Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Resepi , Hiasan & fesyen >> Resepi : kuih raya. . segala macam kuih raya Ver 1.4
(Pengendali : LangBuana, Harsha )
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej
Hantar Topik Baru | Topik Telah Dikunci | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : Resepi : kuih raya. . segala macam kuih raya Ver 1.4
harsha

1 . Dihantar pada 16hb Nov 2003 10.10:58 pagi   [Edit]
Ver 1.3 dah pun terttutup...sesapa yg tak pernah jenguk topik ni, kalau nak carik resepi, cuba cubalah bukak version version terdahulu. . . dah banyak jugak resepi yg disumbangkan oleh ahli ahli MDC.

ni..aku kasik lagi satu resepi Chocolate Chips, resepi ni aku dapat daripada Chef Wan, tapi masih lum pernah buat pasal selalunya buat resepi yg aku dah hapal..senang takyah nak rujuk buku.

chocolate chips dan badam (copyright chef wan)

160 gm butter
80 gm caster sugar
200 gm coklat chip
200 gm kepingan badam, dibakar dan dihancurkan
200 gm tpg gandum - ayak
1 tsp baking powder - ayak
1 tsp vanilla

cara :-

- mentega dan gula, pukul hingga kembang.

- masukkan coklat chip, badam, campuran tepung dan vanilla.

- mix well hingga menjadi doh

- ambik sikit adunan, bulatkan, tekan kasik leper skit. atur atas loyang.

- bakar selama 8-10 minit pd suhu 175 drj celcius atau hingga masak mengikut kesesuaian oven anda.

- biar sejuk di atas redai sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

IP : 202.156.2.202

hassanayat

2 . Dihantar pada 16hb Nov 2003 12.19:42 tghari   [Edit]
HARSHA...

erm...susah gak nak buat MAMA CAREY ekk?


IZAN...

dah siap nanti, jgn lupakan saya

IP : 202.184.17.249

Prune

3 . Dihantar pada 16hb Nov 2003 5.59:27 ptg   [Edit]
akak sha...

heheh bolehh aje nak order tapi tunggu....sampai org try bebtui wat..hehehe baru leh jual hehehe..
ari nie dok wat biskut mazola n biskut arab (baru bancuh aduanan) then terus nak wat biskut rotan (resepi akak) ahaks...insya ALLAH siapkan ari nie gakk...
sebab lom wat almond london nie...

akak dah wat biskut almond london ker?? resepi mana satu okey ker??

ayat:
nanti dah siap izan kasi ekk..

IP : 202.184.17.249

harsha

4 . Dihantar pada 16hb Nov 2003 6.54:42 ptg   [Edit]
prune

akak tak wat almond london. . .sebab mak aku dah order kat kawan dia.

kuih yg lain lain tu...dah siap ke? wahh..bebetul nak beraya adik akak ni?? posa cukup tak? prune dok ngan mak kan? tanyakan akak resepi bangkit santan or bangkit gula melaka ngan mak prune leh?? dah puas akak carik resepi dua kuih ni...takdak laa. .

IP : 202.156.2.202

Prune

5 . Dihantar pada 16hb Nov 2003 10.34:51 mlm   [Edit]
akak sha....

sekarang nie dok ngentil buah rotan...adehh ari nie 3 jenis kuih..semuanya ngentil2 belaka...sakit belakang..

ahaks...poser?? tok sah tanya...ahaks...pompuan,....heheheh


raya ngan kuih aje tahun nie..ahaks...

tanya mak...umpama tanya prune ahaks...

resepi nie lom cuba...akak cuba dulu ek..

kuih bangkit

bahan-bahannya
200ml pati santan daripada sebiji kelapa
600g tepung ubi
140g tepung serbaguna
300g gula halus
4 biji kuning telur

cara membuatnya
1. Kacau santan di atas api sederhana sehingga mendidih. Angkat dan sejukkan.
2. Sangrai tepung ubi dan tepung serbaguna hingga wangi, ayak dan biarkan ia sejuk.
3. Pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan tepung dan santan sedikit demi sedikit sambil diuli menjadi doh yang lembut.
4. Canai dan terap dengan acuan pilihan. Bakar hingga masak pada suhu 190 Celcius.

IP : 203.106.140.67

harsha

6 . Dihantar pada 16hb Nov 2003 10.59:38 mlm   [Edit]
prune

alahaiii..macih bebanyak. akak try dulu wat half recipe. kenapa nak kena buat half recipe dulu? pasallll...akak ada beli tepung ubi, tapi 500gm jer..camna?

tepung serbaguna tu..leh guna tpg gandum? atau plain flour? apa bezanya..akak pun tak tau..tapi yg nyata, tepung gandum lain packetnya, plain flour lain packetnya. . .

IP : 202.156.2.202

Prune

7 . Dihantar pada 17hb Nov 2003 00.08:16   [Edit]
akak sha....

ahaks...ader plakk tanya prune hehehe...
prune nie baru nak belajar aa akak..hhehhe

tepung serbaguna n tepung gandum.,.emm beza tang paket dia aje..

akak...kuih rotan akak tu tak larat aa nak abiskan..sambung sok plakk...

erkk nie naper lom tido nie?

IP : 219.92.24.12

zacks

8 . Dihantar pada 17hb Nov 2003 08.47:03 pagi   [Edit]
...

prune...mintak resepi karamel...


kuih apakah yg patut dimakan akhir sekali sebelum kita meninggalkan rumah yg kita beraya ?

IP : 202.184.226.17

Prune

9 . Dihantar pada 17hb Nov 2003 09.20:37 pagi   [Edit]
abg z
nak resepi ek...

8 biji telur
1 tin susu cair(F&N lagi best)
1 tin air
sedikit esen vanila
4 sudu gula...

cara2.
bubuh air lam periuk kukus dulu n nyalakan api..ahakss..
then masak gula lam kuali..agak2 perang tu angkat dan ratakan lam loyang
pukul telur agak2 kembang,pastu masukkan susu n air serta esen vanila...mix kasi mesra gitu
pastu kukus selama 45 minit...

paham tak nie??
kalau tak paham kang org taip ori punya kasi ek...

abg z..kuih tart..heheheh

IP : 210.186.60.157

harsha

10 . Dihantar pada 17hb Nov 2003 09.21:57 pagi   [Edit]
prune

kenapa kuih tart?

IP : 202.156.2.202

Prune

11 . Dihantar pada 17hb Nov 2003 09.31:57 pagi   [Edit]
akak sha..

saje aje kat kuih tart tu..
sebab tahun lepas asik hentam kuih tart kat semua umah yg pi....ahaks...

kuih aper suka ek??

IP : 210.186.60.157

harsha

12 . Dihantar pada 17hb Nov 2003 09.46:22 pagi   [Edit]
prune

waahhhh..kalau prune datang rumah akak, akak sorokkan kuih tart. keluarkan 2 biji je utk prune rasa boleh gitu?

akak, kalau gi rumah org, suka makan kerepek.

IP : 202.156.2.202

Prune

13 . Dihantar pada 17hb Nov 2003 09.55:56 pagi   [Edit]
akak sha....
ahaks....akak meh nak kasi cadangan skit..
aper kata kasi inti tart tu aje...ahaks....kasi nenes dia aje..bley...ahaks..sebab suka tang tu aje hehehe..

ohh kerepek ek??
org suka kerepek yg pedass...bestt..

akak biskut aper lagi nak wat ek??
emmm..nak abiskan bahan..

saper ekk ader resepi kerepek gunting..erkk akak tau tak??

tapi yg pasti coklat chips kena wat lagi sekali...dah abisss adik makan sabo ajelah...penat cari bekas dia...upanya mmg tak der...

* Mesej ini telah diedit oleh Prune pada 17hb Nov 2003 09.57:56 pagi

IP : 210.186.60.157

harsha

14 . Dihantar pada 17hb Nov 2003 10.00:12 pagi   [Edit]
prune

nak inti je ker? ok..nanti akak belikan sekilo. kerepek gunting akak tak reti ...

wat kacang goreng bawang putih aaa..sedap. nanti akak tanya mak resepi dia, kasik kat prune.

IP : 202.156.2.202

Prune

15 . Dihantar pada 17hb Nov 2003 10.05:52 pagi   [Edit]
akak sha...

amboii sampai sekilo...sah2 akak perli saya hehehehe...ahaskss...saya nak yg akak wat..baru besht...

kacang goreng bawang putih?? besht ker akak?...kasi ahaks..sementara MC nie..ahaks..

saper ader ekk kasi lerr resepi kerepek gunting tu..kat prune..

akak balik JB tak taun nie?? baper ari balik?erkk betuikan JB hehehe

IP : 210.186.60.157

zacks

16 . Dihantar pada 17hb Nov 2003 10.37:58 pagi   [Edit]
...

prune...tq...susah nampaknya nak buat..tp tak pe kena cuba...kalau x jadi...tolong buatkan..hehe

Jawapannya : KUIH BANGKIT....dah nak blah, kena la bangkit..

IP : 202.184.226.17

harsha

17 . Dihantar pada 17hb Nov 2003 11.03:57 pagi   [Edit]
prune

resepi yg benar nya akak tak tau...ni selalu tgk mak buat.

sekilo kacang tanah yg dah dibuang kulit, rendam semalam dengan bawang putih yg dah ditumbuk. banyak mana bawang putih tu..terpulang.

dah tu, esoknta toskan air, gaul lagi kacang tu dgn bawang putih tumbuk. peraplah dlm sejam gitu.

dah tu goreng, angkat, taburlah garam skit.



IP : 202.156.2.202

sitisabun

18 . Dihantar pada 17hb Nov 2003 11.10:21 pagi   [Edit]
prune;
kepek gunting yg ko ckp tu...sama tak ngan biskut bawang yg aku tau tu...sbb dia pun pakai gunting gak...


hi sha...banyak dah kuih ko...???

IP : 219.95.211.241

harsha

19 . Dihantar pada 17hb Nov 2003 11.17:34 pagi   [Edit]
sitisabun

kuih?? buat mmg dah banyak...tapi kebanyakannya dah dihadap oleh adik bongsu aku yg sememangnya 'hantu kuih' tak kiralah kuih apa pun. sebab tu badan cam giant.

silap aku...dah buat, tak reti nak bawak balik rumah aku, tinggalkan kat rumah mak..kononnya nanti nak dekat raya beru nak ambik...mak aku telefon semalam..kata kuih tinggal habuk jer..takpe...adik kesayangan nyerr pasal. nantilah, dua tiga ari nak raya, aku wat lagi.

IP : 202.156.2.202

sitislam

20 . Dihantar pada 17hb Nov 2003 12.06:50 tghari   [Edit]
Assalammualaikum semua


sha...rajinnya ko nak buat kuih lagi,sitislam mana yang dah siap simpan,maleh dah nak buat lagi..kalau hubby rajin nak tekan muruku malam ni,sitislam tolong bancuhkan kalau dia maleh emm tak payah cukuplah mana yang ada..lagipun baju raya ada 4 pasang lagi tak jahit..eee rasa tak sempat jer,hari sabtu ni dah nak balik kampung.

IP : 202.188.115.100

LangBuana

21 . Dihantar pada 17hb Nov 2003 12.06:54 tghari   [Edit]


wah rancak nampaknya cik kak2 dan tak kurang juga cik abg2 ya ... teruskan meriahkan sembang resipi dan hiasan ...

IP : 219.93.8.6

zacks

22 . Dihantar pada 17hb Nov 2003 12.24:35 tghari   [Edit]
...

puan lang.....takkan tak de resepi yg bagus2 kot utk dikongsi bersama....

IP : 202.184.226.18

harsha

23 . Dihantar pada 17hb Nov 2003 12.42:20 tghari   [Edit]
sitiislam
utk rumah aku, tak wat pun takpe..pasa aku selalu buat open house, satu kali datang jer sedara mara. satu kali penat jer aku masak apa yg patut...nasik beryani ke..soto ke..

ko nak buat maruku?? bak resepi...leh gak aku try. aku ni, nama jerr DKK tapi nak wat maruku tak reti.

IP : 202.156.2.202

Prune

24 . Dihantar pada 17hb Nov 2003 1.07:35 tghari   [Edit]
akak sha...
nanti try aa kat kampung hehehe...cam senang aje..

sitisabun..

kasi ler resepi tu prune nak cuba..

abg z..
ahaks..tau dah...kekeke..
nanti prune watkan ekk..

langbuana..
jom aa ngembang sekali hehehe...tak der resepi kali nie ker??

akak sitiislam...
maruku ekk..emmm nak try tapi acuan lom ade...nenanti ler..

IP : 210.186.61.24

lilo_stitch

25 . Dihantar pada 17hb Nov 2003 1.09:52 tghari   [Edit]
harsha : wah ko kan main lagi ek.. aktif sokmo ari nih... nih yg buat aku berkobar2 nak wat projek kuih raya aku nih.. weekend aku ingat nak setat ler, tengok2 butter tak der plak kat kedai umah aku nih, nak gi shah alam maleh ler plak. hah tadi aku dah gi kedai yg jual brg2 wat kuih tu.. aku dah borong butter, coklat chip, badam & cocoa powder.. mak eh.. mahalnya cocoa powder sampai RM 15/- setengah kilo. Pastu siap aku terlupa plak nak beli coklat masakan, cadang nak wat almond london, cam iye2 jer aku nih... pastu aku ingat nak wat buah rotan resepi ko tu, lupa lak beli bijan... besar gak modal wat kuih raya ni eh..

sha : log ler ko nyer ym, boss aku dah chow gi meeting sampai petang... aku dah leh sembang skang...

IP : 210.19.249.107

harsha

26 . Dihantar pada 17hb Nov 2003 1.16:28 tghari   [Edit]
lilo

boss ko dah choww gi meeting..boss aku lak baru nak balik daripada flight seminggu. aku lak yg bz melayan dia.. . .sorry ehh..

IP : 202.156.2.202

sitislam

27 . Dihantar pada 17hb Nov 2003 2.17:52 ptg   [Edit]
assalammualaikum semua


sha...siti punya muruku tu biasa jer,nanti esok kalau ingat dan tak busy siti tuliskan kat sini..tapi o.k ia tak keras bila digigit.resepi ni siti ambil dari buku resepi planta yang lama-lama dulu.cuma siti suka menokok tambah resepi tu...macam baru ni siti buat satu biskut(lupa namanya)..rasanya sedap tapi rupanya tak lawa..so siti ambil coklat putih ..letak kaler pink dan perisa strawberry siti lorekkan atas biskut tu..emm cantik beb..bukan aper sha kenkadang walaupun rasanya sedap tapi rupa tak lawa orang jarang nak sentuh.

lilo...sitislam habis modal buat kuih raya dalam Rm150.mahalnya coco powder ko.sitislam beli baru Rm 5.50 1/2 kg.

IP : 202.188.115.100

harsha

28 . Dihantar pada 17hb Nov 2003 2.20:51 ptg   [Edit]
sitiislam

jgn lupa ekk..aku teringin nak buat maruku. ehh..mmg betul, dalam nyediakan makanan ni,,presentation penting..kalau rasa sedap tapi rupa hampeh..kengkadang org tak moh makan.

ko jgn lupa..jgn laa malas lak nak type resepi maruku tuh..

aku excited nak buat maruku nih..

IP : 202.156.2.202

lilo_stitch

29 . Dihantar pada 17hb Nov 2003 4.05:16 ptg   [Edit]
Sha : timing alwayz not right

sitislam : bknnyer ko ajer yg heran, aku lagi ler heran apsal cocoa powder aku sampai RM 15 pastu bila aku check note aku, nak wat almond london tu juz guna 30 gm cocoa powder jer.. abis balance lagi 470 gm tu aku nak wat apa ek..

IP : 210.19.249.107

harsha

30 . Dihantar pada 17hb Nov 2003 4.09:45 ptg   [Edit]
lilo

aku on ym...boss gi geylang beli nasik ambeng.

ehh..awat mahal sangat ekk?? tapi takpe...sebab kau dah beli..simpan jer, resepi kek coklat banyak yg pakai koko powder.. . kat rumah aku ni, cepat je lesap koko powder, mana taknya...lat lat ari buat kek coklat.

IP : 202.156.2.202

Hantar Topik Baru | Topik Telah Dikunci | Cetak Laman Ini
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "