Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Resepi , Hiasan & fesyen >> Info : Mesin Jahit Tepi
(Pengendali : LangBuana, Harsha )
 
Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : Info : Mesin Jahit Tepi
lini

1 . Dihantar pada 29hb Ogo 2003 09.21:41 pagi   [Edit]
salam...

selalunya kalau menjahit baju ke, apa2 je laa....korang jahit tepi kat mana..?
kedai..? or jahit sendiri...??
nie laa...lini nak tanya, berapa yea harga mesin jahit tepi nie di pasaran..?
brand apa yg bagus...? boleh dapat murah tak...? kat mana...??
susah laa kalo takde mesin nie....dah pandai jahit pun...bila datang mood nak menjahit nie...lepas gunting je kena laa jahit tepi kan...? tu yang lemah tu....
kena hantar memana dulu baru laa dpt sudahkan jahit tu....lecehh betul...

IP : 202.47.165.131

lilo_stitch

2 . Dihantar pada 29hb Ogo 2003 5.45:58 ptg   [Edit]
hi.. lini, lilo pun hadapi masalah serupa. Dah potong kain langsir lebih seminggu tapi asyik tertangguh nak hantar ke kedai utk jahit tepi. Kalo tak jahit tepi, tak cantik kan.. Masa tu teringat if ada mesin jahit tepi sendiri kan best !

Kebetulan masa lunch kat Giant 13 2-3 hari lepas, lilo sempat singgah kat satu booth yg buat promosi jualan mesin jahit dan mesin jahit tepi. lilo tanya ler rege, ada yg satu dlm RM 999 dan satu lagi RM 600++. brand tak ingat sbb tak pernah dengar. Pastu adik yg jual tu ckp, kalo kita beli mesin jenis lama yg tak pakai letrik cam singer zaman kita kecik2 tu rege cuma RM 300++ dpt free satu mesin jahit tepi.

IP : 210.195.12.4

maizana

3 . Dihantar pada 30hb Ogo 2003 10.18:51 pagi   [Edit]
lini, lilo

proses menjahit ni..kalau boleh jangan di tergendalakan oleh sesuatu. Kadang2 kita menjahit..ikut mood...kalau boleh lepas potong kain..terus jahit tepi..lepas tu terus jahit (kalau larat ler)..tu sebab zana beli mesin jahit tepi...sebab tak nak tertangguh-tangguh lah tu. Zana beli brand Singer...bayar 3 kali (no interest)..harga dalam RM 1400....macam tu lah.

Sekarang ni..tengah belajar smocking...'pleating machine' pun dah beli...tak payah hantar kedai untuk pleat kain....

IP : 202.190.80.250

lilo_stitch

4 . Dihantar pada 30hb Ogo 2003 6.51:42 ptg   [Edit]
maizana :

yup u r right...! Menjahit nih mmg ikut mood, kalo mood dah ada, hujan ribut pun biaq pi... contoh cam lilo pepagi nih.. excited nak menjahit langsir, tapi no choice kena bawa baby for imunisation. Then kena singgah rumah my auntie bawa anak2 I jumpa nenek yg jaga depa sejak umur 2 months... gitu gini, about 4 pm baru sampai rumah... dah mengantuk and overslept. Now dah petang2 gini, mood jahit pun dah ilang... mengadap pc melayan mdc plak...

iyelah.. rasanya lilo mmg kena beli mesin jahit tepi tu ler one day .... semlm lilo pi bookshop terpandang banyak buku patern smocking... tiba2 teringat kat maizana...

IP : 210.195.12.167

sitislam

5 . Dihantar pada 02hb Sep 2003 10.17:26 pagi   [Edit]
Assalamualaikum semua



Lini..nampaknya kita mempunyai cita-cita yang sama untuk memiliki mesin jahit tepi sendiri.Sitislam pun tengah tercari-cari..Hari tu servey kat Singer(kat perak coz balik kampung) kalau yang baru dalam Rm 1200 manakala yang 2nd harganya 600+.Sitislam berkira-kira nak beli yang 2nd jer.Lagi satu biar ler ada jenama cam singer bukan aper kalau rosak ker atau nak ganti spare part senang nak cari.Sitislam cadang nak beli brand singer jer.Nak beli brand Brothers tak mampu coz rege yang secondhand pun dah menjangkau seribu lebih.wassalam

IP : 202.188.115.100

sitislam

6 . Dihantar pada 05hb Sep 2003 09.28:56 pagi   [Edit]
Assalammualaikum semua


Lini...sitislam dahpun beli mesin jahit tepi semalam.Punya lah seronok sebab dah ada mesin jahit tepi sendiri walaupun 2nd.Sitislam beli brand singer harga Rm650.Tercapai juga cita-cita untuk memilikinya sendiri walaupun kegunaannya belum tentu lagi..La ini sitislam bercita-cita nak beli mesin jahit yang berkuasa tinggi yang badan dia kaler ijau tu.tapi tunggu le budget tahun depan pulak.wassalam

IP : 202.188.115.100

lini

7 . Dihantar pada 05hb Sep 2003 3.27:49 ptg   [Edit]
salam...
maaf laa yea, tuan umah lambat pulak respond...

lilo,
tu laa....kalo jahit langsir lagi lomah...yea laa, bukan main 1, 2 meter nye kain...mau makan belas2 meter kain tu kan...kalo takda jahit tepi, rasa tak cantik pulak nanti...pepenat beli kain mahal2, sekali jahit serabai...tak elok kan...ari tu, masa mega sale ada jugak jengok2 Giant Melawati tu, ada gak nampak diorang dok promote mesin jahit ngan jahit tepi nie...tapi tak pulak tanya sbb tak berkenan...ntah mananye produk, tak pernah dengar....risau kang cepat plak rosak....beli satu mesin jahit, dpt mesin jahit tepi free...??? eh betul ke..?? murah tu...

maizana,
betul la tu...lini nye mood nie pun bukan selalunye ada....ikut musim, nie dah dekat2 raya nie baru laa datang balik mood tu...baru laa dok belek balik mesin jahit...baru laa sibuk nak carik mesin jahit tepi pulak...hehe...teruk betul...macam you ok laa...sume mesin you ada...senang! tinggal tunggu mood je...nie kite, nak tunggu mood satu hal...nak nunggu jahit tepi lagi satu hal...last2, terbengkalai...satu menda pun tak jahit...tengah smocking..? ehh, baju si tasya yg ari tu ke..? tak siap lagi baju tu...?

siti,
wahh!! syabasss....lini yg teringin, tengok siti dulu yg dapat....hehe...elok laa tu...pas nie rajin2 kan laa tangan tu menjahit ekk....ari tu punye langsir dah siap...?? hehe... jangan kang harap mesin je penuh satu umah tapi jahitnye idak....hehe, psttt...ehh, pas dah beli mesin kaler hijau tu...bule aa bukak butik ekk....

rasa lini pun teringin gak nak beli laa....sbb payah sgt....kalo hantar kat kedai ke...or umah org ke...kalo nak suruh diorang jahitkan tepi tu macam layan tak layan jer...iskk, nyampah pulak tu kengkadang...maklum laa kita takde...rasa nak beli time2 tu jugak....masalahnya, umah lini nie dah laa sarat, penuh ngan barang2...kang dah ada mesin nie pulak...alahai, bayangkan serabutnye tempat tu nanti...yea laa, mesin nie kat selirat ngan benang2 halus dia tu kan....ngan tempat gantung2nye tu lagi...kat mana laa pulak lini nak letak menda alah nie, takut dibuat main dek budak2 kat umah tu....naya pulak kang...byk tgn, cepat laa pulak rosaknye nanti....

IP : 202.47.165.131

sitislam

8 . Dihantar pada 08hb Sep 2003 09.01:08 pagi   [Edit]
Assalammualaikum semua


Lini..buka butik tu tak tahu ler lagi,tapi tujuan siti nak beli mesin jahit yang bermotor tu bukan,cuma bila kita nak buat conferter atau nak jahit yang tebal senang tak macam mesin kepala hitam yang siti pakai sekararang,nak siapkan satu conferter tu ,jarum mesin dekan saty dozen patah.


Langsir ari tu tak siap lagi..bab langsir nanti ler dulu, tengah sibuk nak siapkan sarung kusyen,semalam baru siap 1.Satu yang best ada mesin jahit tepi ni ,bila mood kita datang nak menjahit,semua barang dah ada cuma rajin tak rajin jer.wassalam

IP : 202.188.115.100

tuanSENTANG

9 . Dihantar pada 10hb Sep 2003 06.51:28 pagi   [Edit]
lilo /...org umah aku dah beli mesin jahit tepi yg macam ko cakap tu...
...beli mesin jahit dapat pree m/c jahit tepi...

..nasihat aku kalu ko guna utk setakat jahit tepi kain baju ok laa tapi kalu utk jahit langsir tak brapa cantik sebab jahitan dia kasar skit...pas tu payah nak adjust.....biasak laaa menda preee...kekekekekek

IP : 192.55.6.36

azalea

10 . Dihantar pada 11hb Sep 2003 10.18:19 pagi   [Edit]
hi guyz...

kat depan pintu masuk carrefour wangsa maju ada jual mesin jahit dan mesin jahit tepi....semalam i pegi tanya diaorang..mesin jahit tepi yg kecik harganya RM699 tapi yg 2nd hand pun ada RM399 still ada guarantee..

IP : 202.185.111.122

lilo_stitch

11 . Dihantar pada 11hb Sep 2003 10.40:24 pagi   [Edit]
Off topik sat !

Hi.. Azalea... apa citer ngan Padora?

IP : 210.19.249.107

azalea

12 . Dihantar pada 11hb Sep 2003 10.44:06 pagi   [Edit]
lilo_stich

i dah jarang ambik...since si shah pun senyap je bila kita emel dia...berat pun tak turun langsung...malasla...u pula camne...

IP : 202.185.111.122

cik_donna

13 . Dihantar pada 13hb Sep 2003 09.44:21 pagi   [Edit]
Emm... nkorang sumer dah pandai menjahit. Don dok reti lagi.. gunting baju pon tak past lagi.. tapi keinginan tuh tetap ada. Sebab hajat hati dari dulu semenjak belum kawen memang teringin nak jahitkan baju untuk suami dan anak-anak... bestnyaaa lah..

Tapi nak belajar tak tau ngan sapa.. jom kita buat class menjahit nak?? Nkorang jadi ler cikgu.. ehehehe..

IP : 61.6.39.138

neep

14 . Dihantar pada 18hb Sep 2003 1.28:11 tghari   [Edit]
lini

kat umah neep ada mesin jahit tepi...baru punya...actually hubby neep dpt lucky draw dulu....dpt mesin jahit bunga (ada 23 jenis bunga) dan mesin jahit tepi....kalau tak silap jepun punye produk...NAKACHIMA...kalau nak beli boleh la...sebab daripada terperuk je kat umah mesin tu...sebab neep tak menjahit..tak reti..
bagila contact number....nanti neep call...

IP : 202.188.23.229

sitislam

15 . Dihantar pada 18hb Sep 2003 2.50:08 ptg   [Edit]
Assalammualaikum semua


Neep..yang mesin jahit bunga tu ko tak nak jual ker?

IP : 202.188.115.100

neep

16 . Dihantar pada 18hb Sep 2003 8.10:21 mlm   [Edit]
sitislam
ws....mesin jahit bunga tu pun aku nak jual....dua2 mesin tu mmg nak jual pasal aku tak reti nak menjahit...heheheee ko nak beli ke...
meh kasi contact number....

kalau ada org nak beli kedua-dua mesin tu...aku kira RM1500.00 je...(leh negotiate lagi...)
tapi kalau nak beli asing...hubby aku kata mesin jahit tepi RM1000.00
and mesin jahit bunga tu nak jual dlm RM800.00...tapi harga leh tawar lagi...walau pun bukanlah jenama cam SINGER tu tapi ni brand jepun...baru lagi...meh tawar menawar meh...hehehee janji jual ...tak larat aku nak nengok mesin tu menyemak kat umah...

IP : 210.186.34.192

lini

17 . Dihantar pada 19hb Sep 2003 09.38:03 pagi   [Edit]
salam...

siti,
hang jahit menda alah confeter tu..? iskk...rajinnyee...tebai bagai nak rak tu...lini ari tu baru jahit alas tilam ngan bantai yg boh span nipis dalam tu pon..alahaii, payah bebenor...naik malas.....takmo dah jahit menda rumit2 nie....wahh! abih laa satu barang satu umah hang jahit sendiri ekk siti...dari kusyen, langsir...comfeter...jimat byk duit tu....memang berbaloi laa pun hang beli mesin jahit tepi tu kan....byk noo gunanya...

tuansentang,
kira ok laa....bleh gak buat jahit tepi, dari tak bleh buat jahit lansung....best aa dpt free ekkk..? hang belikan kaa mesin jahit tu.....fuhh! baik hati suami sorang nih...

azalea,
tauu....lini dah pun survey, nengok laa...ada rezeki nanti....bule laa kut...insyaAllah..

cik_donna,
alahaiii....kitorang nie nama je tau menjahit, tapi nak menjahitnya tu ntah laa bila...sibuk manjang...dah tu, bila ada masa pulak...pandang mesin nie, mood lak takde....payah! hehe...hang kalo nak belajar, baik belajar baik pi kat yg dag terer tu cam maizana, sitiislam...macam2 diorang leh jahit....takat lini nie, baju langsir sendiri tu bleh laa....tu pun, setahun sekali...dan bila dekat2 nak raya je...heheh...(jgn ikut perangai nih... )

neep,
ewahhh..! dah cantik laa tu...sume ada....memang menyenangkan keje....eh, nak jual ke..? tak sayang...?? payah nak carik tau....lagi2 yg mesin jahit macam2 bunga tu...kalo dpt buat baju anak2 u, cantikkan...?? belajar laa...bayangkan nanti u bleh jahit sume baju utk anak beranak u....alangkah bahagianye....hehe....tapi kan neep, RM1000 tu mahal laa....yg RM399 tu pun lini pikir 2,3 ploh kali laa kalo nak yg hang punye nih....nanti laa lini bincang2 dulu....

lini: ...mlm tadi dah gunting baju, dan nak jahit...alaa, tak jahit tepi lagi...isk! hehe...takpe, esok lini pi antar umah mak cik sebelah laa....mintak tolong jahitkan.....nak tunggu mesin sendiri, ntah bila laa nak ada....ihikss...

IP : 202.47.165.131

harsha

18 . Dihantar pada 24hb Sep 2003 4.45:19 ptg   [Edit]
mencelah skit...

pasal brand brand yg buat promtion kat giant, carrefour..dan tpt tpt yg sewaktu dgnnya tu..sha tak galakkan anda beli..

mama sha dah tertipu...rosak sikit, tak boleh nak direpair...

that day..beli bread maker, dapat oven and blender satu set complete...

balik rumah, oven rosak...blender motor perlahannnnnnn sangat...

hantar kat depa balik, katanya no guarantee...

IP : 202.156.2.202

neep

19 . Dihantar pada 02hb Okt 2003 2.18:37 ptg   [Edit]
takpela...insyaallah kalau takde hal nanti neep pegila belajor menjahit..tapi tahun depan la...skrg ni tgh cuti....patah kaki.. duk umah je...boringnyer...

IP : 210.186.35.136

Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
 

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "