Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Resepi , Hiasan & fesyen >> KABINET DAPUR: : mana cantik?
(Pengendali : LangBuana, Harsha )
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej
Hantar Topik Baru | Topik Telah Dikunci | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : KABINET DAPUR: : mana cantik?
vina75

1 . Dihantar pada 08hb Dis 2003 4.09:09 ptg   [Edit]
salam.. ada tak sesapa yg leh rekomen vina kat mana nak tempah kabine dapur yg harganya berpatutan. Tak lama lagi vina nak pindah rumah so kalau boleh nak siapkan dulu kabnet baru pindah. tq ya


Satu lagi, kat KL ni byk kedai perabot buat jualan murah.. kalau forumer tahu kat mana yg
byk choice dan negotiate harga senang.... Tu jer..

IP : 202.75.160.228

yattcute

2 . Dihantar pada 09hb Dis 2003 08.40:53 pagi   [Edit]
saya pelanggan tetap anjung seri.. ada beberapa keluaran mengkhusus kepada kabinet dapur.. cantik, tapi harganya agak mahal sebab pengeluarnya dah ada nama..

nak juga tahu kat mana ada kedai kabinet dapur boleh dapat murah.. hehee... tunggu rumah siap lagi 2 tahun..




* Mesej ini telah diedit oleh yattcute pada 09hb Dis 2003 08.41:40 pagi

IP : 202.75.190.18

maizana

3 . Dihantar pada 09hb Dis 2003 10.55:43 pagi   [Edit]
Petang ni..I akan buat lawatan ke kilang cabinet (built in)..so nanti apa2 info..I'll share with u all.

IP : 202.190.80.250

lilo_stitch

4 . Dihantar pada 09hb Dis 2003 5.26:15 ptg   [Edit]
haa... baru nak cadangkan nama 'Maizana', dia dah pun muncul.. dulu lilo tak sempat dptkan consultation dari Zana, terasa rugi... nak2 bila kabinet dah siap, hati kureng berkenan ! Yg peliknya org dtg rumah, kata cantik tapi diri sendiri rasa tak puas hati.

IP : 210.195.12.4

vina75

5 . Dihantar pada 09hb Dis 2003 5.31:16 ptg   [Edit]
maizana, kilang cabnet tu di mana? boleh ke tempah terus dr kilang ?

IP : 202.75.160.228

lilo_stitch

6 . Dihantar pada 10hb Dis 2003 08.17:37 pagi   [Edit]
vina75 : jangan lupa dptkan Anjung Seri keluaran Januari 2004 sbb tema bulan Jan berkisarkan kabinet dapur...

IP : 210.195.12.18

maizana

7 . Dihantar pada 10hb Dis 2003 09.47:24 pagi   [Edit]
quote:
bila kabinet dah siap, hati kureng berkenan ! Yg peliknya org dtg rumah, kata cantik tapi diri sendiri rasa tak puas hati.

Lilo..biasalah macam tu..zana pun..kalau tengok rumah orang..gunakan nyatoh ply dah rasa ok..tapi bila rumah sendiri solid nyatoh pun masih tak puas hati..sebab..kalau kita tengok rumah orang..duit cabinet..bukannya kita yang bayar..sebaliknya lah ya tak...

Vina,
I pergi kilang cabinet tu kat kajang..sg. chua. Kilang fabricated built in cabinet. Kalau ikut kata pengurus dia..ambil dari kilang memang murah..boleh save banyak...tapi I tak pasti kebenarannya..unless I dapatkan quotation darinya dan I bandingkan harganya dengan kontraktor2 kecil diluar sana.

Macam solid nyatoh..kalau supply and install...RM 180.00 per foot run.

I pergi pun bukan nak buat kitchen cabinet..I buat project office...nak dapatkan harga untuk cabinet asrama, tapi sambil-sambil tu bolehlah fikir2kan projek sendiri.

Nanti I sambung lagi pasal cabinet ni ya...ada keja sikit

IP : 202.190.80.250

vina75

8 . Dihantar pada 11hb Dis 2003 11.41:23 pagi   [Edit]
lilo, thanks for info

IP : 202.75.160.228

Niknur

9 . Dihantar pada 11hb Dis 2003 11.58:11 pagi   [Edit]


niknur pun tgh menjengah ke alam cabinet dapur..
tapi kena tgk bajet ler...
Kat Shah Alam, kat kompleks, ader promotion..
Kalau yg pakej RM3000 dpt something free..
Boleh bayar ansuran.. terpulang 12/24/36 bulan or cash

vina75..
Hang dok kat aner...
Tgk lokasi yg paling dekat..
Tgk keluasan ruang dapur..
Corak pemilihan kayu & material..

Bila dah siap.. sejuk mata.. tp jgn tak berasap lakss..

IP : 203.106.2.202

lilo_stitch

10 . Dihantar pada 11hb Dis 2003 1.15:53 tghari   [Edit]
Niknur : kat pkns kedai yg mana..?? image kitchen tu ka yg depan gedung harian..?? lilo wat built in cabinet full heigth kat situ for 9' or 10' kot kalo tak silap, mahal gila.. around RM 3K, padahal cuma guna ABS. Design biasa n simple jerk... bila gi kat Signature Kitchen a.k.a Cabinet Industries, material yg sama (ABS) dgn keluasan yg serupa, warna yg sama baru takat RM 2K jerk... tak ke rugi besar lilo masa tu.. that's why even Image Kitchen quote kat lilo utk kabinet dapur, lilo ragu2 nak amik.. yg installment tu depa guna AEON credit.. interest 1% sebulan.. setahun 12% interest...!!!!

IP : 210.19.249.107

vina75

11 . Dihantar pada 11hb Dis 2003 1.39:08 tghari   [Edit]
niknur, vina kat Desa Petaling. Tak kisah la kayu apa, asal cantik dan reasonable. Tak mampu mahal2.

IP : 202.75.160.228

Niknur

12 . Dihantar pada 11hb Dis 2003 2.29:50 ptg   [Edit]


lilo_stitch
Hmm.. sebenarnyer niknur pun tak gi laeee
just ader org inform...
Tak baper reti pasal rega..dier..
Elder brother dulu bekas tukang umah..
So baru jer cat umah slowly..
still cari2 yg bagus & berkualiti..ehehe

vina75
kena teliti sikit bab bajet..
kang tokleh nak hias yg lain laks..

* Mesej ini telah diedit oleh Niknur pada 11hb Dis 2003 2.33:20 ptg

IP : 203.106.2.202

ashra

13 . Dihantar pada 12hb Dis 2003 8.16:24 mlm   [Edit]
lilo
ash pon skang tgh usha kabinet dapor kat signature kitchen tu..ok ke kat saner erk...kalu ok..nanti nk pi
sane tgkkk...ade showroom kan

IP : 203.78.194.18

yattcute

14 . Dihantar pada 15hb Dis 2003 2.33:23 ptg   [Edit]
setakat ni tengok dalam Anjung Seri, design paling simple dan paling sedikit material, harga minimum RM5K.
jadi, kalau dapat 3K dan buleh installment tu dah kira okey..

IP : 202.75.190.18

lilo_stitch

15 . Dihantar pada 15hb Dis 2003 5.02:58 ptg   [Edit]
yatt : oppss.. lilo tersilap tulis. lilo spent RM 3K utk built-in wardrobe dlm master bedroom, bukan utk kabinet dapur. Yup.. U R right, untuk kabinet dapur takat dapur yg biasa2 keluasannya paling2 sikit pun RM 5K. Utk kabinet dapur umah lilo, lilo habis dekat RM 14K termasuk dgn hud, hob & built-in oven.

IP : 210.19.249.107

tuanSENTANG

16 . Dihantar pada 16hb Dis 2003 07.00:28 pagi   [Edit]
mak oii 14k lepas kalau nak buat kolam renang tuh weee...kekekekekeke

IP : 192.55.6.36

nrrshahirah

17 . Dihantar pada 16hb Dis 2003 08.52:25 pagi   [Edit]
, vina...

Kalau pasal kabinet dapur, shahirah cadangkan buat yang konkrit tabletop. Dah alang-2 buat , biolah puas hati. Umah shahirah cuma apt. Buat tabletop dalam 10 kaki untuk table top + melamine ABS untuk pintu + wall kabinet dalam rm3.3K.

Shahirah buat dengan Kent Kitchen. Contact number lak lupa letak mana. Nanti shahirah cari dulu, kalau jumpa nanti shahirah bagi tahu..

IP : 202.188.114.40

nenet

18 . Dihantar pada 16hb Dis 2003 09.11:03 pagi   [Edit]
shahirah.. tolong la pastekan phone number org tu.. saya pun tgh duk cari.... nak buat konkrit tabletop jugak...

IP : 218.208.18.131

lilo_stitch

19 . Dihantar pada 16hb Dis 2003 09.48:35 pagi   [Edit]
nenet : Kent Kitchen contact no. : 03-8070-7673, H/P : 012-3161612.

Sentang : kolam renang.. wah kah kah kah… tapi spent RM14K utk kabinet dapur ok lagi, ari tu baca kat B/Harian or Utusan, ada satu couple yg stay kat area rumah lilo spent RM15K juz utk taman jerk… what’s yr komen?

Betul kata shahirah, kalo nak wat kitchen kabinet lebih baik table top guna concrete table compare table top jenis..??? (nama lupa) sbb table top jenis nih, tak tahan lasak. Concrete table lebih mudah jaga di samping heavy duty. Unless kalo ada duit byk lagi, gunalah top tob dr granit, nih lagi best n of-course rege pun best.

Masa lilo wat xtension dapur dulu, kontraktor dah siap pasang concrete table top yg TIDAK menepati citarasa lilo dan di lokasi yg TAK bersesuaian. Sbb tu bila lilo wat kabinet, jenuh gak nak pk design until lilo ter’konpius’ dan berabih beribu2 lemon. End-up lilo tak berkenan.

* Mesej ini telah diedit oleh lilo_stitch pada 16hb Dis 2003 09.49:21 pagi

IP : 210.19.249.107

nenet

20 . Dihantar pada 16hb Dis 2003 12.22:34 tghari   [Edit]
shahirah...

10 kaki tu besar ker saiz dia? cam besar jer... kira agak murah gak la tak cecah RM 5 K.. sbb ada contractor tu propose dekat RM 10K only for the table top cabinet sj utk rumah saya ler... tu yg pelik tu....

lilo...

hang spent bapa ribu? nenet nak bajet jer.. sbb kat tgn yg nak spent utk cabinet ni cuma RM 5 K... rasa2 cukup tak?

IP : 218.208.18.131

lilo_stitch

21 . Dihantar pada 16hb Dis 2003 1.26:18 tghari   [Edit]
nenet :

kalo shahirah wat kabinet dapur dlm 3.3K for 10 kaki, mmg teramat murah giler ! lilo abih dkt 10K utk wall unit dan pasang pintu utk base unit aje tak termasuk built in-concrete. lagi 4K abih utk built-in hob, hud & oven (depa bg brand power2 e.g. teka, fuijioh ler.. minta yg economy depa kata tak der… ). Tu lah dulu tak contact Kent Kitchen awal2…

terlanjur citer pasal kabinet dapur, lilo ada 2 soklan cepumas :

1) apa pilihan korang utk wall unit kabinet dapur? yg full height or yg separuh height (lupa brapa kaki tinggi)
2) boleh tak kita jual kitchen cabinet yg dah dipasang pd org lain (as a 2nd hand kitchen cabinet)

Bkn apa lilo cam berkenan dgn wall unit yang separuh height tu (now wall unit lilo yg full height). Kot ada rezeki boleh ler lilo wat lain. Wall unit yg full height nih tak leh nak menghias sgt, tak mcm yg separuh tu boleh letak bunga2 plastik & daun hijau, letak reben ler kat atas kabine, ala cam kat dlm Anjung Seri tu. cam lawa kan.. cuba kebaikan full height wall cabinet nih, tak kumpul habuk dan nampak kemas but memboringkan sbb plain jerk gitu !

IP : 210.19.249.107

nrrshahirah

22 . Dihantar pada 16hb Dis 2003 2.19:17 ptg   [Edit]
memang murah kalau pegi kat Kent Kitchen tu. Mr Kent tu lak boleh berunding bab-2 harga. Orang nye very nice. Senyum memanjang(RM masuk memanjang mau tak senyumnya dia ). Tapi dia memang very busy man. Dia bagi suggestion bergantung pada kedudukan dapur kita. Dia sketch then tunjuk kat kita. Kalau tak puas hati mana-2 boleh tambah dan boleh kurang. Dia akan bagi suggestion dia pulak.

Kalau konkrit table top bukan kent yang buat, tapi orang lain. Ah Fei(kawan Kent jugak la). Yang best Ah Fei ni dia buat sendiri. Pekerja indon dia cuma sapu-2 sampah, buat sampingan aje. Main job si Ah Fei ni buat sendiri. Workmanship dia, shahirah bagi A++. Memang cun!.

Kalau nak buat yang granit tu warna itam tu. Boleh buat deposit beli rumah lagi sebijik. Shahirah buat kitchen kabinet paling penting ,ikut budget!!. Ibarat kata suami shahirah la, ada duit baru boleh cakap pasal design apa nak.

sesi jawab soklan lak ....

nenet : 10 kaki tu panjang dia.

Lilo : 1) Kent tu suggestkan buat separuh udah la. Senang nak jaga katanya. Kalau nak buat full height perghhhh, mahal 1 dan 1 lagi sapa nak panjat tinggi-2 simpan barang.
Tapi kan keburukan buat separuh ni, perangkap habuk maaaaaa. Jenuh tiap-2 minggu nak sapu habuk-habuk kat atas tu.

Lilo : 2) mmmm jual boleh tapikan sapa nak pasang? ukuran lak camne? boleh fixed ke kat dapur depa?. Aku rasekan ko trade in kat mana-2 kedai kitchen kabinet tu bagus...tahu lah depa apa nak buat.Cadangan 20 sen shahirah lah....

IP : 202.188.114.40

farhanah

23 . Dihantar pada 23hb Dis 2003 09.59:27 pagi   [Edit]
lilo,
kalau nak tempah kat Kent Kitchen tu & beritau that budget kita around 3K, boleh tak tokey to work on it? Kitchen tak besar sbb duduk kat apartment.

IP : 218.208.21.92

yattcute

24 . Dihantar pada 23hb Dis 2003 2.49:47 ptg   [Edit]
kent kitchen tu kat mana
kalau kat klang dia mau tak..
iskk.. tak sabar nak duduk rumah sendiri..


IP : 202.75.190.18

tempoyak

25 . Dihantar pada 23hb Dis 2003 2.59:45 ptg   [Edit]
kabinet dapur? pun nak pasang jugak... baru2 ni tanya kat kontraktor, solid nyatoh top & bottom kabinet panjang dlm 13+4 kaki, kos dlm RM5600. kire OK le tapi tak puas hati dgn workmanship die...

yatt, klang kat mana?

IP : 203.106.245.6

ummie

26 . Dihantar pada 24hb Dis 2003 09.47:45 pagi   [Edit]
assalamualaikum..
hmm.. saya pun nak berpindah rumah tak lama lagi.. dok pikir gak nak pasang kabinet.. tapi rasanya buat masa ni tak de budget lagi.. so hold dulu projek tu.. ingat nak survey dulu sampai puas hati..
ari tu orang sebelah buat kabinet dapur kontraktor dari shah alam.. rasanya dia amik kat pkns or shah alam mall.. cam tu la.. rasanya dia kene lam rm3k ke atas gitu.. tapi dia buat simple je.. bersesuaian ngan size dapur.. dia tak pakai la jenis konkrit.. sebab dia kata kut le nanti nak extend rumah ke.. sayang pulak kalau beli memahal... saya pun rasa.. kalau kengkawan rerasa nak menambah ruang dapur di masa depan.. better beli yang memurah dulu kot.. nanti bila dah betul-betul permanent dapur tu.. then baru buat yang betul-betul canggih and bagus...

kawan saya ada buat kitchen kabinet.. ada tanya ari tu.. tapi dia nak tengok budget kita and dia akan buat quotation base pada budget kita tu.. so anyone yang berminat.. leh saya tolong.. mana le tau bersesuaian..

satu lagi.. korang masuk rumah tak beli lampu ke?? korang beli lampu utama jenis macam mana ek???

ok.. terpanjang laks.. sorry ye tuan rumah..

wassalam

IP : 219.95.209.127

Meghaa

27 . Dihantar pada 24hb Dis 2003 10.08:41 pagi   [Edit]

Maizana..
Since awak banyak tahu mengenai furniture nih... I nak tanya sikit... Skrg nih I tengah collect Italian inlaid punya furniture... mostly drp kayu oak/mohagany kot..The problem is..I ada dengar desas desus yg this type of wood (perabot dr uk nih) once sampai kat m'sia akan cepat rosak.. betul ke?

maaf ye tuan rumah..lari topic sket

IP : 62.254.0.12

tempoyak

28 . Dihantar pada 24hb Dis 2003 10.26:10 pagi   [Edit]
ummie
quote:
kawan saya ada buat kitchen kabinet.. ada tanya ari tu.. tapi dia nak tengok budget kita and dia akan buat quotation base pada budget kita tu.. so anyone yang berminat.. leh saya tolong.. mana le tau bersesuaian..

boleh bagitau design macamana, nama & contact no member ummie, lokasi kedai/pejabat

IP : 203.106.245.6

ummie

29 . Dihantar pada 24hb Dis 2003 11.15:46 pagi   [Edit]
assalamualaikum..
tempoyak.. saya dah tanya dia.. mebbe later i'll give the contact number.. dia kata.. kalau berminat, they will ukur ruang and quote base pada ur budget and juga jenis or choice of materials yang you all nak.. kalau kayu solid nyatoh type tu.. mahal sket la harganya..
and also diorang tak terhad pada kitchen kabinet aje..
sekarang dah expand buat partitions, office furniture ke govt hospitals, university, offices, etc
setengah barang2 office tu dia orang beli dari stockist and pasang sendiri aje..
ok.. nanti i'll get back to you ye..

wassalam

IP : 219.95.209.127

ummie

30 . Dihantar pada 24hb Dis 2003 11.57:05 pagi   [Edit]
assalamualaikum..
tempoyak,
this is the number.. Daalia (012-283-9337) or Khairol (012-283-0336)

main items yang dia orang cover :
1. kitchen cabinet
2. wardrobes
3. grills

misc seperti painting, carpeting, etc etc tu boleh consider kalau the owner offer for the whole house renovation package

so anybody interested, can call that number and please mention my name (Harsa).. takut nanti diorang terpinga-pinga pulak..

ok
good luck

IP : 219.95.209.127

Hantar Topik Baru | Topik Telah Dikunci | Cetak Laman Ini
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "