Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Resepi , Hiasan & fesyen >> Gubahan : sapa ada teknik & Gambar ?
(Pengendali : LangBuana, Harsha )
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej
Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : Gubahan : sapa ada teknik & Gambar ?
zacks

1 . Dihantar pada 06hb Jan 2004 08.56:14 pagi   [Edit]
..

Sekadar mau berkongsi dgn "org2 lama" kat sini..mana yg ada teknik gubahan utk hantaran perkahwinan/pertunangan ke, kalau ada gambar ke,apa jenis barangan yg biasa diberi @ barangan hantaran apa yg korang bagi masa bertunang/kahwin dulu....boleh la kongsi2....kalau ada gambar dan cara2 membuatnya lagi cun......saja tanya

IP : 202.184.226.18

cikgu_taska

2 . Dihantar pada 06hb Jan 2004 10.07:22 pagi   [Edit]

Pakcik Z...
quote:
boleh la kongsi2....kalau ada gambar dan cara2 membuatnya lagi cun......saja tanya

Saja tanya jerk eik.....heheheh...Ikutkan masa tunang kalau kasik cincin tanda jerk ok dah kot..Kalau barang tu sekadar hadiah jerk...Terpulang ler..Kalau nak kasik..kasik..kalau tak masa kawen ler nanti...Ikut aku ler..kalau org lain tak tau ler..hehehe...Kalau nak tengok gambar gubahan ngan teknik..selalunya dlm majalah keluaran Karangkraf banyak ada cecara buat gubahan..Kebanyakkan step yg ditunjukkan cukup ringkas..Pepandai ler kita nak buat...hehhehe...Alah time orang dulu...semua lipat masuk kotak..senang...sebab nak hantarnya jauh..drp tergolek-golek masa dlm kereta nanti..baik masuk kotak..tapi kotak tu hias ler skit kasik cun..hehhe..penat lak menaip..tapi rasanya semalam cam dah kasik tau dlm ym...heheh..sesenang ym jerk arr...

IP : 210.186.228.10

syauqina

3 . Dihantar pada 06hb Jan 2004 10.17:26 pagi   [Edit]
sedey
yup la nie orang lebih suka sumbat semuanya dalam kotak aje ... senang dan mudah di bawa .... tapi kalau nak menarik buatlah yang macam dalam majalah dan buku2 yang byk di pasaran tu atau pun guna aje kreativiti sendiri ...



http://www.geocities.com/idakraf/cawan2.jpg

Bahan - bahan :

Polisterina bulat
Polisterina Bentuk Cawan
Polistirina Bentuk Tangkai Cawan
Kertas Krep
Bunga Hiasan
Gula - Gula
Pelekat Dua Cara
Peniti
Renda Organza

Cara-cara:

1. Balut ketiga- tiga polisterina tadi dengan kertas krep.
2. Lekatkan renda organza pada sekeliling politerina.
3. Kemudian pinkan gula -gula di keliling polisterina.
4. Lekatkan pelekat dua cara keliling cawan.Setelah itu lekatkan pula renda kecil keliling
bahagian atas cawan.
5. Lekatkan gula - gula hingga penuh pada cawan.
6. Pinkan renda kecil keliling cawan .Buatkan dua tingkat
7. Lekatkan renda kecil keliling tangkai cawan dan lekatkan pada cawan . Hiaskan dengan
bunga .

* Mesej ini telah diedit oleh syauqina pada 06hb Jan 2004 10.32:59 pagi

IP : 219.93.8.6

cikgu_taska

4 . Dihantar pada 06hb Jan 2004 10.31:06 pagi   [Edit]
Hahhaha...Masuk jugak cik akak kita..Memang ler masuk kotak lagi senang...Ikutkan nak buat gubahan memacam rupa tu..Tapi mengenangkan johor ngan pahang makan 4jam jalan..mau lunyai ler nanti...tapi last-last semuanya yg aku buat tu simpan balik kat rumah bujang aku tu...hehehhe...Nie kotak-kotak tu semua aku simpan balik..masa kawen boleh guna yg tu jerk...Gubahan sirih jerk buat tinggi melangit..last-last...senget benda tu..ahahah..senang kata kotak gak yg lawa

IP : 210.186.228.10

syauqina

5 . Dihantar pada 06hb Jan 2004 10.36:00 pagi   [Edit]
sedey
suka aaa ... , alahai akak dapat dah satu website cantik ada gambar2 lagi, byk plak gubahan ... tiba2 takleh masuk plak dah ... personal website tu ... byk lah gubahan ada lam tu ...

ala junjung lah 4 jam pun ... ekekkek kan escot ramai ...


pssstttttttt sejak bila plak tuan rumah ni minat nak gubah2 ekkk ...

* Mesej ini telah diedit oleh syauqina pada 06hb Jan 2004 10.37:12 pagi

IP : 219.93.8.6

yattcute

6 . Dihantar pada 06hb Jan 2004 10.42:07 pagi   [Edit]
dalam website susah nak cari.. tak banyak.. dan tak brape clear..
dulu masa nak kawen puas jugak surf sana sini tapi tak jumpa banyak..

kalau nak puas hati cuba selak majalah Pesona Pengantin atau sebarang majalah kewanitaan pasti ada, terutama edisi khas perkahwinan.. kalau nak, aku ada majalah himpunan koleksi barang hantaran ni..

nak lagi cantik, aku ada jumpa kat Times, sebuah buku harga dalam RM60.00..


------------------------
masa kawen dulu, antara hantaran dari belah aku:
1. padang bola sepak dari tuala warna hijau..
cara buat >> kertas suratkhabar atau kotak korang balut dengan tuala, lepas tu hias dengan renda di tepinya. Lepas tu buat tiang gol dengan lidi dan net letakkan di dua-dua hujung.. Kat tengah-tengah padang letak coklat yang kertas balutannya macam bola.

2. Tanjak dari sejadah
cara buat >> maaf, aku tak tau.. hehee.... agaknya korang lipat aje la macam buat tanjak.

3. Kapal layar dari kain pelikat
cara buat >> bentang kain pelikat, masukkan kertas suratkhabar kemudian lipat macam buat kapal layar.. yg ni budak darjah dua pun pandai buat.. kemudian hiaskan dengan lidi sebagai tiang layar dan rantai manik..

apa lagi eekkk.. lupa dah..

* Mesej ini telah diedit oleh yattcute pada 06hb Jan 2004 10.53:15 pagi

IP : 202.75.190.18

yattcute

7 . Dihantar pada 06hb Jan 2004 10.59:11 pagi   [Edit]
sambungan..

4. Gubahan hantaran kasut lelaki:
cara buat >> ikat kasut dengan riben, kemudian hias dengan bunga-bunga..
cara lain >> balut kasut dengan kain net lembut macam bunjut tapi biarkan ianya di pangkal kasut (bagi nampak hujung kasut).. kemudian hias dengan riben dan bunga)

5. Gubahan hantaran kasut dan beg perempuan:
cara buat >> yang ini diorang cuma letak dalam bakul yang dah dihias.. beg dan kasut tu hias dengan riben dan bunga sikit..


apa lagi.. nanti aku ingat aku sambung lagi..

IP : 202.75.190.18

tempoyak

8 . Dihantar pada 06hb Jan 2004 11.29:49 pagi   [Edit]
zack
ko nak kawen ke atau nak jadi pak andam the supplier bahan gubahan? hehehehehe

mase aku hantar tanda, betunang, kawen, rasanya hampir semue aku buat sendiri... dari hantaran baju, kain, cadar, tilam sampai le ke sirih junjung aku buat sendiri, heheh, terer ta aku (dgn riaknye)... kalau lelaki aku ingat senang kalau ko letak dalam kotak jek. hias le kotak plastik ko tu sket... amik combination warna yang terang cam kuning, peach color sbb nanti bleh buat tumpuan orang kat hiasan ko tu instead of kat kotak yg tak lawo tu... bape banyak dan ape hantaran ko nanti? penting gak tu nak tau sbb tak semua mende leh letak dalam kotak... pehtu amik le berjenih2 kotak, pat segi ke, nam segi ke lapan segi ke... kalo terer buat stail piramid sebab org tak pernah buat lagi tu... hehehe...

IP : 203.106.245.6

maria03

9 . Dihantar pada 06hb Jan 2004 11.35:38 pagi   [Edit]
kalo suke beri lebih penekanan pada kain alas pahar tu..wat labuh and bermanik juntai sket..
pastu barang hantaran letak je atas pahar hias ngan satu bunga or reben, simple and elegence..

IP : 219.94.83.173

cikgu_taska

10 . Dihantar pada 06hb Jan 2004 1.01:00 tghari   [Edit]
Kak Qina..
Kalau dapat bagi add web tu kat kita eik...Hehehhe...aku baru nak suruh pakcik Z nie cari Kak Yattcute..tetiba muncul dah....Hari tu aku punya sirih junjung ringin jerk...Kena pihak lelaki..pergh...berat giler..lak tu tinggi melampai..cam ner arr rupa agaknya diorang memangku drp pahang pi jb...hehehhe...Pakcik tu start semalam dia dah sibuk tanya aku bagi apa...belah lelaki bagi apa...tup-tup ada lak topik dia...hehehhe

Kak Yatt...
Memula baca pasal gubahan padang bola tu...aku ingat akak bagi padang bola..hahah..rerupanya Padang bola drp tuala..Yelah Abg Dinan pun minat bola kan...Sampai terpaksa bertongkat-tongkat pasal bola..heheh..Tunang aku minat memancing...agak-agaknya apa yg boleh digubah buat joran atau motor pancing...hahahha...
Erm...Orangkan baru nak beli buku Pesona Pengantin tu...Ok ker kak?? Hari tu selak-selak jerk..macam best jerk...Tapi tengok harga 9.50 tu...hehhe...Kalau ok ingat nak start beli arr...Heheh

IP : 210.186.228.10

yattcute

11 . Dihantar pada 06hb Jan 2004 2.47:41 ptg   [Edit]
cikgu
akak dulu masa nak kawen bukan main lagi.. sebulan sampai beli 2,3 buah majalah.. rabak gak le 2,3 puluh ringgit... tapi kan, bila dah banyak sangat dah jadi tak tau nak buat camana.. semuanya lawa..
actually, yg gubahan padang bola tu pun akak tengok dalam majalah.. kalau pancing nih, apa ekk.. cuba la gubah kain pelikat atau songket jadik batang joran..
hheee..

tempoyak
amboih ko.. dari menjahit langsir sampai buat gubahan pun ko terer eee... untung nye bini ko..

------------------------------
baru2 ni aku ada tengok dalam majalah tunjuk gubahan sirih junjung.. nampak cam senang aje..
camni, korang ambik polistrene bentuk love, kemudian gulung daun sirih dan tutup sebelah tepi polistrene tersebut.. di tengah2 polistrene tu korang pacakkan bunga ros warna merah (bunga hidup, bukan plastik!).. yang aku tengok tu dia buat setingkat aje, tapi kalau korang kreatif cuba buat dua atau tiga tingkat.. penuhkan polistrene kat bawah dengan sirih atau bunga2 an..
nampak cam romantik jer gubahan ni..


IP : 202.75.190.18

zacks

12 . Dihantar pada 07hb Jan 2004 10.45:49 pagi   [Edit]
..

cikgu...terima kasih...nampaknya letak dlm kotak lagi senang ekk....

IP : 202.184.226.17

cikgu_taska

13 . Dihantar pada 07hb Jan 2004 1.00:11 tghari   [Edit]
Pakcik Z
Kalau nak gubah pun lawa...memang lagi lawa..hehe..tapi bila pikir..kang belum sampai rumah perempuan...benda dah naik hancur..hahahha

IP : 210.186.228.182

yattcute

14 . Dihantar pada 08hb Jan 2004 09.26:52 pagi   [Edit]
gubahan kalau nak lawa.. tak susah, asalkan ada duit..
kalau nak menarik, tak payah guna banyak renda atau hiasan yg berat.. sebaiknya guna yg simple sahaja, tetapi gunakan material yang mahal.. pasti ada class gitu..!
(tu pun kalau banyak budget, kalau nak jimat tak yah le.. akhirnya esok gubahan tu dibuka jugak..)

IP : 202.75.190.18

whitecabai

15 . Dihantar pada 08hb Jan 2004 09.40:43 pagi   [Edit]
aler Zack...

meh arr aku buatkan untuk KO.. senanggggg... hehehhehehe

IP : 202.184.114.253

zacks

16 . Dihantar pada 08hb Jan 2004 10.09:44 pagi   [Edit]
...

syauqina....boleh la cuba buat

yatt...kahkah..mentang2 la suami suka main bola..hantar padang bola la plak dia

tempoyak...jd pak andam la..hehe

maria....tq..idea yg bagus

whitecabai..tanak la..kang jd gunung ke hutan la pulak

IP : 202.184.226.17

syauqina

17 . Dihantar pada 08hb Jan 2004 10.29:53 pagi   [Edit]
tu esok2 nak dekat tarikh buat le ... la nie dok buat bunga telur ...


ashra ooo ashra ... mana pi ... ada idea menarik pi jenguk offline msg naaa

* Mesej ini telah diedit oleh syauqina pada 08hb Jan 2004 10.34:31 pagi

IP : 219.93.8.6

chilut

18 . Dihantar pada 08hb Jan 2004 11.44:01 pagi   [Edit]
cakk!!!

dah nak sediakan hantaran rupanya si zacks ni
hemmmmm

zacks
hat depa tu, semua gaya perhiasan pompuan.
meh sini, kut nak mudah, elegant gaya lelaki.
ada ka gambar hantaran di rumah.

1-duit maskawen.
bubuh dlm frame album atau seangkatan.
selitkan sedikit bunga atau reben.

2- duit hantaran
bubuh dalam album gambar freefold
jangan lupa jugak taruk reben/ bunga didepan album.

mudahkan.

IP : 202.188.127.61

whitecabai

19 . Dihantar pada 08hb Jan 2004 11.50:25 pagi   [Edit]
lepas tuh dabel saidet tape tuh sorok2kan sikit yer... .. eh silap tuh org lain yg tarok.. kaco jek... hehhehe

keras tangan lelaki nih boley tahan kreatifnyer... cantik letak kek rumah lepas kenduri..

IP : 202.184.114.253

tempoyak

20 . Dihantar pada 08hb Jan 2004 12.57:37 tghari   [Edit]
yatt
quote:
amboih ko.. dari menjahit langsir sampai buat gubahan pun ko terer eee... untung nye bini ko..

hahah... kembang kempis idung aku... sebenornye bab gubahan aku memang terer (masuk bakul angkat sendiri) sebab mase aku sekolah dulu mana ada budak pompuan nak buatkan gubahan hiasan sume tu, sekolah budak lelaki aa, so mmg aku rajin sket bab tu, artistik sket... lebihkurang lebel spastik jugak la... kalau ada kenduri kawen tu, aku la tukang mengubah pelaminnye... hahahahaha banga2....

langsir? baru belajar2 buat, nak save budget. nampak seronok lak tengok org rumah menjahit, try buat sarung kusyen jadik, try buat langsir simple jadik, pasni nak try buat langsir utk rumah baru lak.

zacks
pak andam? aaa... tak kose u.... awwwww

alah, ko buat yg simple2 jek. kasut, baju, towel dan yg seangkatan dgnnya buh dalam kotak. sejadah buat papan reha pastu letak Al-Quran kat atas tu, mas kawen buh dalam frame cam chilut cakap tu, duit hantaran dalam album (time aku dulu belah pompuan siap kire tu...iskk), kalau belah perak ade hantar garam gula, buat bentuk bawang putih, tepak sirih? macam biasa la, sirih junjung buat cam bouquet (aku dulu buat KL tower, hahahahah)... ape lagi ekk? ko ade bagi keter sebijik ke kat bakal org rumah?

IP : 203.106.245.6

zacks

21 . Dihantar pada 08hb Jan 2004 1.00:54 tghari   [Edit]
..

syauqina...bunga telur hat sapa tu ?

chilut...menarik tu menarik.....khekhe..ko bagi mende ni ke dulu ?

white...chilut tak sorok double sided ke ? hahaha

tempoyak...byk le kao..ni bukan kes ako la nak bagi2 kete sebijik ni..khekhe............bagi beras sekampit, bawang putih,merah mcm ok jugak tu

* Mesej ini telah diedit oleh zacks pada 08hb Jan 2004 1.06:01 tghari

IP : 202.184.226.17

whitecabai

22 . Dihantar pada 08hb Jan 2004 2.05:46 ptg   [Edit]
Zack
tehehheheheh... Chilut kata bukan dia yg tarok dabel saidet tuh.. dia gubah, org lain yg taroK masa dia tidOQ ... ekkekekkek ... abis telekung antaran aku berdabel saidet.... meokekekke ..

IP : 202.184.114.253

chilut

23 . Dihantar pada 08hb Jan 2004 2.26:30 ptg   [Edit]
zacks
yup duit hantaran bubuh lagu tu senang orang nak kira. tunjuklah yang kita nie jujur bukan nak gubah duit sampai orang susah nak kira. Alhamdulillah dapat mertua dan ahli keluarga belah mertua yang baik, tengok jeling-jeling aja. Terus kata cukup.

duit maskawen tak pakai frame. Pakai frame nie masa abg ipar bagi maskawen pada kakak. masa hantaran kawen aritu, jumpa di ikea tempat letak gambar yg macam kalendar meja. cukup 6 bilah. Kena lah dengan maskawen RM60.

errrr... sebab tak minat gubahan konsep ala-ala hutan. tak leh nak kongsi ilmu disini.

IP : 202.188.127.61

cempaka_SERI

24 . Dihantar pada 08hb Jan 2004 3.08:29 ptg   [Edit]
nk start kumpul gubahan2 utk hantaran la... senang keje nnti..

IP : 202.189.60.1

syauqina

25 . Dihantar pada 09hb Jan 2004 08.13:02 pagi   [Edit]
hat orang le ... hat sendiri entah bila

IP : 219.93.8.6

tempoyak

26 . Dihantar pada 09hb Jan 2004 08.53:23 pagi   [Edit]
choki
juai mahai sangat kot... dalam mdc ni ramai calun ape, nak cari anak mami pun ada kot, tapi kena cari la...

IP : 203.106.245.6

yattcute

27 . Dihantar pada 09hb Jan 2004 09.03:17 pagi   [Edit]
poyak
hehehe.. susah nak jumpa lelaki cam ko.. memang beruntung bini ko...
aku ada dengar pendapat orang : lelaki ni sebenarnya lebih terer dari perempuan dalam bab hias menghias.. sebab tu Eric Chong (ID designer - Casa Impian) tu lelaki.. Rizalman (pereka fesyen) tu lelaki.. Datuk Jimmy Choo (pereka kasut, betul ke nama ni?) tu lelaki..

zek..
saja nak buat suprise kat dia.. tu pasal buat gubahan padang bola...

--------------------------------
tips hari ini

1. selain dari padang bola, aku ada juga nampak dalam majalah gubahan padang golf. Cara sama macam buat padang bola, cuma hiasan jadikan hiasan cam padang golf lah.. lebih molek jika dapat patung orang main golf dan model tasik kecil..

2. Dalam banyak2 gubahan hantaran yang aku tengok dalam majalah, ada satu yang paling bodoh.. kotak tisu yang ada tisu, korang balut dengan kertas emas, kemudian lekatkan dengan coklat jari dan coklat duit yang berbalut dengan kertas emas kaler-kaler.. lepas tu tarik le muncung sehelai tisu bagi terkeluar sikit dari bekas dia..

3. duit hantaran - cara moden guna cek la.. masukkan je sekeping dalam frame gambar... hias sikit-sikit dengan bunga dan riben..



* Mesej ini telah diedit oleh yattcute pada 09hb Jan 2004 09.10:19 pagi

IP : 202.75.190.18

syauqina

28 . Dihantar pada 09hb Jan 2004 09.55:34 pagi   [Edit]
poyak
ingat anak mami ja mahai ka ?

yatt
gubahan btk PC ada tak .. ahaks ... bleh gak try kan ...

IP : 219.93.8.6

chilut

29 . Dihantar pada 09hb Jan 2004 09.58:39 pagi   [Edit]
hemmmmmm

yatt
RM tunai semua orang terima, RM cek kena tanya penerima dahulu, lebih selamat guna bank draf. cek boleh jadi cek tendang.

Yang penting pamerkan kejujuran bukan kemegahan.

IP : 202.188.127.61

yattcute

30 . Dihantar pada 09hb Jan 2004 11.03:55 pagi   [Edit]
hehe.. chilut.. cek tu kalau nak taste moden.. tak semestinya tunjuk kemegahan.. suka ati la nak guna bank draf ke, nak guna wang pos ke... ekkkee..

qina,
blom pernah jumpa lagi.. tapi kalo kreatif cuba la buat style laptop.. rasa cam boleh bayangkan aje.. cuba masukkan kotak atau kertas suratkhabar dalam tuala pas tu gubah la cam laptop. Untuk keyboard mungkin boleh hias dengan manik yang ada huruf (banyak ada dijual kat SINMA)..
cuba le..

IP : 202.75.190.18

Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "