Salam sejahtera Ke Panel Login  

Sembang2 >> Sembang Diskusi >> jenama penapis air : kongsi info/ilmu/pengalaman anda
(Pengendali : abe )
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej
Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Dimasukkan oleh Tajuk Topik : jenama penapis air : kongsi info/ilmu/pengalaman anda
jua

1 . Dihantar pada 11hb Jun 2003 4.15:02 ptg   [Edit]
as'kum warga mdc..
saya percaya majoriti drp kita..
telah/bakal membeli penapis air..
yang pelbagai jenama..
berbeza harga(tapi yg pastinye beribu RM)..
saya juga tlh dihebahkan ttg penapis air..
ade melalui jiran,rakan,sedara-mara..
mcm2 jenama yg kedengarannya hebat2 belaka..
Diamond?Cosway?Amway?Zhulian?RO(reverse osmosis)?
ape lagi yg warga tau???
msng2 mengatakan yg jenama itu tak bagus...
jenama yg ini elok..
yg itu takde approve SIRIM..tak HALAL..
yg ini MOH(Kem Kesihatan) approve..
yg itu kalo guna,still air tapisan tak bersih..
yg ini hebat...
hmmm..sekali dgr mau terpegun dibuatnya..
ade yg terus membeli tnpa pk pnjg..
ade yg masih ragu2..was2..
hakikatnya mmg air yg sampai ke umah kite mmg tak bersih..
lihat saje air kolah..
baru je isi 2 ari dah kuning...
tak slh kirenye kalo kite ade penapis air..
w/pun harganye mencecah ribuan RM..
tapi..kita kene bijak berbelanja..
kene la buat homework dulu..

sbb tu ler..saya meminta..
pandangan anda/maklumat peribadi atau umum..
ttg penapis air pelbagai jenama ni..
setakat mana anda yg dah ade tuuu..
dpt merasakan perbezaannye..
terutama drp segi kesihatan..
sbb saya percaya pengalaman warga mdc..
dpt menjadikan org lain terbuka mindanya..
agar sentiasa waspada, bijak membeli..
kalo boleh warga sume berbicara,bertukar ilmu..
di atas peranan kita sebagai 'pengguna'..
bukan sbg pembeli/pembekal/pelobi ok..
kalo ade yg mmg ahli atau ade ilmu...
ttg kandungan mineral/logam dlm air tanpa tapisan..
silakan...sudi2kanlah menghebahkan pengetahuan tuu...
tak rogi sesen pun...

IP : 203.106.196.94

tia75

2 . Dihantar pada 11hb Jun 2003 5.59:19 ptg   [Edit]
saya ada dua..satu dapat hadiah..tapi tak tau jenama apa sbb dalam kotak lagi.
dapat hadiah lucky draw. tak bukak sbb saya ada satu lagi jenama cosway.
saya guna yg tu dah setahun lebih. so far tengok airnya bersih lah...kalau dr paip air kuning ajer...masuk dalam tu jernih terus. tapi yg tak best tu kan yg semut kecik=kecik selalu masuk dalam tu...tak tau ler cam ner dia masuk.

IP : 192.228.137.71

asam_kecut

3 . Dihantar pada 12hb Jun 2003 11.09:40 pagi   [Edit]
I guna Katadyn, product dari swiss..so far okey tak de problem....penapis air
nih mana ader yg murah....tak sure mana yg bagus, sebab org jual amway kata yak dia bagus, bila org diamond dtg kata dia nyer bagus dpd amway....jadinyer semuanyer bagus ler........jgn peningkan kepala.....

BerTemu Jgn Jemu, Berpisah Jgn Gelisah...

IP : 202.187.39.209

dezul

4 . Dihantar pada 13hb Jun 2003 3.53:21 ptg   [Edit]
sekarang ni kualiti air paip yg masuk ke rumah kita amat rendah..terutama di kawasan perumahan lama...macam rumah saya...ari tu saya balik kg seminggu...bila bukak paip ..terkejut tengok warna air yg keluar...coklat...lebih teruk daripada air teh...selepas paip di buka beberapa minit baruler nampak jernih sikit..
saya pun pakai katadyn...tak abis bayar pun lagi...
product tu memang ler ok...tapi ia tak menapis sepenuhnya..maksud saya ia tak dapat menapis virus dan beberapa logam( atau ion logam)..
sekarang ni member i ada promote water filter RO Bio pure..jenama ELKEN..
dan water filter ni memang yg paling bagus setakat ni..ia boleh menapis sehingga o.ooo1 mikron meter..berbanding katadyn..menapis sehingga 0.2 mikron..
lagi satu water filter ELKEN ni ada 4 penapis...selepas melalui penapis ke 3 air buangan akan dibuang.... meninggalkan hanya air tulen 99.99% sahaja melalui penapis ke 4.
kebanyakan water filter tak ada sistem air buangan....jadi saya syorkan..sapa yg berminat..boleh email saya...
tak kesah ler..nak tau ker, nak kongsi maklumat ker..atau nak beli ker..
email saya.. dezul_24@hotmail.com.

IP : 219.92.200.55

gojira

5 . Dihantar pada 13hb Jun 2003 4.19:18 ptg   [Edit]
belom ada

IP : 202.185.221.50

flyguyz

6 . Dihantar pada 13hb Jun 2003 6.59:50 ptg   [Edit]
pengalaman fly sendiri... guna w/f RO BIO PURE ELKEN..

1) Memang menapis air di rumah fly.. kalau tak tapis.. kualiti dan warna air tu..seperti air teh o pekat..
2) memang menapis sehingga air sahaja yang ada.. iaitu 0.0001 micron.. kalau cek ngan TDS (total deserve solid) ..memang kosong menandakan takde bendasing langsung dalam air..
3) ada saluran air kotor .. dan ini memang penting..
4) intelligent.. kita tidak payah basuh filter dalaman.. dan setiap 60 minit dia akan membersihkan filter dalaman secara automatik..sepeti juga buah pinggang kita setiap 60 minit akan menghasilkan air kencing..
5) kesegaran apabila meminumnya.. sebab ada infra ray yang memecahkan molekul air supaya menjadi lebih kecil dan mampu meresap ke dalam sel badan dengan cepat..maklumlah..badan kita 70% adalah air.
6) hehe.. ada installment.. itu yang mampu beli.. 4 kali bayar..
7) sekarang dah dpaat free sebab dah dpaat rekemen 8 orang membli w/f ni..
8) memang terbukti bersih.. kalau tiap2 pagi basuh muka ngan air RO.. rasa kelainannya.. buat basuh luka pun bagus..
9) external filter 5 micron yang kat luar penapis2 RO tu.. dalam 2 hari dah nampak hitam legam.. alangkah malangnya sekiranya karat2 air tu memasuki badan fly.. boleh rosak buah pinggang "kidney stone!".
10) buat masak nasik..perghh..! ada kelainannya..!


semoga mendapat maklumat..




* Mesej ini telah diedit oleh flyguyz pada 13hb Jun 2003 7.02:02 ptg

IP : 61.6.67.22

UstazMalaya

7 . Dihantar pada 14hb Jun 2003 10.54:01 mlm   [Edit]
diamond 3 penapis...

ATAU

diamond 6 penapis + master filter (letak lua umah)...

IP : 219.93.246.174

akukah

8 . Dihantar pada 15hb Jun 2003 00.32:31   [Edit]
dulu selalu minum air tak bertapis..(paipbesi)

IP : 202.157.192.130

jua

9 . Dihantar pada 17hb Jun 2003 9.31:42 mlm   [Edit]
as'kum warga ceria MDC..
tq utk respons anda2 sumer..
tia 75..
ape nama produk penapis cosway tu..
bape plak regenye..

asam_kecut..
katadyn tu nama jenama ke nama barangan penapis tu?
bape plak regenye?

dezul..
ko jadik dealer yg mana?
katadyn ke elken?

gojira..
kene pk2 kan la hal ni..
sbb pntg utk kesihatan keluarga..
aku pun dok tgh decide nk beli yg mana..
tgh wat h/work la nii..

flyguyz..
tq info berguna..
dah bape lama guna RO tu?
ade jaminan ke?

UstazMalaya..
diamond ni la yg aku lum penah dengo..
pe beza 3 ngan 6 penapis?
tulun cite bnyk sket...
bape plak regenye..
diamond ni produk mana..

akukah..
skang kene la mnm air bersih..
yg mana bersih drp logam2..

sape2 leh xplain tak RO(reverse osmosis)ni camne prosesnye?
ape yg RO mampu buat kat air hngga bersih..masih dok samar nii.

IP : 203.106.198.166

gojira

10 . Dihantar pada 18hb Jun 2003 12.19:31 tghari   [Edit]
jua
ada satu menjadi pilihan hati..
tapi mahal sangat..
yang murah-murah tu.. macam ok gak buat
tapisan ringan-ringan ni...

tapi gojie selalu tadah air dah tunggu semalaman
baru guna air tu untuk masak makanan dan air minuman.

IP : 202.185.221.50

dezul

11 . Dihantar pada 18hb Jun 2003 11.06:51 mlm   [Edit]
saya dealer elken...BIO PURE R/O
katadyn tu saya beli dulu...tapi kira menyesal ler jugak..pasal lambat kenal ngan elken ni..
produk elken lagi bagus berbanding katadyn....sorry yer orang katadyn..

IP : 219.92.200.75

inderakota

12 . Dihantar pada 19hb Jun 2003 12.06:57 tghari   [Edit]
Kalau pernah dgr, Beyond Water(BW)..

BW ni merupakan water treatment yang dapat menghasilkan air hidup semulajadi. Ia mempunyai 7 penapis dan bermagnet berkuasa tinggi. Dalam badan kita ada magnet, bumi ni pun ada magnet. JAdi dgn BW ni air yang ditapis melaluinya akan melalui getaran magnet yang mana bila kita minum airnya akan dapat mengeas semula magnet dalam tubuh kita dan memberi tenaga.

Ia juga dapat membasmi dan singkir klorin(yg kita tahu ada dlm air paip kita), hidrogen sulfida, ammonia, logam berat, bau, rasa dan kekeruhan sebyk 99.99%.

Air yg ditapis dgn BW ni terasa segar bila kita minum. juga boleh buat basuh muka, susu baby, dan esp. utk yg ada resdung, elok guna BW ni.

bukan la nak promote.. sekadar berkongsi pengalaman...

BW ni produk Zhulian.. berminat ke?

IP : 219.92.234.25

Altruistic

13 . Dihantar pada 19hb Jun 2003 12.11:53 tghari   [Edit]
i pakai amway punya....

okey jer dah dekat 4 tahun

IP : 161.142.78.84

gojira

14 . Dihantar pada 22hb Jun 2003 11.10:14 pagi   [Edit]
Altruistic
tak nak tukar baru punya?
kan ada offer kalau tukar ngan model lama...
tapi mesti yang berfungsi lah..

IP : 161.142.38.196

sangoku

15 . Dihantar pada 22hb Jun 2003 11.47:03 pagi   [Edit]
Aku dah penah cuba dua satu Amway dan satu lagi Elken.Amway pakai kat rumah sewa aku, harga lebih kurang thousand something.Yg elken punya pakai kat rumah parent aku , harga lebih kurang RM3***. DuaČ aku rasa ok bagus...

IP : 161.142.78.84

zettyhani

16 . Dihantar pada 22hb Jun 2003 10.27:03 mlm   [Edit]
Kami baru beli penapis air (RO water). Dia punya ketulinan=ELKEN.Harganya pun murah rm1000 dari ELKEN sebab kita beli terus bukan dari direct selling. D/S ni mahal sikit sebab dia nak bagi keuntungan pada ahli-ahlinya lagi.

IP : 202.188.0.12

jua

17 . Dihantar pada 23hb Jun 2003 09.56:19 pagi   [Edit]
zet
RO yg ko beli tu bukan Elken?
kalo dpt bgtau la jenama ape...
tu la yg mahal sbb DS..
kalo beli terus murah sket kan..
camne caranye kalo nak beli brg2 termasuk penapis air...
secara terus(bkn DS)?
lg satu...
penapis yg ko ckp murah RM1000 drp elken tu...
guna sistem RO gak ye?
kalo bkn sistem RO..sistem ape?

IP : 202.188.0.12

inderakota

18 . Dihantar pada 23hb Jun 2003 10.05:38 pagi   [Edit]
zettyhani n jua..

yg DS tu, kalu kena cara, ada org nak tunjuk jalan, kita boleh dapat balik harga kita beli penapis air tu. tak kira la jenama apapun. macam saya, al-hamdulillah, saya trjumpa dgn pemimpin yg dah berjaya, dan sudi utk memimpin sesiapa yg nak berjaya juga. jd, soal mahal dah xtimbul. semuanya terpulang pd kita sendiri.

IP : 202.188.0.12

gojira

19 . Dihantar pada 23hb Jun 2003 1.59:42 tghari   [Edit]
harga penapis air AMWAY terbaru : RM3000++ (harga pasaran bukan ahli)

IP : 202.185.221.50

flyguyz

20 . Dihantar pada 23hb Jun 2003 2.50:09 ptg   [Edit]
ada orang boleh tiru membran 0.0001 ELKEN RO..? mana ada.. ? dah kena pattern tu..takleh copyrights.. kalau cakap tentang penapis air..cakaplah tentang membran penapis air tersebut... sebab kalau nak cerita pasal penapis air saja.. banyak penapis air kat market sekarang ni kan..

IP : 61.6.67.22

gojira

21 . Dihantar pada 27hb Jun 2003 12.43:02 tghari   [Edit]
Sistem Rawatan Air Amway

Kod Barang : 341100
Harga : RM 3,199.00

Sistem rawatan air yang mudah.
Direka khusus untuk memproses air paip dirumah dan pejabat.
Menggunakan sistem dwi-teknologi yang maju :
1. PENURAS KARBON TEKAN EMPAT PERINGKAT (DIPATENKAN)
- menghapuskan lebih 140 bahan cemar air
(lebih banyak berbanding mana-mana sistem lain yang berasaskan karbon)
termasuk plumbum, raksa, asbestos, radon, kotoran, dll
- diperakui oleh Yayasan Sanitasi Negara (NSF) Antarabangsa

2. BAL ULTRAUNGU (UU) (DIPATENKAN)
- memusnahkan 99.9% bakteria dan virus bawaan air seperti
yang diperakui oleh NSF.
- menggunakan teknologi penjimat tenaga (lapan watt/jam elektrik sahaja)

Prestasi didokumenkan secara meluas: semua dakwaan disokong oleh
Agensi Perlindungan Alam Sekitar AS (EPA) dan NSF Antarabangsa.
Pengawasan elektronik yang unik mengukur isipadu dan masa untuk menunjukkan bila penuras dan bal perlukan penggantian.

disalin dari http://www.amway2u.com

IP : 202.185.221.50

celina

22 . Dihantar pada 27hb Jun 2003 1.45:02 tghari   [Edit]
byknya jenama pening nak pilih .... beli mineral water je lah.

IP : 61.6.38.132

nas6138

23 . Dihantar pada 02hb Jul 2003 10.27:54 pagi   [Edit]
PENAPIS AIR JENAMA "SURECO 7"

Jika anda inginkan kesihatan lebih baik dengan harga yang mudah dibeli , saya syorkan anda membeli penapis air ( 7 penapis ) SURECO 7 yang dijual oleh syarikat bumiputera dengan menggunakan kepakaran tempatan dengan gabungan teknologi jerman . HARGA JUALAN RM 1800.00 Sahaja .

Sekiranya ingin tahu dan berminat untuk demo percuma sila hubungi saya ( Nasri Bin Ahmad / Pengurus Stokis Daerah Selayang ) talian info 019-2502566 atau 016-3120967 pada bila-bila masa sahaja .

Temujanji mesti dibuat dua hari sebelum tarikh dicadangkan bagi Lembah Klang manakala diluar Lembah Klang akan diatur mengikut negeri seminggu sebelum tarikh cadangan .

Peluang menjadi dealer SURECO 7 dengan setiap unit jualan dapat RM 300.00 , jika berminat sila hubungi saya atau kunjungi PEJABAT URUSAN SURECO setiap hari Rabu jam 845 malam untuk mendengar peluang perniagaan .

Print this page !!!!!! Jumpa saya Rabu malam okeyyy di PEJABAT URUSAN SURECO di 8-2 Jalan 4/27f OFF jalan Genting-kelang , 53300 WAngsa maju KL ..... sebaris dengan klinik kita dan perodua serta tupperware ( Dari KL anda akan melalui JPJ dan Kem Wardieburn )

IP : 210.186.217.220

Masha

24 . Dihantar pada 02hb Jul 2003 2.20:17 ptg   [Edit]
Untuk pengetahuan jua,
Penapis air yang paling canggih dan update pada abad ini ialah Beyong Water keluaran Syarikat Zhulian Marketing seperti yang dijelaskan oleh Inderakota. Memang benar dimana ia mempunyai 7 kebuk (bersamaan dgn 7 x samak ikut islam) dan setiap kebuknya transparent (boleh nampak isikandungan didalam) tidak spt. sesetengah penapis jenama lain kerana kandunganya tidak diketahui, dan pihak Zhulian telah membuat kajian mengenai produk lain juga dan ada setengahnya ternyata tidak benar. BW adalah air semulajadi/gunung. Harga boleh dirunding dan kalau joint ahli lagi byk benefitnya. Boleh kontek Masha 55116270 . OK

IP : 202.188.0.12

zettyhani

25 . Dihantar pada 02hb Jul 2003 10.43:03 mlm   [Edit]
jua, aku pakai jenama AQUA. Sistem dia macam ELKEN dan ketulinannya dijamin 000. Kalau tak percaya, cubalah dapatkan kat mana-mana dealer yang berpejabat di tepi-tepi hypermarket, tang yang jual water filter banyak-banyak tu. Boleh pilih mana yang hendak.

Inderakota, aku tak pandai meniaga, so aku beli saja dari dealer terus ambik dari kilang. Aku pun tak sakit hati dengan penapis air yang mahal teramat dan orang ELKEN pun mengaku ketulinan air ni sama dengan ELKEN.

IP : 219.92.197.128

assyiqin

26 . Dihantar pada 03hb Jul 2003 10.22:14 pagi   [Edit]
quote:
Air yg ditapis dgn BW ni terasa segar bila kita minum. juga boleh buat basuh muka, susu baby, dan esp. utk yg ada resdung, elok guna BW ni.


quote:
Untuk pengetahuan jua,
Penapis air yang paling canggih dan update pada abad ini ialah Beyong Water keluaran Syarikat Zhulian Marketing seperti yang dijelaskan oleh Inderakota. Memang benar dimana ia mempunyai 7 kebuk (bersamaan dgn 7 x samak ikut islam) dan setiap kebuknya transparent (boleh nampak isikandungan didalam) tidak spt. sesetengah penapis jenama lain kerana kandunganya tidak diketahui, dan pihak Zhulian telah membuat kajian mengenai produk lain juga dan ada setengahnya ternyata tidak benar. BW adalah air semulajadi/gunung.

quote:
bukan la nak promote.. sekadar berkongsi pengalaman...

memang betul cukup berpuas hati menggunakan tapis air ini. Bagi yang belum beli tapis air eloklah membeli BW pasti tak menyesal punya... Walaupun harganya agak mahal tapi berbaloi dengan apa yang kita laburkan...

aku pernah minum air tapisan dari diamond water, yang disimpan semalaman dalam bekas plastik ada sedikit bau yang kurang enak. Menurut kawan aku diamond water dibuat menggunakan sedikit bahan kelapa sawit... itu sebablah dia ada bau sikit...




IP : 161.142.100.87

assyiqin

27 . Dihantar pada 03hb Jul 2003 3.55:56 ptg   [Edit]
memang betul air elken bersih, tulin tetapi ia tidak mengandungi mineral yang diperlukan oleh satu badan yang sihat. Ia sekadar penghilang dahaga dan hanya sesuai digunakan di hospital.

Tapi bagi Byond Water, 5 kebok pertama untuk permbersihan, 2 kebok terakhir untuk membekalkan mineral yg diperlukan oleh satu badan yg sihat. Yang menarik disini BW diinsurankan RM 2 juta. Jadi kita haruslah bertindak bijak dalam membuat pemilihan.

Kita bukan beli penapis air tapi kita membeli kesihatan.
Keterangan lanjut boleh hubungi no. 019 - 3697194 sedia membantu

IP : 161.142.100.87

gojira

28 . Dihantar pada 09hb Jul 2003 10.59:49 pagi   [Edit]
Perhatikan lambang ini http://www.nsf.org/
Pasti sistem yang anda beli itu semenangnya terjamin dan teruji.

* Mesej ini telah diedit oleh gojira pada 09hb Jul 2003 11.03:25 pagi

IP : 202.185.221.50

flyguyz

29 . Dihantar pada 09hb Jul 2003 7.46:54 ptg   [Edit]
kaji membran penapis yang disediakan..lebih kecik membran..lagi baik kualiti tapisan..

IP : 61.6.67.22

flyguyz

30 . Dihantar pada 10hb Jul 2003 10.09:13 pagi   [Edit]
kalau nak cerita tentang mineral.. dalam makanan lagi banyak daripada yang terkandung dalam air.. yang utama ialah air yang bersih dahulu..barulah zat makanan..

IP : 61.6.67.22

Hantar Topik Baru | Balas Mesej | Cetak Laman Ini
Muka 1 | Muka 2 | Tunjuk Semua Mesej

 

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim | Hubungi Kami

 

 

Sembang2 versi 7.0c
Hakcipta Terpelihara © Kometsoft (M) Sdn Bhd / Melayu.com 1998 - 2003
" Sesiapa yang meniru tanpa kebenaran adalah orang yang sangat jahat "