Prosedur apply elektrik dari TNB - Betul ker sampai RM3000?

perbincangan ilmiah

Prosedur apply elektrik dari TNB - Betul ker sampai RM3000?

Postby comellyzzz » Wed Mar 18, 2009 1:42 pm

Salam...

Kengkawan... saya nak buat pertanyaan ni..
Saper tahu camner nak apply karen dari TNB kalau umah tu belum ada meter letrik lagi.
Hari Isnin saya call TNB HQ, then orang tu cakap kena ada salinan S&P, salinan IC, setem hasil RM10, Processing fee RM3 dan deposit kemasukan RM300. tu kalau umah yang ada meter. Then saya cakap umah saya lom ada meter lagi. Pastu orang TNB yang jawab call saya tu kata yang tu dia tak pasti tapi rasanya ada caj lain. dia soh kol kedai tenaga. Tapi pagi tadi, dari kol 9 sampai kol 10 saya kol semua kedai tenaga area KL ngan Selangor ni, satu kedai pun tak pick up kol saya. Then saya kol HQ lagi saya nak tanya prosedur, dia kasi jawapan soh kol kedai tenaga. saya cakap semua kedai tenaga saya kol memang hampeh takdok satu pun yang angkat. Pastu receptionist tu cakap, aah dia salu dapat komplen dari orang Kedai Tenaga memang susah nak angkat tepon. Then, dengan saper saya nak tanya. Recept tu cakap kena kol lagi lah kedai tenaga.

Malas la saya nak layan lagi.

Jadi saya nak mintak lah pertolongan dari kengkawan saper2 yg tahu prosedur nak masukkan eletrik kat umah yg blom ada meter lagi.

Saya nyer concern sbnrnya camni. Masa hasben saya g kedai tenaga hari Isnin kata nak masuk api, dia kasik la sumer dokumen2, deposit macam kat atas tu kan. Then setel. tapi time kontraktor TNB datang umah nak supply api tu dia kata laaa...takder meter lagi. so sebab takder meter nak masuk meter kena dalam 1500 (campur deposit RM300 tu lah). Time tu dah petang, hasben saya bayar RM1500 sebab kontraktor TNB tu yg cakap camtu. Tapi tak pasang terus sebab dah malam. Then hasben saya kata pasang esok jer lah (hari Selasa). Pastu, pagi selasa tu kontraktor tu kol dia kata TNB kata kena RM3000 plak nak pasang meter. Saya pun pelik lah... takkan mahal giler nak pasang meter ngan masuk api jer.

Kalau macam tu, orang susah kat kampung, buat umah kecik2 then nak masuk api je dah kena RM3000. Ramai la orang takder karen camtu. Patut la dalam bersamamu ramai orang susah takdok karen. Mahal bonar nak masukkan karen jer.

Saya hold dulu soh kontraktor tu pasang meter sebab saya nak konfirmation dari TNB. Kol HQ TNB then dorang soh kol kedai tenaga, tapi kol kedai tenaga, satu pun tak berjawab. Kita dah lah keje, nak lah kol dulu nak tanya aper yg perlu bawak..takder lah nanti dah amek cuti g sana ada benda yang tak cukup lah itu lah ini lah. huhuhuhu

Saya ni cerita panjang lebar la pulak. Harap kengkawan forumer sekalian dapat memahami luahan hati saya di atas. Dan siapa2 yang dapat membantu, harap bantulah saya yang inginkan kepastian ni yer.

Terima kasih kawan2...
Assalamualaikummmm.
comellyzzz
Ahli Junior
 
Posts: 22
Joined: Thu May 18, 2006 5:27 pm
Location: KL

Postby CAM51 » Wed Mar 18, 2009 4:58 pm

Rumah you memang belum ada meter ke ?...what about wiring...
wayar ke semua bilik dah ada ke... kalau tak de ..tu yg pihak TNB kira tu kena caj lagi sebab kena buat wiring...
kalau tak de cam ne lampu kat bilik nak nyala..
tu belum masuk harga pasang plug lagi..berapa point plug nak pasang... plug untuk TV... peti ais..mesin basuh.. seterika...etc.
kedai TNB tu ...x usah call.. terus pegi je.... jengah dia rog
tengok dia org ada keje ke tidak.. :lol: :lol:
CAM51
Ahli Junior
 
Posts: 1400
Joined: Mon Feb 13, 2006 11:09 am
Location: K.L.

Postby comellyzzz » Wed Mar 18, 2009 5:06 pm

belum ada aper2 sumer...
RM3000 tu maksud saya nak pasang meter luar jer..
yang dalam umah sumer upah orang nak tambah point lampu, tambah suis tu kira lain. tu antara saya ngan orang yg saya upah..
ni RM3000 ni upah utk meter luar tu jer..tadi kol hasben, dia cakap kontraktor TNB tu tunjuk price RM2200 utk harga meter tu, rm8000 upah kontraktor TNB tu pasang. Yang dalam umah kami dah agree ngan kawan kontraktor lain. Bukan kontraktor TNB. nak konfirmation ingatkan nak kol lah kedai tenaga dulukan. bukan senang nak kuar ofis, maklumlah..keje makan gaji. huhuhuhu...
comellyzzz
Ahli Junior
 
Posts: 22
Joined: Thu May 18, 2006 5:27 pm
Location: KL

Postby comellyzzz » Wed Mar 18, 2009 5:07 pm

salah taip daaaa...RM800 upah kontraktor tu. ada RM8000 plak...wakakkaka
comellyzzz
Ahli Junior
 
Posts: 22
Joined: Thu May 18, 2006 5:27 pm
Location: KL

Postby Alim » Fri Mar 20, 2009 8:08 am

Assalamualaikum

Rasanya kalau bayaran RM3000 tuh deposit dia tarik api dari tiang ke meter + meter sekali ler. No utk Three Phase punya. Kalau Single Phase punya dalam RM300 jer kalau tak silap. Three Phase nih utk heavy usage ler. Saya pun tak berapa tau org panggil apa, cuma dgr kontraktor cakap jer. :lol:
Alim
Ahli Junior
 
Posts: 405
Joined: Mon Apr 24, 2006 12:09 pm
Location: KL

Postby zeese5 » Fri Mar 20, 2009 10:02 am

yup... rm3000 tuh biasanya charge utk pasang 3 phase electrik.. 3 phase tuh maknanya, ko sambung ke tiga2 wayar letrik kat tiang luar rumah tuh ke rumah ko. Rumah biasa selalu pakai 1 wayar jer. Rumah banglo jer yg selalunya pasang 3 phase.

Mcm alim cakap, setakat single phase, murah jer..
zeese5
Ahli Junior
 
Posts: 293
Joined: Wed Feb 15, 2006 3:37 am

Postby comellyzzz » Fri Mar 20, 2009 10:24 am

rumah kita umah kondo jer..bukan banglo...so aper yg mahei sangat nyer...huhuhu..
comellyzzz
Ahli Junior
 
Posts: 22
Joined: Thu May 18, 2006 5:27 pm
Location: KL

Postby azlalchedin » Fri Mar 20, 2009 10:53 pm

teman rasa mike dah kena tipu .......

harga 5 tahun dulu .....(5 tahun dulu teman kontraktor elektrik)


ni cerita uruskan masuk meter je .... tak termasuk wriring ...


1 fasa

jika rumah bergeran ....
TNB = free
deposit = RM80 - RM250

takder geran / kedai
TNB = RM480
deposit = RM80 - RM250 ++

upah kontraktor = RM 100 +++


3 fasa

jika rumah bergeran ....
TNB = free
deposit = RM250 +++

takder geran / kedai
TNB = RM1500
deposit = RM500 +++

upah kontraktor = RM 300 +++


tu harga 5 tahun dulu ..... xkan la sampai RM3000 ......
kalau macam tu .... aku nak 'on' balik la .......
Maafkan aku andai tersilap kata ........
Yang baik tu dari ALlah .. yang buruk tu silap aku ..
kerana hanya ALlah yg berkuasa ...
aku sebagai mahkluk .....takder mender ......
azlalchedin
Ahli Senior
 
Posts: 4037
Joined: Wed Feb 08, 2006 8:41 am
Location: ipoh

Postby biNGai » Sat Mar 21, 2009 3:53 am

susah2 call saya ler kasik setelkan tnb tuh..tayah kasik 3000, kasik 1500 pon daa kire lepas overhead 1/2 bulan saya!! :twisted:
biNGai
Ahli Junior
 
Posts: 188
Joined: Sat Feb 04, 2006 11:52 pm

Postby cda82 » Mon Mar 23, 2009 8:20 am

alahai apsal mahal giler???
meter tu tak boleh beli kat kedai dan suruh kontraktor biasa pasang ke??
lepas pasang sumer... baru suruh kontraktor tnb dtg pasang yg luar tu je.....
aku pun tgh cari info pasal ni...
aku tetap aku...
cda82
Ahli Veteran
 
Posts: 6473
Joined: Wed Nov 21, 2007 10:44 am
Location: northern

Postby zeese5 » Mon Mar 23, 2009 11:32 am

Dekat sini pun ada discuss pasal wiring, tapi mostly tentang 3 phase wiring. Sekali imbas kat forum tuh, saya nampak upah contractor antara RM750 - RM2000. Cuba laa korang check url nih..

http://forum.lowyat.net/topic/691458
zeese5
Ahli Junior
 
Posts: 293
Joined: Wed Feb 15, 2006 3:37 am

Postby Puan Lina » Tue Mar 24, 2009 10:49 am

salam...

ermm.. kena rujuk ke kedai Tenaga Nasional tuh..

sebab aku dulu beli umah, pun tak der meter. dalam umah dah siap wiring, rumah apartment..

deposit untuk TNB RM250.00 aja.. bawa salinan SNP salinan IC. duit stem hasil RM10. (dah ada existing wiring sambung kat umah, biasanya apartment / kondo etc dah ada semuanya) cuma TNB datang pasangkan meter tuh...dan sambung aliran ke unit kita je, TNB ambik masa 4 hari nak datang pasang.


kalau kilang / banglo / industrial building baru dia nak deposit RM3k atau lebih...
Puan Lina
Ahli Junior
 
Posts: 2942
Joined: Mon Oct 22, 2007 11:13 am
Location: kinrara aje

Postby azlalchedin » Thu Mar 26, 2009 8:27 am

cda82 wrote:alahai apsal mahal giler???
meter tu tak boleh beli kat kedai dan suruh kontraktor biasa pasang ke??
lepas pasang sumer... baru suruh kontraktor tnb dtg pasang yg luar tu je.....
aku pun tgh cari info pasal ni...



ni meter TNB bro....
xder jual di kedai ...
Maafkan aku andai tersilap kata ........
Yang baik tu dari ALlah .. yang buruk tu silap aku ..
kerana hanya ALlah yg berkuasa ...
aku sebagai mahkluk .....takder mender ......
azlalchedin
Ahli Senior
 
Posts: 4037
Joined: Wed Feb 08, 2006 8:41 am
Location: ipoh

Postby cda82 » Thu Mar 26, 2009 12:01 pm

oo meter tu...hahah.. mana tau sbb tu tgh cari info..
aku tetap aku...
cda82
Ahli Veteran
 
Posts: 6473
Joined: Wed Nov 21, 2007 10:44 am
Location: northern

Postby Puan Lina » Thu Mar 26, 2009 3:43 pm

tak kena beli meter tu kalau tak salah aku la..

sebab kita hanya baya RM250 tuh untuk deposit kegunaan eletrik kan?

so meter tuh still hak milik TNB .. btol kerk? ini aku cuma anggapan aku je sebab aku dulu TNB tak der ler mintak sampai 3ribu padahal umah aku pun tak der meter gakss :lol:
Puan Lina
Ahli Junior
 
Posts: 2942
Joined: Mon Oct 22, 2007 11:13 am
Location: kinrara aje

Postby edy » Thu Mar 26, 2009 4:26 pm

kalau takde tiang letrik mmg begitulah bayarannya! kami kena sampai RM15,000....
edy
Ahli Junior
 
Posts: 330
Joined: Wed Feb 15, 2006 5:25 pm
Location: kl

Postby cda82 » Fri Mar 27, 2009 8:26 am

mak aiii... mahal giler... sampai 15k....leh wat hantaran kawin tu...
aku tetap aku...
cda82
Ahli Veteran
 
Posts: 6473
Joined: Wed Nov 21, 2007 10:44 am
Location: northern

Postby mzqee536 » Thu Apr 09, 2009 11:35 pm

comellyzzz wrote:rumah kita umah kondo jer..bukan banglo...so aper yg mahei sangat nyer...huhuhu..


tengah berfikir apasal kondo pun kena apply meter lepas umah siap? bukan ke pemaju yg tolong kite apply?

apasal mahal sangat? kan dah ade wiring service cable dr sub station TNB kat bawah tu sampai setiap tingkat. Dia guna 4C X 35mm XLPE / PVC cable kalau 3 phase.
Electrical Services & CCTV
mzqee536
Ahli Junior
 
Posts: 886
Joined: Wed Mar 14, 2007 11:33 pm
Location: kajang

Postby biNGai » Fri Apr 10, 2009 10:58 am

apasal mahal sangat? kan dah ade wiring service cable dr sub station TNB kat bawah tu sampai setiap tingkat. Dia guna 4C X 35mm XLPE / PVC cable kalau 3 phase


ehh TNB pkai kabel cat6 laa supply api kat umah kondo..dr meter sampai umah pkai cat5e
biNGai
Ahli Junior
 
Posts: 188
Joined: Sat Feb 04, 2006 11:52 pm

Postby lofier » Sat Apr 11, 2009 9:05 pm

biNGai wrote:
apasal mahal sangat? kan dah ade wiring service cable dr sub station TNB kat bawah tu sampai setiap tingkat. Dia guna 4C X 35mm XLPE / PVC cable kalau 3 phase


ehh TNB pkai kabel cat6 laa supply api kat umah kondo..dr meter sampai umah pkai cat5e


bukan single-mode fiber ker ngai?
lofier
Penduduk Tercomel
 
Posts: 1216
Joined: Mon Feb 06, 2006 12:55 pm
Location: reban

Postby azszua03 » Fri May 01, 2009 4:20 pm

dah settle lom erk kes nih..tuan umah dah senyap jer.......
azs rasa u both dah kena tipu la...u tak sepatutnya bayar apa2 pada org TNB yang datang tu...sebarang transaksi sseharusnya dibuat di kaunter...so, u boleh dapa slip/resit...kalau nak cabut meter sok leh claim balik deposit tu....

ni apa yang saya tahulah..sbb hubby sayapun kontarktor elektrik...nak masuk meter seharusnya awak lantik mana2 kontraktor yang berlesen dari suruhanjaya tenaga...isi form...(amik kat TNB)...dapatkan chop dan borang Pengujian dari kontraktor tu bersama2 maklumat lain seperti pelan rumah(draft jer), schematic drawing,etc....pastu awak bayar ler kontarktor tu untuk chop@sign tu...biasa dala 150-200 je....then awak takyah pening2 kepala lagi...tunggu permohonan awak lulus....lulus jer bayar deposit kat TNB(kat kaunter) dalam 250 hinggit(single phase) dan kalau takder permohonan tambah tiang lampu...kalau ader...makan riban2 gak...pastu 2-3 hari lagi TNB datang pasang meter jer...oh ya...papan meter yang kat luar tu mestilah dah complete dengan natural link& fuse...cat out....dan cable2 sbb TNB datang pasang meter tu jer...dia tak layan kalau lom complete....tentang papan meter tu upah ler kontarktor elektrik tu pasangkan....simple jer...dah banyak permohonan yang saya buat...semuapun lulus...single@3 phase...
azszua03
Ahli Junior
 
Posts: 1906
Joined: Sat Nov 25, 2006 9:27 am
Location: melaka

Postby Qiena » Wed May 13, 2009 9:27 pm

mak aihh.. kalo betul 3k sebuah rumah, apesal gaji den x naik2 lagi.. .? huhuhhu.. ha`a la, cara terbaik, awk pegi je kedai tenaga, kadang call ni susah, salah faham, salah tone, slh mcm2..

x pun awk ckp awk area mane, sy tlg dptkan source terdekat.. :lol:
Qiena
Ahli Junior
 
Posts: 868
Joined: Wed Apr 12, 2006 11:30 am
Location: ganu..

Postby Alim » Thu May 14, 2009 9:07 am

Assalamualaikum

Yang aku dok buat kat rumah aku skrg. From zero.

Utk three phase, guna underground cable - dgn TNB bayar RM500
upah contractor nak lay cable dari meter TNB ke distribution board dlm rumah dalam RM1,700.
Utk TNB tuh, utk diaorg lay cable dari tiang ke meter ikut bawah tnh. Bayaran deposit meter belum lagi tuh.

Pastuh yg lain2 tuh mcm point2 suis, plug, deposit, bla, bla, bla...total semua sekali dalam RM6K+++. Tak taulah itu mahal ke tak. Rumah aku kat area KL.
Alim
Ahli Junior
 
Posts: 405
Joined: Mon Apr 24, 2006 12:09 pm
Location: KL

Postby azlalchedin » Mon May 18, 2009 3:28 pm

aku baru lepas apply letrik utk kedai baru aku ..... mei / 2009

benda kena sertakan :

* ic copy
* geran copy
* bil letrik premis sebelah copy
* borang G & H
* dan beberapa borang lagi yg akan disediakan oleh kontraktor

bayaran

* deposit - RM300.00
* stem hasil = RM10.00
* Upah kontraktor = RM50.00

Total = RM360.00 je

tambahan .... jika belum pernah ada meter kena tambah RM450.00

jadi jika lebih dari tu .... rasanya u all dah kena kencing .......
Maafkan aku andai tersilap kata ........
Yang baik tu dari ALlah .. yang buruk tu silap aku ..
kerana hanya ALlah yg berkuasa ...
aku sebagai mahkluk .....takder mender ......
azlalchedin
Ahli Senior
 
Posts: 4037
Joined: Wed Feb 08, 2006 8:41 am
Location: ipoh

Postby Lynnda » Mon May 18, 2009 4:14 pm

total kedai aku... pasang meter saja RM 1400... huhuhuhuhu...
Awek Andam Cyber, Your Ultimate Wedding Planner : http://pengantin.fotopages.com
Bengkel Kecantikan : http://d-raz.fotopages.com
Lynnda
Pengendali
Pengendali
 
Posts: 1302
Joined: Sun Feb 05, 2006 3:05 pm
Location: AzzaLynn Bridal: AG-S022, Grd Flr, Intan A, Tmn Puchong Intan 012-2399629

Postby azlalchedin » Wed May 20, 2009 7:32 pm

Lynnda wrote:total kedai aku... pasang meter saja RM 1400... huhuhuhuhu...


1 fasa atau 3 fasa ?

jika 1 fasa ..... memang caj melampau la ........
Maafkan aku andai tersilap kata ........
Yang baik tu dari ALlah .. yang buruk tu silap aku ..
kerana hanya ALlah yg berkuasa ...
aku sebagai mahkluk .....takder mender ......
azlalchedin
Ahli Senior
 
Posts: 4037
Joined: Wed Feb 08, 2006 8:41 am
Location: ipoh

Postby cda82 » Thu May 21, 2009 8:22 am

Alim wrote:Assalamualaikum

Yang aku dok buat kat rumah aku skrg. From zero.

Utk three phase, guna underground cable - dgn TNB bayar RM500
upah contractor nak lay cable dari meter TNB ke distribution board dlm rumah dalam RM1,700.Utk TNB tuh, utk diaorg lay cable dari tiang ke meter ikut bawah tnh. Bayaran deposit meter belum lagi tuh.

Pastuh yg lain2 tuh mcm point2 suis, plug, deposit, bla, bla, bla...total semua sekali dalam RM6K+++. Tak taulah itu mahal ke tak. Rumah aku kat area KL.


mahal gileerrr

pasang suis,plug dan point2 lain bukan termasuk dlm caj TNB@kontraktor kan???
tu kira ngn org yg wat wiring...
aku tetap aku...
cda82
Ahli Veteran
 
Posts: 6473
Joined: Wed Nov 21, 2007 10:44 am
Location: northern


Return to Sembang Diskusi

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron