah cat rumah?

T.Q.

IP : 219.94.53.212

hello

4 . Dihantar pada 06hb Sep 2004 1.11:10 tghari   [Edit]


Ananipa

cat rumah yang hubby saya buat kat apartment Putra Perdana hari tu dalam RM400-RM500.. gitulah..saya dah lupa.. keluasan kecil aje dlm RM650 sqft. Tapi hasil sapuan kemas!

Plaster ceiling tu, nak tunjuk contoh.. showunit masih belum siap.. Insyaalah, tiada aral dlm bulan 12 siap.. Masa tu baru boleh tunjuk.. Setakat ni kami pasang plaster ceiling area Setapak, Kuala Lumpur..

Cost RM1000 yang saya sebut sebelum tu anggaran bahan dan workmanship.. but buat masa sekarang kami tak sediakan bahan just charge pasang aje.. so price should be less.. Apa-apa mail lah saya.. Bab ni saya kurang mahir sbb hubby yg handle..

Buat masa ni schedule pemasangan agak padat.. Lagipun pekerja tak ramai.. Kalau betul berminat bulan 12 kami agak free.

* Mesej ini telah diedit oleh hello pada 06hb Sep 2004 1.13:55 tghari

IP : 210.19.57.10

shaleo758

5 . Dihantar pada 07hb Sep 2004 10.29:24 pagi   [Edit]
hello
kencang2 laki bini .
Buat plaster ceiling ni ada kebaikan & keburukan dia tak? selain dr cantik ler..

* Mesej ini telah diedit oleh shaleo758 pada 07hb Sep 2004 10.30:16 pagi

IP : 203.223.133.67

hello

6 . Dihantar pada 07hb Sep 2004 1.18:39 tghari   [Edit]
Hi Shaleo..


keburukan..
1)kalau pilih corak terlalu banyak kerawang atau biku2.. leceh nak membuang habuk..

2) Kalau salah pilih corak/color yang tak sesuai dengan keluasan ruang, sesuatu ruang nampak berat dan membebankan..

Tapi pada pendapat hello..pemasangan plaster ceiling membolehkan hello bermain dengan pencahayaan dengan memasang spotlight di beberapa bahagian ceiling.. jadi segala wayar2 boleh dilindungi dengan plaster ceiling tadi.. ala2 dekat shopping complex tu.. nampak simple tapi elegent.. cewahh

* Mesej ini telah diedit oleh hello pada 07hb Sep 2004 1.20:03 tghari

IP : 210.19.57.10

ellieys

7 . Dihantar pada 08hb Sep 2004 11.12:24 pagi   [Edit]


hello, leh bagi contact no tak? either u or ur hubby.

Thanks

IP : 202.75.167.97

hello

8 . Dihantar pada 08hb Sep 2004 3.15:03 ptg   [Edit]
Waalaikumsalam Ellieys

Cuba call my hubby: 012 - 6141 174 (Hisham)

Tanya aje pasal plaster ceiling/cat rumah.. Sbb hari tu I dah beritahu dia bab ni I tak reti..

* Mesej ini telah diedit oleh hello pada 08hb Sep 2004 3.26:45 ptg

IP : 210.19.57.10

PnAnn

9 . Dihantar pada 08hb Sep 2004 3.23:00 ptg   [Edit]

Maaf mencelah..nak pasang plaster syiling kena sesuai juga dengan konsep hiasan rumah..sebab plaster syiling banyak patern..maka kalian harus pandai pilih corak yang sesuai..maksudnya sesuai dengan perabot dalam rumah..

Selain itu, jika sudah guna plaster syiling...elakkan guna lampu chendelier..memang nampak kelakau..nak pasang plaster syiling kena ambil 1 kaki dari aras syiling, makanya syiling nampak rendah dan ruang rumah nampak sempit..kalian harus fikirkan faktor itu...

Nanti saya pastekan gambar-gambar plaster syiling dari konsep moden hingga tradisional..

IP : 210.19.241.4

PnAnn

10 . Dihantar pada 08hb Sep 2004 4.10:58 ptg   [Edit]

PLASTER CEILING


MODEN




KLASIK














CORNICE MODEN











CORNICE KLASIK












IP : 210.19.241.4

fadzreen

11 . Dihantar pada 08hb Sep 2004 4.22:09 ptg   [Edit]
thanks pn ann,

selama ni reen dok confius mana satu la cornice mana satu PC. ingatkan benda yang sama..jadik selama ni reen dok ngidam nak pasang cornice la kat rumah..bukan plaster siling..

IP : 161.142.141.6

PnAnn

12 . Dihantar pada 08hb Sep 2004 4.25:46 ptg   [Edit]

fadzreen
..saya dulu pun cegitu..bila dah pi kedai..Cina kedai dok terangkan baru faham....jika bijak dan kreatif..dari plaster syiling boleh dijadikan almari perhiasan..pembahagi tengah rumah saya..sebelum letak rak..mulanya hendak letak almari plaster syiling..coz boleh bubuh lampu..memandangkan warna putih..susah nak maintain..makanya kami ubah letak rak kayu..

IP : 210.19.241.4

kadir

13 . Dihantar pada 09hb Sep 2004 4.09:55 ptg   [Edit]
A'kum ,
Boleh mencelah sikit, saya baru saja pasang cornice dan plaster ceiling , barang beli sendiri . Saya dah survey banyak tempat, saya rasa tempat ni agak murah dari yg lain. Kedai cina ni di jalan Pahang, sebaris dengan KFC bersebelahan dengan kedai motor, iaitu sebelum simpang ke gombak (ada pejabat pos berdekatan trafic light ).
Harga cornice dalam lingkungan RM 4 - RM 5 sebatang bagi 6' panjang(putih) . Sementara tu bagi plaster board (pasang pada lampu dan kipas siling) harga dalam lingkungan RM 30 - RM 50 (putih). Harga tepung (gam) RM 2 sekilo. Cornice berwarna harganya mahal sikit.

Kalau pandai pasang sendiri lagi bagus, upah pasang bergantung pada ukuran panjang (kaki) - lingkungan RM 2.50 -RM 3.00 sekaki

IP : 202.187.110.146

Imann

14 . Dihantar pada 10hb Sep 2004 08.58:04 pagi   [Edit]
saya pun tengah survey nak cari org pasang plaster siling & cornice..sapa2 yg ada contact tu war2 kan lah...or mail me at imanumayra@yahoo.co.uk....dengan kadar segera...

IP : 219.93.6.131

Imann

15 . Dihantar pada 10hb Sep 2004 09.01:53 pagi   [Edit]

IP : 219.93.6.131

Imann

16 . Dihantar pada 10hb Sep 2004 09.02:26 pagi   [Edit]

IP : 219.93.6.131

Imann

17 . Dihantar pada 10hb Sep 2004 09.02:53 pagi   [Edit]

IP : 219.93.6.131

Imann

18 . Dihantar pada 10hb Sep 2004 09.03:28 pagi   [Edit]

IP : 219.93.6.131

Imann

19 . Dihantar pada 10hb Sep 2004 09.03:51 pagi   [Edit]

IP : 219.93.6.131

Imann

20 . Dihantar pada 10hb Sep 2004 09.04:23 pagi   [Edit]

IP : 219.93.6.131

Imann

21 . Dihantar pada 10hb Sep 2004 09.04:56 pagi   [Edit]

IP : 219.93.6.131

Imann

22 . Dihantar pada 10hb Sep 2004 09.05:19 pagi   [Edit]

IP : 219.93.6.131

shaleo758

23 . Dihantar pada 10hb Sep 2004 09.24:16 pagi   [Edit]
Peh tergugat.... bila aku nak ada umah sendiri ni....

IP : 203.223.133.67

ananipa

24 . Dihantar pada 10hb Sep 2004 10.07:47 pagi   [Edit]
kadir,

Saya nak tumpang tanya, kalau tak kisah lah. Berapa yang dibelanjakan untuk beli cornice dan plaster board untuk pasang di rumah Kadir? Pasang satu rumah ke? Atau ruang tamu je ? Apa nama kedai tu ?

T.Q.

IP : 219.94.53.212

fadzreen

25 . Dihantar pada 10hb Sep 2004 10.22:58 pagi   [Edit]
cantik nyeeeeeeeeeeeee *melopong*

maknenye cornice tu bleh pasang bebila la yek.. ingatkan cornice tu buatn ngan simen.. iskk nasib baik la ada mdc ini.. luas la sikit pengetahuan.. ma kaceh ler..

IP : 161.142.141.6

DeenaSarah

26 . Dihantar pada 11hb Sep 2004 1.24:36 tghari   [Edit]
Nak mencelah sikit...plaster ceiling tu ialah board putih yang tutup keseluruhan syiling kita untuk membolehkan kita memasang down light. Kalau rumah teres bahagian living nak jimat cost pasang cornice aje pun dah cukup sebab simen yang bertindak sebagai ceiling tu kita boleh cat warna putih sama warna dengan plaster ceiling tapi tak boleh pasang down light la..

Yang bulat kat tengah tu kita namakan sebagai center panel untuk letak lampu/kipas. Cornice pulak yang kita pasang keliling sebagai border. Gambar yang Iman hantar tu kita nama kan dome -yang ni mahal gila. Dan antara center panel kita boleh letak bid sebagai border jugak. Border yang lebih kecil.

Dah sempat belajar semua ni masa dok survey plaster ceiling hari tu. Yang kadir punya kedai tu memang murah pun.

IP : 61.6.163.24

Imann

27 . Dihantar pada 13hb Sep 2004 09.13:49 pagi   [Edit]
..sesaja nak kasi jeles...wakakak..sebab imann pun jeles gak tgk gambor2 tu....

Maklumlah..tengah survey nak wat plaster siling ni...tp masih lom dapat cari orgnya....ada sapa2 yg ad ctc nbr tak?...

IP : 219.93.6.131

ananipa

28 . Dihantar pada 14hb Sep 2004 11.29:05 pagi   [Edit]
wraga MDC,

Saya dah pergi kedai tu. Wah ! Memang murah betul. Cornice tu kalau yang moden iaitu yang plain tak de bunga 8'- RM 3. Yang ada bunga 6'-RM 3. Banyak pilihan. Taukeh dia pun o.k je, layan kita. Kedainya tak ada signboard. Dia berhadapan dgn kedai cat Jotun.

Kalau ada sesape yang plan nak pasang, pergi jengoklah kedai ni. Memang murah sebab tukang yang nak pasang kat rumah saya pun cakap murah.

IP : 219.94.53.212

alina

29 . Dihantar pada 14hb Sep 2004 12.57:27 tghari   [Edit]
wah cantik betull lah...ada tak kedai yang buat cornice / plastic ceiling dekat area PJ nih...

IP : 219.94.104.101

hello

30 . Dihantar pada 15hb Sep 2004 12.59:00 tghari   [Edit]
ok satu lagi tempat jual plaster ceiling (bagi penduduk sekitar kawasan .. mana ya hehe) ialah di jalan Kelang Lama.. Harganya pun boleh tahan.. Kalau ada beza dgn Setapak area pun tak banyak sangat sbb transportaion cost dan toll pun lebih kurang jadinya.. cubalah.

IP : 210.19.57.10

Hantar Topik Baru | Topik Telah Dikunci | Cetak Laman Ini
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "