Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Resepi , Hiasan & fesyen >> Melembutkan sotong : Macam mana caranya dan nak cari kat mana
(Pengendali : LangBuana, Harsha )
 
Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : Melembutkan sotong : Macam mana caranya dan nak cari kat mana
si_sutra

1 . Dihantar pada 17hb Apr 2003 12.56:59 tghari   [Edit]
Assalamualaikum,
Saya nak tanya..ada petua kata kalau nak lembutkan sotong..guna abu ??? Abu sotong ke..ape tah..saya tak pasti..kat mana nak dapatkan tu? Kalau kat kedai..ape namanye? Atau pon ada cara lain tak yg boleh lembutkan ..biasa saya rendam lama pon dok liat lagi..

Tima kasih

IP : 202.190.181.241

pudina

2 . Dihantar pada 17hb Apr 2003 1.00:45 tghari   [Edit]
sotong apa tuh si_putra, sotong kering tuh yer, depa kata kalo rendam ngan air kapur pon okey gakk

IP : 219.93.8.6

si_sutra

3 . Dihantar pada 17hb Apr 2003 1.12:14 tghari   [Edit]
a'aa..sotong kering la Pudina..air kapur tu rendam lama mana?

IP : 202.190.181.241

pudina

4 . Dihantar pada 18hb Apr 2003 08.36:49 pagi   [Edit]
rendam bila nampak agak2 dah lembut sotong tuh si_sutra, kalo dah masak nak skettt

IP : 219.93.8.6

Lynnda

5 . Dihantar pada 18hb Apr 2003 08.49:56 pagi   [Edit]
salam buat semua

selalunya rendam semalamam baru sedap... lembut betul.... masak pun sedap

IP : 161.142.78.84

PiNaTs

6 . Dihantar pada 18hb Apr 2003 09.26:49 pagi   [Edit]
Saya pun kalau nak masak esok pagi, malam ni rendam dengan air kapur. Kapur tu boleh beli kat pasar malam ada jual rasanya. Sama dengan tempat membeli sotong kering tu.

IP : 161.142.100.85

arisha73

7 . Dihantar pada 23hb Apr 2003 10.21:24 pagi   [Edit]
si sutra....mak saya ader gak guna abu tu untuk lembutkan sotong ader jual kat kedai ubat cina....seisei...cuba ler cari kat sana kay....


IP : 61.6.39.138

si_sutra

8 . Dihantar pada 23hb Apr 2003 1.36:31 tghari   [Edit]
Mm..susah juga ye nak cari abu tu..ingatkan kat kedai runcit biasa ada..err..air kapur tu..kapur sireh yer?

IP : 202.190.181.241

si_sutra

9 . Dihantar pada 23hb Apr 2003 1.37:26 tghari   [Edit]
banyak mana nak letak kapur tu..sekadar kadar je ke..atau letak banyak?

IP : 202.190.181.241

Imann

10 . Dihantar pada 23hb Apr 2003 1.47:07 tghari   [Edit]
sutra
letak kapur tu agak2 ler yang ooi...ada nampak warna putih kat air rendaman tu...atau pun...gunakan sodabikarbonat + air....and rendam...

IP : 219.93.6.146

erida

11 . Dihantar pada 23hb Apr 2003 4.17:19 ptg   [Edit]
hai... nak lembutkan sotong bagi i la ..i rendam 2jam dengan air biasa lepas tu masak dengan sambal[rencah utk buat sambal]masak sampai kering..ok cuba ya

IP : 210.186.168.146

NoorMasri

12 . Dihantar pada 25hb Sep 2004 07.24:18 pagi   [Edit]
Ada cecair utk melembutkan sotong tu, kalau kat sini beli kat kedia cina di botol tu tulis potassium carbonate solution for refresh dry squid, gunanya 1:50 maknanya campurkan 1 bahagian solution tu dgn 50 bahagian air rendam satu malam esoknya cuci dan bilas bersih2. Memang sotong kering akan jadik lembut

* Mesej ini telah diedit oleh NoorMasri pada 25hb Sep 2004 07.25:21 pagi

IP : 195.92.67.78

eternal_beau

13 . Dihantar pada 11hb Okt 2004 7.52:49 ptg   [Edit]
kalau my morther in low kat sabah tu dia rendam dengan "air abu.." cuba tanya kat kedai cina saya rasa tu la yang noor maksudkan tu, ha menda tu rendam tak sampi 2 jam pun dah lembut.. pas tu ganti dengan air biasa..rendam sebelum lagi di masak..

IP : 82.41.68.58

pyah

14 . Dihantar pada 14hb Okt 2004 3.03:48 ptg   [Edit]
kalau tak pakai abu boleh gak pakai ubat sotong tu. selalunya kat kedai yang jual sotong kering tu mesti ada. rupanya macam gula batu besar. rendam semalaman mesti lembut punya. Kadang-kadang kedai runcit kat pasar borong tu ada gak jual...

* Mesej ini telah diedit oleh pyah pada 14hb Okt 2004 3.04:14 ptg

IP : 211.24.141.70

Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
 

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "