Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Resepi , Hiasan & fesyen >> Info. : Paten & Teknik Jahitan Langsir
(Pengendali : LangBuana, Harsha )
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej
Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : Info. : Paten & Teknik Jahitan Langsir
PnAnn

1 . Dihantar pada 16hb Mei 2003 3.39:28 ptg   [Edit]



Topik ini sudah lama Pn Ann ingin kemukakan. Tertangguh disebabkan ambil masa untuk scan gambar dan mencari contoh-contoh langsir untuk paparan kalian.

Sekiranya Pn Ann terhenti seketika, maka Pn Ann harap ada ahli lain yang sudi menyambung topik ini dan kita bersama kongsi pengalaman dan idea memasing.

Sejuta Idea akan ceriakan lagi hiasan dalaman rumah.

Sebelum itu, Pn Ann mulakan dengan kaedah ASAS untuk mereka yang baru hendak belajar menjahit langsir.


KAEDAH MENGUKUR LANGSIR



A - Panjang Langsir (bermula dari rail langsir kebawah).

B - Panjang Langsir (ada yang suka hingga kelantai dan ada yang separuh).

C & G - Kaedah ukuran untuk paten langsir "HourGlass".

D - Panjang Langsir.

E & H - Ukuran untuk "Blind Curtains".

F - Lebar Langsir.

IP : 203.121.0.8

PnAnn

2 . Dihantar pada 16hb Mei 2003 3.58:00 ptg   [Edit]
Pn Ann cuba paparkan Aneka Hooks & Rails, dukacita Pn Ann tidak dapat mencari dalam internet atau mana-mana buku jahitan langsir.


PATEN KEPALA LANGSIR (Curtain Heading Styles)



PITA LANGSIR - ada ukuran 2" @ 3" @ 4" untuk paten "Pleats"


Ukuran pita - 1-2" dan paten langsir "Valance" (Simple Gathered)


Paten "Pencil-Pleated"


Paten "French, Trple @ Pinch Pleated"


Paten "Ruffed"


Paten "Tab-Top"


Paten "Cased Heading"


Paten "Goblet Pleated"


Paten "Box Pleated"


Paten "Cafe Curtain"

* Mesej ini telah diedit oleh PnAnn pada 14hb Apr 2004 2.17:11 ptg

IP : 203.121.0.8

PnAnn

3 . Dihantar pada 16hb Mei 2003 4.05:54 ptg   [Edit]

PATEN "Pencil Pleat Curtain"






IP : 203.121.0.8

dinni

4 . Dihantar pada 16hb Mei 2003 4.12:52 ptg   [Edit]
Pn Ann:

Teringat masa dinni mula-mula pindah rumah dulu....dinni tempah kain langsir jenis Box Pleated...konon-kononnya nak buat cam english style....itulah susahnya jadik org cam dinni nie Pn Ann...dinni memang tak berminat menjahit...tapi memandangkan kos tempah langsir pun mahal...mencecah 4 angka...so, dinni nak tanamkan dlm diri dinni supaya ada minat menjahit nie.

Terima kasih Pn Ann sekali lagi kerana sudi berkongsi ilmu pasal bab menjahit langsir nie...Syabas !

IP : 61.6.64.98

PnAnn

5 . Dihantar pada 16hb Mei 2003 4.54:37 ptg   [Edit]
Dinni
memang benar..jika hantar upah, kos memang mahal..jika pandai jahit..anda boleh pelbagaikan paten langsir..tak rugi belajar..

IP : 203.121.0.8

PnAnn

6 . Dihantar pada 16hb Mei 2003 4.58:33 ptg   [Edit]
Paten "Tab-top Curtain"





Paten "Pelmet Curtain" (Bahagian Atas dipelbagaikan)






* Mesej ini telah diedit oleh PnAnn pada 16hb Mei 2003 4.59:39 ptg

IP : 203.121.0.8

PnAnn

7 . Dihantar pada 16hb Mei 2003 5.01:44 ptg   [Edit]
"Palmet Curtain"





* Mesej ini telah diedit oleh PnAnn pada 16hb Mei 2003 5.02:28 ptg

IP : 203.121.0.8

lilo_stitch

8 . Dihantar pada 17hb Mei 2003 03.08:03 pagi   [Edit]
Pn Ann : Terima kasih sbb selitkan gambar2 langsir dan cara2 mengambil ukuran. Semoga terus menyumbang. Boleh bagi website2 yg boleh lilo surf bab langsir nih?

Dinni : Betul tu, kalo tak reti jahit langsir sendiri, upah mmg mahal. Tapi kalo upah, workmanship cantik beribu lemon pong rasa berbaloi. Bagi lilo plak, reti jahit langsir cuma 20-30% jer, langkah mudah soh owang buatkan ! Tapi hampeh... dekat ler seribu lemon gak kos jahit dan materials, tapi workmanship mmg tak cantik langsung... Gaknya kalo lilo jahit sendiri lebih cantik kot ! Or lilo nyer expectation too high kot. Sbb tu berkobar2 nak belajar jahit sendiri.

IP : 210.195.12.24

ubikeladi

9 . Dihantar pada 19hb Mei 2003 11.00:38 pagi   [Edit]
Pn Ann,
Saya amat berminat tentang seni jahitan ni..
boleh tak Puan Ann berikan saya tips... bagaimana nak buat langsit TAB-TOP Curtain. Saya nak tahu biasanya berapa banyak nak buat lubang untuk sangkut tu
dan jarak antara satu berapa cm.. jarak(lebar) tempat penyangkut tu pulak berapa cm.. dan tinggi penyangkut tu pulak berapa cm.
harap PN Ann boleh berikan saya panduan. terimakasih.

IP : 202.188.63.130

sufiku

10 . Dihantar pada 20hb Mei 2003 7.41:13 ptg   [Edit]
... minat sesangat nak belajar jahit langsir ... boleh jadik p`dapatan tambahan ... cthnya cam kat tmpt sufi nihh ... ramai yg dok tanya nak tempah curtain kat sufi ... ehehh ... yg sebenornye curtain kat umah ni sufi main "hantam" jerr jahit ... ntah apa punya paten pun tak tau laa ... sufi just nengok2 kat buku panduan, pastu try jahit sendirik ... tak sangka ramai plak yg b`minat. Cuma, sufi tak sempat nak amik masa terima tempahan org ... dan yg plg "malang", mesin jahit pun sufi tak de ..!

... pas ni kena usha pujuk hubby tlg belikan mesin jahit ...

IP : 161.142.78.84

ibumillenium

11 . Dihantar pada 21hb Mei 2003 9.03:28 mlm   [Edit]
As'kum warga mdc...
Ibu sgt minat jahit langsir dr jahit baju...coz lebih mudah...but hanya utk rmh sendiri jer....tak larat nak ambik upah....

Ibu suka jln2 tengok kedai langsir pastu....curi2 ler tengok die punya patern, camne die jahit, ukuran die...tu pandai2 sendiri....biasenye die pakai ukuran inci...jari kita ni >< 3" ....cuba korang tengok betul2....maka taruklah jari korang utk ukur....kalau takut dieorg tau ko nak curi patern die, pegi ler kedai perabut...Cot Mamot ke...mane ker.../paling koman rumah kawan ler...

Ibu nak bg formula utk jahit lagsir french triple/double....

A-lebar langsir yg diukur ditingkap.

Patern french double - A/4x3+A
Patern french triple - A/4x6+A

Kalau yg tab-top patern tu lg senang.....normally penyangkut die tu...dlm 2" lebar. Lebar langsir lak , iaitu di antara 1 penyangkut ke penyangkut/ lubang
tu >< 8". So, cari formula die...

Biasanye labuh langsir tu ikut sukalah....
Org nak jahit langsir ni die kene pandai matematik....

* Mesej ini telah diedit oleh ibumillenium pada 21hb Mei 2003 9.17:03 mlm

IP : 165.21.154.11

lini

12 . Dihantar pada 22hb Mei 2003 09.24:27 pagi   [Edit]
salam...

ooo...bestnye,
dah lama minat pasal langsir2 nie..
tapi tu laa....takde masa nak belajar dan nak jahit..
iskk, rugi tul...

Pn Ann,
tang design Pelmet Curtain tu kan....(yg bhg atas tu macam2 stail tu..)
still guna rail langsir yg biasa tu ke...?
sbb tgk ada yg sampai ke syiling pulak letaknya tu...
cam mana plak cara nak sangkut langsir tu ekk..?
nak ukur dia plak...isk, musykil...lini dah lama minat..
tapi tu laa...nak tgk lebih2 kat umah org buruk lak perangai nampak...hehe..

emm, minat gak yg Tap-Top Curtain tu...
tapi kalo guna langsir jenis nie...dah tak bleh guna laa rail biasa tu ekk Pn Ann..?
kena tukar yg cam batang besi kat atas tingkap kite tu laa pulak kan..??

tu dulu..
kang lini tanya lagi...

IP : 202.47.165.131

PnAnn

13 . Dihantar pada 31hb Dis 2003 12.51:07 tghari   [Edit]

PATEN LANGSIR TERKINI - Valances




















IP : 203.121.30.140

PnAnn

14 . Dihantar pada 31hb Dis 2003 1.05:48 tghari   [Edit]

LANGSIR DAPUR













IP : 203.121.30.140


UGLY


15 . Dihantar pada 31hb Dis 2003 1.08:37 tghari   [Edit]
PnAnn:
2004 nanti leh la buat xtvt kewanitaan lagi

IP : 61.6.67.22

PnAnn

16 . Dihantar pada 31hb Dis 2003 1.12:02 tghari   [Edit]
Ugly
Insyallah..jika kelapangan..

IP : 203.121.30.140

lilo_stitch

17 . Dihantar pada 31hb Dis 2003 1.14:50 tghari   [Edit]
cayang... Pn Ann sbb tolong upkan topik ni n share ngan kitaorg...

IP : 210.19.249.107

PnAnn

18 . Dihantar pada 31hb Dis 2003 2.10:47 ptg   [Edit]
lilo
sebenarnya..Pn Ann tengah cari idea paten langsir untuk customer..sambil singkap laman-laman web..Pn Ann masukkan juga disini untuk informasi semua..

IP : 203.121.30.140

PnAnn

19 . Dihantar pada 31hb Dis 2003 2.23:14 ptg   [Edit]
LANGSIR 'TAB-TOP'












IP : 203.121.30.140

tempoyak

20 . Dihantar pada 31hb Dis 2003 2.24:45 ptg   [Edit]
pn Ann
bagus tul dapat idea nak jahit langsir nih, saya ngan wife baru nak start jahit utk rumah baru. memule dulu rase cam tak pecaye lak leh jahit langsir sendiri, ye la org laki kena eksyen sket.. hehehehe...

IP : 203.106.245.6

PnAnn

21 . Dihantar pada 31hb Dis 2003 2.28:42 ptg   [Edit]
tempoyak
jika kreatif..melalui paten-paten langsir berikut..anda boleh cipta paten langsir sendiri..pastikan menarik..selain itu kena pandai main adun warna kain langsir..kekadang kain langsir yang murah pun..jika bijak kombinasi warna dilihat mahal..

IP : 203.121.30.140

azalea

22 . Dihantar pada 31hb Dis 2003 4.53:12 ptg   [Edit]


sapa yg tengok casa impian mesti prasan langsir dia mesti tinggi sampai ke siling...kenapa ye...Pn. Ann tau tak...rugi kain tu

IP : 202.185.111.123

ummie

23 . Dihantar pada 31hb Dis 2003 4.55:31 ptg   [Edit]
sorry off the topic..

azalea, ni nickname ko ke atau mmg nama ko ye? atau tu nama pena ko untuk menulis karya?

ko suka berkarya ke??

IP : 219.95.213.44

azalea

24 . Dihantar pada 31hb Dis 2003 5.00:53 ptg   [Edit]
ummi

bukanla ummi, nick name je

IP : 202.185.111.123

Tiffy

25 . Dihantar pada 31hb Dis 2003 6.35:37 ptg   [Edit]
Pn Ann, paten yang cam "bubble" tak der ker? tiff tried a few times tapi tak menjadi ler. any tips?

IP : 61.8.226.112

massmanje

26 . Dihantar pada 31hb Dis 2003 8.09:05 mlm   [Edit]
Pn Ann
Best nyeee Dah lame manje cari paten-paten ni lagi pun manje realy sibok. Mana dgn kelas, ngan keje lagi tapi maje memang minat menjahit langsir. Ade gak curi-curi(chupke-chupke ye) mase tuk jahit. Untuk skirting table ade tak.

Pn Ann.
Teruskan. Tentu ramai lagi yang nak joint salam dari manjeu all

IP : 219.93.79.150

yattcute

27 . Dihantar pada 02hb Jan 2004 08.55:46 pagi   [Edit]
cantek nye.. juling bijik mata ini...
saya pun suka browse website curtain.. type je 'curtain' or 'window finishing' dalam mana2 search engine.. dah banyak sample saya save, nanti ada rumah sendiri nak buat langsir sendiri...

saya pun ada beli buku Teknik Jahitan Langsir terbitan Karangkraf tapi saya rekemenkan jangan beli lah.. tak brape puas hati tengok.. gambar pun tak cantik..



IP : 202.75.190.18

yattcute

28 . Dihantar pada 02hb Jan 2004 09.02:11 pagi   [Edit]
kalau nak langsir ada pelmet tu, kena buat papan pelmet kan..
hari tu saya pergi rumah makcik hasben saya, nengok langsir dia cantik.. valance dia macam pelmet.. bila belek-belek tengok tak ada lak papan pelmet dia.. camana dia buat..? dia manfaatkan rel langsir yang memang dah ada dua.. valance tu dipasang pada rel depan dan kedua2 hujung kiri dan kanan dipasang ke rel belakang.. so, valance dia nampak keras dan tegang, macam pelmet dalam gambar ketiga mesej PnAnn no 6.



IP : 202.75.190.18

lini

29 . Dihantar pada 02hb Jan 2004 12.16:16 tghari   [Edit]

IP : 202.47.165.131

lini

30 . Dihantar pada 02hb Jan 2004 12.19:01 tghari   [Edit]


so yatt,
tak yah ler guna papan pelmet tu ekk..? wahh! senang laa itu macam..
kat umah lini tu memang siap rel dia kami pasang double depan belakang..
nampak tegang dan terletak je laa yea tak...?
bleh aa pas nie buat langsir style pelmet nie kan...
iskk, nak carik kainn...nak carik kainnn...hehe...

IP : 202.47.165.131

Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "