Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Resepi , Hiasan & fesyen >> resepi : ada saper2 ada resepi sambal ikan bilis power??
(Pengendali : LangBuana, Harsha )
 
Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : resepi : ada saper2 ada resepi sambal ikan bilis power??
daketor

1 . Dihantar pada 30hb Okt 2003 00.10:45   [Edit]
alaaa..bulan2 posa nih bila dok jauh di perantauan tingat la makanan kat msia..asa tak sesapa yg tahu camna nak buat sambal ikan bilis yg kering tu..?? selalu bulan posa , my friends selalu bawak mkn kat asrama..sedap la..tapi tanya mak, dia cakap tak tahu buat...

kalau yg sambal biasa yg basah tu tahu la buat..tapi yg ni rasa cam sedap lain macam lak..

kalau saper2 yg ada resepi/petua nak buat tolong kasik yek?? amatla dihargai..saya dah 7 tahun tak raya kat msia nih...

IP : 213.121.67.216

daun

2 . Dihantar pada 30hb Okt 2003 10.00:28 pagi   [Edit]
ya Allah!!!! siannya ko!! nanti aku tanya kakak ipar aku. dia pandai masak..

IP : 219.93.8.5

daketor

3 . Dihantar pada 31hb Okt 2003 06.50:45 pagi   [Edit]
Ala...takder saper ke yg tahu??? budak asrama mesti tahu punya ni...saya dah puas dah tanya resepi kat kawan2 yg bawak dulu2, sumanya tak tau...yela..tak penak nolong mak kat dapor kan zaman2 tu..hi..hi...dorang janji nak kasik resepi, tapi sampai skang nih takder pun...saya dah tinggal sekolah dah 7 tahun, but still igt lagi lauk nih..ish sedap oooo...

daun, kalau mak kau tahu, tolong kasik resepi yek??mesti senang ja nih..tapi tak jadik2 gak...

IP : 213.121.68.145

Lynnda

4 . Dihantar pada 31hb Okt 2003 08.44:47 pagi   [Edit]
lynnda ada resepinya... semalam ingat nak tulih kat sini tapi malas la pulak nak menaip...

setakat sambal bilis kering tu kacang jer.... dan my fren pun suka style masakan lynnda... hehehehe... masuk bakul la nampaknya... nantilah kalau lynnda senang lynnda tulih... lain org lain citarasa... ehhehehehe...

IP : 202.184.55.3

Lynnda

5 . Dihantar pada 31hb Okt 2003 08.54:25 pagi   [Edit]
sebenarnya resepi sambal ikan bilis kering ni sama jer dgn yg basah.. cuma proses masak dia kena kurangkan air.

sementara tengah rajin nih lynnda tulih dulu resepinya

Bahan2:
- 40 btg Cili kering
- 1 labu Bawang putih
- 1 biji Bawang Besar
- 6 ulas Bawang Merah
- 200 gram Ikan Bilis
- garam dan gula secukup rasa
- 1 sudu besar sos tiram
- minyak utk menumis
- pilihan utk mempelbagaikan resepi:
8 keping tempe dlm daun
dan
setengah plastik kecil lobak masin hancur

Cara membuatnya:

- rendam cili kering dlm air sejuk/panas selepas di potong pendek2, rendam sekejap je dan blend sampai hancur biji cili kering tu... semasa nak blend tu bubuh 3-4 titik minyak masak

- Racik kasar Bawang Putih dan Bawang Merah. Blend bawang putih dan bawang merah sampai lumat... kalau pakai blender basah, jgn bubuh air byk sgt.... lynnda suka blend pakai blender kering

- Bawang Besar potong bulat atau separuh bulat atau kiub.. kalau tak suka mkn bawang besar tak payah bubuh... tapi kalau tak bubuh mmg hilang 'kick' ler...

- Ikan bilis digoreng sampai garing... nak tau garing ke idak, make sure dengar bunyi 'kertis' 'kertis'.. kalau nak sedap ikan bilis ni kena buang perut dan belah 2...

- kalau nak pakai tempe, hiris kecil2 dan nipis tempe tu, gaul dgn sedikit garam dan goreng sampai garing... toskan.. nak sedap, goreng pakai lebihan minyak goreng ikan bilis tadi, pasti rasanya akan meresap kat tempe tu...

- lobak hancur tu pun digoreng dgn menggunakan minyak yg sgt sedikit dan toskan

- dah siap semuanya, panaskan sesenduk atau 2 senduk minyak (make sure minyak cukup utk menumis) kalau nak sedap, gunakan minyak lebihan goreng ikan bilis, tempe dan lobak hancur tadi...

- tumis cili kering, bawang putih dan bawang merah yg telah di blend tadi...ada org suka tumis bawang dulu baru tumis cili, ada org suka tumis cili dulu baru tumis bawang.. tp lynnda campurkan jer.. senang...

- tumis sampai campuran cili dan bawang merenih (berbuih2 kat tepi kuali) dan masukkan 1 camca teh garam dan 2 sudu besar gula... lynnda tak suka ajinomoto dan gantikan dgn gula dan garam

- lepas masukkan gula dan garam tu, tumis lagi sampai warna gorengan cili jadi kilat dan agak kehitaman...

- masukkan 1 sudu besar sos tiram - sebenarnya kalau tak mahu bubuh pun takpe... lynnda saja gatal2 nak pelbagaikan rasa

- rasa ler tumisan cili tu cukup ke idak garam ke gula ke.. kalau cili rasa perit/pijor/pedor, tambah gula... ada org tak suka sambal tumis manis... tapi manis ni jgn sampai manis melecah.. hilang rasa cili tu nanti... make sure rasa gula tu tak mengatasi rasa garam dan cili...

- seterusnya masukkan lobak hancur dan bawang besar yg telah dipotong tadi...tumis lagi sampai sebati... memandangkan lynnda gunakan lobak masin hancur, maka garam tak perlu byk.... bila rasa kurang masin jer baru tambah garam

- jgn sesekali curah air... kalau rasa mcm nak hangit tu, curah air sikit2 jer kat tepi kuali dan pastikan tumisan tu jadi kering balik.. kalau minyak utk menumis cukup, tumisan tu takkan hangit mahupun berkerak...

- masa menumis cili nak bagi masak tu antara 10-20 minit.... kalau cili tak masak, rasa dia jadi pedor....

- tengok tumisan tu dah agak2 kering, masukkan lah hirisan tempe dan ikan bilis yg telah digoreng tadi...

- gaul sebati dan hidangkan...

nyum nyum.... selalunya sekejap je sambal tumis ni... sekali hadap jer abih...
dan satu lagi kadang2 kita campur dgn gorengan kentang yg telah dihiris nipis mcm keropok... sedap gak kalau nak campur... ada yg potong segitiga kentang goreng tu.. ikut suka la...

haaa.. yg lain2 tu apa lagi.. hantar ler resepi.... leh gak lynnda try...

* Mesej ini telah diedit oleh Lynnda pada 31hb Okt 2003 09.54:43 pagi

IP : 202.184.55.3

daun

6 . Dihantar pada 31hb Okt 2003 4.29:20 ptg   [Edit]
wei lynnda.. panjangnya resepi ko bagi!! daketor ni aku rase cam tak pernah tolong mak masak kat dapur jer...he..he.. memain je.. jagn mare ek!!

IP : 219.93.8.5

daketor

7 . Dihantar pada 31hb Okt 2003 8.14:35 mlm   [Edit]
lynnda,


tengkiu bery much ekk for the resepi..meleleh air liur baca, insyaAllah saya cuba...cuma nak tanya, 40 bijik cili tuh tak pedas sgt ke?? n satu lagi resepi nih memeng takyah taruk asam yek?? selalu saya letak asam, sbb tu kot tak jadik...eiii tak sabornye nak cuba...tengkiu..tengkiu..


ps; daun,saya kat sini takder pasar ramadhan, kalao teringin nak mkn apa2 tuh pepandai la buat sendiri....tapi leceh la, nak makan sikit kena buat banayk (kalau kuih la) tu belum tentu jadik lagi tu...

IP : 81.7.62.187

Lynnda

8 . Dihantar pada 03hb Nov 2003 08.46:36 pagi   [Edit]
daun

mana de panjang.... lynnda saja tulih bagi nampak panjang.... hehehhee....

daketor

40 biji cili kering tu tak pedas ler... tapi kalau rasa agak byk, asingkan la separuh... agak2 ler... kasi sama saiz dgn ikan bilis goreng.... lagipun, kalau rasa pedas... cili tu bila lepas masak/tumis tak perlu campur semua dgn ikan bilis dan tempe tu... agak2 ler... cili tumis yg lebih tu leh buat lauk lain....

lynnda mmg tak pakai asam... utk sambal kering mcm ni, asam akan mematikan rasa.... tu petua ibu la.... tak tau la org lain, lain kesukaannya... dan kalau lynnda tumis sambal apa2 pun mmg tak penah letak air asam jawa tu ... lagi best ....

IP : 202.184.55.3

Wallaby

9 . Dihantar pada 03hb Nov 2003 2.10:55 ptg   [Edit]
ada!.. nak power sambal ikan bilis... pilihkan ikan bilis jantan sahaja! mesti power punya...

IP : 202.184.17.249

daketor

10 . Dihantar pada 03hb Nov 2003 11.39:52 mlm   [Edit]
wallaby..camna tu nak tahu ikan bilis jantan yg mana satu...

tak penah pulak buat sambal tumis tak taruk asam...nanti nak try..last wiken 3 ari berturut2 ada org jemput bukak posa, so dapor tak berasap..nih kena start masak balik..

* Mesej ini telah diedit oleh daketor pada 03hb Nov 2003 11.41:15 mlm

IP : 139.133.7.38

daketor

11 . Dihantar pada 06hb Nov 2003 03.35:44 pagi   [Edit]
Lynnda, saya dah cuba dah resepi awak bagi tuh...sedappppp..mmg tu la yg saya nak buat selama nih...tapi tak jadi..tak tau la kat mana silapnya..tadi buat ikut resepi awak sebijik2 ..siap timbang lagi ikan bilis tu..rasa kelakau lak..anyway...merasa jugak saya mkn sambal ikan bilis tu..tengkui sekali lagi...

IP : 81.7.62.240

Lynnda

12 . Dihantar pada 06hb Nov 2003 2.07:45 ptg   [Edit]
daketor...

lega lak dapat tau menjadik... sbb saiz dan berat tiap bahan tu lynnda main agak2.. selama ni lynnda main campak2 ikut suka mcm style Chef Wan tu... eekkekekkeke... haaa.. bila nak open house jamu sambal ikan bilis? leh lynnda datang...

IP : 202.184.55.3

trublu

13 . Dihantar pada 07hb Nov 2003 06.25:33 pagi   [Edit]
Atok aku buat sambal ikan bilis memang power nak mampus. Sblom aku dtg UK dier bekalkan setapuwer sambal bilis, yg bila makan memang menggoncang jiwa.

IP : 152.78.0.29

daketor

14 . Dihantar pada 07hb Nov 2003 07.22:00 pagi   [Edit]
Tu lah lynnda, saya pun selalu masak main campak2 jer, tapi ni sbb nak kasik jadi jugak, tu yg timbang tuh...

buleh2 jemput la dtg ke sini...tambang kena bayor sendiri aaa sbb saya nak balik pun takder duit, saya kat uk nih..

IP : 213.121.68.228

inas

15 . Dihantar pada 12hb Nov 2003 1.34:17 tghari   [Edit]
ha ni nak bagi resepi sambal ikan bilis power punya...
resepi ni dapat dari mak kesayangan inas yang memang terrer masak tau,

Bahan-bahan

Segenggam ikan bilis-goreng asing
Cili kering 10 tangkai-kisar
bawang putih seulas-kisar
bawang merah 2 ulas-kisar
3 sudu minyak masak
perahan air asam jawa 5 sudu
garam secukup rasa
gula secukup rasa
sedikit air jika perlu

cara-cara

-masukkan minyak masak, tumis cili kering, bawang putih dan bawang merah kisar.Tumis hingga naik bau, jika kurang berminyak, tambahkan sedikit lagi.
-masukkan air asam jawa, biar seketika, masukkan garam dan gula.
-sekiranya kurang air, sila tambahkan air.
-akhir sekali masukkan ikan bilis yang telah digoreng tadi.

Kalau nak pekat, biarkan mendidih hingga sedikit kering, kalau nak yang berkuah, tambahkan air sedikit-sedikit.

Selamat mencuba......

quote:

http://http://

IP : 61.6.39.138

tuanSENTANG

16 . Dihantar pada 12hb Nov 2003 3.31:43 ptg   [Edit]
...aku tak suka bila masak sambal ikan bilis tu di goreng dulu...dia punya rasa tu tak nyerap dlm ikan tu....lain laa kalau buat sambal ikan biasa....

..nak lagi sedap bubuh skit tomato sos.,dia ada masam2 manis skit...

IP : 192.55.6.36

daketor

17 . Dihantar pada 12hb Nov 2003 11.10:42 mlm   [Edit]
inas,
tengkiu,nanti leh cuba resepi awak lak..

tuansentang,
awak punya selera sama ja cam ayah saya, dia pon tak suka ikan bilis goreng kalau buat sambal, kitorang adekbadik lak, suka yg goreng garing..yg siannya makla, kena buat sambal asing, then half masukkan ikan bilis mentah, half masukkan ikan bilis goreng..sian mak...tulah, kasih sayang seorang ibu n isteri kan....kalau tak, ada je la yg tak puas ati...

IP : 81.7.58.48

LangBuana

18 . Dihantar pada 13hb Nov 2003 3.36:34 ptg   [Edit]


sambal kalau nak sedap,masa masak tu kena kasi garing ... biar lama sikit ... mak en lang pun dulu rajin masak sambal ikan bilis kering camtu untuk en lang bawak masa duduk kolej dulu ...

kalau nak ikan bilis tak liat, masak sambal dulu kendian goreng ikan bilis ...baru satukan ... tak masuk fridge dua tiga hari pun tahan lagi ... sedap pun sedap ...

sentang
kalau yang jenis tak goreng dulu makan ngan nasi lemak sedap lah, untuk sambal bilis kering yang macam tuan rumah maksudkan tu memang kena goreng dulu baru tahan lama ...

* Mesej ini telah diedit oleh LangBuana pada 13hb Nov 2003 3.43:45 ptg

IP : 219.93.8.6

tuanSENTANG

19 . Dihantar pada 13hb Nov 2003 4.21:19 ptg   [Edit]
kekek haa aa...memang resepi sambal ikan bilis tuh..janda jual nasik lemak yg kasik aku.,,,lang buana weee...

IP : 192.55.6.36

lilo_stitch

20 . Dihantar pada 13hb Nov 2003 4.28:12 ptg   [Edit]
sori tuan rumah, off topik sat..!!

Sentang : diskusi kita masih belum abih lagi.. idupkan ler ym ko tu skang..

IP : 210.19.249.107

Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
 

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "