Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Resepi , Hiasan & fesyen >> Hiasan : Jahitan Cross Stitch (4)
(Pengendali : LangBuana, Harsha )
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej
Hantar Topik Baru | Topik Telah Dikunci | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : Hiasan : Jahitan Cross Stitch (4)
harsha

1 . Dihantar pada 23hb Jun 2004 6.51:16 ptg   [Edit]
ni lagi tips and panduan utk beginners...

PnAnn, tolong edit title boleh? lupa nak tukar number..

1. Selecting the Fabric - Aida vs. Evenweaves/Linen
Counted cross stitch has few rules. The main one is to enjoy yourself. You may follow or ignore any of the tips listed in this FAQ and still be a "real" cross stitcher.
People often learn to do counted cross stitch on aida and later learn to stitch on linen or other evenweaves as they become more experienced. Many stitchers who know how to work on linen prefer it to aida. As always though, this is a matter of personal choice. Some very experienced stitchers prefer aida.

An evenweave is any fabric which has the same number of threads per inch in both the vertical and horizontal directions. The individual threads might not all be the same thickness--you can see this in linen--but the number of threads is the same.

Aida is worked with one X over one square, while linen and other evenweaves are generally worked over two threads. This means that a 28 count (28 threads per inch) linen produces the same size picture as a 14 count (14 squares per inch) aida.


There is a traditional rule which says to stitch on aida using a hoop and stitch on linen "in the hand". In actual practice, people do whatever works best for them.

Most evenweaves aren't as stiff as most aida. This can be a plus or minus, depending on your own preferences. The difference in stiffness isn't usually a factor if the fabric is worked in a hoop or in scroll bars.

Fractional stitches (1/4 stitches and 3/4 stitches ) can be much easier to do on an evenweave material. On aida, the needle needs to punch through the middle of the little square in order to complete the stitch. This can made somewhat easier by using a small sized needle (#26 or #28). No "punching through" is needed on an evenweave, as the needle simply goes between the two threads.


Some people find it easier to see the holes on linen and other evenweaves, others find the aida easier.

The look of the cloth in the background is also important when selecting a fabric. Both texture and color should be considered.

Aida is generally less expensive. Whatever fabric you choose to work on, always buy the best quality you can afford. The amount of time invested in a project can be quite large and is far more valuable than a small savings up front.

Also make sure to know the fiber content and if the fabric requires any special care.


nanti sambung..

* Mesej ini telah diedit oleh harsha pada 23hb Jun 2004 6.54:42 ptg

IP : 202.156.2.202

harsha

2 . Dihantar pada 23hb Jun 2004 7.46:07 ptg   [Edit]
quote:
it will go like this.. each person yg berminat utk gift exchange, pls email me with a number, any number.. bila saya dah dapat semua number... saya akan postkan di sini..

contoh :

-1234
-5678
-4567

etc...

then, based on that number, each person, will email me with their chosen number.. and i will update which number is taken... and so on. leh tak?



utk sesapa yg masih lum email kan tu.. ni petikan daripada topik yg lepas.. setakat ni, dah masih ada dua orang lagi yg belum email, fayzan and melur.. harap maklum.

baru aku perasan.. shaleo tak join gift exchange ek?

latest list utk gift exchange :

1) Pn Ann
2) harsha
3) Sitisabun
4) fazyan_77
5) Ude
6) Melurputih
7) Lene
8) Kak Hani ls
9) lilo_stitch


* Mesej ini telah diedit oleh harsha pada 23hb Jun 2004 7.49:01 ptg

IP : 202.156.2.202

eternal_beau

3 . Dihantar pada 24hb Jun 2004 01.05:57 pagi   [Edit]
hasra

...lajunya dah sampai part 5da.... jelos lo...aku asyik dok baca je kat mdc ni nak join tak dapat, dok jauh la.... e/b memeng minat gilor tahap power rangges , dah banyak buku cross stitch ni e/b kumpul , macam2 ada tapi tak pun ada masa nak membuatnya.......

.....nanti lek tak turun jb...boleh le e/b join?

* Mesej ini telah diedit oleh eternal_beau pada 24hb Jun 2004 01.16:22 pagi

IP : 82.41.68.58

harsha

4 . Dihantar pada 24hb Jun 2004 01.10:26 pagi   [Edit]
ko kat UK kan? which part?? kalau nak join apa salahnya.. tapi, sesapa yg nak menghantar gift tu, takyah framekan.. biar ringan, murah skit nak hantar..

marilah.. marilah.. marilah....


IP : 202.156.2.202

eternal_beau

5 . Dihantar pada 24hb Jun 2004 01.19:14 pagi   [Edit]
..hai hasra lem tidur lagi ke...e/b kat edinburgh scotland... balik nanti dok jb... tapi entah bila la...nice te see u...

IP : 82.41.68.58

harsha

6 . Dihantar pada 24hb Jun 2004 01.31:58 pagi   [Edit]
tido? lumlagi.. baru lepas mandi.. aku tak biasa tidur awal, melainkan aku tak sedap badan.. ahaks!!

balik nanti dok jb? thats good! every week leh jumpa aku, kalau ndak lah ahaks!!

bila nak balik tu..


IP : 202.156.2.202

eternal_beau

7 . Dihantar pada 24hb Jun 2004 01.58:12 pagi   [Edit]
....besok tak kojo ke aku tadi gi bharian jap pas tu gi ebay dan memecam kalua ngadap pc ni....hubby gi kojo ( part time--- kat sini mana cukup nak harapkan duit biasiswa terpaksa ...)apa lagi belasah lah bila di balik sorry le nak gasak jeling pun jangan ....pc aku ni 24 hour beroperasi.... la ni hubby tengah study my be next year kot balik..... ikut kan biasiswanya habis bulan nov. ni tapi phd.nya tak habis lagi....nak wat cam mana!!11

.....la panjang la story, anyway sure balik nanti teringin gak nak jumpa kau dan ian (s'porean).....satu lagi e/b kat sini suka cari cross stitch yang dah siap orang buat...dah banyak gak terkumpul semua 2nd hand.....nanti boleh le bagi hasra sebagai c/mata....ok..cau..bonsjuor(selamat malam)

IP : 82.41.68.58

harsha

8 . Dihantar pada 24hb Jun 2004 02.20:40 pagi   [Edit]
hehehheh.. laa ni, barulah aku nak get ready for bed. bila nak balik nanti.. jgn lupa kasik tahu ek..


IP : 202.156.2.202

harsha

9 . Dihantar pada 24hb Jun 2004 02.23:36 pagi   [Edit]
2. Selecting the Floss/Thread/Fiber
Commercial charts suggest which type and color of thread to use. Kits even supply the thread for you. However, there are times when you want to select the thread yourself.
Situation: The floss supplied in a kit is of poor quality.

If you are lucky, the chart supplied with the kit lists color numbers and a brand name. This doesn't happen very often, at least with kits that supply ugly floss. If there is no list, try to get a color card for one of the big-name brands of floss such as DMC or Anchor. Look for one which includes thread samples. Match the colors from the kit with the colors on the card as carefully as you can. Do it in natural light. Write down the numbers of the colors you need on the chart next to the correct symbol. If you can't find a color card, take the bad floss with you to your local needlework store and do the matching there. Be careful, because the lighting in some stores can make the colors look wrong.

Situation: You want to use a different brand of floss than suggested.
Some charts supply color number information for two or three manufacturers' floss. If not, try to find a floss conversion chart. Commercial ones are available.

Situation: You created the chart yourself, or you want a different texture or finish.
If you are experienced enough to create your own chart, you are probably experienced enough to select fibers. Consider using the many new types of fibers which are now available, such as metallics and hand painted silks. Always keep in mind the final use of whatever you are stitching. For example, don't use a non-colorfast silk for a baby's bib.

Situation: You want to use different colors than suggested.
If it is a geometric design or a simple picture with no shading, replace the colors anyway you like. More care must be taken for complex pictures. Compare the values of the old set of colors and the new set to make sure they are the same. You can do this by looking at the threads through red glass or cellophane, or by photocopying them in black-and-white.



IP : 202.156.2.202

PnAnn

10 . Dihantar pada 24hb Jun 2004 08.55:58 pagi   [Edit]
harsha
I tak boleh edit title..yang boleh hanya krew sahaja..

OK..semalam balik sampai mimpi-mimpi pasal cross stitch.....oleh kerana saya punya hasil kerja kocik.....maka saya akan buat design lain...

frame cross stitch potpouri...pasu tersebut, saya jahit cross stitch dan bubuh potpouri didalamnya dan batang pokok dengan kayu manis dan atas dihias bunga...saiz frame A4...amacam OK tak...besau gak tu.. Kalau yang ini...dalam seminggu siap...

* Mesej ini telah diedit oleh PnAnn pada 24hb Jun 2004 08.56:53 pagi

IP : 210.19.241.4

lilo_stitch

11 . Dihantar pada 24hb Jun 2004 09.09:31 pagi   [Edit]
harsha & Pn Ann,

last night mencuba skil lama buat cross-stitch… dr jam 10 pm hingga 12.15 a.m.. perghh.. tak tahan mata wei, teringat ckp Pn Ann dah tua2 ni buat cross-stitch mmg meletihkan mata.. ahaks ! Itu baru size A4 jer tu.. Agaknya kalo betul2 buat size A4 mmg pening jugak nih. Tambah lagi bila Melur kata, cross-stitch yg baik di sebelah belakang kain tu jahitannya --- bukan bersilang2… Tension gak bila kena bertertib bila jahit cross-stitch ni!

Terbaca di satu thread ttg cross-stitch, kain tu (panggil aida eh?) ada 2 jenis, satu yg berlubang kasar & satu yg berlubang halus.. Yg jenis kasar ni lebih murah banding dgn yg lubang halus.. Belek2 kain yg lilo beli last week, rupanya yg jenis lubang kasar, no wonder nampak tak cantik sangat bila dah disiap, jarang2 jer...

harsha… nampak gaya aku kena study balik topik cross-stitch dr Part 1 hingga Part 4, b4 aku start buat projek cross-stitch aku nih.. hah hah hah…

p/s : banyaknya projek yg aku nak catch up after abandoned them for almost 20 yrs.. ahaks !!!!!

IP : 210.19.249.107

kasih_eisya

12 . Dihantar pada 24hb Jun 2004 10.40:28 pagi   [Edit]


Teringat bab cross stitch nie.Kasih memang gemar menjahit cross stitch.Sebelum kahwin dulu,memang dulu dalam satu bulan leh dapat 2 gambar bunga.Time rehat, balik rumah dan asalkana da masa teruk buat benda alah tuh.Tuh yang boleh siap banyak.Ada yang tempah buat mashid shah alam.Dapatlah siap dalam masa 2 bulan.Kakak satu office dulu yang selalu tempah.

Bila nak kahwin pulak buatlah gambar bunga 2 set untuk bilik pengantin.Dan memang minat buat tuh tak hilanglah sampai sekarang.Cuma beza sekarang nie sibuk sikit.Ada gak belek gambar, tapi tak ada peluang nak beli kain dan benang. Depat rumah kasih banyak benang DMC yang masih cantik yang tidak di gunakan dan yang sudah di guna.Adalah dalam 2 kotak yang bersaiz A4.

Benang DMC tuh berlambat sangat dan tak tahu nak buat apa, kasih buatlah penanda buku novel.Dekat rumah terlalu banyak yang dah siap sampai tak tahu nak letak dekat maner.Rasa nak jual aje.Takut orang tak nak beli pulak.

Kasih kalau menjahit bukak benang DMC dan baru jahit.Dan lepas tuh kasih basuh dan sterika kain yang kita jahit tuh.Bila kita bukak benang DMC tuh dan jahit pada kain yang berlubang besar, ia akan rapat dan nampak benang tuh cantik.Berneza dgn orang yang tak bukak benang ketika menjahit.Memanglah buat benang tuh jadi lambat, tetapi hasilnya memang memuaskan..

IP : 219.95.168.125

ellieys

13 . Dihantar pada 24hb Jun 2004 10.43:00 pagi   [Edit]
..

Lilo

Amboi....jauhnya langkah u....sini pun sampai gak no....
Elok le tu....praktis kan balik skil2 lama yg dah lama tak tersentuh tu....hasilnya tentu memberangsangkan....

Pn.Ann

Dpt bayangkan hasilnya nanti tentu b'untung sape yg dpt Pn.Ann punya gift exchange tu ye....

IP : 202.75.167.97

harsha

14 . Dihantar pada 24hb Jun 2004 1.12:32 tghari   [Edit]
more tips..

3. Selecting the Needle
Counted thread stitch should be done with a tapestry needle. Tapestry needles have blunt points and much larger eyes than sewing needles. The blunt points prevent the needles from piercing fabric threads.
Tapestry needles come in a variety of sizes. A larger size number means a smaller needle. Cross stitching usually requires a #22, #24, #26 or #28 needle.

One traditional rule says you should use a #22 needle if the fabric is 14 count (14 threads per inch) or less, a #24 or #26 needle if the fabric count is 16-18 count, and a #26 needle if the fabric is finer than 18.

The needle should be large enough to move the fabric threads out of the way just a tiny bit. This reduces the friction and wear on your stitching fiber.

The floss or fiber thickness and number of strands used can also affect the choice needle size.

The usual "rule" holds--find a size (or sizes) you like.

Some people lose the finish on their needles over time. Besides being ugly, this can make the needle more difficult to use. Special finishes, such as gold and platinum, are available. They cost more but some stitchers find they last longer. Try different finishes until you find the one that works best for you.

Chair arms are very convenient for holding needles, but such use can cause other members of the household to acquire a more intimate acquaintance with the tools of your craft than either they or you desire. A pin cushion is an obvious solution. Needle safes also work well. These are small, flat cases lined on the inside faces with magnets. Needle safes can cost from US$5 for a small plastic one to more than US$30 for a good, handcrafted, wood-and-brass box. People have also had good results with magnetic paperclip holders, available in any place that sells office supplies.



ahaks!! lilo.. baru ko tahu ke buat cross stitch ni sakit mata?? tu baru buat aida 11 agaknya eh?? aku buat paling koman pun aida 14, usuallly aida 16 or 18. or worse, evenweave.. berpinar bijik mata..

tapi, dah minat, nak buat camna?

PnAnn
menarik idea tu.. cantik jugak ngikut imagination saya.. ok ok, teruskan lah.. rasanya takde conflict dgn yg lain kan?? so, kita decidelah.. A4 size, or something like PnAnn nak buat..

leh ke?? sapa yg tak email lagi nombor, dipersilakan email.. dengan segera..

* Mesej ini telah diedit oleh harsha pada 24hb Jun 2004 1.16:14 tghari

IP : 202.156.2.202

harsha

15 . Dihantar pada 24hb Jun 2004 5.05:28 ptg   [Edit]
4. Setting the Floss Color
Floss is generally colorfast, but some people like to be very cautious when using dark or intense colors in heirloom quality projects. If you choose to be this cautious, do the following.
Remove the floss from the paper wrapper.
Place each skein of floss in a separate glass container containing cool or room temperature distilled water. Some people recommend adding vinegar or salt to the water, but the usefulness of the vinegar or salt varies with the type of dye and may even cause damage.
Rinse the floss in the distilled water.
If the water does not remain clear, replace the water and rinse again.
Repeat until the water stays clear.
Place the wet floss on a white paper towel to dry. The floss color should not bleed onto the white towel. If it does, rinse the floss again.
Obviously, you should not do this if you know the floss was dyed with a non-colorfast dye.


IP : 202.156.2.202

afrina04

16 . Dihantar pada 25hb Jun 2004 12.18:21 tghari   [Edit]
kat sini takde yg minat crochet ker?Meh le tukar2 paten gak.Saya teringin nak buat crochet yg ada bunga2 rose tu takat ni ada paten nenas jer.

IP : 202.188.127.61

Lene

17 . Dihantar pada 25hb Jun 2004 1.31:38 tghari   [Edit]
Hem .... Lene baru beli semeter kain cross stitch yang lebih lembut. Selepas habis projek untuk exchange-gift ni, nak start pulak gambar kahwin Lene ....

Tak sabarlah nak mulakannya ...

Harsha,

Sudah habis ke belum kumpul no. 4D tu ... Eh..he..he no untuk exchange giftlah. Bila boleh pilih no. kiter ...

IP : 219.93.193.147

ude

18 . Dihantar pada 25hb Jun 2004 1.36:40 tghari   [Edit]
Kak Lene...

Kat mana akak beli kain cross stich yg lembut tu???

Berapa RM utk satu meter???

Info skit kat ude. Nak kena beli kain baru la sbb yg lama tu dah habis ude buat.Kain yg akak beli tu sesuai tak kalau ude buat beg bunjut????

Kak Harsha...

ha-ah la...bila blh cabut no. dah x sabar rasanya.Excited ni

* Mesej ini telah diedit oleh ude pada 25hb Jun 2004 1.39:22 tghari

IP : 218.208.238.252

PnAnn

19 . Dihantar pada 25hb Jun 2004 1.54:37 tghari   [Edit]
harsha

solute U laaa..tak tau pun..pasai ni...
quote:
A larger size number means a smaller needle. Cross stitching usually requires a #22, #24, #26 or #28 needle.

One traditional rule says you should use a #22 needle if the fabric is 14 count (14 threads per inch) or less, a #24 or #26 needle if the fabric count is 16-18 count, and a #26 needle if the fabric is finer than 18.

Macam mana nak tau ~
if the fabric is 14 count (14 threads per inch)
..kalau tanya kat kedai mesti depa tak tau...

IP : 210.19.241.4

Lene

20 . Dihantar pada 25hb Jun 2004 2.13:11 ptg   [Edit]
Ude,

Lene beli kain yg lembut tu cuma RM 15.00 semeter. Nak kata lembut tak juga lembut sangat. Tapi kotaknya memang lebih kecillah. Memang Lene juling nanti nak jahit pasal tak pernah pilih kotak yang halus macam ni

Kalau untuk beg bunjut tu rasanya sesuai gak lah ... Ude boleh cubalah beli kain ni pulak ...

IP : 219.93.193.147

Lene

21 . Dihantar pada 25hb Jun 2004 2.19:44 ptg   [Edit]
Harsha

quote:
Macam mana nak tau ~
if the fabric is 14 count (14 threads per inch)..kalau tanya kat kedai mesti depa tak tau...

Lene pun tak faham pasal tu jugak. Misalnya tadi bila Lene pergi beli kain cross stitch tu ... tauke tu kata tengoklah sendiri jenis kain yang nak.

Katanya, yang lembut tu RM 15.00 semeter tapi kotaknya kecil. Yang kasar sikit tu RM 14.00 semeter dan kotaknya besar. So Lene pun malaslah nak tanya fabric for 14 count ker, 16 count ker etc. Nanti pening kepala tauke tu pulak ???

IP : 219.93.193.147

harsha

22 . Dihantar pada 25hb Jun 2004 4.51:13 ptg   [Edit]
semua...

ahaks! bebudak semua kat rumah tok depa, mommy gi shopping majalah cross stitch! pasal fabric count tu, kalau kat singapore ni, mmg ada labelnya. kat sana takde ke? nak kira senang jer, tgk, dalam seinci tu ada berapa lubang.

aida 14, dalam seinci ada 14 lubang yg selari, aida 16 dalam seinci ada 16 lubang yg selari, sama jugak dgn aida 18.

no4D tuh, melur and fayzan masih belum emailkan.. camna nak undi? mana agaknya depa ni eh??


IP : 202.156.2.202

lilo_stitch

23 . Dihantar pada 25hb Jun 2004 6.10:07 ptg   [Edit]
melur tu bz laa kot.. nanti sms kat dia !

IP : 210.19.249.107

harsha

24 . Dihantar pada 26hb Jun 2004 12.40:46 tghari   [Edit]
lilo dah sms melur? mana agaknya depa ni.. semua orang tunggu ni..


IP : 202.156.2.202

Lene

25 . Dihantar pada 28hb Jun 2004 09.16:50 pagi   [Edit]
Nak tanyalah dengan semua peminat cross stitch, bila kita memulakan satu warna benang tu ... macam mana u all start benang tu. Selalunya Lene akan menyembunyikan benang permulaan tu dengan menyelit kat dalam kotak - kotak cross stitch tu supaya nampak kemas.

Sebelum ni, Lene hanya main ikat mati jer kat belakang. Tapi hasilnya nampak tak kemas dan menarik di bahagian belakang sebab nampak sangat banyak benang yang terurai.

Macam mana dengan yang lain. Nak tahu jugak samada cara Lene ni betul atau tidak atau ada cara yang lebih baik.

Tapi bagi Lene asalkan nampak kemas semua cara boleh digunakan betul tak semua.

IP : 219.93.193.147

harsha

26 . Dihantar pada 28hb Jun 2004 10.00:24 pagi   [Edit]
Lene...

i'm quite comfortable with the away waste knot tactic..
it is to knot the end of the thread, go into the fabric from the front a few inches from your starting point (clear of the first few planned stitches), make the first few stitches, then clip the knot and thread the tail through those stitches on the back of the fabric. [This is sometimes called an "away knot"] You don't actually need to knot the thread, but can simply hold the tail on the front of the fabric [A "knotless away knot"]


* Mesej ini telah diedit oleh harsha pada 28hb Jun 2004 10.00:52 pagi

IP : 202.156.2.202

harsha

27 . Dihantar pada 28hb Jun 2004 10.05:21 pagi   [Edit]


contoh..

btw.. aku ada bertanya tanya pada mereka yg arif pasal exchange.. and they think A4 size ni too big for exchange.. usually, depa buat mcm something small and usefull for exchange.. exapmle :



so.. maybe kita leh buat mcm ni jugak? apa pendapat korang?? and attention MELUR and FAYZAN... kami semua menunggu korang berdua.. harap dapat maklumbalas secepat mungkin..

* Mesej ini telah diedit oleh harsha pada 28hb Jun 2004 10.06:37 pagi

IP : 202.156.2.202

lilo_stitch

28 . Dihantar pada 28hb Jun 2004 11.14:53 pagi   [Edit]
harsha
jgn mare.. aku dok notice sejak seminggu nih, lembap betul nak click to MDC, especially morning.. dah petang after 2-3 pm baru laju, rasanya bukan prob server aku ni, prob server MDC kot...

Pagi tadi Melur ada call aku, bgtau yg seems dia can read the postings in MDC, but tak leh post anything.. dia kata akan try email to your mailbox, if not she will contact me. Cuba ko check mail box tu..

Ttg size tu.. aku pun rasa size yg ko tunjuk tu ok gak.. perasan tak exchange program kat MS tu..??? depa semer buat comey2 jer.. but cute kan..

So how about the others... err sampler camna..?? kena carik sendiri eh..

p/s... I really need to print out all yr XS notes laa.. sbb zaman aku buat XS tu.. style zaman dolu2 laa

* Mesej ini telah diedit oleh lilo_stitch pada 28hb Jun 2004 11.17:41 pagi

IP : 210.19.249.107

shaleo758

29 . Dihantar pada 28hb Jun 2004 12.07:04 tghari   [Edit]


Alamak Harsha kau cari aku ke? Aku bercuti..ni baru masuk kerja. Pasal exchange gift tu tak pe la kau org proceed la dulu.

Pengalaman aku masa nak beli aida tu aku bagi tau nak kain cross stitch jek tp tak de choice la..penat jek aku kira chart tu..aku ingat nak kecik kan saiz nak pakai la aida 18 ke yg ada 9 jek. Dia org ni kita nak minta advice pun susah sbb dia org tau jual jek.

IP : 203.223.133.67

harsha

30 . Dihantar pada 28hb Jun 2004 12.13:57 tghari   [Edit]
takpe.. aku pun kengkadang perasan MDC lembab ahaks! so camna? nak buat something like gambar yg aku tunjuk tu tak? pas tu, dalam isi potporri.. senang cerita, takyah nak pening kepala nak decide size etc.

ask melur to email aku lah.. takkan tak leh email jugak kot? fayzan pun tak nampak batang hidung?? cuti jugak ke?


IP : 202.156.2.202

Hantar Topik Baru | Topik Telah Dikunci | Cetak Laman Ini
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "