Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Diskusi >> Surat Saman : Bil Tertunggak & Bgmana Nak Cari Alamat Kawan Lama
(Pengendali : abe )
 
Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : Surat Saman : Bil Tertunggak & Bgmana Nak Cari Alamat Kawan Lama
lilo_stitch

1 . Dihantar pada 31hb Dis 2003 11.32:59 pagi   [Edit]
kengkawan,

Pagi tadi we all dikejutkan dgn surat saman dari Telekom pasal bil tertunggak sejak 10 tahun lalu. Bil ni bukan kami yang gunakan tapi kawan sepejabat lilo yg menyewa rumah selepas kami berpindah. Sebelum kami berpindah, dia minta jgn putuskan talian telefon (talian atas nama suami lilo) dan dia bayar duit cagaran telefon pada kami. Waktu tu kami tak terpikir kesan2nya, rupa2nya dia telah menggunakan telefon tersebut dan tidak dibayar sehingga kini. Oleh kerana bil atas nama kami, maka kami yg dicari oleh Telekom. lilo dah refer kat Telekom berhubung masalah kami, tapi diberitau walau apapun, kami yg bertanggung jawab di atas bil tertunggak.

Oleh itu nak minta pertolongan dari kengkawan apa seharusnya kami lakukan. Nak cari kawan lama tu, skrg tak tau di mana dia berada. Or ada sesapa yg boleh bantu lilo, may be ada sesiapa yg kerja di JPN, or income tax or EPF yg boleh dapatkan alamat kawan lilo tu…


IP : 210.19.249.107

ummie

2 . Dihantar pada 31hb Dis 2003 11.45:13 pagi   [Edit]
assalamualaikum lilo,
lahai.. kesiannya.. bersimpati ngan lilo..

dulu my husband pun kena camni gak.. sebab line tepon tu atas nama dia.. bila dia pindah.. member dia tak bayar.. so tekom carik dia aa.. nama dah kena blacklist.. and tak boleh nak apply lain lain.. tapi sib baik tak banyak.. so last last my hubby bayar..

for your case.. kena carik la ur fren tu.. kalau banyak tertunggak.. mana larat kita nak bayar ye tak.. hmm.. kena carik orang dalam yang keje kat JPN dan yang sewaktu dengannya.. sebab rasanya kalau kite sesaja tanya nak tau pasal add orang lain.. sure diorang tak bagi punye.. atas sebab keselamatan dan OSA la kot..

by the way, ari tu ada round area umah lilo.... hehehe.. cantik jugak umah u ye.. saya tengok dari luar je le..

ok

IP : 219.95.213.44

lilo_stitch

3 . Dihantar pada 31hb Dis 2003 11.50:43 pagi   [Edit]
ummie, terima kasih atas simpati ummie. itu lah kalo tak dpt cari kawan tu, nampak gaya kena lah juga bayar. Mungkin pd org lain RM 500 tak banyak tapi bg lilo, byk tu.. buat buat belanja dapur sebulan.

itulah harap2 ada kawan2 kat sini yg kerja kat jpn, incometax or epf boleh tolong lilo dptkan alamat kawan lilo. dah ada lagi satu talian telefon pun didaftarkan atas nama suami lilo di tpt yg lain. kes yg serupa, tapi tiap kali kami nak terminate, tuan rumah tu minta tangguh dulu.. nak terus terminate jer, bil telefon tu pun tertunggak gak.. jgn yg nih pun esok jadi tanggungan kami plak..

p/s : oh ya ker, dah lalu depan rumah awat tak singgah? Agaknya sbb neber kiri cat kaler coklat, neber kanan cat kaler kuning, rumah kami yg masih bercat putih terkena tempiasnya.. so nampak cam cantik jerk.. esok2 pi PA, singgah no.. boleh berkenal2 !

IP : 210.19.249.107

shabb75

4 . Dihantar pada 31hb Dis 2003 12.23:23 tghari   [Edit]
Lilo punya problem sama ngan kite ler. Saya dapat surat saman dari telekom sebab tak bayar bil RM 1000.00. Banyakkannnnn.....
Register line telekom pakai nama saya masa duk umah sewa. Mula2 o.k ler semua bayar. Bila praktical training abis, saya pun kuar dari umah sewa, balik duk hostel. Ada kengkawan nak continue duk kat situ. Pesan suruh diorang bayar bil tepon tu. Hampeh....buat hutang lagi ada ler.
Lastly, dapat surat cinta dari telekom. Bila minta duit utk bayar, kengkawan buat tak tau jer. Tension jap masa tu.
Sampai sekarang pun tak bayar. Rasanya nama saya dah blaklist kot?? Nak buat camner. Org lain punya hal kita kena tanggung. Takkan nak kuar duit bayar RM 1000.00???? Baik gi cuti2 Malaysia...

IP : 202.146.67.205

azlalchedin

5 . Dihantar pada 31hb Dis 2003 1.53:00 tghari   [Edit]
pd l....kalau l tak guna....l tak'kan bayar....buat apa...baik bawa anak&isteri gi jalan2....lagi bagus...

IP : 210.187.204.53

lilo_stitch

6 . Dihantar pada 31hb Dis 2003 1.59:19 tghari   [Edit]
azlalchedin : Masa dpt 1st letter, itu yg kitaorg kata, apsal we all nak bayar, bukan kitaorg pakai. But now dah dpt 2nd letter, fenin kepala.. Telekom kata, betul you tak pakai tapi bil tu atas nama you. Apa2 saman or court case, atas nama kita..

IP : 210.19.249.107

WawaWok

7 . Dihantar pada 31hb Dis 2003 3.01:08 ptg   [Edit]
lilo,

ader ker kes bil tertunggak yg sampai kena naik court hah? just nak tahu je...gertak je kot..paling tidak nama blacklisted je kot...

"i'm johorean gak"

IP : 192.228.129.114

celina

8 . Dihantar pada 31hb Dis 2003 3.26:45 ptg   [Edit]
lilo..

setakat RM500 nak bawak gi court .. tak berbaloi pun, buang masa mahkamah je ... kes u ni buat peringatan utk semua yg belum terkena supaya berhati-hati walaupun dgn kawan2. Masa guna muka manis gitu .. bila suruh bayar punyalah liat siap main nyorok2 pulak. Kawan tipu kawan sendiri .. isn't it sad.

Celina rasa baik u bayar je lah RM500 tu kat telekom kalau tak mahu nama kene blacklist, tak guna cari kawan lama u tu, dah 10 tahun pun entah dia ingat kat u lagi ke idak(kalau tersiar kat TV3 mungkin jumpa kot ... hehehe gurau je) jadik macam mintak sedekah pulak nanti menagih hutang dr kawan lama .. kalau dia ada niat nak bayar dr dulu dah dia beritahu u .. ni tak diam2 je blah ..and it's true ur husband is accountable for the unpaid bills, husband u sepatutnya check the phone bills on a monthly basis dgn telekom selepas berpindah ke rumah lain.

IP : 61.6.38.132

KuEddy

9 . Dihantar pada 31hb Dis 2003 4.30:47 ptg   [Edit]


topik ni menarik perhatian saya...

baik, saya jugak mengalami nasib yang sama ke atas 7 talian telefon yang menggunakan perkhidmatan telekom dan billnye lebih kurang dalam 7 ribu ringgit.... sampai ke hari ni saya masih tak dapat kesan bekas rakan saya tersebut... ( 7 talian untuk pejabat termasuk satu talian rumah dan satu talian ISDN )... kalau dah cecah seploh ribu tu for sure saya dah di istihar bengkerapsi.

lilo, cara paling berkesan kalau nak jejak member awak tu, anda bolehlah P check di KWSP alamat terbarunya.... insya allah pasti anda akan jumpa dia.... selamat mencuba....

* Mesej ini telah diedit oleh KuEddy pada 31hb Dis 2003 4.34:37 ptg

IP : 61.6.50.74

yus_eija

10 . Dihantar pada 31hb Dis 2003 4.40:47 ptg   [Edit]
kesian nyer u lilo...

kalau tak bayar...nama black list terus la kat M'sia nih..

kalau nak tagih hutang dgn member lama tuh...kang jadik cam celina kata..ntah dia kenal lagi ke kita nih?

kalau bayar...ish..ish..tensen sbb duk bayar benda yg bukan kita punyer..

sape nama member u tuh? i've frenz kat income tax..nanti u mail kan namanyer kat e-mail i..kalau i bleh bantu..i bantu..

IP : 170.38.99.120

KuEddy

11 . Dihantar pada 31hb Dis 2003 4.48:18 ptg   [Edit]
*pling*

yus_eija,

leh la tolon tracekan musuh ketat i yang senget tu yer???...

IP : 61.6.50.74

yus_eija

12 . Dihantar pada 31hb Dis 2003 4.51:53 ptg   [Edit]
oitt..kueddy...aku nih bukannyer PI...setakat nak suh kawan aku check kan alamat kat income tax tu bleh ler..tu jer yg mampu aku tolong...

BTW, saper musuh ketat ko tuh?

IP : 170.38.99.120

KuEddy

13 . Dihantar pada 31hb Dis 2003 5.02:47 ptg   [Edit]
yus...

tau ekau keje dekat celcom tu, patut rasa cam pernah jumpa...

musuh ketat tu yang pakai mano kawe untuk 7 line tepon tu... nanti kawe email kan namo dier...

IP : 61.6.50.74

nuralisya

14 . Dihantar pada 31hb Dis 2003 8.58:16 mlm   [Edit]
ciannya Ku Eddy... banyak tu..



IP : 210.187.110.174

Pian

15 . Dihantar pada 31hb Dis 2003 11.43:51 mlm   [Edit]
kalo staff bank meka bole cek kat FIS alamat org.....kalo nak saya cek kan latest add nye bagi no ic dia.....bole la tolong stakat termampu....

IP : 210.186.35.111

KuEddy

16 . Dihantar pada 01hb Jan 2004 10.21:30 pagi   [Edit]


terharu ader owang cian dokek eden ni...hihi

pian,

nombow i/c, tu yang tak tau tu....isk isk isk.... susah maa mau trace kalu camni...uwaaaaaaaaaaaaaa

IP : 61.6.50.74

lilo_stitch

17 . Dihantar pada 01hb Jan 2004 10.46:40 pagi   [Edit]
WawaWok/celina : err betulker depa gertak jerk.. tapi maybe nama blacklisted kot.. err apa implikasi nama blacklisted?

WawaWok, Johore tang mana?

KuEddy : We're in the same bot nampaknya, cuma bil ko lebih tinggi... ko cakap pasal kwsp, aku teringat kawan baik ada kerja situ, aku dah tepon dah semlm dia boleh carikkan address, tapi satu syarat.. nak no. I/C. Aku pun dah tepon kompeni yg kitaorg kerja, kebetulan ada sorang gak kawan aku now dok HR. Dia kata dia kena bongkar balik fail 10 taun dulu, harap2 adala... but kalo dah jumpa pun, if dia tak mo bayar pun nak wat camna ek..??

yus-eija & pian, kalo kawan aku kat kwsp tu tak leh trace address, mintak tolong korang ek.. boleh kan !

IP : 210.195.12.37

Pian

18 . Dihantar pada 02hb Jan 2004 01.27:25 pagi   [Edit]
kueddy n lilo,

kalo takde ic no bagi nama penuh....bole carik gak tapi takut ada 2,3 org nama yg mungkin sama..

IP : 219.92.60.109

mummy_anggun

19 . Dihantar pada 02hb Jan 2004 12.52:31 tghari   [Edit]
lilo..nanti call ya....kalau tak sibuk


sori out of topik

IP : 202.184.78.21

nuralisya

20 . Dihantar pada 02hb Jan 2004 1.21:36 tghari   [Edit]
kalo dah jumpa pun, if dia tak mo bayar pun nak wat camna ek..??

tu lagi haru LILO.. ko nak tolong bayarkan ker?
kalu gue, gue tak sanggup..

hi MUMMY..

**dimana kamu..ada

IP : 219.95.154.23

yazreina

21 . Dihantar pada 02hb Jan 2004 1.58:57 tghari   [Edit]


yus.. kalau yaz ada line celcom atas nama yaz tapi ex-kawan yg pakai.. sekarang nie yaz nak potong line tu, camne caranya??? sim card takde.. minah tu tak reti nak pulangkan, dahler berhutang ngan yaz susah nor nak membayor nyer...

IP : 203.106.135.252

KuEddy

22 . Dihantar pada 03hb Jan 2004 09.42:06 pagi   [Edit]


pian;
wokeh....nanti aku emel kan dokek ekau...

yazriena;

eden tau sapo yang ekau maksudkan tu.....*wink*...

IP : 210.187.246.27

sTapEkET

23 . Dihantar pada 05hb Jan 2004 12.49:27 tghari   [Edit]
tapi kalau dah kena blacklist ngan TELEKOM, gomen nyer syarikat... bahaya sikit, nanti personal loan kantoi... nak beli rumah pun diorang check dengan Bank Negara...

hari tuh member aku buat personal LOAN bank Muamalat 10K, sebab ader bil TMTOUCH tertunggak... kena settled dulu baru approved...

IP : 202.188.158.195

lilo_stitch

24 . Dihantar pada 09hb Jan 2004 00.15:29   [Edit]
hah perkembangan terbaru... akhirnya atas pertolongan kawan2 lama, lilo dpt trace I/C no dan sorang kawan lain tolong tracekan alamat dia bekerja. Ptg tadi try call, mmg sah dia kerja kat sana, cuma dah balik. Esok try my luck...

pian/yus_eija : nanti aku emel kat ko eh nama & ic kawan aku nih, ko tlg carik alamat rumah dia. Sbb aku cuma dpt alamat opis dia kerja jer...

KuEddy? amacam successful trace 'member lama' tu?

IP : 210.195.12.108

Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
 

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "